Seadme hooldus
Peske seade pärast igakordset kasutamist. Vältige
●
mahla ja viljajääkide kuivamist seadmes.
Eemaldage mustus raskesti ligipääsetavates kohtades
●
hambaharjaga.
Juhul, kui vesi või mahl satub mootorisse, katkestage
töö ja viige seade teeninduspunkti ülevaatamiseks.
Puhastage mootor nõudepesuvahendis niisutatud lapiga.
●
Seejärel kuivatage see korralikult kuiva lapiga. Puhas-
tage seadme sellised osad nagu mahlaanum (2), anuma
korpus (3), kaas (5), tõukur (7) ja viljalihakoguja soojas
vees, kasutades nõudepesuvahendit.
Neid osi võib pesta ka nõudepesumasinas max. tempe-
●
ratuuril 60°C.
Sõela
●
(4) puhastamiseks kasutage kõvade harjastega
harja. Ärge kasutage sõela puhastamiseks metall-
harja!
Pärast seadme pikaajalist kasutamist võib juhtuda, et
●
seadme kunstmaterjalist detailid muudavad oma värvi.
See ei ole toote defekt.
Porgandiplekkide eemaldamiseks kasutage toiduõli.
●
Pärast pesemist kuivatage korralikult kõik seadme osad.
●
Pange mahlapress kokku (vt pkt „
●
Seadme tööks ette-
valmistamine”).
Kerige toitejuhe kokku ja asetage seda seadme mootori-
●
osa põhjas asuvasse hoiukohta.
Olge hoolikad läbipaistvate kunstmaterjalist tarviku-
tega. Neid ei tohi maha pillata ega lõhkuda.
Mahlade valmistamine
Töötlemiseks ettenähtud puu- ja juurviljad peavad olema
●
värsked ja korralikult pestud. Puhastage puu- ja köögi-
viljad liivast ja mullast, peske jooksva vee all ja koorige.
Väljaanded mahla valmistamise kohta soovitavad enne
töötlemist hoida puu- ja köögivilju umbes 5 minutit vees,
lisades sinna soola ja sidrunimahla. Sellisel viisil töödel-
dud köögiviljad ei tumene ning nendest valmistatud mah-
lal on loomulik värv.
Peske marjad vahetult enne töötlemist.
●
Puu- ja köögiviljade väljavalimine sõltub aastaajast, mait-
●
seeelistusest, arsti ettekirjutustest. Puu- ja köögiviljade
toiteväärtust mõjutab see, kuidas neid töödeldakse.
Mahla valmistatakse mahlastest puu- ja köögiviljade
●
sortidest; need peavad olema küpsed ja värsked, sest
nendest saab valmistada rohkem mahla ja neil on täius-
lik maitse ja aroom.
Mahla pressimiseks sobivad järgmised köögi- ja juurvil-
●
jad: tomatid, porgandid, seller, punapeet, petersell, sibul,
kapsas, kurk, rõigas, rabarber. Dieedi eesmärgil võib
valmistada mahla salatist, spinatist, porrulaugust ja muu-
dest köögi- ja juurviljadest.
Selliseid köögivilju nagu redis, till, petersell, jürilill lisa-
●
takse jooki peenelt lõigatuna.
Peaaegu kõiki puuviljamahlu v
●
õib säilitada.
Õunad, virsikud, aprikoosid ja ploomid tuleb pärast pese-
●
mist asetada sõelaga kuuma vette.
Eemaldage kividega puuviljadest ja marjadest kivid, sest
●
nad võivad seadet rikkuda.
Ploomidest, mustikatest, vaarikatest, pehmetest pirni-
●
dest, õuntest ja muudest puuviljadest mahla pressimine
on keerukam. Nende viljaliha moodustab sõela avasid
ummistava massi. Lõigake sellised puuviljad väiksema-
teks tükkideks ja laske läbi seadme, segades muude
puu- või köögiviljadega. Puhastage sõela pidevalt.
Lõigake juur- ja puuviljad sellisteks tükkideks, et nad
●
mahuksid lehtrisse.
Kallake puu- ja köögiviljad lehtrisse alles pärast seadme
●
käivitamist.
Kui toit jääb lehtrisse või lõiketera ümber kinni, kasutage
●
turbofunktsiooni. Kui selline probleem tekib edaspidi, lüli-
tade seade välja, võtke koost lahti ja puhastage.
Mahla toiteväärtus on umbes samasugune nagu puu-
●
ja köögiviljadel, vahe on ainult selles, et töötlemise ajal
kaotab mahl osa kiudainetest. Sellepärast võivad valmis-
tatud mahla tarbida isikud, kes ei saa süüa tooreid puu-
ja köögivilju seedimisprobleemide tõttu.
Mahlajoogid on eriti soovitavad tarbimiseks lastele ja
●
eakatele inimestele.
Kuna köögiviljamahlad on väga tummised, on soovitatav
●
juua kõrvale natuke vett. Kui mahl on lahjendamata, siis
päevanorm ei tohi ületada poolt klaasi.
Puuviljamahlad on seedimisele kergemad, neid võib juua
●
suuremates kogustes: 3–4 klaasi päevas söögikordade
vahel.
Mahla tuleb juua kohe pärast valmistamist. Jooge mahla
●
väikeste lonksudega. Aeglaselt juues seguneb mahl sül-
jega, mis aitab seda seedida. Liiga kiiresti ja liiga suures
koguses joodud mahl ei ole omastatav.
Puuvilju (välja arvatud õunu) ei tohi segada köögivilja-
●
dega. Melonit ei tohi segada teiste puuviljadega.
Ärge säilitage mahla hiljem tarbimiseks.
●
Köögiviljamahlasid võib lahjendada leige keeduveega,
●
mineraalveega, piimaga või vadakuga, magustades või
maitsestades neid oma maitse järgi.
Mahladest võib valmistada lahjasid alkoholikokteile.
●
Köögiviljamahladele võib lisada järgmisi maitseaineid:
●
pipart, tilli, köömneid, muskaatpähklit, aed-liivateed,
majoraani ja puuviljamahladele vaniljet, kaneeli ja nelki.
Maitseainete aroomi väljatoomiseks tuleb neid eelenevalt
jahvatada. Mahla loomuliku maitse ja lõhna säilitamiseks
ärge kasutage maitseaineid suures koguses. Kuna mah-
lad on madala kalorsusega, siis on need soovitatavad
kaalujälgijatele.
Mahla serveeritakse toatemperatuuril või jäätükkidega
●
jahutatuna.
Köögiviljamahlade kõrvale võib süüa soolapulki, soola-
●
küpsiseid ja röstsaia ja puuviljamahlade kõrvale küpsi-
seid, kooke, biskviiti.
Mõnedest puu- ja köögiviljadest valmistatud mahl võib
●
muutuda paksemaks. See on puu- või köögivilja oma-
duse, mitte seadme pärast.