142
ET
Seadme kasutamine
See seade on konstrueeritud toidu säilitamiseks
kodumajapidamises. See seade on konstrueeri-
tud töötama ümbritseva õhu temperatuuride
vahemikus 16°C kuni 38°C. Nende temperatuu-
ride ületamisel (st kui ümbritseva õhu temper-
atuur on külmem või soojem) ei tööta seade
nõuetekohaselt. Kui ümbritseva õhu temperatuur
on ettenähtust kaua aega soojem, siis tõuseb
sügavkülmiku sisetemperatuur üle -18°C ning
säilitatav toit võib rikneda.
Enne kasutamist
Eemaldage kõik teibid. Peske seadme sisemust
leige vee ja vähese söögisooda lahusega (5
ml 0,5 l vee kohta). Ärge kasutage seepi ega
puhastusvahendit, sest nende lõhn võib jääda
seadmesse. Kuivatage seade hoolikalt.
Seadme töölerakendamine
1. Seadme tohib sisse lülitada alles 2 h pärast
paigaldamist.
2. Ühendage seade elektrivõrku.
3. Keerake termostaadinupp soovitud sättele.
Normaaltalitluseks sobib tavaliselt keskmine
säte (vt Termostaadinupp).
4. Oodake umbes 4 h, enne kui toidu
seadmesse paigutate. Nii jõuab seadme
sisetemperatuur langeda vajalikule tasemele.
Termostaadinupp
Juhtpaneelil asuva termostaadinupuga saab
reguleerida sügavkülmiku sisetemperatuuri.
• Asend “Min” - minimaalne ehk külm
• Asend “Normal” - normaalne ehk külmem,
tavaliselt valige see säte
• Asend “Max” - maksimaalne ehk kõige kül-
mem
Seadme sisetemperatuuri mõjutavad:
• ruumitemperatuur,
• seadme ukse avamise sagedus,
• seadmes säilitatava toidu kogus,
• seadme asukoht.
Sobiva termostaadinupu sätte valimisel tuleb
arvestada kõikide nende teguritega ning vaja
võib olla erinevaid sätteid katsetada. Ärge lubage
lastel seadme ega selle juhtseadistega mängida.
Sügavkülmikukamber
Tähis tähendab, et sügavkülmiku sise-
temperatuuriks on -18°C või madalam temper-
atuur, mis võimaldab külmutatud toitu pikka aega
säilitada ja värsket toitu külmutada. Sügavkül-
miku temperatuuri reguleeritakse automaatselt
juhtpaneelil asuva termostaadiga. Temperatuuri
võib olla vaja reguleerida järgmiste tingimuste
varieerumise tõttu: paigalduskoht, kasutusviis ja
ilmastikutingimused. Nimetatud tingimuste mõju
seadme sisetemperatuurile on kõige parem hin-
nata külmutatud toidu hulka pandud termomeetri
abil. Vaadake näitu vahetult pärast termomeetri
sügavkülmikust väljavõtmist, sest see hakkab
toatemperatuuriul kiiresti tõusma.
Värske toidu külmutamine
Paigutage värske toit sügavkülmiku ülemisele
riiulile. Selleks võib olla vaja juba külmutatud toit
ümber paigutada. Külmutamisprotsessi käigus
tuleb värske toidu temperatuuri kiiresti alandada,
et tekkivad jääkristallid oleks võimalikult väiksed.
Nii ei kahjustu toidu struktuur. Kui külmutamiseks
kulub palju aega, siis tekivad suured jääkristal-
lid. See mõjutab negatiivselt ülessulatatud toidu
kvaliteeti.
Külmutatud toidu säilitamine
Seadme puhasmahutavus toidu säilitamiseks: 68
liitrit. See on standardmõõt. Tegelik mahutavus
sõltub säilitatava toidu tihedusest ja suurusest.
Eelnevalt pakitult ja külmutatult ostetud toitu
tuleb säilitada tootja juhiste kohaselt 4-tärnilises
külmutatud toidu kambris. See tuleb pärast ost-
mist võimalikult kiiresti sügavkülmikusse panna.
Seadmes saab külmutatud toitu pikaajaliselt
säilitada, mis tähendab tavaliselt kuni 3-kuulist
säilitamist. Säilitusaeg võib siiski varieeruda
ning seetõttu tuleb pidada kinni külmutatud toidu
pakendil soovitatud aegadest. Sügavkülmikusse
ei tohi panna tihedalt suletud anumaid ega
süsihappegaasi sisaldavaid jooke, sest vastasel
juhul tõuseb anumas rõhk, see võib lõhkeda ja
sügavkülmikut kahjustada. Jääkuubikuid ja pul-
gajäätist ei tohi tarbida vahetult pärast sügavkül-
mikust väljavõtmist, sest see võib põhjustada
naha külmakahjustusi. Kinni tuleb pidada tootjate
soovitatud säilitusaegadest.