11. VIHJEID JA NÄPUNÄITEID
Tabelites esitatud temperatuurid ja küp‐
setusajad on ainult soovituslikud. Täp‐
semalt sõltuvad need retseptist ning ka‐
sutatava tooraine kvaliteedist ja kogus‐
test.
11.1 Nõuandeid ahju
küpsetusfunktsioonide kasutamiseks
Soojashoidmine
Kasutage seda funktsiooni toidu soojashoidmi‐
seks.
Temperatuur reguleeritakse automaatselt väärtu‐
sele 80 °C.
Nõude soojendamine
Taldrikute ja nõude soojendamiseks.
Pange taldrikud ja nõud ühtlaselt ahjuriiulile.
Tõstke virnasolevad taldrikud poole soojendusa‐
ja möödumisel ringi (vahetage ülemised ja alumi‐
sed).
Automaatne temperatuur on 70 °C.
Soovitatav riiulitasand: 3.
Taigna kergitamine
Seda automaatset funktsiooni võite kasutada kõi‐
gi pärmitaignaretseptide puhul. See tagab taina
kerkimiseks hea keskkonna. Pange tainas kerki‐
miseks piisavalt suurde kaussi ja katke see niis‐
ke rätiku või toidukilega. Asetage ahjurest esime‐
sele tasandile ja pange nõu ahju. Sulgege uks ja
valige funktsioon Taigna kergitamine. Määrake
sobiv aeg.
11.2 Küpsetamine
Üldised juhised
• Teie uus ahi võib küpsetada erinevalt kui teie
varasem seade. Kohandage oma tavapärased
seaded (temperatuur, küpsetusajad) ja ahjuta‐
sandid vastavalt tabelites toodud väärtustele.
• Pikema küpsetusaja puhul võite ahju umbes
10 minutit enne küpsetusprogrammi lõppu väl‐
ja lülitada ja kasutada jääkkuumust.
Kui kasutate külmutatud toitu, võivad ahjus ole‐
vad plaadid küpsetamise ajal kõverduda. Kui
plaadid jälle maha jahtuvad, taastub esialgne ku‐
ju.
Küpsetustabelite kasutamine
• Esimesel kasutamisel soovitatakse kasutada
madalamat temperatuuri.
• Kui te oma retsepti jaoks sobivat seadistust ei
leia, siis kasutage mõnda muud, mis oleks
võimalikult sarnane.
• Kui küpsetate kooke rohkem kui ühel ahjuta‐
sandil, võib küpsetusaega 10 – 15 minuti võrra
pikendada.
• Eri kõrgusel küpsetatavad koogid ja küpseti‐
sed ei pruunistu algul alati võrdselt. Sel juhul
ärge temperatuuri seadistust muutke. Erinevu‐
sed kaovad küpsetamise ajal.
11.3 Nõuandeid küpsetamiseks
Küpsetustulemused Võimalik põhjus Lahendus
Koogi põhi ei ole piisavalt
pruunistunud.
Vale ahjutasand.
Pange kook madalamale ah‐
jutasandile.
Kook vajub kokku ja muutub
vesiseks, klimbiliseks, triibuli‐
seks.
Ahju temperatuur on liiga kõr‐
ge.
Järgmisel küpsetamisel valige
veidi madalam ahju tempera‐
tuur.
Kook vajub kokku ja muutub
vesiseks, klimbiliseks, triibuli‐
seks.
Küpsetusaeg on liiga lühike.
Määrake pikem küpsetusaeg.
Kõrgema temperatuuri valimi‐
sel ei saa küpsetusaega lü‐
hendada.
Kook vajub kokku ja muutub
vesiseks, klimbiliseks, triibuli‐
seks.
Taignas on liiga palju vedelik‐
ku.
Kasutage vähem vedelikku.
Pöörake tähelepanu segami‐
saegadele, eriti siis, kui kasu‐
tate taignasegajat.
EESTI 17