Electrolux EOB53000R Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
kasutusjuhend
Küpsetusahi
EOB53000
2 electrolux
Sisukord
Ohutusalaseid märkusi ..................... 3
Seadme kirjeldus ............................. 4
Enne esimest kasutamist .................. 6
Ahju käsitsemine.............................. 7
Kasutamine, tabelid ja näpunäited..... 12
Puhastamine ja hooldus.................... 23
Mis teha, kui …................................. 29
Jäätmekäitlus .................................. 30
Teenindus........................................ 31
Electrolux. Thinking of you.
Share more of our thinking at www.electrolux.com
5
Jäetakse õigus teha muutusi
Käesolevas kasutusjuhendis on kasutatud järgmisi hoiatusmärke:
1
Tähtis info teie isikliku ohutuse kohta ja info seadme kahjustamise vältimise kohta.
3 Üldine info ja nõuanded
2 Keskkonnainfo
electrolux 3
1 Ohutusalaseid märkusi
Elektriohutus
Seadet tohib ühendada ainult
vastavat kontsessiooni omav
spetsialist.
Kui seade on rikkis või vigastatud:
Keerake või lülitage kaitsmed välja.
Remonttöid seadme juures tohivad
läbi viia ainult spetsialistid.
Oskamatu remont võib olla
märkimisväärse ohu allikaks.
Pöörduge remondi korral meie
klienditeeninduse või seadme
müünud firma poole.
Laste turvalisus
Väikelapsi ei tohi kunagi järelvalveta
jätta, kui seade töötab.
Ohutu kasutamine
Isikud (kaasa arvatud lapsed), kes ei
suuda seadet oma psüühika,
närvisüsteemi või vaimsete võimete
häirete, kogemuste puudumise või
oskamatuse tõttu turvaliselt
kasutada, ei tohiks seda teha
järelevalveta või vastutava isiku
poolse juhendamiseta.
Seadet on lubatud kasutada ainult
kodumajapidamises toitude
keetmiseks, praadimiseks ja
küpsetamiseks.
Ettevaatust elektriseadmeid seadme
läheduses pistikutesse ühendades.
Ühendusjuhtmed ei tohi olla kiilutud
kuuma ahju ukse vahele.
Hoiatus: Põletusoht! Töö käigus
läheb ahju sisemus kuumaks.
Kui kasutate ahjus alkoholi
sisaldavaid komponente, võib tekkida
kergeltsüttiv alkoholi-õhusegu.
Hoidke seejuures seadmest eema
hõõhuvaid esemed, sädemed ja
lahtine tuli.
3 Märkus akrüülamiidi kohta
Vastavalt uusimatele teaduslikele
tõdemustele võib toiduainete
intensiivne pruunistamine, eriti tärklist
sisaldavate toiduainete puhul,
põhjustada terviselle akrüülamiidist
tininininininingitud ohtu. Seepärast
soovitame küpsetada võimalikult
madalatel temperatuuridel ja toite
mitte liiga tugevasti pruunistada.
Nii väldite te seadme kahjustamist
Ärge vooderdage ahju
alumiiniumkilega ega asetage ahju
põrandale küpsetusplaati, potti vms.,
kuna vastasel korral kahjustab tekkiv
kuumus ahjuemaili.
Küpsetusplaadilt tilkuv puuviljamahl
jätab plekke, mida ei ole võimalik
eemaldada. Väga niiskete kookide
jaoks kasutage sügavat plaati.
Ärge asetage ahju uksele esemeid.
Ärge kunagi valage vett otse kuuma
ahju. See võib põhjustada
emailikahjustusi ja värvimuutust.
Jõudu rakendades, eriti esiklaasi
servadele, võib klaas puruneda.
Ärge hoidke kergestisüttivaid
esemeid ahjus. Need võivad ahju
sisselülitamisel süttida.
Ärge hoidke niiskeid toiduaineid
ahjus. See võib rikkuda emaili.
Ärge hoidke ahjus peale
jahutuspuhuri välja lülitamist avatud
toite. Küpsetusruumi või
ukseklaasidele võib kondenseeruda
niiskus, mis võib edasi kanduda ka
mööblile.
3 Märkus emailkatte kohta
Kui ahju emailkate muudab
kasutamise tagajärjel värvi, ei
vähenda see seadme sobivust
tavaliseks või lepingule vastavaks
kasutamiseks. Seega ei kujuta see
endast garantii alla kuuluvat viga.
4 electrolux
Seadme kirjeldus
Üldvaade
Kontrollpaneel
Täisklaasist uks
Kontrollpaneel
Ukse
käepide
Küpsetusahju funktsioonid
Temperatuurivalik
Töö-kontrolldiood Temperatuuri kontrolldiood
Automaat-
funktsiooniga kell
electrolux 5
Ahju varustus
Ahju lisavarustus
Rest
Nõude, koogivormide, praadimise ja
grilltükkide jaoks.
Küpsetusplaat
Kookide ja küpsiste jaoks.
Rasvapann
Küpsetamiseks ja praadimiseks,
kasutatakse ka rasva kogumisplaadina.
Pealtkuumus ja grillimis-küttekeha
Ahju valgustus
Rasvafilter
Tagaseinas olev küttekeha
Ventilaator
Altkuumus
Kasutustasandid
Sisselükatav võre, eemaldatav
6 electrolux
Enne esimest kasutamist
Päevaaja reguleerimine ja
muutmine
Keele seadistamine
1. Vajutage funktsiooniseadistusnuppu
lõpuni ja samaaegselt vastupäeva
keerates seadistage kellaaeg.
2. Stardiseadistusnuppu keerake all
hoides, kuni stardi-näidik aktuaalsel
kellaajal fikseerub.
1 Punane stardi-näidik peab
tunniosutiga samas asendis olema,
muidu on kell automaatikakäitusel
(start ja kestus) ja küpsetusahi ei lase
end sisse lülitada.
kellaaja muutmine
3 Päevaaega on võimalik muuta vaid
siis, kui ühtegi automaatset
funktsiooni (või) sisse ei ole lülitatud.
Vajutage funktsiooniseadistusnuppu ja
keerake seda vastupäeva, kuni soovitud
kellaaeg on seadistatud.
käsioperatsioonide
seadistamine
Keerake funktsiooniseadistusnuppu
vastupäeva, kuni näidikule H ilmub.
1 Kui J või 0 on seadistatud, ei saa
küpsetusahju funktsioone valida.
electrolux 7
Esimene puhastamine
Enne ahju esimest kasutamist tuleb seda
põhjalikult puhastada.
1 Tähelepanu: Ärge kasutage teravaid,
abrasiivseid puhastusvahendeid! See
võib vigastada pealispinda.
3 Kasutage metallist esikülgede
hooldamiseks kaubanduses
saadaolevaid vahendeid.
1. Ahju funktsioonide lüliti asendisse
Valgustus seada.
2. Võtke kogu lisavarustus ja kõik võred
välja ning puhastage neid sooja
nõudepesuvahendiga.
3. Peske ka ahju sooja
nõudepesuvahendiga ja kuivatage.
4. hkige seadme esikülg niiske lapiga
üle.
Ahju käsitsemine
Ahju sisse- ja väljalülitamine
1. Keerake küpsetusahju funktsiooni
lüliti soovitud funktsioonile.
2. Keerake temperatuurivaliku lüliti
soovitud temperatuurile.
Töö kontrolldiood põleb seni, kuni
küpsetusahi töötab.
Temperatuuri kontroldiood põleb seni,
kuni küpsetusahi üles kuumeneb.
3. Keerake küpsetusahju välja
lülitamiseks küpsetusahju
funktsiooni- ja temperatuurivaliku
lülitid uuesti asendisse Väljas.
3 Ventilaator
Ventilaator lülitub automaatselt sisse,
et hoida seadme pealispind jahedana.
Pärast ahju väljalülitamist jätkab
ventilaator seadme jahutamiseks
tööd ja lülitub seejärel automaatselt
välja.
Temperatuuri kontrolldiood
Temperatuurivalik
Töö-kontrolldiood
Ahju funktsioonid
8 electrolux
Ahju funktsioonid
Ahju jaoks on teie käsutuses järgmised
funktsioonid:
Resti, küpsetusplaadi ja
rasvapanni paigaldamine
3 Väljatõmbekaitse ja
kallutuskindlus
Kõigil sisse lükatavatel osadel on
paremal ja vasakul ääres väike
allapoole suunatud kumerus
väljatõmbekaitseks.
Paigaldage sisse lükatavad osad alati
nii, et kõnealused kumerus oleks
ahjus tahapoole suunatud. Nimetatud
kumerused on tähtsad ka sisse
lükatavate osade kallutuskindluse
jaoks.
Küpsetusplaadi või rasvapanni
paigaldamine:
Lükake küpsetusplaat või rasvapann
soovitud paikalduskõrguse juhtvarvade
vahele.
Ahju funktsioonid Kasutamine
Valgustus
Selle funktsiooniga võite te kpüsetusahjusisemust, näit.
puhastamiseks,
valgustada
.
Kuum õhk
rõngasküttekeha
abil
Samaaegseks
küpsetamiseks
kuni kolmel tasandil
.
Seadistage küpsetusahju temperatuur 20-40 °C madalamaks kui
pealt- või altkuumuse puhul.
Pitsaaste Põhja intensiivset pruunistumist ja krõbedust
vajavate
toitude küpsetamiseks ühel tasandil.
Seadistage küpsetusahju temperatuur 20-40°C madalamaks kui
pealt- või altkuumuse puhul.
Pealt- või
altkuumus
Küpsetamiseks
ja
praadimiseks
ühel
tasandil
.
Altkuumus
Kookide
järelküpsetamiseks
, millel on
krõbedad põhjad
.
Sulatamine
Näit.
tordi, või, leiva, puuvilja või muude
külmutatud
toiduainete
soojendamiseks ja sulatamiseks
.
Grill
Lamedate toiduainete
grillimiseks
, kui need paigutatakse
resti
keskele
ja
röstimiseks
.
Suurepinnaline grill
Õhukeste toiduainete
grillimiseks
suuremates
kogustes
ning
röstimiseks
.
Kuumaõhugrill
Suuremate lihatükkide või linnuliha
praadimiseks
ühel tasandil.
See funktsioon sobib ka
gratineerimiseks
ja
üleküpsetamiseks
.
electrolux 9
Resti paigaldamine:
Paigaldage rest nii, et jalused oleks
suunatud alla.
Lükake rest soovitava kasutuskõrguse
juhtvarvade vahele.
3 Resti ümbritsev kõrgendatud raam
annab nõudelelisakaitse libisemise
vastu.
Resti ja rasvapanni paigaldamine
koos:
Asetage rest rasvapannile.
Lükake rasvapann soovitava
kasutuskõrguse juhtvarvade vahele.
Rasvafiltri paigaldamine/
väljavõtmine
Kasutage rasvafiltrit ainult
praadimisel, et kaitsta tagaküljel olevat
küttekeha rasvapritsmete eest.
Rasvafiltri paigaldamine
tke kinni rasvafiltri käepidemest ja
lükake mõlemad hoidikud ülevalt alla
küpsetusahju tagaküljes olevasse
avausse (ventilaatoriava).
Rasvafiltri väljavõtmine
tke kinni rasvafiltri käepidemest ja
tõmmake välja.
10 electrolux
Kella funktsioonid
Köögitaimer
Lühiaja seadistamiseks. Aja möödumisel
kõlab signaal.
Kestus
Seadistamiseks, kui kaua küpsetusahi
töötama peab.
Käivitamine ja kestus
Seadistamiseks, millal küpsetusahi uuesti
välja lülituma peab.
Päevaaeg
Päevaaja seadistamiseks, muutmiseks või
vaatamiseks
(Vt ka peatükki “Enne esimest
kasutamist”).
3 Üldised viited
Küpsetusahju soovitava funktsiooni
või temperatuuri võib välja valida enne
või peale kella funktsioonide
seadistamist.
Signaali võib Funktsioon-
seadistusnuppu H pöörates lõpetada.
Pärast käivituse ja püsifunktioonil
töötamist tuleb funktsioon-
käivitamisnupu H pööramise abil
minna automattoimimiselt
käsitoimele üle minna.
Keerake valmimisprotsessi järel
küpsetusahju funktsiooni- ja
temperatuurivaliku lülitid uuesti
asendisse VÄLJAS.
Köögitaimer
3 Selle funktsiooni kasutamise
puhul ei tohi küpsetusahi olla
kasutusel.
1. Keerake funktsiooniseadistusnuppu
vastupäeva, kuni näidikule ilmub
soovitud aeg, nt 30.
Kui aeg on lõppenud, kõlab 1 minuti vältel
signaal.
Funktsiooniseadistuse nupp.Stardi-näidik (punane)
Käynnistyksen säätönuppiFunktsiooninäit
electrolux 11
2. Helisignaali saab lõpetada, keerates
funktsiooniseadistusnuppu H peale.
Kestus
1. Valige küpsetusahju funktsioon ja
temperatuur.
2. Stardiseadistusnuppu keerake all
hoides, kuni stardi-näidik aktuaalsel
kellaajal fikseerub.
3. Keerake funktsiooniseadistusnuppu
vastupäeva, kuni näidikule ilmub
soovitud kestus.
Kui aeg on lõppenud, kõlab 1 minuti vältel
signaal ning küpsetusahi lülitub välja.
4. Keerake valmimisprotsessi järel
küpsetusahju funktsiooni- ja
temperatuurivaliku lülitid uuesti
asendisse VÄLJAS.
Funktsioonivaliku nupp keerakeH
peale.
Seade on jälle töövalmis.
Start ja kestvus
1 Starti ja kestvust seadistatakse, kui
küpsetusahju soovitakse hilisemal
ajahetkel automaatselt sisse ja välja
lülitada.
1. Valige küpsetusahju funktsioon ja
temperatuur.
2. Keerake stardiseadistusnuppu all
hoides vastupäeva, kuni stardinäidik
soovitud stardiaega näitab, Nt XI kella
11:00 kohta.
3. Keerake funktsiooniseadistusnuppu
vastupäeva, kuni näidikule ilmub
soovitud kestus,
nt 60 minutit
12 electrolux
Küpsetusahi lülitub arvestatud ajahetkel
ise automaatselt sisse ja pärast sisestatud
aja möödumist uuesti välja.
Kui aeg on lõppenud, kõlab 1 minuti vältel
signaal ning küpsetusahi lülitub välja.
nt kell 12.00.
4. Keerake valmimisprotsessi järel
küpsetusahju funktsiooni- ja
temperatuurivaliku lülitid uuesti
asendisse VÄLJAS.
5. Funktsioonivaliku nupp keerake H
peale.
Seade on jälle töövalmis.
Kasutamine, tabelid ja näpunäited
Küpsetamine
Ahju funktsioon: Kuum õhk
rõngasküttekeha abil või Pealt- või
altkuumus
Küpsetusvormid
Pealt- või altkuumus jaoks sobivad
tumedast metallist kõrbemisvastase
kihiga vormid.
Kuum õhk rõngasküttekeha abil
jaoks sobivad ka heledad
metallvormid.
Kasutamistasandid
Küpsetamine Pealt- või altkuumus
on võimalik ühel tasandil.
Kuum õhk rõngasküttekeha abil
võte kuni 3 plaadil samaaegselt
küpsetada:
1 plaat:
näit. tasand 3
1 küpsetusvorm:
näit. tasand 1
2 plaati:
näit. tasandid 1 ja 3
3 plaati:
Tasandid 1, 3 ja 5
electrolux 13
Üldmärkused
Pange plaat ahju kaldu olev serv
eespool!
Te võite Pealt- või altkuumus või
Kuum õhk rõngasküttekeha abil ka
kahte vormi samaaegselt üksteise
kõrval röstvõrel küpsetada.
Küpsetusaeg pikeneb ainult vähesel
määral.
3 Sügavkülmutatud toiduaineid
kasutades võivad küpsetusplaadid
kumeraks tõmbuda. See on tingitud
suurest temperatuurierinevusest
sügavlmutatud toiduainete ja ahju
temperatuuri vahel. Pärast plaatide
jahtumist taastub nende esialgne
kuju.
Märkusi küpsetustabelite juurde
Tabelitest leiate valiku toite koos
andmetega temperatuuri, küpsemisaja ja
küpsetamistasandi kohta.
Temperatuurid ja küpsetamisajad on
ligikaudsed, kuna need sõltuvad
taigna koostisest, kogusest ja
küpsetusvormist.
Soovitame esimest korda toitu
valmistades valida madalam
temperatuur ja suurendada seda alles
vajaduse korral, näit. kui soovitakse
tugevamat pruunistumist või kui
küpsetusaeg kestab liiga kaua.
Kui te oma retsepti kohta
konkreetseid andmeid ei leia, siis
juhinduge mõnest sarnasest
küpsetisest.
Kookide küpsetamisel plaatidel või
vormides mitmel tasandil võib
küpsetamisaeg olla 10-15 minutit
pikem.
Niiskeid küpsetisi (näit. pitsad,
puuviljakook jne.) valmistatakse ühel
tasandil.
Küpsetiste erinev kõrgus võib
küpsetamise alguses tuua kaasa
erineva pruunistumise. Sel juhul ärge
muutke palun valitud
temperatuuri. Küpsetamise ajal
erinevused kaovad.
Teie uus küpsetusahi võib omada
senisest erinevat
küpsetus-/praadimiskäitumist.
Seetõttu sobitage sisseharjunud
seaded (temperatuur, valmistusajad)
ja kasutustasemed järgnevates
tabelites toodud soovitustega.
2 Kui küpsetamisaeg on pikem, võite te
ahju ca. 10 minutit enne
küpsetamisaja lõppu välja lülitada, et
kasutada ära jääksoojus.
Kui ei ole teisiti öeldud, kehtivad
tabelid külma praeahju kohta.
Küpsetustabel
Küpsetamine ühel tasandil
Küpsetise
liik
Ahjufunktsioon Tasand
Tempera-
tuur
°C
Aeg
Tund: Min.
Küpsetis vormides
Vormikook Kuum õhk
rõngasküttekeha
abil
1 150-160 0:50-1:10
Liivakook/keeks Kuum õhk
rõngasküttekeha
abil
1 140-160 1:10-1:30
Biskviittort Kuum õhk
rõngasküttekeha
abil
1 140 0:25-0:40
Biskviittort Pealt- või
altkuumus
1 160 0:25-0:40
14 electrolux
Muretaignast tordipõhi Kuum õhk
rõngasküttekeha
abil
3 170-180
1)
0:10-0:25
Klopitud taignast tordipõhi Kuum õhk
rõngasküttekeha
abil
3 150-170 0:20-0:25
Kaetud õunakook Pealt- või
altkuumus
1 170-190 0:50-1:00
Õunapirukas (2vormid,
Ø
20cm, paigutatud
diagonaalselt)
Kuum õhk
rõngasküttekeha
abil
1 160 1:10-1:30
Õunapirukas(2vormid
Ø
20cm,
diagonaalselt paigutatud)
Pealt- või
altkuumus
1 180 1:10-1:30
Pikantne tort (näit. Quiche
Lorraine)
Kuum õhk
rõngasküttekeha
abil
1 160-180 0:30-1:10
Juustutort Pealt- või
altkuumus
1 170-190 1:00-1:30
Küpsetised plaatidel
Pärmistitsel/-pärg Pealt- või
altkuumus
3 170-190 0:30-0:40
Jõulusai Pealt- või
altkuumus
3 160-180
1)
0:40-1:00
Leib (rukkileib)
-alguses
-siis
Pealt- või
altkuumus
1
250
1)
160-180
0:20
0:30-1:00
Tuuletaskud/ekläärid Pealt- või
altkuumus
3 160-170
1)
0:15-0:30
Biskviitrull Pealt- või
altkuumus
3 180-200
1)
0:10-0:20
Purukookkuiv Kuum õhk
rõngasküttekeha
abil
3 150-160 0:20-0:40
Või-/suhkrukook Pealt- või
altkuumus
3 190-210
1)
0:15-0:30
Puuviljakook
(pärmitaignal/klopitud
taignal)
2)
Kuum õhk
rõngasküttekeha
abil
3 150 0:35-0:50
Puuviljakook
(pärmitaignal/klopitud
taignal)
2)
Pealt- või
altkuumus
3 170 0:35-0:50
Puuviljakook muretaignal Kuum õhk
rõngasküttekeha
abil
3 160-170 0:40-1:20
Küpsetise
liik
Ahjufunktsioon Tasand
Tempera-
tuur
°C
Aeg
Tund: Min.
electrolux 15
Õrna kattega plaadikook (näit.
kohupiim, koor, kreemi-
mandilikate)
Pealt- või
altkuumus
3 160-180
1)
0:40-1:20
Pitsa (rikkaliku kattega)
2)
Kuum õhk
rõngasküttekeha
abil
1 180-200
1)
0:30-1:00
Pitsa (õhuke) Kuum õhk
rõngasküttekeha
abil
1 200-220
1)
0:10-0:25
Ümmargune õhuke leib Kuum õhk
rõngasküttekeha
abil
1 200-220 0:08-0:15
Magusa või soolase kattega
õhuke kook
Kuum õhk
rõngasküttekeha
abil
1 180-200 0:35-0:50
Väikesed küpsetised
Muretaignaküpsised Kuum õhk
rõngasküttekeha
abil
3 150-160 0:06-0:20
Pritsitud küpsised Kuum õhk
rõngasküttekeha
abil
3 140 0:20-0:30
Pritsitud küpsised Pealt- või
altkuumus
3 160
1)
0:20-0:30
Klopitud taignast küpsised Kuum õhk
rõngasküttekeha
abil
3 150-160 0:15-0:20
Munavalgeküpsised, besee Kuum õhk
rõngasküttekeha
abil
3 80-100 2:00-2:30
Makroonid Kuum õhk
rõngasküttekeha
abil
3 100-120 0:30-0:60
Pärmitaignast väikesed
küpsetised
Kuum õhk
rõngasküttekeha
abil
3 150-160 0:20-0:40
Lehttaignast väikesed
küpsetised
Kuum õhk
rõngasküttekeha
abil
3 170-180
1)
0:20-0:30
Kuklid Kuum õhk
rõngasküttekeha
abil
3 160
1)
0:20-0:35
Kuklid Pealt- või
altkuumus
3 180
1)
0:20-0:35
Küpsetise
liik
Ahjufunktsioon Tasand
Tempera-
tuur
°C
Aeg
Tund: Min.
16 electrolux
Küpsetamine mitmel tasandil
Väikesed koogid (20tükki/
plaat)
Kuum õhk
rõngasküttekeha
abil
3 140
1)
0:20-0:30
Väikesed koogid (20tükki/
plaat)
Pealt- või
altkuumus
3 170
1)
0:20-0:30
1) Küpsetusahju eelsoojendamine
2) Kasutage sügavat panni väljavoolava vedeliku kinnipüüdmiseks või rasvapanni
Küpsetise liik
Kuum õhk
rõngaskütteke
ha abil
Kuum õhk
rõngasküttek
eha abil
Tempe-
ratuur °C
Aeg
Tund: Min.
Tasand alt
2 tasandit 3 tasandit
Küpsetised plaatidel
Tuuletaskud/ekläärid 1/4 --- 160-180
1)
1) Küpsetusahju eelsoojendamine
0:35-0:60
Purukook, kuiv 1/3 --- 140-160 0:30-0:60
Väikesed küpsetised
Muretaignaküpsised 1/3 1/3/5 150-160 0:15-0:35
Pritsitud küpsised 1/3 1/3/5 140 0:20-0:60
Klopitud taignast küpsised 1/3 --- 160-170 0:25-0:40
Munavalgeküpsised, besee 1/3 --- 80-100 2:10-2:50
Makroonid 1/3 --- 100-120 0:40-1:20
Pärmitaignast väikesed
küpsetised
1/3 --- 160-170 0:30-0:60
Lehttaignast väikesed
küpsetised
1/3 --- 170-180
1)
0:30-0:50
Kuklid 1/4 --- 160 0:30-0:45
Väikesed koogid (20tükki/
plaat)
1/4 --- 140
1)
0:25-0:40
Küpsetise
liik
Ahjufunktsioon Tasand
Tempera-
tuur
°C
Aeg
Tund: Min.
electrolux 17
Näpunäiteid küpsetamiseks
Tabel Pitsaaste
Tulemus Võimalik põhjus Lahendus
Kook on alt liiga hele Vale küpsetamistasand Pange kook madalamale tasandile
Kook langeb kokku
(muutub libedaks,
tükiliseks, veetriipudega)
Liiga kõrge temperatuur Seadke temperatuur pisut
madalamaks
Liiga lühike küpsetusaeg Pikendage küpsetusaega
Kõrgem temperatuur ei
lühenda küpsemisaega
Taigen liiga vedel Kasutage vähem vedelikku.
Pidage kinni taigna
segamisaegadest, eelkõige
köögimasinaid kasutades
Kook on liiga kõrgem Liiga madal temperatuur Valige kõrgem temperatuur
Liiga pikk küpsetamisaeg Lühendage küpsetamisaega
Kook pruunistub
ebaühtlaselt
Liiga kõrge temperatuur ja liiga
hike küpsetusaeg
Seadke temperatuur madalamaks
ja pikendage küpsetusaega
Taigen on ebaühtlaselt jaotunud Jaotage taigen plaadil ühtlaselt
Rasvafilter on sisse pandud Võtke rasvafilter välja
Kook ei valmi ettenähtud
küpsetusaja jooksul
Liiga madal temperatuur Valige pisut kõrgem temperatuur
Rasvafilter on sisse pandud Võtke rasvafilter välja
Küpsetise liik Sisestuskõrgus
temperatuur
°C
Aeg
h:min
Pitsa (õhuke) 1 180 - 200
1)
1) Küpsetusahi eelkuumutada
20 - 30
Pitsa (rohke kattega) 1 180 - 200 20 - 30
Õhuke plaadikook 1 180 - 200 45 - 60
Spinatitort 1 160 -180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Kohupiimatort, ümmargune 1 140 - 160 60 - 90
Kohupiimatort küpsetusplaadil 1 140 - 160 50 - 60
Õunakook, kaetud 1 150 - 170 50 - 70
Köögiviljapirukas 1 160 - 180 50 - 60
Õhuke plaadileib 1 250 - 270
1)
10 - 20
Lehttaignatort 1 160 - 180
1)
40 - 50
Tarte Flambée (tõlkes: leegil
küpsetatud kook)
1 250 - 270
1)
12 - 20
Väikesed pirukad 1 180 - 200
1)
15 - 25
18 electrolux
Tabel vormiroad ja üleküpsetatav
Tabel sügavkülmutatud valmistoidud
Praadimine
Ahju funktsioon: Pealt- või
altkuumus või Kuumaõhugrill
Praadimisnõud
Praadimiseks sobivad igasugused
kuumakindlad nõud (tootja andmeid
jälgida!).
Suuri praad võite te praadida otse
väljavoolava vedeliku
kinnipüüdmiseks mõeldud suurel
plaadil või röstvõrel, mille all on
suur pann.
Kõiki lahjasid lihasorte soovitame
praadida kaanega praepotis Nii
jääb liha mahlasem.
Kõiki lihasorte, millel peab olema
koorik, võite praadida ilma kaaneta
praepotis.
Roog
Küpsetusahju-
funktsioon
Sisestuskõ
rgus
tempe-
ratuur
°C
Aeg
h:min
Nuudlivorm Pealt- või altkuumus 1 180-200 0:45-1:00
Lasanje Pealt- või altkuumus 1 180-200 0:25-0:40
Üleküpsetatud
köögivili
1)
Kuum õhk
rõngasküttekeha
abil
1 160-170 0:15-0:30
Üleküpsetatud bagetid
1)
Kuum õhk
rõngasküttekeha
abil
1 160-170 0:15-0:30
Magusad vormiroad Pealt- või altkuumus 1 180-200 0:40-0:60
Kalavormid Pealt- või altkuumus 1 180-200 0:30-1:00
Täidetud köögivili
Kuum õhk
rõngasküttekeha
abil
1 160-170 0:30-1:00
1) Küpsetusahi eelkuumutada
Valmistatav
toit
Küpsetusahju-
funktsioon
Sisestus-
kõrgus
Temper atuur
°C
Aeg
Sügavkül-mutatud
pitsa
Pealt- või
altkuumus
3
vastavalt
tootjapool-setele
andmetele
vastavalt
tootjapoolsetele
andmetele
Friikartulid
1)
(500 g)
1) Märkus: Segage friikartuleid valmimise ajal 2 kuni 3 korda
Kuum õhk
rõngasküttekeha
abil
3 200-220°C
vastavalt
tootjapoolsetele
andmetele
Bagetid
Pealt- või
altkuumus
3
vastavalt
tootjapool-setele
andmetele
vastavalt
tootjapoolsetele
andmetele
Puuviljakook
Pealt- või
altkuumus
3
vastavalt
tootjapool-setele
andmetele
vastavalt
tootjapoolsetele
andmetele
electrolux 19
3 Märkusi praetabeli kohta
Järgnevas tabelis toodud andmed on
ligikaudsed.
Soovitame praadida liha ja kala
praeahjus ainult siis, kui see
kaalub vähemalt 1kg.
Et vältida väljavoolava lihamahla või
rasva kinnikõrbemist, soovitame
lisada praenõusse pisut vedelikku.
Keerake praadi vajadusel (pärast 1/
2 - 2/3 küpsetusaja möödumist).
Kasktke suuri praade ja linnuliha
küpsetamise ajal mitu korda
praevedelikuga. Seeläbi on
praadimistulemus parem.
Lülitage ahi ca. 10 minutit enne
praadimisaja lõppu välja, et kasutada
ära jääksoojus.
Praadimistabel
Liha sort Kogus Ahjufunk-tsioon
Praa-
dimista-
sand
Tempe-
ratuur
°C
Aeg
Tund: Min.
Loomaliha
Moorpraad 1-1,5 kg
Pealt-i
altkuumus
1 200-250 2:00-2:30
Rostbiif või filee
Kõrguse cm
kohta
- seest punane
Kõrguse cm
kohta
Kuumaõhugrill 1 190-200
1)
0:05-0:06
- seest roosa
Kõrguse cm
kohta
Kuumaõhugrill 1 180-190 0:06-0:08
- läbiküpsenud
Kõrguse cm
kohta
Kuumaõhugrill 1 170-180 0:08-0:10
Sealiha
Õlg, kael, sink 1-1,5 kg Kuumaõhugrill 1 160-180 1:30-2:00
Karbonaad,
Kassler
1-1,5 kg Kuumaõhugrill 1 170-180 1:00-1:30
Pikkpoiss 750 g-1 kg Kuumaõhugrill 1 160-170 0:45-1:00
Seakoot
(eelnevalt
keedetud)
750 g-1 kg Kuumaõhugrill 1 150-170 1:30-2:00
Vasikaliha
Vasikapraad 1 kg Kuumaõhugrill 1 160-180 1:30-2:00
Vasikakoot 1,5-2 kg Kuumaõhugrill 1 160-180 2:00-2:30
Lammas
Lambakints,
lambapraad
1-1,5 kg Kuumaõhugrill 1 150-170 1:15-2:00
Lambaselg 1-1,5 kg Kuumaõhugrill 1 160-180 1:00-1:30
Ulukiliha
Jäneseselg,
jänesekoivad
kuni 1 kg
Pealt-i
altkuumus
3 220-250
1)
0:25-0:40
Hirve-/ põdraselg 1,5-2 kg
Pealt-i
altkuumus
1 210-220 1:15-1:45
20 electrolux
Pinnagrill
Küpsetusahju funktsioon: Grill või
Suurepinnaline grill maksimaalsel
temperatuuril.
1 Tähelepanu: Grillige alati suletud
ahjuuksega.
3 Soojendage tühja ahju grill
funktsioonidega alati 5 minutit
ette!
Grillimiseks asetage re
soovitatavale kasutustasemele.
Rasvapüüdmisplaad asetage alati
altpoolt 1. kasutustasemele.
Grillimisajad on ligikaudsed.
Grillimine sobib eriti lamedatele liha-
ja kalatükkidele.
Grillimistabel
Hirve-/
põdrakints
1,5-2 kg
Pealt-i
altkuumus
1 200-210 1:30-2:15
Linnuliha
Linnu osad
200-250g
tk
Kuumaõhugrill 1 200-220 0:35-0:50
Poolik kana
400-500g
tk
Kuumaõhugrill 1 190-210 0:35-0:50
Kana, broiler 1-1,5 kg Kuumaõhugrill 1 190-210 0:45-1:15
Part 1,5-2 kg Kuumaõhugrill 1 180-200 1:15-1:45
Hani 3,5-5 kg Kuumaõhugrill 1 160-180 2:30-3:30
Kalkun 2,5-3,5 kg Kuumaõhugrill 1 160-180 1:45-2:30
Kalkun 4-6 kg Kuumaõhugrill 1 140-160 2:30-4:00
Kala (hautamine)
Terved kalad 1-1,5 kg
Pealt-i
altkuumus
1 210-220 0:45-1:15
1) Küpsetusahju eelsoojendamine
Liha sort Kogus Ahjufunk-tsioon
Praa-
dimista-
sand
Tempe-
ratuur
°C
Aeg
Tund: Min.
Grillitav toit
Tasand
Grillimisaeg
1. külg 2. külg
Frikadellid 4 8-10 min. 6-8 min.
Seafilee 4 10-12 min. 6-10 min.
Praevorstid 4 8-10 min. 6-8 min.
Veisefilee, vasika praelõik 4 6-7 min. 5-6 min.
Veisefilee, rostbiif (ca. 1 kg) 3 10-12 min. 10-12 min.
Röstleivad
1)
1) Kasutage grillimisvõret ilma suure pannita, ärge eelsoojendage
3 4-6 min. 3-5 min.
Kattega röstleivad 3 6-8 min. ---
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Electrolux EOB53000R Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend