Zanussi ZM24STX Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
Mikrolaineahi
ZM 24ST
KASUTUSJUHEND
2
Sisukord
Kasutajale
Enne mikrolaineahju kasutamist.............................. 3
Ohutusalased juhised ............................................... 4
Kööginõude ohutus...................................................... 4
Küpsetusnõude sobivuse testimine ............................. 4
Fooliumanumad...........................................................5
Toiduainete ohutus ......................................................5
MAFF-i hinnang ........................................................... 5
Ahjus kasutatavad nõud ja lisatarvikud ....................... 6
Mikrolaineahju ja lisatarvikute kirjeldus.................. 6
Mikrolaineahi................................................................ 7
Lisatarvikud.................................................................. 7
Juhtpaneel ...................................................................8
Enne mikrolaineahju esmakorset kasutamist
Puhastamine................................................................ 9
Kellaaja seadmine ....................................................... 9
Üldised kasutusjuhised.............................................. 10
Mikrolaineahju kasutamine..................................... 12
Toidu valmistamine mikrolaineenergia abil
................................................................................... 12
Mikrolaineenergia võimsuse
valimine...................................................................... 13
Helisignaaliga varustatud taimer ............................... 13
Automaatprogrammid ................................................ 14
Automaatsulatus ........................................................ 14
Kiirstart....................................................................... 14
Manuaalne sulatus..................................................... 15
Automaatsed toiduvalmistamisprogrammid............... 16
Lapselukk...................................................................17
Nõuandeid mikrolaineahju kasutamiseks............. 17
Tabelid
Sulatamine ..........................................................18
Köögiviljade valmistamine................................... 20
Kala küpsetamine................................................ 20
Hooldus ja puhastamine................................... 21
Lisatarvikute puhastamine .................................. 21
Ahju sisemuse puhastamine ............................... 21
Ahju korpuse puhastamine.................................. 21
Seadme tööhäired ............................................. 22
Teenindus ja varuosad........................................ 22
Klienditeenindus.................................................. 22
Paigaldajale
Paigaldamine ..................................................... 23
Elektriühendus .................................................... 23
Vooluvõrku ühendamine ..................................... 23
Integreeritav mudel ............................................. 24
Tehnilised andmed.............................................. 24
3
Enne mikrolaineahju kasutamist
Lugege see kasutusjuhend hoolikalt läbi. Alltoodud
juhiste eesmärgiks on muuta Zanussi mikrolaineahju
kasutamine võimalikult otstarbekaks . Palun hoidke
kasutusjuhend koos seadmega tuleviku tarbeks alles.
Kui müüte või annate seadme uuele omanikule või
jätate mikrolaineahju eluohta muutes maha, siis
kandke kindlasti hoolt , et kasutusjuhend oleks
seadmega kaasas. Nii on ka uuel omanikul võimalik
tutvuda seadme funktsioneerimise ja asjakohaste
hoiatustega. Lugege kogu kasutusjuhend enne
mikrolaineahju kasutamist läbi ja järgige esitatud
soovitusi.
Lahtipakkimine
Tähelepanu! Kontrollige mikrolaineahju lahti pakkides,
ega seade ei ole kahjustada saanud. Informeerige
seadme müüjat kahjustustest või puuduvatest osadest
viivitamatult. Ahi, ahju osad või lisatarvikud võivad olla
mähitud kaitsvasse kilesse. Kaitsekile tuleb enne ahju
kasutamist eemaldada. Jälgige, et väikelastel puuduks
juurdepääs pakkematerjalidele, kuna need võivad
põhjustada ohtlikke olukordi.
4
Ohutusalased juhised
Antud mikrolaineahi on varustatud sisseehitatud
turvalukuga, mis takistab seadme kasutamist
lahtise uksega.
Ärge kahjustage turavalukku. Ärge püüdke
kasutada mikrolaineahju lahtise uksega , nii võite
sattudamikrolaineenergia mõju alla .
Ärge laske toidupritsmetel ja puhastusvahendite
jääkidel mikrolaineahju ukse tihendi pindadele
koguneda. Puhastamisjuhised leiate lõigust
“Hooldus ja puhastamine”.
On äärmiselt oluline, et mikrolaineahju uks sulguks
korralikult ja et seadme järgmised osad oleks
kahjustusteta: (1) seadme uks (ei tohi olla
väändunud), (2) ukse hinged ja lukud (ei tohi olla
katki ega logisevad ), (3) ukse tihendid ja
isloeerpinnad.
Kui mikrolaineahju uks, hinged/lukud või ukse
tihendid on kahjustatud, ei tohi seadet kasutada
enne, kui volitatud hooldustehnik on selle uuesti
töökorda seadnud.
Antud ahju remontimine või reguleerimine on
ohtlik kõikidele isikutele, välja arvatud tootja
poolt koolitatud teeninduspersonal. Kui
mikrolaineahi vajab remonti, kontakteeruge
kohaliku Zanussi teeninduskeskusega .
Ärge mingil juhul eemaldage seadme korpust, ust
või juhtpaneeli - vastasel korral võite kokku
puutuda kõrgepingega.
Paigutage ja paigaldage mikrolaineahi vastavalt
selles kasutusjuhendis esitatud paigaldamis-
juhistele .
Kasutage mikrolaineahju ainult tootja poolt ette
nähtud otstarvetel, mida on selles kasutusjuhendis
kirjeldatud. Ärge kasutage selda mikrolaineahju
koos söövitavate kemikaalidega. Seda tüüpi
mikrolaineahi on mõeldud ainult toiduainete
soojendamiseks, valmistamiseks ja sulatamiseks.
Antud mikrolaineahi ei ole mõeldud
kasutamiseks laboratoorsetel, tööstuslikel ega
kommertseesmärkidel. Mikrolaineahju kasuta-
mine neil eesmärkidel muudab garantii
kehtetuks.
Ärge tühjalt mikrolaineahju tööle lülitage. Kui
seadmesse ei ole asetatud anumat mikrolaine-
energiat neelava toidu või veega, võib
magnetrontoru kahjustada saada.
Ärge ladustage seda seadet välitingimustes. Ärge
kasutage seadet vee lähedal.
Ärge püüdke kuivatada mikrolaineahjus riideid või
ajalehti. Need võivad süttida.
Ärge kasutage mikrolaineahju sisemust esemete
hoiukohana. Ärge jätke kasutamata seisva ahju
sisemusse pabertooteid, toidunõusid ega toitu.
Kui mikrolaineahjust eraldub suitsu, lülitage
seade välja või ühendage vooluvõrgust lahti
ja hoidke uks suletuna, et leegid kustuks.
Ärge mingil juhul kasutage vett.
Lapsed tohivad mikrolaineahju ilma
järelevalveta kasutada ainult juhul, kui olete
neile ahju kasutamise põhimõtteid eelnevalt
piisavalt selgitanud ning olete veendunud, et
laps suudab mikrolaineahju ohutult kasutada
ja mõistab, millised tagajärjed kaasnevad
seadme väärkasutusega.
Kööginõude ohutus
Mikrolaineahjus võib kasutada peaaegu kõiki
klaasist, klaaskeraamikast ja kuumakindlast
klaasist kööginõusid. Kuigi mikrolaineenergia
enamikku klaas- ja keraamilisi esemeid ei
kuumuta, võivad need temperatuuri toidult
anumale üle kandumisel siiski kuumeneda.
Kasutage toidunõude mikrolaineahjust välja
võtmisel kindlasti pajalappe või -kindaid.
Küpsetusnõude sobivuse testimine
Asetage küpsetusnõu mikrolaineahju koos
pooleldi täidetud veeklaasiga. Lülitage ahi
üheks minutiks maksimumvõimsusel (900 W)
tööle. Kui toidunõu on minuti möödudes kuum,
ärge seda edaspidi mikrolaineahjus kasutage.
Kui nõu on vaid pisut soe , võite seda
kasutada toitude soojendamiseks, ent mitte
valmistamiseks. Kui toidunõu üldse ei soojene,
sobib see mikro-laineahjus toidu
valmistamiseks .
Pabersalvrätikud, vahapaber, paberrätikud, -
taldrikud, -tassid, -karbid, sügavkülmikus
kasutatavad pakkematerjalid ja kartong on
sobivad ja käepärased mikrolaineahju
abivahendid. Jälgige alati , et anumad oleks
täidetud toiduga, mis neelab mikrolaine-
energiat - niiväldite toidunõudeüle-
kuumenemist.
Mikrolaineahjus võib kasutada mitut tüüpi
plastnõusid, -tasse, sügavkülmikus
kasutatavaid anumaid ja plastist pakke-
materjale. Järgige mikrolaineahjus
plastmaterjale kasutades nende tootja poolt
antud juhiseid. Vältige plastnõude kasutamist
toiduainetega, mille rasva- või suhkrusisaldus
on kõrge - niisugusedtoiduained muutuvad
väga kuumaks ja võivad plastmaterjali
sulatada.
5
Ärge jätke mikrolaineahju järelevalveta, kui
soojendate või valmistate toitu plastist, paberist või
muust kergestisüttivast materjalist anumas. Kui
ahjust eraldub suitsu, ärge ahjuust avage. Lülitage
seade välja või ühendage vooluvõrgust lahti.
Avage uks alles siis, kui suitsu enam ei eraldu.
Mikrolaineahjus ei tohi kasutada metallanumaid
ega metalist servakaunistusega anumaid (v.a.
juhul, kui need on mõeldud spetsiaalselt
mikrolaineahjus kasutamiseks).
Väikse avausega anumaid (näiteks pudelid) ei tohi
mikrolaineahjus toidu valmistamisel kasutada.
Aurust tekkivate põletushaavade vältimiseks
anumalt kaant eemaldades ettevaatlik .
Fooliumanumad
Toitude mikrolaineahjus soojendamiseks võib ohutult
kasutada madalaid fooliumanumaid, kui peate kinni
järgmistest reeglitest:
1. Fooliumanumad ei tohi olla üle 3 cm sügavad.
2. Fooliumist kaasi ei tohi kasutada.
3. Fooliumanumad peavad olema vähemalt kahe
kolmandiku ulatuses toiduga täidetud. Tühje
anumaid ei tohi mitte mingil juhul kasutada.
4. Mikrolaineahju võib korraga asetada ainult ühe
fooliumanuma ning see ei tohi puutuda vastu ahju
seinu. Kui mikrolaineahi on varustatud metallist
pöördaluse või küpsetusrestiga, tuleb fooliumanum
asetada ahjus ohutult kasutatavale
kummulikeeratud taldrikule.
5. Fooliumanumaid ei tohi mikrolaineahjus
teistkordselt kasutada.
6. Kui mikrolaineahi töötanud 15 minutit või kauem,
laske sel enne ahju uuesti kasutamist maha
jahtuda.
7. Anum ja pöördalus võivad kasutamisel kuumeneda
olge neid ahjust välja võttes ettevaatlik .
Kasutage pajalappe või -kindaid.
8. Alumiiniumfooliumist anumate kasutamisel tuleb
meeles pidada, et toiduainete soojendamis- ja
küpsetamisajad võivad olla tavapärasest pikemad.
Enne toidu serveerimist jälgige alati, et see oleks
täielikult läbi kuumenenud.
Toitude ohutus
Ärge soojendage mikrolaineahjus toidukonservi .
Tõstke toit sobivasse anumasse ümber.
Ärge kasutage mikrolaineahju toiduainete
friteerimiseks, kuna rasvainete temperatuuri ei ole
võimalik kontrollida ja see võib kaasa tuua
ohuolukorra. .
Popkorni võib küll mikrolaineahjus valmistada, ent
ainult spetsiaalsetes pakendites või spetsiaalselt
selleks otstarbeks mõeldud kööginõudes. Popkorni
valmistamise ajal ei tohi mikrolaineahju mingil juhul
järelevalveta jätta.
Mittepoorse naha või membraaniga toiduainetesse
tuleb torgata augud, et vältida auru kogunemist ja
toiduainete pakatamist. Torkeaugud tuleb teha
näiteks õuntesse, kartulitesse, kanamaksa ja
munakollasesse.
Lutipudelite ja imikutoidu purkide sisu tuleb
põletuste vältimiseks enne lapsele andmist
kindlasti läbi segada või anumaid raputada.
Kontrollige enne toidu lapsele andmist selle
temperatuuri.
Vedelike (näiteks supid, kastmed, kuumad
joogid) mikrolaineahjus kuumuta-misel võib
temperatuur tõusta üle keemispunkti ilma, et
vedelik mullitama hakkaks. See võib viia
kuuma vedeliku äkilise üle keemiseni. Selle
vältimiseks juhinduge rgmistest
soovitustest:
1. Vältige kitsaste kaelte ja püstiste seintega
anumate kasutamist.
2. Ärge vedelikke üle kuumutage.
3. Segage vedelikku enne anuma ahju asetamist.
Poole soojendamisaja möödudes segage
vedelikku uuesti .
4. Jätke vedelik pärast kuumutamise lõpetamist
lühikeseks ajaks ahju seisma ja segage seda
enne anuma ahjust välja võtmist veel kord.
Teatud tooted, nagu terved munad ja
suletud anumad (näiteks suletud
klaaspurgid) võivad mikrolaineahjus
lõhkeda. Seetõttu ei tohi neid
mikrolaineahjus kuumutada. Valmistamise
ajal võivad lõhkeda ka ilma kooreta
keedetud munad. Torgake alati
munarebusse auk ja jätke valmis munad
enne kaane eemaldamist minutiks ahju
seisma, .
Hoidke see kasutusjuhend alles!
Tootjariigi Põllumajandus-, Kalandus-
ja Toitlusministeeriumi (MAFF) hinnang
Selgitus kuumutuskategooria etiketile mikrolaine-
ahjude ja väikeste toidupakkide (kuni 500 g,
tavaliselt valmisroad 1 või 2 inimesele) jaoks, mille
kasutamine on kokku lepitudd MAFF’i ,mikrolaine-
ahjude tootjate ja toiduainetööstuse esindajate
vahel.
võimsus vattides
kuumutuskategooria
mikrolaineenergia sümbol
Järgige valmistoitude soojendamisel alati selle
tootja juhiseid. Jälgige alati, et toit oleks enne
serveerimist täielikult läbi kuumenenud.
Tähelepanu! Mida kõrgem on mikrolaineahju
võimsus ja kuumutuskategooria, seda lühemad on
vajalikud kuumutamisajad.
6
Ahjus kasutamiseks mõeldud nõud ja lisatarvikud
Mikrolaineahjus võib kasutada paljusid erinevaid
kööginõusid ja materjale. Kasutaja ohutuse
tagamiseks ja nii ahju kui kasutatavate nõude
kahjustamise vältimiseks on oluline valida iga
toiduvalmistamismeetodi jaoks sobivad nõud ja
materjalid. Kasutage alltoodud tabelit üldise juhisena.
Materjal Nõud Sulata-
mine
Soojen-
damine
Toiduvalmis-
tamine
Keraamika ja klaas Harilikud nõud JAH JAH jah
Kuumuskindlad
klaasnõud
JAH JAH jah
Metallkaunistustega
klaasnõud
EI EI EI
Kristallklaasist nõud EI EI EI
Portselan Ilma metallkaunistusteta JAH JAH JAH
Savinõud JAH JAH JAH
Plastmaterjalid Mikrolaineahju jaoks
mõeldud kuumakindlad
nõud
JAH JAH JAH
Plastist pakkematerjalid JAH JAH JAH
Metall Metallist küpsetusvorm EI EI EI
Alumiiniumfoolium* JAH JAH EI
Paber Tassid, taldrikud, salvrätikud JAH EI EI
Vahapaber JAH EI EI
Puit EI EI EI
Lisatarvikud Pöördalus JAH JAH JAH
Pöördaluse tugi JAH JAH JAH
JAH: Nõud ja lisatarvikud, mida võib
mikrolaineahjus kasutada.
EI: Nõud ja lisatarvikud, mille kasutamist mikrolaineahjus
tuleb vältida.
*
MÄRKUS: Kasutage alumiiniumfooliumi vaid toiduainete kaitsmise esmärgil. Alumiiniumfooliumi liigne
kasutamine võib viia kaarlahenduse tekkeni.
7
Mikrolaineahju ja lisatarvikute kirjeldus
Mikrolaineahi
1 toiduvalmistamisosa
2 vaateaken
3 ahju uks
4 ahju lukk
5 turvaliku süsteem
6 juhtpaneel
7 ukse avamisnupp
8 pöördaluse võllajam
Lisatarvikud
Pöördalus ja pöördaluse tugi
Paigaldage pöörldalus ja selle tugi ahju, nagu joonisel
näidatud. Jälgige, et pöörlsaluse tugi paikneks õigesti.
Pöördalus võib ahju töötamise ajal pöörelda nii päri-
kui vastupäeva. Ärge püüdke pöördalust käega
pöörata, nii võite ajami-süsteemi kahjustada .
8
Juhtpaneel
1 näiduaken õige kellaaja, toiduvalmistamisaja ja
toiduaine kaalu näidud
2 võimsusregulaator soovitud mikrolaineenergia
võimsustaseme määramiseks
3 taimeri juhtnupp – toiduvalmistamisaja või kaalu
määramiseks
4 automaatsete toiduvalmistamisprogrammide
nupp
5 automaatne sulatamine toiduaine kaalu alusel
6 stopp/kustuta nupp toiduvalmistamisprogrammi
tühistamiseks või ajutiseks seiskamiseks
7 stardinupp soovitud programmi töölelülitamiseks
ja kiirstardi programmi töölelülitamiseks
8 ukse avamisnupp
9
Enne mikrolaineahju esmakordset kasutamist
Puhastamine
Pühkige seadme esipaneel niiske lapiga üle. Ärge
kasutage abrasiivseid puhastusvahendeid , need
võivad mikrolaineahju pindu kahjustada. Kui
mikrolaineahju esipaneel on valmistatud roostevabast
terasest, kasutage puhastamiseks sobivat roostevaba
terase puhastusvahendit, mis jätab pinnale
sõrmejälgede eest kaitsva kile.
Enne seadme esmakordset kasutamist võtke kõik
lisatarvikud (kaasa arvatud pöördalus ja
pöördaluse tugi) toiduvalmistamisosast välja.
Peske lisatarvikuid soojas vee ja nõudepesu-
vahendi lahuses. Pühkige mikrolaineahju sisemus
üle pehme ja niiske riidelapiga.
Kellaaja seadmine
Ühendage seade vooluvõrku. Näiduaknas hakkab
vilkuma näit “00:00”. Numbrite vaheline koolon vilgub
kiiresti.
Näide: Kellaaja 12:15 seadmine
Määrake taimerinupu abilkellaaeg.
Numbrite vaheline koolon vilgub aeglaselt.
Kinnitage sisestatud kellaaeg, vajutades
startnupule või kustutamisnupule .
Näiduaknas kuvatakse õige kellaaeg.
Seade on kasutamiseks valmis.
Taimerinuppu on võimalik keerata nii päripäeva (hilisema aja valimiseks) kui vastupäeva (varasema aja
valimiseks). Kellaaega saab igal ajal muuta. Selleks tuleb esmalt taimerinuppu keerata ja seejärel
kinnitada sisestatud kellaeg start- või kustutamisnupule vajutades (hoidke nuppu 5 sekundit all).
10
Üldised kasutusjuhised
Tegevus Kommentaarid
1. Vajutage ukse avamisnupule.
Mikrolaineahju uks avaneb ja sisevalgustus lülitub
põlema.
2. Asetage toidunõu toiduvalmistamisossa.
3. Sulgege uks. Uks sulgub klõpsatusega. Seade ei funktsioneeri, kui
ust korralikult ei suleta.
4. Valige vastavalt edaspidi antud juhistele
toiduvalmistamisfunktsioonid ja -aeg .
Toiduvalmistamisaja pikendamiseks keerake
taimerinuppu päripäeva , lühendamiseks vastupäeva.
5. Vajutage stardinupule. Seade lülitub tööle. Näiduaknas kuvatakse valitud
toiduvalmistamisaeg, mis hakkab sekundhaaval
vähenema.
6. Toiduvalmistamise lõpp. Seade annab helisignaaliga märku toiduvalmistamise
lõppemisest. Mikrolaineahi ja ahju sisevalgustus
lülituvad välja. Näiduaknas kuvatakse õige kellaaeg.
Kui mikrolaineahju 4 minuti jooksul tööle ei lülitata, tühistatakse kindlaksmääratud sätted automaatselt
ning näiduaknas kuvatakse uuesti õige kellaaeg.
Kui keerate taimerinupu päripäeva üle maksimaalse toiduvalmistamisaja sätte “60:00”, kuvatakse
näiduaknas uuesti näit “00:00”.
11
Tegevus Kommentaarid
1. Toiduvalmistamisprotsessi ajutine
katkestamine (näiteks toidusegamiseks):
avage uks, vajutades ukse avamisnupule .
Toiduvalmistamisprotsess seiskub. Näiduaknas
hakkab numbrite vaheline koolon vilkuma. Valitud
sätteid protsessi ajutine katkestamine ei mõjuta.
2. Sulgege uks ja vajutage stardinupule. Toiduvalmistamisaja sekundite vähenemine jätkub.
3. Programmi tühistamine: Vajutage
kustutamisnupule.
Toiduvalmistamisprotsess tühistatakse. Mikrolaineahi
ja ahju sisevalgustus lülituvad välja. Näiduaknas
kuvatakse õige kellaaeg.
4. Eelnevalt määratud toiduvalmistamisaja
muutmine: keerake taimerinuppu päri- või
vastupäeva.
Näiduaknas kuvatav toiduvalmistamisaeg muutub.
5. Valitud mikrolaineenergia võimsuse muutmine:
keerake võimsusregulaatorit.
5 sekundi jooksul kuvatakse uue võimsuse näit.
Toiduvalmistamisprotsess jätkub uue võimsusega.
Kui uus valik jõuab näidikul näiduni “00:00”, on toiduvalmistamisaeg lõppenud. Kuulete helisignaali.
Mikrolaineahi ja ahju sisevalgustus lülituvad välja. Toiduvalmistamisprotsessi ajal on
toiduvalmistamisaega võimalik pikendada kuni 60 minutini.
12
Mikrolaineahju kasutamine
Toidu valmistamine mikrolaineenergia abil
Antud Mikrolaineenergiat rakendav toiduvalmistamis-
meetod võimaldab valmistada toit soovitud aja jooksul.
Lisaks maksimaalsele võimsustasemele saab valida
veel 9 erineva mikrolaineenergia taseme vahel alates
võimsusest 80 W kuni võimsuseni 900 W.
Suure vedelikusisaldusega toite tuleks valmistada
maksimaalse võimsusega , kuan see on kiireim
toiduvalmistamismeetod, mille valimisel säilivad
toiduainete loomulik maik ja tekstuur kõige
paremini.
Näide: Toidu valmistamine võimsusega 900 W 1 minuti ja 15 sekundi jooksul
1.
Määrake võimsusregulaatorit keerates
vajalik mikrolaineenergia võimsus.
Vasakule = madalam võimsus
Paremale = kõrgem võimsus
2. Määrake taimerinuppu keerates vajalik
toiduvalmistamisaeg. -Näiduaknasse
ilmub valitud ajavahemiku näit.
3. Vajutage stardinupule. Näiduaknas
hakkab valitud toiduvalmistamisaeg
sekundhaaval vähenema.
Toiduvalmistamisaega on võimalik seada järgmiselt:
0 kuni 2 minutini:5-sekundiliste sammudena
2 kuni 5 minutini: 10-sekundiliste sammudena
5 kuni 10 minutini: 20-sekundiliste sammudena
10 kuni 20 minutini: 30-sekundiliste sammudena
alates 21 minutist: 1-minutiliste sammudena
Programmi maksimaalne pikkus on 60 minutit.
Metallesemed peavad olema ahju siseseintest ja uksest vähemalt 2 cm kaugusel .
13
Mikrolaineenergia võimsuse valimine
900 W
700 W
- vedelike kuumutamine
- praadimise, hautamise jms. alustamine
- köögiviljade valmistamine
- toitude valmistamine
600 W
500 W
- sügavkülmutatud valmistoitude sulatamine ja kuumutamine
- külmikutemperatuuril valmisroogade kuumutamine
- vormiroogade valmistamise lõpetamine
- munaroogade valmistamine
450 W
350 W
250 W
- vormiroogade valmistamise lõpetamine
- õrna struktuuriga toitude valmistamine
- imikutoidu soojendamine klaaspurgis
- riisi leotamine
- õrna struktuuriga toitude soojendamine
- želatiini sulatamine
150 W
80 W
- liha, kala ja leiva sulatamine
- juustu, koore ja või sulatamine
- kreemi või võiglasuuriga kookide sulatamine
- taigna kergitamine
- külmade roogade ja jookide soojendamine, või pehmendamine
Helisignaaliga varustatud taimer
Helisignaaliga varustatud taimerit võib üldotstarbelise
meeldetuletajana kasutada ka siis, kui seadet
parajasti toidu valmistamiseks ei kasuta.
Taimeri määrangud
1. Valige võimsusregulaatorit keerates mikrolaineenergia
võimsus “0” (keerake nupp lõpuni vasakule).
2. Määrake taimerinuppu
keerates soovitud ajavahemik. Näiduaknast kustub
õige kellaaja näit ja selle asemel kuvatakse valitud
ajavahemiku näit.
3. Vajutage stardinupule. Eelnevalt määratud
ajavahemiku näitu hakkab tagurpidi vähenema.
Taimeri nullini jõudes kostab helisignaal.
14
Automaatprogrammid
Soovi korral saab valida automaatsulatuse programmi
või automaatse toiduvalmistamise programmi
. Pärast programmi valimist tuleb sisestada vaid
toidu kaal ülejäänud programmeerimine teostatakse
automaatselt.
Järgnevalt selgitame, milliseid toite millise
programmiga sulatada ja valmistada.
Automaatsulatus
Programm Toiduaine Näited Kaal (alates – kuni)
Linnuliha¹ Linnuliha (tervelt või portsjonite kaupa) 100 – 2000 g
Liha Seapraad, guljašš 100 – 2000 g
Kala Kala (tervelt või fileena) 100 – 1000 g
Õrna struktuuriga
koogid ja
kondiitritooted
Kreemikook või -tort 100 – 1000 g
¹ Varjake koivad ja tiivad enne sulatamist alumiiniumfooliumiga.
Võtke külmutatud toit pakendist välja ja asetage väiksele kummulikeeratud nõule, mis on sulamisel
tekkivate vedelike kogumiseks asetatud suurema anuma sisse . Järgige soovituslikke seisuaegu
(üldreegel: seisuaeg = sulatamisaeg). Poole sulatamisaja möödudes kostab kolm helisignaali. Keerake
või segage toitu ja võimalusel jagage sulatatav toit tükkideks.
Kiirstart
Seadmine
Kiirstardi funktsioon võimaldab rakendada maksimaalset mikrolaineenergia võimsust alates 30 sekundist kuni 2
minuti ja 30 sekundini 30-sekundiliste intervallidena.
Näide: Tassitäie vee kuumutamine (1 minuti ja 30 sekundi jooksul)
1. Vajutage kolm korda stardi/stardi nupule. Näiduaknas
kuvatakse valmistamisaja näit ja seade lülitub tööle.
2. Toiduvalmistamisaega saab programmi kestel 30-sekundiliste
Intervallidena pikendada kuni 2 minuti ja 30 sekundini. Selleks vajutage vajalik arv kordi
stardi/kiirstardi nupule.
.
15
Näide: 1 kg kanaliha sulatamine
1. Vajutage automaatsulatuse nupule , kuni
näiduaknas kuvatakse näit.
2. Kasutage kaalu määramiseks
taimeri/kaalunuppu .
3. Vajutage stardinupule. Näiduaknas
kuvatakse sulatamisaeg.
4. Kui soovite sätteid muuta, vajutage
esmalt kustutamisnupule ning alustage
määrangute sisestamist uuesti.
Poole programmiaja möödudes kostab kolm lühikest helisignaali. Segage või keerake toitu. Programmi
ei tühistata.
Nõuandeid sulatamiseks
1. Kui Te ei ole kindel, kui kaua aega toiduainen
sulamiseks vajab, siis määrake pigem lühem
sulatamisaeg. Toit jätkab sulamist seisuaja
jooksul.
2. Eraldage sulatatav toiduaine võimalikult kiiresti
väiksemateks portsjoniteks.
3. Keerake suured toidutükid (näiteks praetükid)
poole sulatamisaja möödudes teistpidi.
4. Võtke sulanud toiduaine võimalikult kiiresti
mikrolaineahjust välja.
5. Eemaldage või avage pakend enne sulatamist.
6. Asetage sulatamist vajav toiduaine suuremasse
anumasse, et seda oleks poole sulatamisaja
möödudes kergem segada.
7. Linnuliha sulatades asetage rindkere alguses
allapoole ja keerake lind alles poole sulatamisaja
möödudes teistpidi . Õrnad kohad (näiteks
tiivaotsad) võib varjada väikeste
fooliumitükkidega .
8. Seisuaegade järgimine on väga oluline, eriti
suurte ja tihkete toidutükkide sulatamisel, mida ei
ole võimalik segada. Kui seisuaegu ei järgita , ei
pruugi toiduaine sisemus enne toiduvalmistamise
alustamist täielikult üles sulada.
Manuaalne sulatamine
Kasutage manuaalseks sulatamiseks (ilma automaatsulatuse funktsioone rakendamata) võimsust 150 W. Tihke
konsistentsiga, üle 450 g kaaluvate toitude sulatamise kiirendamiseks võib lülitada ahju esmalt 1 3 minutiks
täisvõimsusel tööle,alandada seejärel võimsust kuni 150 W ja viia sulatamine lõpule.
16
Automaatsed toiduvalmistamisprogrammid
Programm Toiduaine Näited Kaal (alates – kuni)
Värsked köögiviljad I Rooskapsas, kapsas, porgandid,
seller
100 – 1000 g
Värsked köögiviljad II
Kabatšokk, porrulauk, kartulid,
spinat, fenkol, lillkapsas, brokkoli
100 – 1000 g
Külmutatud köögiviljad
Porgandid, lillkapsas, rooskapsas,
porrulauk, kabatšokk, spinat,
brokkoli
100 – 1000 g
Valmistage kaetult, võimaluse korral kuumakindlas klaasnõus. Poole valmistamisaja möödudes kostab
kolm helisignaali. Kui valmistate üle 500 g köögivilju, siis segage neid kord või kaks. Lisage
köögiviljadele vett järgmises koguses:
VÄRSKED KÖÖGIVILJAD (I + II) SUPILUSIKATÄIT
100 – 500 g 3 – 6
500 – 1000 g 9 – 12
KÜLMUTATUD KÖÖGIVILJAD SUPILUSIKATÄIT
100 – 500 g 3 – 6
500 – 1000 g 9 – 12
Näide: 500 grammi värskete köögiviljade (I) valmistamine
1. Vajutage automaatse
toiduvalmistamisprogrammi nupule ,
kuni näiduaknasse kuvatakse näit.
2. Määrake taimeri/kaalunuppu keerates
kaal.
3. Vajutage stardinupule. Näiduaknas
kuvatakse toiduvalmistamisaeg.
17
Lapselukk
Antud mikrolaineahi on ohutuse tagamiseks varustatud lapseluku funktsiooniga, mis aitab vältida ahju
soovimatut kasutamist laste poolt.
Lapseluku funktsiooni aktiveerimine
Vajutage esmalt 5 korda kustutamisnupule ja seejärel
stadrinupule. Näiduaknas kuvatakse kasutajat
aktiveeritud lapseluku funktsioonist teavitav näit
“LOC”.
Turvalukk ei võimalda ahju kasutada. Nuppude
keeramise ja vajutamisega ei kaasne mingit efekti.
Lapseluku funktsiooni desaktiveerimine
Vajutage esmalt 5 korda kustutamisnupule ja seejärel
stardinupule. Kostab helisignaal. Näiduaknas
kuvatakse uuesti kellaaeg ja seade funktsioneerib taas
harilikul moel.
Nõuandeid mikrolaineahju kasutamiseks
Hoidke mikrolaineahi alati puhas vältige toitude
üle ääre loksumist, ärge unustage puhastada
pöördaluse alla jäävaid ahjupindu ja ahjuukse
sisekülge.
Kasutage mikrolaineahjus toitu valmistades
võimaluse korral ümmargusi või ovaalseid
kaanega anumaid.
Ärge kasutage metallist i metallkaunistustega
haudevorme. Teatud plastmaterjalid võivad hakata
mikrolaineahjus sulama ja kuuma toidu mõjul
kõveraks koolduda.
Katke toit valmistamise ajaks kinni. Kasutage
katmiseks klaaskaant, taldrikut või rasvakindlat
paberit.
Kondiitritooteid, leiba jms. võib sulatada otse
leivakorvis või pabersalvrätikul.
Külmutatud toidu pakendis soojendamisel avage
pakend enne mikrolaineahju asetamist. Metalli
sisaldavaid pakendeid või metallkaunistustega
pakendeid ei tohi kasutada /v.a. juhul kui need on
mikrolaineahjus kasutamiseks soovitatud).
Eemaldage toidupakendidelt metallklambrid ja
traatkinnised.
Kergesti üle küpsevad toiduosad (näiteks
kanakoivad) võib katta väikeste alumiiniumfooliumi
tükkidega.
Koore või nahaga toidu (näiteks kartulite ja
vorstide) sisse tuleb torgata augud. Ärge
keetkemikrolaineahjus mune , need võivad
lõhkeda.
Paigutage suured ja paksud tükid toidunõu
serva lähedale ja püüdke lõigata toit
ühesuurusteks tükkideks. Asetage toidunuõu
alati ahju sisemuse keskele.
Toit küpseb ühtlasemalt, kui seda
valmistamise ajal segada või keerata.
Määrake toidule alati retseptis soovitatust
lühem valmistamisaeg, nii väldite toidu
üleküpsemist. Mida suurem on valmistatava
toidu kogus, seda kauem aega valmimiseks
kulub.
Kasutage köögivilju valmistades vaid väheses
koguses vett. Võite köögivilju valmistada ka
ilma veeta .
Kasutage tavapäraste toiduvalmistamis-
meetoditega võrreldes vähem soola ja pipart.
Maitsestage toit pärast valmimist.
Jätke toit pärast ahju väljalülitumist mõneks
minutiks ahju seisma. Nii on tulemus parem ja
ühtlasem. Jälgige alati , et toit oleks enne
serveerimist täielikult läbi kuumenenud.
Kasutage toidunõusid ahjust välja võttes
pajalappe või -kindaid.
18
Tabelid
Sulatamine
Toiduaine Kaal
(g)
Võimsus
(W)
Kestus
(min)
Seisuaeg
(min)
Märkused / nõuanded
Liha
Suur tükk 500 150 10 – 15 10 – 15 Keerake üks kord. Katke rasvased
kohad poole sulatamisaja
möödudes alumiiniumfooliumiga .
Lihalõik 200 150 4 – 6 5 – 10 Keerake üks kord.
Segahakkliha 500 150 9 – 14 5 – 10 Võtke poole sulatamisaja
möödudes juba sulanud hakkliha
sulatamisnõust ära.
Linnuliha
Kana 1000 150 20 – 30 15 – 30 Keerake üks kord. Katke poole
sulatamisaja möödudes koivad ja
tiivad alumiiniumfooliumiga.
Part 1500
2000
150
150
35 – 45
50 – 60
40 – 60
40 – 60
Nagu kana sulatamine.
Kala
Terve kala 500 150 10 – 15 15 – 20 Keerake üks kord. Katke uimed
alumiiniumfooliumiga.
Krevetid / krabid 250 150 6 – 8 15 – 20 Segage poole sulatamisaja
möödudes.
Piimatooted
Kodujuust 500 150 15 – 20 15 – 20 Eemaldage alumiiniumfooliumist
pakend. Jagage tükkideks ja
segage aeg-ajalt.
Või 250 150 2 – 3 15 – 20 Eemaldage alumiiniumfooliumist
pakend.
Juust 250 150 2 – 4 20 – 30 Keerake üks kord.
Koor 200 ml 150 6 – 8 15 – 20 Eemaldage alumiiniumfooliumist
pakend. Segage aeg-ajalt.
Puuviljad
Maasikad 500 150 7 – 9 10 – 15 Sulatage kaetud anumas, keerake
üks kord.
Kirsid 250 150 5 – 7 5 – 10 Nagu maasikate sulatamine.
Mustsõstrad 250 150 5 – 7 10 – 15 Nagu maasikate sulatamine.
Punased sõstrad 250 150 4 – 6 5 – 10 Nagu maasikate sulatamine.
Vaarikad
19
Sulatamine
Toiduaine Kaal (g)
Võimsus
(W)
Kestus
(min)
Seisuaeg
(min)
Märkused / nõuanded
Leib
Kuklid (50 g) 4 tükki 150 1 – 3 3 – 5
Asetage pabersalvrätikule,
keerake üks kord.
Täisjahust,
segajahust,
rukkijahust
1 viil (60 –
80 g)
150 15’’ – 30’’ 3 – 5 Sulatage kaetud anumas.
leivapäts 500 150 6 – 8 15 – 20
Kondiitritooted
Kuivad koogid,
näiteks muretainast
tooted
300 80 2 – 3 5 – 10
Asetage pabersalvrätikule, katke
kinni.
Küpsetuspaberil
valmistatud lahtine
puuviljakook
400 – 500 80 4 – 8 10 – 20 Nagu muretainakoogid.
1 viil kohupiimakooki 400 80 4 – 8 10 – 20 Nagu muretainakoogid.
1 viil õunakooki 400 80 3 – 5 10 – 20 Nagu muretainakoogid.
Kreemi ja
võikreemiga kihilised
koogid
300 – 400 80 2 – 4 10 – 20
Alustage sulatamist
mikrolaineahjus ja viige
sulatamine lõpule
ruumitemperatuuril.
Sulavad toiduained
Šokolaad 100 700 2 – 3
Murdke tükkideks, segage aeg-
ajalt.
Või 50 900 15’’ – 45’’
Külmikutemperatuu
ril toitude ja jookide
soojendamine
1 purk imikutoitu 125 – 250 450 30’’ – 50’’ 2- 3
Võtke purgikaas ära ja
soojendage imikutoitu purgis.
Segage pärast soojendamist.
Kontrollige temperatuuri.
1 valmistoidu portsjon
taldrikul
350 – 400 900 2 – 3 2- 3
Soojendage kaetud anumas.
Soojendage kaste eraldi tassis.
1 lihaportsjon 150 900 45’’ – 1’ 2- 3
Liha (välja arvatud paneeritud
liha) tuleb soojendada kaetud
anumas.
1 köögivilja-, kartuli-
või riisiportsjon
200 900 1’ – 1’30’’ 2- 3
Soojendage kaetud anumas,
segage üks kord.
1 tassitäis suppi 200 ml 900 1’20’’ – 2’ 2- 3
Soojendage puljongit katmata
anumas, paksemaid suppe
kaetud anumas. Segage.
Joogid
Piim või imikutoit 200 ml 900 35’’ – 45’’ 2- 3
Eemaldage kaas. Segage pärast
soojendamist!
1 tassitäie vee
keetmine
180 ml 900
1’30’’ –
2’’
2- 3
Segage lahustuv kohv või tee
vette, kui see keemise lõpetab .
1 tassitäis piima 200 ml 900 1’50’’ – 2’ 2- 3
Soojendage piima vaid niikaua,
kuni see on joomiseks piisavalt
kuum. Segage.
1 tassitäis kohvi
(soojendamine)
200 ml 900 45’’ – 55’’ 2- 3
Segage. Kontrollige
temperatuuri.
20
Toiduaine Kaal (g) Võimsus
(W)
Kestus
(min)
Seisuaeg
(min)
Märkused / nõuanded
Külmutatud
valmistoitude
sulatamine ja
soojendamine
1 lihaportsjon
kastmega
150 700 2 – 4 2 – 3 Soojendage kaetud anumas.
Segage aeg-ajalt.
1 lihaportsjon
köögiviljade ja
garneeringuga
350 – 450 700 7 – 14 2 – 3 Nagu kastmega lihaportsjon.
Köögiviljade valmistamine
Valmistage kõiki köögivilju kaetud anumas.
Kirjeldus Kaal (g) Lisatav
vedelik
Võimsus
(W)
Kestus
(min)
Seisuaeg
(min)
Märkused / nõuanded
Lillkapsas 500 1/8 l 900 8 – 10 2 Lisage pisut võid.
Külmutatud brokkoli 300 1/8 l 900 7 – 9 2 Varred väljapoole
suunatult.
Seened 250 - 900 4 – 6 2 Lõigake viiludeks.
Külmutatud herned ja
porgandid
300 ½
tassitäit
900 7 – 9 2
Porgandid 250 2 – 3 spl 900 6 – 8 2 Lõigake kuubikuteks
või viiludeks.
Kartulid 250 2 – 3 spl 900 4 – 6 2 Koorige ja lõigake
neljaks.
Punased / rohelised
paprikad
250 - 900 4 – 6 2 Lõigake kuubikuteks
või viiludeks.
Porrulauk 250 ½
tassitäit
900 4 – 6 2 Lõigake rõngasteks või
tükeldage.
Külmutatud
rooskapsad
300 ½
tassitäit
900 7 – 9 2
l = liiter
Kala valmistamine
Kirjeldus Kaal (g) Võimsus
(W)
Kestus
(min)
Seisuaeg
(min)
Märkused / nõuanded
Kalafileed 500 500 6 – 8 2 Valmistage kaetult. Keerake poole
valmistamisaja möödudes.
Terve kala 800 1900
2450
3 – 5
9 – 11
3
3
Katke valmimise ajal kinni.
Katke õhukesed kohad
alumiiniumfooliumiga.
Tabelites antud ajad on soovitusliku iseloomuga.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Zanussi ZM24STX Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend