• 100 g sellerit
• 2 spl oliiviõli
• 400 g hakkliha (looma- ja sealiha se‐
gu)
• 100 ml lihaleent
• 1 väike purk purustatud tomateid (u
400 g)
• pune, tüümian, sool ja pipar
Valge jahukaste:
• 75 g võid
• 50 g jahu
• 600 ml piima
• sool, pipar ja muskaatpähkel
Muu:
• spl võid
• 250 g rohelisi lasanjeplaate
• 50 g riivitud Parmesani juustu
• 50 g riivitud pehmet juustu
Valmistamine:
Lõigake terava noaga ära peekoni ka‐
mar ning kõhr ja lõigake peekon väikes‐
teks kuubikuteks. Koorige sibul ja por‐
gand, puhastage seller ning lõigake ko‐
gu köögivili peenteks kuubikuteks. Kuu‐
mutage õli haudepotis, lisage peekon ja
köögiviljakuubikud, hautage pidevalt se‐
gades. Lisage järk-järgult hakkliha, hau‐
tage pidevalt segades, et liha muutuks
väiksemateks tükkideks ning lisage
leem. Maitsestage lihakaste tomatipasta,
maitserohelise, soola ja pipraga ning
hautage kaane all madalal kuumusel
umbes 30 minutit. Vahepeal valmistage
valge jahukaste. Sulatage pannil või, li‐
sage jahu ja kuumutage pidevalt sega‐
des kuldseks pruunistumiseni. Lisage pi‐
devalt segades vähehaaval piim. Mait‐
sestage kaste soola, pipra ja muskaat‐
pähkliga ning hoidke kaaneta madalal
tulel 10 minutit. Määrige suur kandiline
ahjuvorm 1 sl võiga. Asetage vormi va‐
heldumisi kihid pastaplaate, lihakastet,
valget jahukastet ja juustusegu. Seejuu‐
res peab viimaseks kihiks jääma juust‐
uga kaetud hele jahukaste. Pange üle‐
jäänud või väikeste tükkidena roa peale.
– Ahjusoleku aeg: 55 minutit
– Riiuli tasand: 1
Moussaka
8-10 inimesele.
Koostis:
• 1 hakitud sibul
• oliiviõli
• 1,5 kg hakkliha
• 1 väike purk hakitud tomateid (400 g)
• 50 g riivitud juustu
• 4 tl riivsaia
• sool ja pipar
• kaneel
• 1 kg kartuleid
• 1,5 kg baklažaane
• või praadimiseks
Valge jahukaste:
• 75 g võid
• 50 g jahu
• 600 ml piima
• sool, pipar ja muskaatpähkel
Muu:
• 150 g riivitud juustu
• 4 spl riivsaia
• 50 g võid
Valmistamine:
Kuumutage hakitud sibul väheses oliiviõ‐
lis, lisage hakkliha ja küpsetage sega‐
des. Lisage tükeldatud tomatid, riivitud
Emmentali juust ja riivsai, segage korrali‐
kult ja kuumutage keemiseni. Maitsesta‐
ge soola, pipra ja kaneeliga; eemaldage
keeduplaadilt. Koorige kartulid ja lõigake
1 cm paksusteks viiludeks; peske bakla‐
žaanid ja lõigake 1 cm paksusteks viilu‐
deks. Kuivatage kõik viilud salvrätiga kui‐
vaks. Seejärel pruunistage pannil rohkes
võis. Vahepeal valmistage valge jahu‐
kaste. Sulatage pannil või, lisage jahu ja
kuumutage pidevalt segades kuldseks
pruunistumiseni. Lisage pidevalt sega‐
des vähehaaval piim. Maitsestage kaste
soola, pipra ja muskaatpähkliga ning
hoidke kaaneta madalal tulel 10 minutit.
Asetage kartuliviilud määritud küpsetu‐
sanuma põhja, katke vähese koguse riiv‐
juustuga. Kandke peale kiht baklažaane.
Nende peale kiht hakklihasegu. Selle
peale kiht valget jahukastet. Seejärel
uus kiht kartuliviile, siis baklažaanikiht ja
hakklihasegu. Viimane kiht peab olema
valge jahukaste. Kõige peale puistake
ülejäänud juust ja riivsai. Sulatage või ja
valage kihilisele küpsetisele.
– Ahjusoleku aeg: 60 minutit
– Riiuli tasand: 1
EESTI 9