Electrolux EKE5040 Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
Pliit
EKE 5040
Kasutusjuhend
Sisukord
2
Sisukord
Ohutus............................................................................................................................................... 3
Pliit .................................................................................................................................................... 4
Pakendi avamine ......................................................................................................................... 4
Tarvikud....................................................................................................................................... 4
Ohutusseadised................................................................................................................................. 5
Kaadumistõke .............................................................................................................................. 5
Pliidiplaadi kaitse (lisatarvik) ........................................................................................................ 5
Ukseriiv........................................................................................................................................ 6
Enne pliidi kasutuselevõttu ................................................................................................................ 6
Üldist............................................................................................................................................ 6
Tarvikute puhastamine................................................................................................................. 6
Pliidiplaatide kuumutamine .......................................................................................................... 6
Küpsetusanduri näidik.................................................................................................................. 6
Ahju kaitsemäärde eemaldamine ................................................................................................. 7
Juhtpaneel......................................................................................................................................... 7
Märgutuled................................................................................................................................... 7
Pliidiplaadid ....................................................................................................................................... 8
Pliidiplaadi kasutamine................................................................................................................. 8
Pliidiplaadi puhastamine ............................................................................................................ 10
Ahi ................................................................................................................................................... 11
Ahju funktsioonid........................................................................................................................ 11
Kasulikke nõuandeid.................................................................................................................. 12
Puhastamine ja hooldamine....................................................................................................... 16
Paigaldamine................................................................................................................................... 20
Aluse sügavuse ja kõrguse seadmine ........................................................................................ 20
Loodimine .................................................................................................................................. 21
Elektriühendus ........................................................................................................................... 21
Hooldus ........................................................................................................................................... 22
Tehnilised andmed .......................................................................................................................... 23
Tõrkepõhjustervaldamine............................................................................................................ 26
Nõuanded ja soovitused .................................................................................................................. 27
Utiliseerimine ................................................................................................................................... 27
Ohutus
3
Ohutus
Pliite täiustatakse pidevalt, ka käesoleval uuel pliidil on uusi funktsioone ja omadusi. Seepärast
lugege kasutusjuhend hoolega läbi ning tutvuge pliidi kasutamise ja funktsioonidega enne selle
kasutuselevõttu. Pliidiplaat on ette nähtud tavaliseks kasutamiseks kodumajapidamises. Hoidke
kasutusjuhend alles ja andke see edasi ka seadme võimalikule uuele omanikule. Vastame meelsasti
küsimustele, mis Teil pliidi omaduste või funktsioonide kohta tekkinud on. Kontaktandmed leiate
juhendi osast “Hooldus”.
HOIATUSMÄRGIGA tähistatud tekst kirjeldab pliidi ohutut kasutamist. Enda või kaasinimeste
vigastamise ning pliidi kahjustamise vältimiseks LUGEGE NEID KOHTI ERITI HOOLIKALT.
Lapsed
Lapsed on loomult uudishimulikud ja tunnevad
kõige vastu huvi, ka uue pliidi vastu. Soovime
ohutuse huvides rõhutada mõnd fakti, juhuks, kui
Teie peres on lapsi:
Soovitame jätta pliidi mõlemale poole
vähemalt 40 cm vaba ruumi. Pliidi võib
paigaldada ka nii, et ühel pool on sein või kapp
ja vaba ruum on ainult teisel pool.
Pliidiplaadi kaitse (lisatarvik) peab olema kohal ja
ahjuukse riiv peab olema töökorras.
Lapsed võivad olla pliidi kasutamise juures,
kuid selgitage neile, et ahi, pliidiplaat ja sellel
olevad nõud kuumenevad kasutamisel ning
püsivad kuumad ka mõnda aega pärast
kasutamist. PÕLETUSOHT!
Paigaldamine
Pliiti tohib paigaldada ja vajaduse korral seda
parandada üksnes volitatud hooldusettevõte või
vastava pädevusega tehnik. Asjatundmatu
paigaldamine võib halvendada pliidi omadusi
ning põhjustada vigastusi ja/või materiaalseid
kahjusid.
Pliit on raske. Need servad ja nurgad, mida
tavaliselt ei ole vaja puutuda, võivad olla
teravad. Kandke pliidi teisaldamisel
kaitsekindaid.
KAADUMISKAITSE peab olema paigaldatud.
See takistab pliidi ümberkukkumist ebahariliku
koormuse mõjul.
Kasutamine
Keevat ega sulatatavat rasva, parafiini ega muid
tuleohtlikke aineid ei tohi jätta pliidile ilma
järelvalveta. Tulekahju korral lülitage pliidiplaadid
ja pliidiventilaator välja. LEEGI
KUSTUTAMISEKS SULGEGE NÕU KAANEGA,
ärge kasutage kustutamiseks kunagi vett.
Kasutage ainult elektripliidi ja ahju jaoks
ettenähtud nõusid.
Veenduge, et pliidi nupud on nullasendis, kui
seda parasjagu ei kasutata.
Seade kuumeneb kasutamisel. Olge
ettevaatlik, ahju sisemuses on kuumad
kütteelemendid. Põletusoht!
Lülitage seade välja enne pliidiplaadi kaitse
eemaldamist. Puhastamise järel asetage
pliidiplaadi kaitse uuesti kohale vastavalt tootja
juhistele.
Puhastamine
Hügieeni ja ohutuse tagamiseks tuleb pliit hoida
puhtana. Rasvaplekid ja muud pritsmed lähevad
kuumenedes kõrbema ja võivad halvimal juhul
tekitada tuleohu.
Hooldus ja korrashoid
Enne elektripirni vahetamist keerake kõik nupud
nullasendisse.
Hooldus ja võimalik remont tuleb lasta teha
volitatud hoolduskeskuses. Kasutage ainult
originaalvaruosi.
Utiliseerimine
Ennetage õnnetusjuhtumeid, mis võivad tekkida
pliidi kasutuselt kõrvaldamisel: selleks lõigake
pistikupesast eemaldatud toitekaabel pliidi
juurest läbi ja muutke ahjuukse riiv
kasutuskõlbmatuks.
Pliit
4
Pliit
1. Auru väljumisava
2. Pliidiplaat
3. Juhtpaneel, nupud ja näidik
4. Ahi
5. Sahtel
6. Alus
Pliidi taga on rattad, et pliiti saaks puhastamiseks
kergemini liigutada.
Avage ahjuuks, tõstke pliit esiservast
ettevaatlikult üles ja tõmmake välja.
Pakendi avamine
Kontrollige, et pliit oleks kahjustusteta. Teatage
võimalikest kahjustustest seadme müünud
ettevõttele kohe.
Pakendit saab taaskäidelda. Kui Te ei tea, kuhu
pakend viia, pöörduge jäätmekäitluskeskuse
poole.
Tarvikud
PLIIDI KOMPLEKTIS ON JÄRGMISED
TARVIKUD:
Emailitud ahjupann
Emailitud küpsetusplaadid (2 tk)
Ahjurest
Küpsetusandur
Kaadumiskaitse koos paigaldusdetailidega
Kasutusjuhend
Kondensaadikogur
Tellida on võimalik järgmisi lisatarvikuid:
Pliidiplaadi kaitse koos paigaldusdetailidega
Ohutusseadised
5
Ohutusseadised
Veenduge, et pliidist mõlemal pool tööpinnal oleks 40 cm
vaba ruumi (vt. joonist).
Pliidi võib paigaldada ka nii, et ühel pool on sein või kapp
ja vaba ruum on ainult teisel pool.
Pliit täidab lasteohutusnõuded, kui on paigaldatud
järgmised ohutusseadised:
Kaadumistõke
Veenduge pliidi paigaldamisel, et kaadumistõke
on oma kohal.
Kaadumistõke takistab pliidi ümberkukkumist
tavalisest suurema koormuse mõjul.
Enne kaadumistõkke paigaldamist veenduge, et pliit on
seatud õigele kõrgusele, vt. ptk Paigaldamine, lk 17.
1. Veenduge, et pliit on rõhtasendis, ja tõmmake
seinale mööda pliidi tagaserva joon (vt. joonist).
2. Vajalikud mõõtmed on joonisel (samad mõõtmed
kehtivad ka vasakule poolele). Mõõtke välja
kaadumistõkke asukoht ja kruvige see tugeva
konstruktsiooni külge kinni, kasutades vajaduse korral
kinnitamiseks näiteks tüübleid.
TÄHELEPANU! Kui paigalduseks jäetud ava on suurem
kui pliit ja soovite asetada pliidi keset ava, tuleb joonisel
kujutatud rõhtmõõtmele lisada veel pliidi ja mööblieseme
vahelise pilu laius.
3. Kui muudate seda mõõdet, kontrollige pliidi
paigaldamisel alati, et kaadumistõke sobiks täpselt
pliidi taga olevasse avasse.
NB! Kaadumistõke toimib ainult siis, kui ahi on lükatud
oma kohale.
Pliidiplaadi kaitse (lisatarvik)
Pliidiplaadi kaitse on vajalik selleks, et lapsed ei
saaks pliidilt nõusid alla tõmmata.
1. Asetage kaitse pliidiplaadi peale.
2. Tõstke kaitse tagumised kinnitid üles ja lükake kaitse
üle pliidiplaadi serva.
3. Kinnitage kaitse kohale, surudes esimesed kinnitid
kohale ja tagumised kinnitid alla.
Ohutusseadised
6
Ukseriiv
Ahjuukse riivi ehk lasteluku tõttu on lastel ahjuust raske
avada. Ahjuukse avamiseks tõstke riivi ülespoole ja samal
ajal tõmmake ust enda poole.
Riiv takistab ukse avamist, kuid ukse ümber ning ukse ja
juhtpaneeli vahele jäävad kitsad praod, kuhu eelkõige
väikesed lapsed võivad oma sõrmi toppida ja haiget
saada.
Enne pliidi kasutuselevõttu
Üldist
Puhastage pliit kohe kasutamise järel puhta lapi ja sooja
veega, kuhu võib vajaduse korral lisada veidi
nõudepesuvahendit. ÄRGE KUNAGI KASUTAGE pliidi
puhastamiseks KÜÜRIMISPULBRIT EGA MUID
ABRASIIVSEID AINEID. Mõnikord on pliiti siiski vaja
puhastada põhjalikumalt.
Enne kui hakkate pliiti puhastamiseks seinast eemale
tõmbama, tuletage meelde, et kaadumistõke toimib ainult
siis, kui pliit on oma kohal.
Tarvikute puhastamine
Peske puhtaks küpsetusplaat, ajupann jne. sooja vee ja
nõudepesuvahendiga. Loputage ja kuivatage.
Pliidiplaatide kuumutamine
Kuumutusalad on töödeldud roostetõrjevahendiga, mis
kinnitub plaatide külge paremini, kui plaate enne
kasutamist kuumutada.
Kuumutage igat plaati eraldi täisvõimsusel kuni 5 minutit.
Jälgige kuumutatavaid plaate, et keegi ennast nendega
ei põletaks.
Kuumutamisel tekib veidi suitsu, kui lahustijäägid
aurustuvad. Ärge kuumutage ahju kaitsemäärde
eemaldamiseks enne, kui olete kuumutanud kõik
pliidiplaadid.
Küpsetusanduri näidik
Näit lülitub automaatselt sisse, kui vajutatakse nuppe või
ühendatakse küpsetusandur ahju liitmikku.
Juhtpaneel
7
Ahju kaitsemäärde eemaldamine
Ärge jätke lapsi järelvalveta!
Ahi läheb väga kuumaks.
Enne ahju esimest kasutuskorda tuleb see tühjalt läbi
kuumutada. Selleks tuleb Teil toimida nii:
1. Valige
(pealt-/altkuumutus) ja kõrgeim
temperatuur. Ahjuuks peab olema kinni.
2. Tuulutage kööki. Kui ahjust enam ei tule kõrbelõhna
ega suitsu, lülitage ahi välja.
3. Puhastage ahju sisemus, juhikud ja ahjuuks sooja
vee ja nõudepesuvahendiga. Kuivatage.
Juhtpaneel
1 KUUMUTUSALADE nupud
2 AHJU temperatuurinupp
3 AHJU funktsiooninupp
4a AHJU märgutuli
4b PLIIDI märgutuli
5a Näidik
5b KÜPSETUSANDURI NÄIDIKU nupud
Märgutuled
Märgutuledena kasutatakse huumlampe, mille tööiga on
tavaliselt väga pikk. Kui aga lamp peaks siiski rikki
minema, pöörduge hoolduskeskuse poole.
Pliidiplaadid
8
Pliidiplaadid
Elektripliidil on neli pliidiplaati. Kiirplaatidel on punane
tähis ja ülekuumenemiskaitse.
Pliidiplaadi kasutamine
Keevat ega sulatatavat rasva, parafiini ega muid
tuleohtlikke aineid ei tohi jätta pliidile ilma
järelvalveta. Tulekahju korral lülitage pliidiplaadid ja
pliidiventilaator välja. LEEGI KUSTUTAMISEKS
SULGEGE NÕU KAANEGA, ärge kasutage
kustutamiseks kunagi vett.
Pliidiplaatidel on kuus võimsusastet (0–6), suurim
võimsus on 6. Nuppe võib pöörata nii päri- kui
vastupäeva.
Aja jooksul õpite leidma õige võimsusastme iga roa,
toidukoguse ja keedunõu jaoks.
Toiduvalmistamine
Võite kasutada suurimat võimsust vedeliku
keemaajamiseks ning seejärel lasta toidul küpseda või
haududa väiksemal võimsusel. Saate valida õige
kuumutusvõimsuse vee keemisintensiivsuse ja mullide
suuruse järgi:
IKE VÕIMSUS: Keemine toimub peaaegu hääletult,
vesi mullitab veidi. Sobib putrude hautamiseks, kala
küpsetamiseks ning köögiviljade, näiteks herneste ja
spargelkapsa (broccoli) keetmiseks.
KESKMINE VÕIMSUS: Vesi keeb kohinal, aurumullid on
gaseeritud vee sarnased. Sobivad enamiku toitude,
näiteks peedi ja liha keetmiseks.
SUUR VÕIMSUS: Kohin vaikib enne keemahakkamist.
Suured mullid. Sobib vee keemaajamiseks.
Pliidiplaadid
9
Ahjuroogade valmistamine
Ahjus küpsetamine annab hea tulemuse, kui küpsetatav
toit ei ole otse külmikust võetud ja kui panni põhjast on
kaetud kuni 2/3.
Pange pannile võid või margariini ja seadistage
vajalik võimsus. Rasvaine värv näitab, millal võib
küpsetamist alustada. Rasvaine värvi nägemiseks suruge
terasest praelabidas vastu panni põhja, kui rasvaine on
lõpetanud kihisemise.
VÄIKE VÕIMSUS: Rasvaine on kergelt pruunikas. Saab
kasutada nt. munade, tooreste kartulite, sibula, karbonaadi
ja liha ning tervete kalade praadimiseks.
KESKMINE VÕIMSUS: Rasvaine on keskmiselt pruun.
Sobib enamike toitude praadimiseks, nt. hakkliha,
lihakuubikud, vorstid ja õhukesed kalafileed ning
pannkoogid.
SUUR VÕIMSUS: Rasvaine on tumepruun. Saab
kasutada õhukeste lihalõikude kiireks praadimiseks. Olge
ettevaatlik, kuum rasvib kergesti süttida.
Keedunõu/panni valimine
Aja ning energia säästmiseks esitatakse poti/panni
põhjale järgmised nõudmised:
pliidiplaadiga võimalikult ühesuurune. Liiga väikesest
nõust ülekeev toit võib kuumale pliidiplaadile kinni
kõrbeda.
tasapinnaline;
sile. Konarliku pinna puhul pikeneb kuumutusaeg
tunduvalt.
Nõu põhja temperatuur mõjutab toiduvalmistamist. Uusi
nõusid hankides eelistage mitmekihilise põhjaga
terasnõusid.
Pliidiplaadid
10
Säästke energiat!
Hoidke nõul alati kaas peal, sest nii kulub energiat
vähem.
Siledapõhjaline nõu vajab 25% vähem energiat kui
konarliku põhjaga nõu.
Hoidke pliidiplaadid puhtad ja kuivad. Mustus ja
niiskus vähendavad soojusülekannet pliidiplaadilt
keedunõusse.
Kasutage ära jääkkuumus.
Auruga küpsetamisel ja kiirkeedunõu kasutamisel
kulub vähem energiat kui tavalisel toiduvalmistamisel.
Pliidiplaatide puhastamine
Kui pliidiplaadi pind on must, levib soojus plaadilt nõusse
halvasti. Puhastage pliidiplaadid iga kord pärast
jahtumist nõudepesuvahendiga niisutatud lapiga.
Puhastamine ja roostetõrje
1. Puhastage pliidiplaate kergelt seebitatud
traatnuustikuga. Loputage ja kuivatage paberrätiga.
2. Kandke nt. väikese riidetüki abil veidi
roostetõrjevahendit kuivale külmale plaadile.
Roostetõrjevahendit võite osta volitatud
hoolduskeskusest.
3. Kinnitage kaitsekiht plaadi külge, kuumutades igat
plaati eraldi täisvõimsusel kuni 5 minutit. Lahusti
aurustumisel tekib veidi suitsu ja auru.
4. Külmalt emailpinnalt ja kätelt saab roostetõrjevahendi
eemaldada lakibensiini abil.
Ahi
11
Ahi
Ahjus on eemaldatavad juhikud nelja küpsetustasandi
jaoks.
Ahju funktsioonid
Kõigi funktsioonide korral põleb märgutuli kuumutamise
ajal ja kustub vajaliku temperatuuri saavutamisel.
Temperatuuri hoidmisel termostaadi abil märgutuli süttib
ja kustub perioodiliselt. Ahjufunktsiooni valimiseks
keerake ahju funktsioonide valikunuppu päripäeva
soovitud funktsiooni kohale (vt. allpool).
AHJUFUNKTSIOONID ON JÄRGMISED:
Valgustus
Ahju sisevalgustus süttib funktsioonide valimisel
automaatselt. Soovi korral võite sisse lülitada ainult
valgustuse, ilma et ükski muu funktsioon oleks sisse
lülitatud.
Pealt-/altkuumutus
Sisse on lülitatud ülemine ja alumine küttekeha.
Grill
Sisse on lülitatud ülemine ja grillküttekeha.
Õhuringlusega grill
Sisse on lülitatud grill- ja ülemine küttekeha ning
ventilaator.
Kuuma õhu ringlus
Sisse on lülitatud ventilaator, rõngasküttekeha ning
ülemine ja alumine küttekeha.
Pitsafunktsioon
Sisse on lülitatud ventilaator, rõngasküttekeha ja alumine
küttekeha.
Hautamine
Hautamine, kuni 125 °C.
Ülemine ja alumine küttekeha töötavad võimsusel 500
W.
Sulatamine
Külmutatud toiduainete sulatamiseks. Ventilaator paneb
ahjus ringlema toatemperatuuriga õhu.
Ahi
12
ÕHURINGLUSE PÕHIMÕTE
Ülemine ja alumine küttekeha ning ventilaatorit ümbritsev
küttekeha kuumutavad õhku, mis seejärel levib tagaseina
õhukanalite kaudu üle kogu ahju. Kuum õhk ringleb ahjus
ventilaatori mõjul.
Nii levib soojus kiiresti ja jõudsalt, tänu millele saate
toiduvalmistamiseks kasutada madalamat temperatuuri
kui tavalist pealt-/altkuumutust kasutades. Kui retseptis
soovitatakse kasutada temperatuuri 160...225 °C, saab
õhuringluse kasutamisel temperatuuri alandada 15...20%.
Üle 225°C temperatuuril on otstarbekam kasutada lihtsalt
ülemist ja alumist küttekeha.
Kasulikke nõuandeid
Ärge kunagi asetage fooliumit, küpsetusplaati ega
ahjupanni otse ahju põhjale. Kui ahju põhjalt on
soojuse levik takistatud, võib ahjupõhja email
ülekuumenemise tõttu kahjustuda. Ahi kuumeneb
kasutamisel.
ÄRGE JÄTKE LAPSI JÄRELEVALVETA!
Küpsetusplaat võib temperatuurimuutuste ja/või
ebaühtlase täitmise (nt. pitsa valmistamisel) mõjul
deformeeruda.
Plaadi esialgne kuju taastub jahtumisel. Kuidas valida
õige ahjufunktsioon?
Järgnevalt mõned soovitused ja nõuanded
ahjufunktsioonide valimiseks mitmesuguste toitude
valmistamisel:
Küpsetamine
Proovige pehmeid kooke hambaorgiga umbes 5 minutit
enne küpsetusaja lõppu. Vajaduse korral lühendage või
pikendage küpsetusaega. Küpsetustulemust võivad
mõjutada retsept, vormi materjal, värv, kuju ja suurus.
Läikivas alumiiniumvormis küpsetatud koogid on üldiselt
heledad.
PEALT-/ALTKUUMUTUS annab kogu pinnale ühtlase
värvi.
Küpsetamine õhuringlusega
ÕHURINGLUST võib kasutada pagaritoodete
küpsetamisel. Nii säästate aega, sest ahjus võib olla
korraga kaks või kolm pannitäit. Seejuures võib
küpsetiste värv olla veidi ebaühtlane. See juhtub
enamasti siis, kui toode pole piisavalt kerkinud.
Kas küpsetustulemus erineb oodatust? Kui küpsetamisel
esineb probleeme, võite leida lahenduse peatükist
„Tõrkepõhjuste kõrvaldamine“ (lk 26).
Ahi
13
Toiduvalmistamine
PEALT-/ALTKUUMUTUS on üldiselt parim viis
toiduvalmistamiseks, kui toit on vaid ühel ahjutasandil.
Järgige küpsetustabeli juhiseid.
Toiduvalmistamine õhuringlusega
ÕHURINGLUST kasutatakse toidu valmistamiseks
korraga mitmel tasandil, näiteks pikkpoiss ühel tasandil
ja lihapallid teisel, samuti mitme toidu üheaegseks
valmistamiseks, näiteks eel-, põhi. ja järelroa
valmistamiseks korraga.
Valige valmistamiseks road, mis vajavad ühesugust
temperatuuri. Kui toitude valmistamisajad on erinevad,
asetage need ahju õiges järjestuses.
Signaalitaimer
Kui vajutate mis tahes nuppu, ilmub näidikule vilkuv 00,
välja arvatud juhul, kui toidutermomeeter on kasutusel
(siis ei saa signaalitaimerit kasutada).
Taimeri rakendumisaega kuvab näidik.
Seadistatav ajavahemik on 0-99 min 1 minuti kaupa, 1
sekundi täpsusega.
Kui taimer töötab, kuvab näidik aega minutites; viimase
minuti aeg kuvatakse sekundites.
Kui taimeriaeg saab täis, kostab helisignaal ja näidikul on
00.. Helisignaali väljalülitamiseks ja näidiku
tühjendamiseks vajutage mis tahes nuppu. (Kui nuppu ei
vajutata, lülitub signaal 2 minuti pärast välja.)
Signaalitaimer ei lülita ahju seadistatud aja lõppemisel
välja.
Ahjuroogade valmistamine
Ahjus küpsetamine on mugav ja käepärane
toiduvalmistusviis, kui kasutate PEALT-
/ALTKUUMUTUST või ÕHURINGLUST. Veiseliha
küpsetamiseks sobib temperatuur 125 °C. Kuigi selle
temperatuuri juures on küpsetusaeg pikk, saab rostbiifi
või sisefilee valmistamisel parima tulemuse. Kasutage
kuumakindlat nõu, mis on lihatükist ainult veidi suurem,
siis ei kuiva praeleem ära.
Suurest praetükist valgub praadimisel välja palju
vedelikku. Seepärast kasutage suurt praenõu või
ahjuresti koos selle all oleva ahjupanniga. Valage pannile
pisut vett, siis ei lähe sellele tilkunud rasv kõrbema.
Kui eelistate praadida kuumakindlas kotis, lõigake enne
prae asetamist ahju koti nurk lahti. Vastasel juhul võite
end kõrvetada koti avamisel rõhu alt väljuva auruga.
Ahi
14
Küpsetusanduri kasutamine
Olge küpsetusandurit eemaldades ettevaatlik.
Jälgige, et Te ei puutuks vastu küttekeha, juhikuid ega
muid ahju kuumi osi. Kasutage pajakindaid.
Kasutage ainult originaalset andurit ja kontrollige
selle toimimist.
Küpsetusanduri mõõtepiirkond on 30...99 °C.
diskreetsusega 1 kraad.
Enne ahju kasutuselevõtmist eemaldage kaitsekork, mis
kaitseb pistikupesa mustuse eest. Kontrollige, et ükski
termomeetri osa ei puutuks vastu ahju ülemist küttekeha.
Parima tulemuse saavutamiseks peab anduriotsik
olema praetava lihatüki kõige paksema osa keskel, mis
soojeneb kõige aeglasemalt. Anduri ots peaks olema
üleni prae sees, et ahju kuumus ei mõjutaks
õtetulemust. NB! Anduri näit võib olla vale, kui selle
otsik puutub liha sees vastu luud või asub rasva sees.
Asetage praad eelkuumutatud ahju alaossa. Kui soovitud
temperatuur on saavutatud, võtke praad ahjust välja,
katke fooliumiga ja laske seisa u 15 minutit. Nii on liha
kergem lõigata ja vedelikku jookseb vähem välja.
PAIGALDAMINE
Küpsetusandurit kasutatakse nii:
1. Torgake andurijuhe ahju sees olevasse pesasse.
2. Anduri tehaseseadistus on 60 °C. Soovi korral võite
seda temperatuuri muuta, vajutades nuppudele
ja
. ite jälgida prae temperatuuri muutumist näidikult.
Küpsetustabel Prae sisetemperatuur
Sealiha 75-80 °C
Veiseliha 70-80 °C
Kana 80-85 °C
Hani 85-90 °C
Lambaliha 75-80 °C
Ulukiliha 70-75 °C
Esitatud väärtused on ligikaudsed.
VÄLJALÜLITAMINE
Kui valitud temperatuur on saavutatud, kostab
helisignaal.
1. Helisignaali väljalülitamiseks vajutage ükskõik millist
nuppu.
2. Lülitage ahju toide välja.
3. Tõmmake küpsetusanduri pistik pesast välja ja võtke
praad ahjust välja. TÄHELEPANU! Ahi ja
küpsetusandur on kuumad.
4. Kui ahi on jahtunud, asetage küpsetusanduri
pistikupesa kaitsekate oma kohale tagasi.
Ahju saab kasutada ka ilma küpsetusandurita.
TÄHELEPANU! KEERAKE PÄRAST KASUTAMIST
NUPUD 0-ASENDISSE!
Ahi
15
Grillimine
Grillimiseks vajalik aeg ja saadav tulemus sõltuvad toidu
kogusest, rasvasusest, kujust, kogusest ja
temperatuurist. Kala ja valge liha (linnu-, vasika- ja
sealiha) ei pruunistu sama kergesti kui punane liha
(looma- ja ulukiliha). Grillimisõli ja/või grillimiskastmed
annavad värvi, kuid suurendavad kõrbemisohtu.
Grillimistulemus on parim siis, kui ahju ei asetata otse
külmikust võetud liha.
Kuivatage grillitav toit ja asetage see ahjurestile.
Maitsestage. Kindlasti pange resti alla rasva kogumiseks
põhjast fooliumiga kaetud ahjupann.
Seakarbonaad, pihvid, kalafilee jms. paigutatakse ahju
ülaossa, kuid nt paksud lihatükid asetatakse ahju
alaossa.
Keerake juhtnupp asendisse ja temperatuurinupp
soovitud temperatuuri kohale. Laske ahjul soojeneda 3–5
minutit ja alustage seejärel grillimist.
Kontrollige küpsemist ja pöörake toit küpsemise kestel
vähemalt korra ümber. Liiga pikk grillimisaeg muudab liha
liiga kuivaks või koguni kõrvetab selle. Hoidke grillimise
ajal ahjuuks alati suletuna.
Õhuringlusega grill
Selle funktsiooniga küpseb toit kiiresti ja pruunistub
rohkem kui tavalisel viisil grillides. Grillküttekeha annab
toidule meeldiva välimuse ja samal ajal ventilaator paneb
kuuma õhu ringlema, kuumutades toitu ühtlaselt. See
funktsioon sobib suurepäraselt suurte toitude
glasuurimiseks, näiteks suurte sinkide ühtlaseks
pruunistamiseks.
Pitsafunktsioon
Kuumeneb vaid alumine küttekeha; pitsade ja pirukate
põhjad küpsevad krõbedaks; samal ajal paneb
ventilaator ahjus kuuma õhu ringlema, kuumutades ka
pitsade ja pirukate täidist.
Parima tulemuse saavutamiseks asetage plaat ahju kõige
alumisele küpsetustasandile.
Hautamine, kuni 125 °C.
Keerake funktsiooninupp asendisse ja
temperatuurinupp soovitud temperatuuri kohale.
Madalatemperatuuriline küpsetamine sobib pika
valmistamisajaga toitudele (umbes 4-5 tundi).
Pidage ettevalmistusi tehes meeles, et toiduvalmistamine
kestab üsna kaua.
Looma-, sea-, uluki- ja lambapraad säilitavad
temperatuuril 125 °C küpsetades oma mahlasuse.
Ahi
16
Samuti säilib praetüki esialgne kaal.
Pika valmistusaja jooksul toimub toidu imaldamine, mille
jooksul toidus sisalduv tärklis muutub suhkruks.
Hautamine sobib eriti hästi näiteks putrude ja kartulivormi
valmistamiseks.
Seadke temperatuurinupp kõige madalama temperatuuri
kohale. Kui toit on imaldunud mitmetunnise hautamise
jooksul, küpsetatakse see vastavale toidule sobival
temperatuuril lõpuni.
Seadke ahju temperatuuriks tavaline temperatuur ja
pöörake juhtnupp pealt-/altkuumutuse funktsiooni kohale.
Sulatamine
Keerake juhtnupp asendisse . Külmutatud liha, kala,
glasuuritud või täidetud küpsetiste (nt rullbiskviidi)
sulatamisel peab temperatuurinupp olema nullasendis.
Kui soovite korraga sulatada suurema toidukoguse, võite
asetada toidu ahju mitmele tasandile. Sulatamisaegu ei
ole võimalik tabelina esitada; peate ise kontrollima
hambaorgiga.
Puhastamine ja hooldamine
Puhastage ahju reeglipäraselt. Rasv ja muud
toidujäänused võivad tekitada tuleohu.
Veenduge enne puhastama asumist, et pliidi kõik
nupud on nullasendis ja et ahi on korralikult
jahtunud.
Puhastusvahendid
Kontrollige, et olemasolevate puhastusvahenditega saab
ja tohib ahju puhastada.
ÄRGE kasutage pleegiteid sisaldavat vahendeid,
sest see võib kahjustada ahju sisemuse materjali.
Ahju ei tohi puhastada aurupesuriga. Ärge
kasutage küürimisaineid.
Väline puhastamine
Kasutage säästvaid puhastusvahendeid; ärge kasutage
abrasiivaineid, nt terasvilla jms. Puhastage juhtpaneel,
ahjuuks ja uksetihend nõudepesuvahendi lahusesse
kastetud pehme lapiga.
Ahi
Emailitud ahjukambrit on kõige parem puhastada siis, kui
see on veel veidi soe. Puhastage ahi iga kord pärast
kasutamist nõudepesuvahendiga niisutatud pehme
lapiga.
Ahi
17
KUI AHI ON VÄGA MUST,
TOIMIGE JÄRGMISELT:
1. Eemaldage kinnikuivanud pritsmed ja ülekeenud toidu
jäänused näiteks puidust või plastist praelabidaga.
2. Määrige käsna abil ahju põhja vedelseepi.
3. Sulgege luuk. Seadke ahju temperatuuriks 100 °C
ning lülitage pealt-/altkuumutuse funktsioon umbes
10 minutiks sisse.
4. Kui ahi on jahtunud, peske see veega puhtaks.
Vajaduse korral võite kasutada seebitatud
traatnuustikut, olles seejuures ettevaatlik. Kuivatage.
Ventilaator
Puhastage rasvafiltrit reeglipäraselt.
1. Veenduge, et pliidi kõik nupud on nullasendis ja et
ahi on korralikult jahtunud.
2. Tõstke rasvafilter üles ja võtke välja.
3. Puhastage rasvafilter kuuma vee ja
nõudepesuvahendiga; filtrit tohib pesta ka
nõudepesumasinas temperatuuril 65 °C.
4. Asetage rasvafilter tagasi oma kohale tagaseina
süvendisse (ventilaatori ette).
Ahjutarvikud
1. Vabastage kinnituskruvid (A) ja eemaldage juhikud
seinte küljest. Peske juhikud ja rest käsitsi või
nõudepesumasinas. Kui juhikud on väga määrdunud,
tuleb neid kõigepealt leotada ja siis puhastada näiteks
seebitatud terasnuustikuga.
2. Paigaldage tarvikud ahju tagasi eemaldamisele
vastupidises järjekorras.
Pühkige küpsetusplaat ja ahjupann pärast kasutamist
paberrätikuga puhtaks. Vajaduse korral saab neid käsitsi
pesta. Kinnikõrbenud mustust võib eemaldada puit- või
plastlabidaga ettevaatlikult kaapides.
Lambi vahetamine
Enne lambi vahetamist:
– Keerake kõik nupud nullasendisse!
1. Katke ahju põhi rätikuga.
2. Eemaldage kaitseklaas, keerates seda vastupäeva,
ja puhastage.
3. Keerake sisse uus lamp, millel peavad olema
järgmised tähised: 25 W, 230 V ja 300 °C.
4. Asetage katteklaas tagasi oma kohale.
5. Võtke ahjust rätik ära.
Ahi
18
Grillküttekeha
Ahju lae puhastamiseks saab grillküttekeha pöörata alla.
Ettevaatust: Veenduge enne puhastama asumist, et
pliidi kõik nupud on nullasendis ja et ahi on korralikult
jahtunud.
Grillküttekeha allapööramine
1. Eemaldage ahjust juhikud.
2. Võtke grillküttekeha esiservast kinni ja tõmmake see
enda poole kinnisest lahti.
3. Pöörake grillküttekeha alla.
Tähtis: Ärge kasutage grillküttekeha pööramisel
jõudu! See võib grillküttekeha kahjustada.
Grillküttekeha tagasiasetamine
1. Tõstke küttekeha ülespoole.
2. Tõmmake küttekeha enda poole ja asetage see
kinnistesse.
3. Paigaldage juhikud ahju tagasi.
Tähtis: Kontrollige, et küttekeha on korralikult ja
tugevasti oma kohal.
Ahi
19
Ahjuuks
Ahjuust on võimalik puhastamise ajaks eemaldada.
Ahjuukse eemaldamine
1. Avage ahjuuks täielikult.
2. Tõmmake mõlemal uksehingel asuvad
pingutusklambrid (1) täiesti lahti.
3. Vajutage ahjuuks ¾ ulatuse osas kinni (2).
Kasutada tuleb mõningast jõudu.
4. Võtke ahjuukse servadest kahe käega kinni.
Tõstke ahjuuks ülespoole (ettevaatust: raske!)
ja tõmmake eest ära.
Ahjuukse kinnitamine kohale
1. Hoidke ahjuust mõlema käega käepideme-
poolsetest servadest.
2. Hoidke ahjuust umbes 60-kraadise nurga all.
3. Lükake uksehinged ahju allosas olevasse kahte
avasse korraga ja võimalikult sügavale (1).
4. Tõstke ust ülespoole kuni takistuseni (2) ja
tõmmake seejärel pärani lahti (3).
5. Pöörake kummalgi uksehingel olevad klambrid
tagasi esialgsesse asendisse (4).
6. Sulgege ahjuuks.
Sahtel
Kui ahju kasutatakse pikemat aega järjest, muutub
sahtel kuumaks. Ärge hoidke sahtlis esemeid, mis ei
talu kuumust, näiteks kilekotte ega rätte.
1. Võtke sahtlist kinni (vt. joonist) ja tõmmake seda
väljapoole.
2. Tõmmake sahtlit kuni takistuseni. Tõstke sahtlit
ülespoole, takistusest üle, ja võtke välja.
3. Pärast puhastamist asetage sahtel ahju tagasi
eemaldamisele vastupidises järjekorras.
Sahtli kohal on juhikud ahjupanni hoidmiseks.
Kondensvee kogurisse koguneb aju töötamise ajal
moodustuv kondensvesi. Kogur asub sahtlis. Pärast ahju
kasutamist tuleb kondensaadikogur tühjendada.
Paigaldamine
20
Paigaldamine
Pliiti tohib paigaldada ja parandada üksnes
volitatud hooldusettevõte või vastava pädevusega
tehnik. Pliit on raske.
Need servad ja nurgad, mida tavaliselt ei ole vaja
puutuda, võivad olla teravad. KANDKE pliidi
teisaldamisel KAITSEKINDAID.
Kontrollige enne pliidi paigaldamist, et selle suurus sobib
köögimööbliga. Mõõtke tööpinna kõrgus põrandast
ülapinnani ja aluse sügavus seinast aluse servani (vt
joonist). Pliidi võib paigaldada ka seina või kõrge kapi
kõrvale.
Pliidi alus on tarnimisel seadistatud kõrguse 90 cm ja
sügavuse 50 cm jaoks. Kui see ei sobi, saab alust
reguleerida 85, 88 või 90 cm kõrguse ja 49, 50, 51 või 52
cm sügavuse jaoks (vt. joonist).
Kontrollige, et pliiti liigutades ei surutaks ega murtaks
toitekaablit kokku.
Aluse sügavuse ja kõrguse seadistamine
Kui on vaja muuta nii kõrgust kui sügavust, tehke
mõlemad muudatused korraga. Enne alustamist lugege
hoolikalt läbi alljärgnevad juhised.
1. Asetage pliit ettevaatlikult tagaküljele. Paigaldage nt.
pakendis sisalduv vahtplastitükk põranda ja pliidi
vahele.
2. Aluse sügavuse muutmiseks vabastage poldid A (2
tk) ja B (2 tk), vt. joonist.
3. Seadistage aluse sügavus sobivaks (VT. JOONIST).
4. Keerake poldid A ja B kinni.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30

Electrolux EKE5040 Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend