Electrolux EOB2620W Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
Integreeritav elektriahi
EOB 2620
Kasutusjuhend
2
Lugupeetud klient!
Lugege palun see kasutusjuhend hoolikalt läbi.
Pöörake erilist tähelepanu kasutusjuhendi esimestel
lehekülgedel antud ohutusalasele informatsioonile.
Hoidke see kasutusjuhend tuleviku tarbeks alles.
Seadme üleminekul uue omaniku valdusesse on
oluline anda ahjuga kaasa ka kasutusjuhend.
Kasutusjuhendi tekstis kasutatakse järgmiseid
sümboleid:
Ohutusalased juhised
Hoiatus: Isikliku ohutuse tagamise seisukohast oluline
informatsioon.
Oluline: Selliselt on tõstetud esile informatsioon,
millest tuleb seadme kasutamisel juhinduda, et vältida
elektriahju kahjustamist.
Informatsioon ja praktilised nõuanded
Keskkonnakaitsealane informatsioon
1. Nummerdatud juhiste abil edastatakse
sammhaaval teavet elektriahju kasutamise kohta.
2. ...
3. ...
3
Sisukord
Kasutusjuhised
.................................................................................................................................4
Ohutus................................................................................................................................................................... 4
Utiliseerimine........................................................................................................................................................ 5
Seadme kirjeldus.................................................................................................................................................. 6
Üldvaade ................................................................................................................................................................ 6
Juhtpaneel.............................................................................................................................................................. 6
Ahju tunnusjooned ................................................................................................................................................. 7
Ahju lisatarvikud ..................................................................................................................................................... 7
Enne ahju esmakordset kasutamist................................................................................................................... 8
Esialgne puhastamine............................................................................................................................................ 8
Ahju kasutamine .................................................................................................................................................. 9
Ahju sisse ja välja lülitamine .................................................................................................................................. 9
Ahju funktsioonid.................................................................................................................................................. 10
Üldotstarbelise küpsetusplaadi ahju panemine ................................................................................................... 10
Lisafunktsioonid ................................................................................................................................................... 11
Taimer............................................................................................................................................................... 12
Liha küpsetusandur........................................................................................................................................... 13
Ahju ukse mehaaniline lukk ................................................................................................................................. 15
Kasutusvaldkonnad, tabelid ja nõuanded....................................................................................................... 16
Küpsetamine ........................................................................................................................................................ 16
Küpsetamistabel................................................................................................................................................... 17
Praed.................................................................................................................................................................... 18
Praadimistabel ..................................................................................................................................................... 18
Liha proovimise table ........................................................................................................................................... 20
Grillimine .............................................................................................................................................................. 21
Infrapunagrilli kasutamine.............................................................................................................................. 22
Hoidistamine ........................................................................................................................................................ 23
Puhastamine ja hooldus.................................................................................................................................... 24
Seadme välispinnad............................................................................................................................................. 24
Ahju sisemus........................................................................................................................................................ 24
Lisatarvikud .......................................................................................................................................................... 24
Ahju külgedel asuvad metallraamid
Ahju valgustus...................................................................................................................................................... 26
Grillelemendi puhastamine
Ahju uks ............................................................................................................................................................... 27
Ahju ukse klaas .................................................................................................................................................... 29
Häired seadme töös ........................................................................................................................................... 30
Tehnilised andmed............................................................................................................................................. 31
Ahju õõnsuse mõõtmed ....................................................................................................................................... 31
Eeskirjad, standardid, direktiivid .......................................................................................................................... 31
Indeks
..............................................................................................................................................32
Teenindus
........................................................................................................................................33
4
Kasutusjuhised
Ohutus
Elektriohutus
Selle seadme võib ühendada vaid sobiva
kvalifikatsiooniga spetsialist.
Häirete esilekerkimisel seadme töös ja ahju
kahjustada saamise korral tuleb kaitsmed välja
keerata või välja lülitada.
Ohutuseesmärkidel ei ole lubatud puhastada
seda ahju auru- ja kõrgsurvepuhastajaga!
Seda seadet võivad parandada ainult
spetsialistid. Kogenematute isikute poolt
teostatud parandustööd võivad põhjustada
vigastusi ja seadme tõsist väärfunktsioneerimist.
Kontakteeruge kohaliku AEG teeninduskeskuse
või spetsialiseerunud müüjaga juhul, kui seade
parandamist vajab.
Laste ohutus
Seadme töösoleku ajal ei tohi lapsi mitte mingil
juhul järelevalveta jätta.
Ohutus kasutamisel
See seade on mõeldud toidu valmistamiseks
(küpsetamiseks ja praadimiseks) koduses
majapidamises.
Olge ettevaatlik teisi elektriseadmeid ahju
vahetus läheduses paiknevatesse
pistikupesadesse ühendades. Voolujuhtmed ei
tohi puutuda vastu kuumi keedutsoone ja ahju või
jääda kinni kuuma ahjuukse vahele.
Hoiatus: Põletada saamise oht! Ahju õõnsus
muutub kasutamise ajal kuumaks.
Kui valmistate ahjus toitu ja kasutate alkoholi
sisaldavaid koostisaineid, siis võivad tekkida
kergesti põlema süttivad alkoholiaurud. Avage sel
juhul ahju uks ettevaatlikult. Kandke hoolt selle
eest, et ahju lähedal ei oleks ahju ukse avamise
ajal hõõguvat tuhka, sädemeid ja lahtisi leeke.
Seadme kahjustada saamise vältimiseks
Ärge vooderdage ahju õõnsust
alumiiniumfooliumiga ja ärge asetage
küpsetusplaati või -nõud otse ahju põrandale. Kui
te sellest nõudest kinni ei pea, siis kahjustab
kogunev kuumus ahju emailpindu.
Küpsetusplaatidelt tilkuv puuviljade mahl jätab
ahjuõõnsuse pindadele jäljed, mida ei ole
võimalik eemaldada. Kasutage seetõttu väga
mahlaste kookide küpsetamisel üldotstarbelist
küpsetusplaati.
Ärge asetage avatud ahju uksele midagi rasket.
Ärge mitte kunagi valage vett otse kuuma ahju.
Vesi kahjustab ahju emailpindu.
Jõu rakendamise tagajärjel ahju eesmisele
klaaspaneelile (eriti paneeli servadele) võib klaas
puruneda.
Ärge hoidke ahjus kergesti süttivaid esemeid.
Need võivad süttida põlema, kui ahju sisse
lülitate.
Ärge hoidke ahjus mahlaseid toite või toiduaineid
või vedelikke. Ahju emailpinnad võivad
kahjustada saada.
5
Utiliseerimine
Pakkematerjalide utiliseerimine
Kõik kasutatud materjalid on täielikult ümber
töödeldavad. Plastmaterjalid on varustatud järgmiste
rgistustega:
>PE< – polüetüleen (kasutatud välispakendi ja
sisemiste kottide valmistamiseks)
>PS< – polüstüreen (kasutatud
polsterdusmaterjalide valmistamiseks – täielikult
fluoroklorosüsinikuvabad).
Vanade seadmete utiliseerimine
Hoiatus: Muutke vanad seadmed enne
utiliseerimist kasutuskõlbmatuteks, ent need ei
saaks ohuallikaiks osutuda. Peate selleks
seadme vooluvõrgust lahti ühendama ja
seadme küljest voolujuhtme eemaldama.
Keskkonna kaitsmiseks on oluline, et vanad seadmes
utiliseeritaks nende kasutusea lõppedes ettenähtud
viisil.
Seadet ei tohi visata ära koos
majapidamisprügiga.
Saate informatsiooni kogumispäevade ja avalike
kogumispunktide kohta kohalikust omavalitsusest
või jäätmekäitlusega tegelevast osakonnast.
6
Seadme kirjeldus
Üldvaade
Juhtpaneel
juhtpaneel
ukse käepide
klaasuks
Ahju võimsuse indikaator
Temperatuuri/taimeri infoekraan
Temperatuuri signaaltuli
Ah
j
u funktsiooni valiknupp
Juhtnupud
Temperatuuri valiknupp
7
Ahju tunnusjooned
Ahju lisatarvikud
Teiste esemetega kombineeritult kasutatav rest
Asetage sellele küpsetusnõud, koogivormid. Võite otse
restile asetada ka praetüki ja grillitavad toiduained, ent
asetage sel juhul resti alla tilkuva rasva ja mahlade
kogumiseks kindlasti üldotstarbeline küpsetuspann.
Küpsetusplaat
Kasutage küpsetusplaati kookide ja küpsiste
küpsetamiseks.
Üldotstarbeline pann
Kasutage seda panni praadimiseks või resti all rasva ja
mahlade kogumise nõuna.
Liha küpsetusandur
Liha küpsetusastme mõõtmiseks.
Ülemised küttekehad
Restide asetus
Ahju riiulite võrestik, eemaldatav
Liha küpsetusandur
Ahju valgustus
Alumine küttekeha
8
Enne ahju esmakordset kasutamist
Esialgne puhastamine
Puhastage ahju põhjalikult enne esmakordset
kasutamist.
Hoiatus: Ärge kasutage söövitavaid ja
abrasiivseid puhastusvahendeid! Võite selliseid
puhastusvahendeid kasutades kahjustada ahju
pindu.
Kasutage ahju esikülje metallosade
puhastamiseks sobivat müügilolevat
puhastusvahendit.
Keerake ahju funktsioonide valikunupp ahju
valgustuse positsioonile.
Võtke ahjust välja kõik lisatarvikud ning
küpetusplaate ja -resti toetavad siinid ja peske neid
sooja vee ja nõudepesuvedelikuga.
Peske seejärel ahju õõnsust esmalt sooja vee ja
nõudepesuvedelikuga ning kuivatage õõnsus
seejärel korralikult.
Pühkige ahju esipaneeli niiske riidelapiga.
9
Ahju kasutamine
Ahju sisse ja välja lülitamine
1. Keerake ahju funktsioonide valikunupp soovitud
funktsioonile.
2. Keerake temperatuuri valikunupp soovitud
temperatuurile.
Ahju töösoleku ajal põleb punane ahju töösoleku
indikaatortuli.
Ahju valitud temperatuurini soojenemise ajal põleb
punane temperatuuri signaaltuli.
3. Keerake ahju funktsioonide valikunupp ja temperatuuri
valikunupp ahju väljalülitamiseks nullpositsioonidele.
Jahutav ventilaator
Ventilaator lülitub ahju töösoleku ajal automaatselt sisse,
et hoida seadme pindu jahedatena. Ventilaator jätkab
ahju mahajahutamiseks töötamist ka pärast ahju
väljalülitamist ning lülitub seejärel ise automaatselt välja.
ahju töösoleku indikaatortuli temperatuuri signaaltuli
ahju funktsioonide valikunupp
temperatuuri valikunupp
Juhtnupud kella seadmiseks
10
Ahju funktsioonid
Sellel ahjul on järgmised funktsioonid:
Ahju valgustus
Seda funktsiooni kasutades on teil võimalik
valgustada ahju sisemust näiteks puhastamise ajal.
Ahju funktsioonide valikunuppu ahju valgustusele
keerates süttib vaid valgustus põlema, küttekeha
tööle ei lülitu.
Traditsiooniline küpsetamisfunktsioon
Kasutage seda funktsiooni küpsetamiseks või
praadide valmistamiseks vaid ühel tasemel
korraga. Töös on traditsioonilised (nii ülemine kui
alumine) küttekehad.
Ainult ülemise küttekeha rakendamise
funktsioon
Kasutage seda funktsiooni paneeritud roogade ja
vormiroogade pealispinna pruunistamiseks. Selle
funktsiooni valimisel lülitub tööle ülemine küttekeha.
Ainult alumise küttekeha rakendamise
funktsioon
Kasutage seda funktsiooni kookide põhjade
krõbestamiseks. Selle funktsiooni valimisel lülitub
tööle alumine küttekeha.
Infrapunagrill
Kasutage seda funktsiooni väikses koguses õhukeste
toidupalade, näiteks liha- või kalalõikude ja
eskalopitükkide grillimiseks või leiva röstimiseks.
Paigutage toidupalad üksteise kõrvale resti või
küpsetuspanni keskele. Selle funktsiooni valimisel
lülitub tööle grilli küttekeha.
Suurte toidukoguste infrapunagrill
Kasutage seda funktsiooni suurtes kogustes
õhukeste toidupalade, näiteks liha- või kalalõikude ja
eskalopitükkide grillimiseks või leiva röstimiseks.
Selle funktsiooni valimisel lülituvad tööle nii grilli
küttekeha kui ülemine küttekeha.
Üldotstarbelise küpsetusplaadi ahju panemine
Üldotstarbeline küpsetusplaat
Sellel plaadil on vasakul ja paremal serval väiksed
kühmud. Need kühmud on juhikuteks, mis peavad
plaati ahju pannes alati ahju õõnsuse tagumise
seina poole jääma.
Grillimine:
Asetage küpsetusplaat sobivale kõrgusele.
11
Lisafunktsioonid
Ahi võimaldab seadistada nii taimeri
kui liha küpsetusanduri.
Taimer
Taimeri seadistamine.
Liha küpsetusandur
Liha küpsetusanduri temperatuuri seadistamine.
Üldised soovitused
Pärast funktsiooni valimist vilgub infoekraan
ligikaudu 5 sekundi jooksul. Selle aja jooksul võite
seadistada taimeri, kasutades selleks nuppe ja
Kui taimer on seadistatud, siis infoekraan vilgub veel
ligikaudu 5 sekundi jooksul. Valitud aega hakatakse
tagasi lugema.
Helisignaali väljalülitamiseks vajutage mistahes
nuppu.
Soovitud ahju funktsiooni või temperatuuri võite
valida nii enne kui pärast taimeri seadistamist.
Pärast küpsetamise lõppu keerake valiknupud "Ahju
funktsioonid" ja "Temperatuur" tagasi 0-positsiooni.
Temperatuur/Taimeri (kella) infoekraan
Juhtnupud
12
Taimer
See funktsioon ei mõjuta ahju tööd.
1. Vajutage mistahes nuppu, kuni infoekraanil hakkab
vilkuma "00".
2. 5 sekundi jooksul valige sobiv aeg vajutades nuppu
+ või -. (Taimeri maksimaalne seadistusaeg on 99
minutit.)
5 sekundi jooksul on infoekraanil näha järele
jäänud aeg.
Kui valitud aeg jõuab lõpule, siis kuvatakse
infoekraanile "00" ja 2 sekundi jooksul kõlab
helisignaal.
3. Helisignaali väljalülitamiseks vajutage mistahes
nuppu.
13
Liha küpsetusandur
Kui liha küpsetusandur on saavutanud valitud
temperatuuri, siis kostab helisignaal.
Ahju ei pea välja lülitama.
Lihaküpsetusandurit võib kasutada koos ahju
funktsioonidega: "Pealtküpsetamine" ja
"Altküpsetamine".
Meeles tuleb pidada kaks erinevat
temperatuuri:
ahju temperatuur: vaadake tabelit "Röstimine"
liha küpsetusanduri südamiku temperatuur:
vaadake tabelit "Liha proovimine".
Hoiatus: kasutage üksnes ahjuga
kaasasolevat liha küpsetusandurit!
Vajadusel asendage see valmistaja poolt
toodetud uue anduriga.
1. Lükake andur võimalikult sügavale küpsetatava
liha sisse, nii et selle tipp on lihatüki keskel.
2. Lükake anduri teine ots ahjus olevasse pessa;
lükake kuni lõpuni välja.
3. Valige soovitud ahju funktsioon ja temperatuur.
Soovitatav temperatuur kuvatakse infoekraanile.
Liha küpsetusanduri temperatuur kuvatakse
infoekraanile, kui see on kõrgem kui 30°C.
4. Valige sobiv liha küpsetusanduri
südamikutemperatuur juhtnuppude ja
abil.
14
Ligikaudu 5 sekundi pärast kuvatakse
infoekraanile liha küpsetusanduri hetke
temperatuur.
Kui anduri temperatuur jõuab valitud tasemele, siis
kõlab helisignaal.
Signaali peatamiseks vajutage mistahes nuppu.
Ettevaatust: liha küpsetusandur on kuum!
Olge väga ettevaatlik seda puutudes, et
vältida põletusohtu.
5. Võtke andur pesast välja ja tõstke liha ahjust
välja. Võtke andur liha seest.
6. Lülitage ahju funktsioonid ja temperatuur välja.
Liha küpsetusanduri temperatuuri
kontrollimine/muutmine
Valitud anduri temperatuuri saab kontrollida
juhtnuppude ja bil.
Liha küpsetusanduri temperatuuri saate muuta
juhtnuppude ja abil, kui vajutate neid
korduvalt.
15
Ahju ukse mehaaniline lukk
Seadme kohaletoimetamisel on ahju ukse lukk
deaktiveeritud. Et ahju ust mitte kahjustada, tuleb
libistatav lukk aktiveerida ajal, mil ahju uks on suletud.
Ahju ukse luku aktiveerimine
Tõmmake libistatavat lukku ettepoole, kuni see
klõpsatab oma kohale.
Ahju ukse avamine
1. Lükake ust sissepoole.
2. Vajutage lukule ja hoidke seda sees.
3. Avage ahju uks.
Ahju ukse sulgemine
Sulgege ahju uks ilma libistatavat lukku vajutamata.
Ahju ukse luku deaktiveerimine
Vajutage libistatavat lukku sissepoole, kuni paneelini.
Seadme väljalülitamisel ei avata ukse mehaanilist
lukku automaatselt.
16
Kasutusvaldkonnad, tabelid ja nõuanded
Küpsetamine
Kasutage küpsetamiseks ahju traditsioonilist
küpsetamisfunktsiooni, mille valimisel lülituvad tööle
nii ülemine kui alumine küttekeha.
Küpsetusvormid
Traditsioonilise küpetamisfunktsiooni kasuks
otsustades, mille valimisel lülituvad tööle nii
ülemine kui alumine küttekeha, on sobiv kasutada
tumedaid või emaileeritud metallvorme.
Võite asetada ühe küpsetusplaadi kolmandale
positsioonile.
Võite asetada küpsetamisresti esimesele positsioonile
ja selle peale koogivormid.
Küpsetusplaatide tasemed
Traditsioonilise küpsetamisfunktsiooni kasuks
otsustades, mille valimisel lülituvad tööle nii
ülemine kui alumine küttekeha, on toitu võimalik
küpsetada ainult ühel küpsetusplaadil korraga.
Üldised nõuanded
Lugege küpsetusplaadi või -resti jaoks positsiooni
valides tasemeid kindlasti altpoolt ülespoole.
Küpsetusplaati ahju pannes peab selle längus
serv kindlasti teie poole jääma!
Asetage küpsetusvormid alati resti keskele.
Traditsioonilise küpsetamisfunktsiooni kasuks
otsustades, mille valimisel lülituvad tööle nii
ülemine kui alumine küttekeha, on võimalik
küpsetada toitu korraga kahes restile asetatud
vormis. Küpsetamisaeg pikeneb sel juhul vaid
pisut.
Küpsetustabeli kasutamine
Tabelis on näidatud, millised temperatuurisätted,
küpsetamisajad ja positsioon ahjus valida mitmete
erinevate roogade küpsetamisel.
Temperatuurid ja küpsetamisajad on antud vaid
juhistena. Muutke neid vastavalt küpsetatava
kondiitritoote, koguse ja kasutatava(te)
küpsetusvormi(de) kombinatsioonile.
Soovitame teil alguses valida madalam
temperatuurisäte ning reguleerida temperatuur
seejärel vastavaks teie isiklikele eelistustele. Te
võite valida näiteks kõrgema temperatuuri, kui
soovite, et küpsetised tumedamat pruuni värvi
oleksid või kui leiate küpsetamisaja liiga pika
olevat.
Tabelites ei ole antud kirjeldatud kookide ja
kondiitritoodete retsepte. Leiate siinkirjeldatud
kondiitritoodetele sarnaseid retsepe
kokaraamatutest.
Erinevad küpsetised võivad esialgu erineval
määral pruunistuda. Ärge sel juhul
temperatuurisätet muutke. Pruunistumismäärad
ühtlustuvad küpsetamisprotsessi hilisemates
faasides.
Võite pikemate küpsetamisaegade korral
lülitada ahju välja umbes 10 minutit enne
soovitud ajavahemiku möödumist, et kasutada
ära ahju ka pärast väljalülitamist jääv
jääkkuumus.
Kui vastupidist väidetud ei ole, siis mõeldakse
tabelis antud temperatuuri all temperatuuri,
millele ahi eelnevalt eelsoojendada tuleb.
