VIHJEID JA NÄPUNÄITEID
Normaalse tööga kaasnevad helid
• Kui külmutusagensit pumbatakse läbi
spiraalide ja torude, võib kuulda nõrka
kurisevat ja mulisevat heli. See on nor-
maalne.
• Kui kompressor töötab, toimub jahutusa-
gensi pumpamine ja kuullete komresso-
rist vihisevat pulseerivat heli. See on nor-
maalne.
• Termiline laienemine võib põhjustada äki-
list pragisevat heli. See on loomulik ohutu
füüsikaline nähtus. See on normaalne.
• Kui kompressor lülitub sisse või välja,
kuulete termostaadi nõrka klõpsatust.
See on normaalne.
Näpunäiteid energia säästmiseks
• Ärge avage sügavkülmiku ust sageli ja är-
ge jätke ust lahti kauemaks, kui hädava-
jalik.
• Kui ruumi temperatuur on kõrge või kui
seade on täis ja temperatuuriregulaator
on seatud madalale tasemele, võib kom-
pressor pidevalt töötada, põhjustades
härmatise või jää tekkimist aurustil. Selli-
sel juhul seadke temperatuuriregulaator
soojemale tasemele, et võimaldada auto-
maatset sulatamist ja vähendada seeläbi
energia tarbimist.
Soovitusi värske toidu säilitamiseks
külmikus
Parima tööjõudluse tagamiseks:
• ärge pange külmikusse sooja toitu või au-
ravaid vedelikke,
• katke toiduained kinni või mähkige sisse,
eriti juhul, kui toiduaine on tugeva lõhna-
ga,
• pange toidud külmikusse nii, et õhk
saaks nende ümber liikuda
Näpunäiteid toidu säilitamiseks
külmikus
Näpunäited:
Liha (igasugune): mähkige polüetüleenkiles-
se ja pange juurviljasahtli kohal olevale
klaasriiulile.
Sel viisil säilitage liha ainult üks või kaks
päeva, mitte rohkem.
Küpsetatud toidud, külmad road jms: tuleks
kinni katta; paigutada võib neid igale riiulile.
Puu- ja köögiviljad: puhastada korralikult ja
panna vastava(te)sse sahtli(te)sse. Pindade-
le sattudes võib sidrunimahl külmiku plastist
osade värvi muuta. Seetõttu on soovitatav
hoida tsitrusvilju eraldi karpides.
Või ja juust: hoida sobivas hermeetilises pa-
kendis või mähkida alumiiniumfooliumisse
või polüetüleenkilesse, et õhk toiduainest
eemal hoida.
Pudelid: sulgeda korgiga ja säilitada sead-
me ukse küljes oleval alusel.
Pakkimata banaane, kartuleid, sibulaid,
küüslauku ei tohi külmikus hoida.
Näpunäiteid sügavkülmutamiseks
Et saaksite sügavkülmutusprotsessi maksi-
maalselt ära kasutada, siinkohal mõned olu-
lised näpunäited:
• maksimaalne toidukogus, mida on või-
malik külmutada 24 tunni jooksul. on ära
toodud seadme andmeplaadil;
• sügavkülmutusprotsess kestab 24 tundi.
Sel ajal ei tohi külmutamiseks toitu lisada;
• külmutage ainult tippkvaliteetseid, värs-
keid ja korralikult puhastatud toiduaineid;
• valmistage toit ette väikeste portsjonite-
na, et see külmuks kiiresti ja täielikult läbi
ning et seda oleks hiljem võimalik sulata-
da ainult vajalikus koguses;
• mähkige toit fooliumi või polüteeni ja
veenduge, et pakendid oleksid õhukind-
lad;
• ärge laske värskel külmutamata toidul
puutuda vastu juba külmutatud toitu; nii
väldite temperatuuri tõusu viimases;
• lahjad toiduained säilivad paremini ja
kauem kui rasvased; sool vähendab toidu
säilivusaega;
• jää, kui seda tarvitatakse vahetult pärast
sügavkülmutusest võtmist, võib põhjusta-
da nahal külmapõletust;
• soovitatakse märkida külmutamise kuu-
päev igale pakendile, et saaksite säilitu-
saega jälgida.
Näpunäiteid sügavkülmutatud toidu
säilitamiseks
Parima tööjõudluse tagamiseks peaksite:
• veenduma, et poest ostetud külmutatud
toiduaineid säilitatakse juhiseid järgides;
• pange külmutatud toit pärast ostmist nii-
pea kui võimalik sügavkülmikusse;
leonard 43