Näpunäiteid energia
säästmiseks
• Keskmine temperatuuriseade säilitab
nii värsket kui külmutatud toitu ja
säästab energiat.
• Värske toidu sektsioon (külmik):
Energia edukaim säästmine on tagatud
seadme allosas olevate sahtlite
konfiguratsiooni ja ühtlaselt paiknevate
riiulitega. Ukse küljes olevate lahtrite
paigutus energiatarbimist ei mõjuta.
• Külmutussektsioon (sügavkülmik):
Seadme sisemine konfiguratsioon on
see, mis tagab kõige efektiivsema
energiatarbimise.
• Kui ruumi temperatuur on kõrge või kui
seade on täis ja temperatuur on seatud
madalale tasemele, võib kompressor
pidevalt töötada, põhjustades
härmatise või jää tekkimist aurustil.
Sellisel juhul seadke temperatuur
kõrgemale tasemele, et võimaldada
automaatset sulatamist ja sel viisil
energiat kokku hoida.
• Ärge avage sügavkülmiku ust sageli ja
ärge jätke ust lahti kauemaks, kui
hädavajalik.
Soovitusi värske toidu
säilitamiseks külmikus
• Ärge pange külmutuskappi sooja toitu
või auravaid vedelikke.
• Katke toit kinni või mähkige sisse, eriti
juhul, kui see on tugeva lõhnaga.
• Pange toidud külmutuskappi nii, et õhk
saaks nende ümber liikuda.
Näpunäiteid toidu säilitamiseks
külmikus
Näpunäited:
• Liha (igasugune): mähkige sobivasse
pakendisse ja pange juurviljasahtli
kohal olevale klaasriiulile. Liha
säilitusaeg on 1-2 päeva.
• Küpsetatud toidud, külmad road: katke
kinni ja asetage mistahes riiulile.
• Puu- ja köögiviljad: puhastage hoolikalt
ja pange selleks ette nähtud sahtlisse.
Pakkimata banaane, kartuleid, sibulaid,
küüslauku ei tohi külmikus hoida.
• Või ja juust: Pange spetsiaalsesse
õhukindlasse nõusse või mässige
fooliumi või polüetüleenist kotti ning
suruge sealt õhku välja niipalju kui
võimalik.
• Pudelid: keerake peale kork ja
paigutage ukse küljes olevale
pudeliriiulile või pudelirestile (kui see on
olemas).
Näpunäiteid
sügavkülmutamiseks
• Külmutage ainult kvaliteetset, värsket ja
korralikult puhastatud toitu.
• Külmutamise ja sulatamise
hõlbustamiseks jaotage toiduained
väiksemateks portsjoniteks.
• Mässige toit fooliumisse või
toidukilesse. Veenduge, et pakendid
oleks õhukindlad.
• Et vältida juba külmutatud toidu
temperatuuri tõusu, ärge paigutage
värsket külmutamata toitu otse selle
vastu.
• Lahjemad toidud säilivad paremini ja
kauem kui rasvased. Sool vähendab
toidu säilitusaega.
• Ärge sööge jääkuubikuid, mahlajääd
või jääkomme kohe pärast
sügavkülmikust väljavõtmist.
Külmakahjustuse oht.
• Säilitusaja jälgimiseks on soovitav igale
säilitatavale toidule märkida
külmutamiskuupäev.
Nõuandeid külmutatud toidu
säilitamiseks
• Veenduge, et poest ostetud külmutatud
toiduaineid säilitatakse juhiseid
järgides.
• Pange külmutatud toit pärast ostmist
niipea kui võimalik sügavkülmikusse.
• Ülessulanud toit rikneb üsna ruttu ja
seda ei tohi enam uuesti külmutada.
• Ärge ületage toidu tootja poolt
määratletud säilitusaega.
Progress 9