17
Küpsetamistabel
Ülemise ja alumise küttekeha kuumus
Küpsetise tüüp
Temperatuur, °C
Küpsetusplaadi
positsioon
altpoolt
Soovituslik
küpsetamisaeg
minutites
Koogisegu
Ümmargune kook ehk “Gugelhupf” 160 – 180 1 50 – 70
Sõõrjas frankfurti kook
(poole vormi kõrgune)
150 – 170 1 45 – 60
Kuninglik kook / madeira kook
(neljakandilises vormis)
ahi eelsoojendatud
temperatuurile 150 – 170
1 70 85
Pirukad
ahi eelsoojendatud
temperatuurile 150 – 190
2 15 - 25
Maitsev õunakook
ahi eelsoojendatud
temperatuurile 150 – 190
1 45 60
Muretaignast kondiitritooted
Kohupiimatort (750 g pressitud ning
vürtsitatud kohupiima)
170 – 190 1
65 – 90
+ 10 minutit järel-
kuumutamist
Kaetud puuviljakook 170 – 190 2 50 – 60
Kohupiimatort (küpsetusplaadil)
ahi eelsoojendatud
temperatuurile 160 – 180
2 50 70
Lehttaignast kondiitritooted
Prantsuse õunakook
ahi eelsoojendatud
temperatuurile 190 – 200
1 40 50
Õhulised koogid
Biskviitkook (DIN)
ahi eelsoojendatud
temperatuurile 160 – 180
3 25 40
Puuviljatort
ahi eelsoojendatud
temperatuurile 170 – 190
3 20 25
Šveitsi rullsai
ahi eelsoojendatud
temperatuurile 180 – 200
3 10 20
Pärmiga valmistatud kondiitritooted
Ümmargune kook ehk “Gugelhupf” 160 – 180 1 45 – 55
Palmikkuklid 170 – 190 3 15 – 40
Kreemitäite, suhkru- või mandlikihiga
koogid
ahi eelsoojendatud
temperatuurile 180 – 200
3 20 35
Suhkrukattega koogid
ahi eelsoojendatud
temperatuurile 160 – 180
3 20 40
Suhkrukattega puuviljakoogid
(küpsetusplaadil)
170 – 190 3 25 – 50
Pärmikook kohupiimaga 170 – 190 3 45 – 50
Jõululeib (500 g jahu)
ahi eelsoojendatud
temperatuurile 160 – 180
3 40 70
Pitsa (värske)
ahi eelsoojendatud
temperatuurile 250 – 275
1 10 25
Biskviidid ja biskviitkoogid
Beseed 100 – 200 3 100 – 200
Makroonid
ahi eelsoojendatud
temperatuurile 120 – 140
3 20 30
Väiksed küpsised ja koogid (DIN)
ahi eelsoojendatud
temperatuurile 160 – 180
3 15 30
Koogid kreeka pähklitega 170 – 180 3 25 – 30
Lehttaignakoogid
ahi eelsoojendatud
temperatuurile 180 – 210
3 20 30
Kondiitritooted (pärmitaignast)
ahi eelsoojendatud
temperatuurile 170 – 190
3 20 40
18
Praed
Kasutage praadide valmistamiseks traditsioonilist
küpsetamisfunktsiooni, mille valimisel lülituvad tööle
nii ülemine kui alumine küttekeha.
Kasutatavad nõud
Praadide valmistamiseks on sobivad kõik
kuumakindlad nõud (lugege nõu tootja poolt
antud juhiseid).
Kui nõul, mida soovite kasutada, on
kunstmaterjalist käepidemed, siis kontrollige
kindlasti, kas need on valmistatud kuumakindlast
materjalist (lugege nõu tootja poolt antud
juhiseid).
Võite valmistada suuri praetükke üldotstarbelisel
küpsetusplaadil või küpsetusrestil. Kui
otsustate praadi küpsetusrestil valmistada,
siis asetage resti alla kindlasti üldotstarbeline
küpsetusplaat. Valige see küpsetamisviis
näiteks kalkuni, hane, 3 – 4 kana või 3 – 4 vasika
kämblaluu valmistamisel.
Soovitame valmistada lahjast lihast praade
kaanega haudevormis (näiteks pajapraadi,
mooritud veise- või vasikaliha, hästi
läbiküpsetatud liha). Praadi haudevormis
valmistades jääb liha mahlasemaks.
Kui soovite praetüki krõbedaks praadida, siis
valmistage seda ilma kaaneta haudevormis
(näiteks sealiha, pikkpoiss, talleliha, lambaliha,
pardiliha, 1 – 2 vasika kämblaluud, väiksed
linnud, veisepraad, fileed, metslinnuliha).
Nõuanne: Valmistage praadi sobivas ahjunõus,
siis jäävad nii ahi kui töökoht puhtamaks.
Praadimistabeli kasutamine
Tabelis on antud erinevat tüüpi liharoogade
jaoks sobivaim ahju funktsioon,
temperatuurisäte ja küpsetamisaeg. Kasutage
neid soovituslikke väärtusi vaid üldiste
juhistena.
Soovitame kasutada ahju üle 1 kg kaaluva liha-
või kalakoguse valmistamiseks.
Soovitame lisada lihamahla või rasva kõrbemise
vältimiseks kasutatavasse ahjunõusse pisut
vedelikku.
Keerake vajaduse korral praetükk poole või kahe
kolmandiku küpsetamisaja möödudes teisele
küljele.
Nõuanne: Valage suuri praetükke ja linnuliha
praadimise ajal mitu korda lihast nõrgunud
mahladega üle. Tagate nii toimides paremate
tulemuste saavutamise.
Võite lülitada ahju umbes 10 minutit enne
praadimisaja möödumist välja, et kasutada ära
ka ahju jääv jääkkuumus.
Praadimistabel
Asetage kindlasti küpsetusplaat / üldotstarbeline pann esimesele positsioonile.
Ülemise ja alumise küttekeha kuumus
Prae tüüp Temperatuur, °C
Küpsetusplaadi
positsioon altpoolt
Praadimisae
g minutites
Sealiha
1 kg sealiha praetükke (ribitükid või
kintsuliha, rullikeeratud sealihatükid),
tükkide paksuse iga sentimeetri kohta
180 - 190 2 14 – 20
Suitsetatud sea puusatükid, tükkide
paksuse iga sentimeetri kohta
190 – 200 2 10 – 12
Pikkpoiss 200 - 210 2 60 – 70
Veiseliha
Veisepraad, tüki paksuse iga sentimeetri
kohta
200 – 210 2 18 – 20
Veisefilee, tüki paksuse iga sentimeetri
kohta
220 – 230 2 6 – 8
Veisepraad, tüki paksuse iga sentimeetri
kohta
220 – 230 2 8 – 10
19
Vasikaliha
Vasikalihapraad, tüki paksuse iga
sentimeetri kohta
190 – 200 2 14 – 17
Talleliha
Talle jalg (1800 g) 190 – 200 2 90 – 120
Linnuliha
1 kg rullikeeratud kalkunipraad, tüki
paksuse iga sentimeetri kohta
180 – 190 2 11 – 13
Kiiresti valmivad praed
Vorstid (cordon bleu)
ahi eelsoojendatud
temperatuurile 220 – 230
3 6 – 8
Praetud / grillitud vorstid
ahi eelsoojendatud
temperatuurile 230 – 240
3 12 13
Eskalopp (klopitud)
ahi eelsoojendatud
temperatuurile 240 – 250
3 13 15
Karbonaad (klopitud)
ahi eelsoojendatud
temperatuurile 240 – 250
3 13 15
Hakklihakotletid
ahi eelsoojendatud
temperatuurile 230 – 240
3 15 20
Kanajalad
ahi eelsoojendatud
temperatuurile 220 – 230
3 20 30
Kala
Forell, iga tükk 200 – 250 g 200 - 210 3 15 – 20
4 forellifileed (iga filee 200 g) 170 – 180 3 10 – 20
Klopitud kohafileed (kogukaal umbes 1 kg)
190 – 200 3 25 – 30
Linnuliha
Kanaliha 180 – 190 2 55 – 65
Pardipraad (2000 – 2500 g) 180 – 190 2 90 – 120
Hanepraad (4500 g) 180 – 190 2 150 – 180
20
Liha proovimise tabel
Valmistatav toit Liha proovimise temperatuur
Loomaliha
Loomalihahautis
90-95 °C
Praetud ribi või fileetükk seest punane
seest roosa
läbiküpsenud
45-50 °C
60-65 °C
75-80 °C
Sealiha
Sea õlatükk, sink, kaelatükk 80-82 °C
Kotlett (ristluutükk), suitsetatud sealiha puusatükk 75-80 °C
Lihakotlett 75-80 °C
Vasikaliha
Vasikapraad 75-80 °C
Kämblaluu
85-90 °C
Lamba-/talleliha
Lambakints 80-85 °C
Lamba ristluutükk 80-85 °C
Lambapraad, tallekints 75-80 °C
Ulukiliha
Jänese ristluutükk 70-75 °C
Jänesekints 70-75 °C
Terve jänese 70-75 °C
Kitse ristluutükk 70-75 °C
Kitse jalatükk 70-75 °C
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Electrolux EOB2620W Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend