5. VIHJEID JA NÄPUNÄITEID
5.1 Normaalse tööga kaasnevad helid
• Võite kuulda nõrka kurisevat ja mulisevat heli,
kui külmutusagensit pumbatakse läbi spiraali‐
de või torude. See on normaalne.
• Kui kompressor töötab, pumbatakse külmutu‐
sagensit ringi ja kuulete kompressorist vihise‐
vat heli ning pulseerimist. See on normaalne.
• Terminiline laienemine võib põhjustada äkilist
pragisevat heli. See on loomulik ohutu füüsi‐
kaline nähtus. See on normaalne.
5.2 Näpunäiteid energia säästmiseks
• Ärge avage sügavkülmiku ust sageli ja ärge
jätke ust lahti kauemaks, kui hädavajalik.
• Kui ruumi temperatuur on kõrge või kui seade
on täis ja temperatuuriregulaator on seatud
madalale tasemele, võib kompressor pidevalt
töötada, põhjustades härmatise või jää tekki‐
mist aurustil. Sellisel juhul seadke tempera‐
tuuriregulaator soojemale tasemele, et võimal‐
dada automaatset sulatamist ja vähendada
seeläbi energia tarbimist.
5.3 Soovitusi värske toidu
säilitamiseks külmikus
Parima tööjõudluse tagamiseks:
• ärge pange külmikusse sooja toitu või aura‐
vaid vedelikke,
• katke toiduained kinni või mähkige sisse, eriti
juhul, kui toiduaine on tugeva lõhnaga,
• pange toidud külmikusse nii, et õhk saaks
nende ümber liikuda
5.4 Näpunäiteid toidu säilitamiseks
külmikus
Näpunäited:
Liha (igasugune): mähkige polüetüleenkilesse ja
pange juurviljasahtli kohal olevale klaasriiulile.
Sel viisil säilitage liha ainult üks või kaks päeva,
mitte rohkem.
Küpsetatud toidud, külmad road jms: tuleks kinni
katta; paigutada võib neid igale riiulile.
Puu- ja köögiviljad: puhastada korralikult ja pan‐
na vastava(te)sse sahtli(te)sse. Pindadele sattu‐
des võib sidrunimahl külmiku plastist osade värvi
muuta. Seetõttu on soovitatav hoida tsitrusvilju
eraldi karpides.
Või ja juust: hoida sobivas hermeetilises paken‐
dis või mähkida alumiiniumfooliumisse või polüe‐
tüleenkilesse, et õhk toiduainest eemal hoida.
Pudelid: sulgeda korgiga ja säilitada seadme uk‐
se küljes oleval alusel.
Pakkimata banaane, kartuleid, sibulaid, küüslau‐
ku ei tohi külmikus hoida.
5.5 Näpunäiteid sügavkülmutamiseks
Et saaksite sügavkülmutusprotsessi maksimaal‐
selt ära kasutada, siinkohal mõned olulised nä‐
punäited:
• maksimaalne toidukogus, mida on võimalik
külmutada 24 tunni jooksul. on ära toodud
seadme andmeplaadil;
• sügavkülmutusprotsess kestab 24 tundi. Sel
ajal ei tohi külmutamiseks toitu lisada;
• külmutage ainult tippkvaliteetseid, värskeid ja
korralikult puhastatud toiduaineid;
• valmistage toit ette väikeste portsjonitena, et
see külmuks kiiresti ja täielikult läbi ning et se‐
da oleks hiljem võimalik sulatada ainult vajali‐
kus koguses;
• mähkige toit fooliumi või polüteeni ja veendu‐
ge, et pakendid oleksid õhukindlad;
• ärge laske värskel külmutamata toidul puutu‐
da vastu juba külmutatud toitu; nii väldite tem‐
peratuuri tõusu viimases;
• lahjad toiduained säilivad paremini ja kauem
kui rasvased; sool vähendab toidu säilivusae‐
ga;
• jää, kui seda tarvitatakse vahetult pärast sü‐
gavkülmutusest võtmist, võib põhjustada na‐
hal külmapõletust;
• soovitatakse märkida külmutamise kuupäev
igale pakendile, et saaksite säilitusaega jälgi‐
da.
5.6 Nõuandeid külmutatud toidu
säilitamiseks
Tänu sügavkülmuti korvidele on vajalike toidu‐
pakkide leidmine kiire ja lihtne. Kui soovite säili‐
tada suuremas koguses toiduaineid, siis eemal‐
dage kõik sahtlid alumisest korvist, mis peab jää‐
ma oma kohale piisava õhuringluse tagamiseks.
Parima tööjõudluse tagamiseks peaksite:
• veenduma, et poest ostetud külmutatud toi‐
duaineid säilitatakse juhiseid järgides;
• pange külmutatud toit pärast ostmist niipea kui
võimalik sügavkülmikusse;
EESTI 11