AEG BPE742320B Recipe book

Tüüp
Recipe book

See käsiraamat sobib ka

ET Retseptiraamat
Ahi
1. AUTOMAATPROGRAMMID
HOIATUS!
Vt ohutust käsitlevaid
peatükke.
1.1 Automaatprogrammid
Automaatprogrammid pakuvad
sobivaimaid seadeid eri tüüpi liha- ja
muude retseptide jaoks.
"Retseptiraamat" (menüü: Retseptid) –
See funktsioon kasutab eelnevalt
määratud väärtusi. Valmistage toit selle
retseptiraamatu retsepti järgi.
1.2 Retseptid
Toidud on jaotatud erinevatesse
kategooriatesse:
Kala/mereannid
Linnuliha
liha
Ahjuroad
Pitsa/quiche
Kook/küpsised
Leib/saiakesed
2. KALA/MEREANNID
2.1 Kuivatatud tursk
Koostis:
800 g kuivatatud turska
2 spl oliiviõli
2 suurt sibulat
6 küüslauguküünt, kooritud
2 porrulauku
6 punast paprikat
1/2 purki hakitud tomateid (200 g)
200 ml valget veini / 125 ml
õunamahla, 75 ml vett ja 1 spl
laimimahla
200 ml köögiviljapuljongit
pipar, sool, tüümian, pune
Valmistamine:
Pange kuivatatud tursk ööseks likku.
Järgmisel päeval nõrutage tursk, pange
puhtasse vette potti ja kuumutage
keemiseni. Eemaldage tulelt ja laske
jahtuda.
Pange oliiviõli pannile ja kuumutage.
Koorige sibulad ja viilutage peeneks,
purustage kooritud küüslauguküüned ja
viilutage porrulauk ja peske. Pange kõik
kuuma rasva sisse ja pruunistage
kergelt. Eemaldage paprikate südamikud
ja lõigake ribad. Pange need pannile
koos tükeldatud tomatitega.
Lisage: valge vein /segatud õunamahl,
vesi ja laimimahl. Lisage puljong,
kuumutage veidi aega aeglasel tulel.
Maitsestage pipra, soola, tüümiani ja
punega ning kuumutage pannil veel 15
minutit.
Eemaldage jahtunud kuivatatud tursk
potist, kuivatage köögipaberiga.
Eemaldage nahk, luud ja kõik uimed.
Rebige kala väikesteks tükkideks ja
pange köögiviljadega segatult
kuumakindlasse nõusse.
Ahjusoleku aeg: 30 min
Riiuli tasand: 1
2.2 Kalafilee
Koostis:
600–700 g koha-, lõhe- või
meriforellifileed
150 g riivitud juustu
250 ml koort
50 g riivsaia
1 tl estragoni
petersell, hakitud
sool, pipar
sidrun
või
Valmistamine:
Piserdage kalafileed sidrunimahlaga,
jätke natukeseks ajaks marinaadi,
seejärel kuivatage liigne mahl
köögipaberiga ära. Maitsestage
kalafileed mõlemalt küljelt soola ja
pipraga. Seejärel pange kalafileed võiga
määritud kuumakindlale alusele.
Segage kokku riivitud juust, koor, riivsai,
estragon ja hakitud petersell. Määrige
segu kohe kalafileedele ning pange
väikesed võitükid kõige peale.
www.aeg.com2
Ahjusoleku aeg: 35 min
Riiuli tasand: 3
2.3 Soolakoorikuga kala
Koostis:
terve kala, ligikaudu 1,5 - 2 kg
2 vahakihita sidrunit
1 apteegitilli juur
4 vart värsket tüümiani
3 kg kivisoola
Valmistamine:
Puhastage kala ja hõõruge kokku kahest
vahatamata sidrunist pigistatud mahlaga.
Viilutage apteegitilli juur õhukesteks
viiludeks ja pange koos värske
tüümianiga kalasse.
Pange pool kivisoola kogusest
küpsetamisanumasse ja asetage kala
selle peale. Raputage ülejäänud osa
kivisoolast kalale ja suruge kala
tugevasti.
Ahjusoleku aeg: 55 min
Riiuli tasand: 1
2.4 Lõhefilee
Koostis:
400 g kartuleid
2 kimpu rohelist sibulat
2 küüslauguküünt
1 väike purk hakitud tomateid (400 g)
4 lõhefileed
sidrunimahl
sool ja pipar
75 ml köögiviljaleent
1 oks värsket rosmariini
150 ml veini /100 ml õunamahla, 50
ml vett ja 1 spl laimimahla
1/2 kimpu värsket tüümiani
Valmistamine:
Peske kartulid, koorige, lõigake neljaks,
keetke soolvees 25 minutit, kurnake ja
viilutage.
Peske roheline sibul ja hakkige peeneks.
Koorige küüslauguküüned ja lõigake
tükkideks. Segage sibulad ja küüslauk
kokku lõigutud tomatitega.
Pigistage lõhefileedele sidrunimahl ja
jätke marineeruma. Seejärel kuivatage
ning maitsestage soola ja pipraga.
Segage omavahel kokku köögiviljad ja
kartulid ning pange segu õliga määritud
kuumakindlasse anumasse, maitsestage
ja asetage kõige peale lõhe.
Kallake peale: köögiviljapuljong ja valge
vein / kokku segatud õunamahl, vesi ja
laimimahl ning riputage kõige peale
rosmariini ja tüümiani.
Ahjusoleku aeg: 35 min
Riiuli tasand: 3
2.5 Täidetud kalmaar
Koostis:
1 kg keskmise suurusega puhastatud
kalmaar
1 suur sibul
2 spl oliiviõli
90 g keedetud pikateralist riisi
4 spl seedermänniseemneid
4 spl seemneteta rosinaid
2 spl hakitud peterselli
sool, pipar
sidrunimahl
4 spl oliiviõli
150 ml veini /100 ml viinamarjamahla,
50 ml vett ja 1 spl laimimahla
500 ml tomatimahla
Valmistamine:
Hõõruge kalmaari tugevasti soolaga ja
loputage seejärel jooksva vee all.
Koorige sibul, hakkige peeneks ja
kuumutage kahes supilusikatäies
oliiviõlis klaasistumiseni. Lisage sibulale
pikateraline riis, seedermänniseemned,
rosinad ja hakitud petersell, maitsestage
soola, pipra ja sidrunimahlaga. Täitke
kalmaarid mitte väga tihedalt seguga,
õmmelge avaus kokku.
Pange küpsetuspannile neli supilusikatäit
oliiviõli ja pruunistage kalmaar tulel.
Lisage: vein / segatud viinamarjamahl,
vesi ja laimimahl ja tomatimahl.
Katke praevorm kaanega ja asetage
ahju.
Ahjusoleku aeg: 60 min
Riiuli tasand: 1
EESTI 3
3. LINNULIHA
3.1 Kanakoivad
Koostis:
4 kanakoiba, 250 g/tükk
250 g rõõska koort
125 ml koort
1 tl soola
1 tl paprikapulbrit
1 tl karrit
1/2 tl pipart
250 g viilutatud konservseeni
20 g maisitärklist
Valmistamine:
Puhastage kanakoivad ja pange
küpsetusnõusse. Segage ülejäänud
koostisosad kokku ja kallake
kanakoibadele.
Ahjusoleku aeg: 55 min
Riiuli tasand: 1
3.2 Coq au vin (kana
veinikastmes)
Koostis:
1 kana
sool
pipar
1 spl jahu
50 g selitatud võid
500 ml valget veini
500 ml kanaleent
4 spl sojakastet
1/2 kimpu peterselli
1 tüümianivars
150 g kuubikuteks lõigatud peekonit
250 g pruune šampinjone,
puhastatud, sektoriteks lõigatud
12 šalottsibulat, kooritud
2 küüslauguküünt, kooritud ja
purustatud
Valmistamine:
Puhastage kana, maitsestage soola ja
pipraga ning raputage üle jahuga.
Kuumutage küpsetusanumas selitatud
või, pruunistage selles kana igalt küljelt.
Kallake juurde valge vein, kanaleem ja
sojakaste ning kuumutage keemiseni.
Lisage petersell, tüümian, kuubikuteks
lõigatud peekon, seened, šalottsibulad ja
küüslauk.
Kuumutage uuesti keemiseni, katke
kaanega ja pange ahju.
Ahjusoleku aeg: 55 min
Riiuli tasand: 1
3.3 Täidetud kana
Koostis:
1 kana, 1,2 kg (rupskitega)
1 sl õli
1 tl soola
1/4 tl paprikapulbrit
50 g riivsaia
3–4 spl piima
1 sibul, tükeldatud
1 kimp peterselli, tükeldatud
20 g võid
1 muna
sool ja pipar
Valmistamine:
Puhastage ja kuivatage kana. Segage
kokku õli, sool ja paprikapulber ning
hõõruge kana sisse.
Täidis: Segage kokku riivsai ja piim.
Kuumutage pannil hakitud sibul, petersell
ja või. Tükeldage peeneks süda, maks ja
magu ning lisage muna. Segage kõik
läbi, maitsestage soola ja pipraga.
Pange kana rinnaga allapoole
praenõusse ning ahju. Pöörake 30 minuti
pärast. Kostab helisignaal.
Ahjusoleku aeg: 90 min
Riiuli tasand: 1
3.4 Röstitud part apelsiniga
Koostis:
1 part (1,6–2,0 kg)
sool
pipar
3 apelsini, kooritud, seemned
eraldatud, kuubikuteks lõigatud
1/2 tl soola
2 apelsini mahl
150 ml šerrit / 75 ml valge veini
äädikat, 50 ml vett, 20 ml õunamahla
ja 5 ml õunaäädikat
Valmistamine:
Puhastage part, maitsestage soola ja
pipraga ning hõõruge apelsinikoorega.
www.aeg.com4
Täitke part soolaga maitsestatud
apelsinikuubikutega ning nõeluge kinni.
Pange part küpsetusanumasse, rind
allapoole.
Pigistage apelsinidest mahl ja segage
sisse: šerri / kokku segatud valge veini
äädikas, vesi, õunamahl ja 5 ml
õunaäädikat ning kallake segu pardile.
Pange part ahju. Pöörake 30 minuti
pärast. Kostab helisignaal.
Ahjusoleku aeg: 90 min
Riiuli tasand: 1
4. LIHA
4.1 Veiselihahautis
Koostis:
600 g veiseliha
sool ja pipar
jahu
10 g võid
1 sibul
330 ml tumedat õlut
2 tl pruuni suhkrut
2 tl tomatipastat
500 ml veiselihaleent
Valmistamine:
Lõigake veiseliha kuubikuteks,
maitsestage soola ja pipraga ning
riputage peale natuke jahu.
Kuumutage pannil või ja pruunistage
lihatükid. Seejärel pange liha vormiroa-
anumasse.
Koorige sibul, hakkige peeneks, praadige
kergelt väheses võis ja kallake lihale
peale.
Segage kokku tume õlu, pruun suhkur,
tomatipasta ja veiselihaleem; pange
praepannile ja kuumutage keemiseni.
Seejärel kallake lihale (liha peab olema
sellega kaetud).
Katke kinni ja pange ahju.
Ahjusoleku aeg: 120 min
Riiuli tasand: 3
4.2 Marineeritud veiseliha
Marinaadi valmistamiseks:
1 l vett
500 ml veiniäädikat / õunaäädikat
2 tl soola
15 pipratera
15 kadakamarja
5 loorberilehte
2 portsjonit supiköögivilju (porgand,
porrulauk, seller, petersell)
Kuumutage kõik keemiseni ja jätke
jahtuma.
1,5 kg veisekintsu
Kallake marinaad veiselihale, kuni liha
on üleni kaetud ja jätke viieks
päevaks marineeruma.
Prae koostisained:
sool
pipar
marinaadist pärit supiköögiviljad
Valmistamine:
Võtke veiselihakints marinaadist välja ja
kuivatage. Maitsestage soola ja pipraga,
pruunistage küpsetusnõus kõik küljed,
lisage mõned marinaadist võetud
supiköögiviljad.
Kallake veidi marinaadi küpsetusnõusse.
Põhi peab olema kaetud 10-15 mm
vedelikukihiga. Katke küpsetusnõu
kaanega ja pange ahju.
Ahjusoleku aeg: 150 min
Riiuli tasand: 1
4.3 Pikkpoiss
Koostis:
2 kuiva saiaviilu
1 sibul
3 spl hakitud peterselli
750 g hakkliha (segu veise- ja
sealihast / veiselihast ja kuivanud sai)
2 muna
sool, pipar ja paprikapulber
100 g peekoniribasid
Valmistamine:
Leotage kuiva saia vees ja pigistage
seejärel vesi välja. Koorige sibul ja
peenestage; kuumutage ja lisage hakitud
petersell.
EESTI 5
Segage kokku hakkliha, munad, kuivaks
pigistatud sai ja sibul. Maitsestage soola,
pipra ja paprikaga, asetage
küpsetusnõusse. Katke
peekoniviiludega.Lisage veidi vett ja
pange ahju.
Ahjusoleku aeg: 70 min
Riiuli tasand: 1
4.4 Seakoot
Koostis:
1 sea tagakoot, 0,8 - 1,2 kg
2 spl õli
1 tl soola
1 tl magusa paprika pulbrit
1/2 tl basiilikut
1 väike purk viilutatud seeni (280 g)
supiköögiviljad (porgand, porrulauk,
seller, petersell)
vesi
Valmistamine:
Tehke sisselõiked kogu seakoodi
kamarasse. Segage omavahel kokku õli,
sool, paprikapulber ja basiilik ning katke
seakoot seguga. Pange seakoot
küpsetusvormi ja laotage peale seened.
Lisage supiköögiviljad ja vesi. Põhi peab
olema kaetud 10–15 mm ulatuses.
Pöörake liha ringi ligikaudu 30 minuti
pärast.
Ahjusoleku aeg: 160 min
Riiuli tasand: 1
4.5 Sea abatükk
Koostis:
1,5 kg sea abatükk, kamaraga,
noorlooma oma
sool
pipar
2 spl oliiviõli
150 g peeneks viilutatud sellerit
1 porrulauk, viilutatud
1 väike purk peeneks hakitud
tomateid (400 g)
250 ml koort
2 küüslauguküünt, kooritud ja
purustatud
värske rosmariin ja tüümian
Valmistamine:
Tehke terava noaga naha sisse
ristlõiked. Maitsestage soola ja pipraga,
pruunistage pliidil küpsetusnõus kõik
küljed oliiviõlis, seejärel tõstke nõust
välja. Kuumutage praevormis väheses
õlis sellerit ja porrut, lisage tomatid, koor,
küüslauguküüned, rosmariin ja tüümian,
segage ning asetage sea abatükk sellele
segule. Pange ahju.
Ahjusoleku aeg: 130 min
Riiuli tasand: 1
4.6 Täidetud seaselg
Koostis:
200 g kuivatatud ploome
150 ml valget veini / 50 ml vett, 50 ml
õunamahla, 50 ml magusat
viinamarjamahla ja 1 spl laimimahla
1,5 kg sea /vasika seljatükk
(kontideta)
1 keskmine sibul
õun
sool, pipar ja paprikapulber
Valmistamine:
Leotage ploome 2 tundi järgmises segus:
valge vein / vesi, õunamahl,
viinamarjamahl ja laimimahl. Peske liha
kiiresti vähese veega, kuivatage. Tehke
liha alumisse külge noaga sisselõiked ja
suruge neisse ploomid, lükates need nii
kaugele kui võimalik. Maitsestage liha ja
asetage see siis küpsetusnõusse, jättes
ilma ploomideta külje pealmiseks.
Koorige sibulad ja õun, lõigake
kaheksaks tükiks ja asetage prae ümber.
Segage ülejäänud marinaad veerand liitri
veega ja kallake liha sellega üle. Sobivad
lisandid on kartulikroketid, kartuligratään,
brokkoli vms.
Ahjusoleku aeg: 60 min
Riiuli tasand: 1
4.7 Vasikakoot
Koostis:
1 vasika tagakoot, 1,5–2 kg
4 viilu keedusinki / õhu käes
kuivatatud veisesinki
2 spl õli
1 tl soola
1 tl magusa paprika pulbrit
1/2 tl basiilikut
1 väike purk viilutatud seeni (280 g)
supiköögiviljad (porgand, porrulauk,
seller, petersell)
www.aeg.com6
vesi
Valmistamine:
Tehke 8 pikisuunalist sisselõiget ümber
kogu vasikakoodi. Viilutage: keedusink /
õhu käes kuivatatud veisesink ja suruge
sisselõigetesse. Segage omavahel kokku
õli, sool, paprikapulber ja basiilik ning
katke vasikakoot seguga. Pange
vasikakoot küpsetusvormi ja laotage
peale seened. Lisage vasikakoodile
supiköögiviljad ja vesi. Lisage
vasikakoodile supiköögiviljad ja vesi.
Põhi peab olema kaetud 10–15 mm
ulatuses. Pöörake liha ringi ligikaudu 30
minuti pärast.
Ahjusoleku aeg: 160 min
Riiuli tasand: 1
4.8 Ossobuco
Koostis:
4 spl võid pruunistamiseks
4 vasikalihaviilu, ligikaudu 3-4 cm
paksused (lõigake läbi kondi)
4 keskmist porgandit, väikesteks
kuubikuteks lõigatud
4 sellerijuppi, väikesteks kuubikuteks
lõigatud
1 kg küpseid tomateid, kooritud,
poolitatud, südamik eemaldatud,
tükeldatud kuubikuteks
1 kimp peterselli, pestud ja jämedalt
hakitud
4 spl võid
2 spl jahu katmiseks
6 spl oliiviõli
250 ml valget veini / 175 ml
viinamarjamahla, 75 ml vett ja 1 spl
sidrunimahla
250 ml lihaleent
3 keskmist sibulat, kooritud ja
peeneks hakitud
3 küüslauguküünt, kooritud ja
peeneks viilutatud
1/2 tl tüümiani ja 1/2 tl punet
2 loorberilehte
2 nelki
sool, värskelt jahvatatud must pipar
Valmistamine:
Sulatage küpsetusvormis 4 spl võid ja
kuumutage selles köögiviljad. Võtke
köögiviljad küpsetusvormist välja.
Peske vasikaliha viilud, kuivatage,
maitsestage ja katke jahusse. Raputage
liigne jahu maha. Kuumutage oliiviõli,
pruunistage lihaviilud keskmisel
kuumusel kuldpruuniks. Eemaldage liha
ja kallake liigne oliiviõli küpsetusvormist
välja.
Segage küpsetusplaadil olev vedelik
järgmise seguga: 250 ml veini / punast
viinamarjamahla, vett ja sidrunimahla,
kallake potti ja kuumutage veidi. Lisage
250 ml lihaleent, petersell, tüümian, pune
ja kuubikuteks lõigatud tomatid.
Maitsestage soola ja pipraga.
Kuumutage jälle keemiseni.
Pange köögiviljad küpsetusvormi,
asetage liha nende peale ja kallake kõik
kastmega üle. Katke praevorm kaanega
ja asetage ahju.
Ahjusoleku aeg: 120 min
Riiuli tasand: 1
4.9 Täidetud vasikarind
Koostis:
1 saiaviil
1 muna
200 g hakkliha
sool, pipar
1 sibul, tükeldatud
petersell, hakitud
1 kg vasikarinda (millesse on lõigatud
tasku)
supiköögiviljad (porgand, porrulauk,
seller, petersell)
50 g peekonit / 50 g õhu käes
kuivatatud veisesinki
250 ml vett
Valmistamine:
Leotage saia vees ja pigistage sellest
seejärel vesi välja. Segage omavahel
kokku muna, hakkliha, sool, pipar,
tükeldatud sibul ja petersell.
Maitsestage vasikarind (sisselõigatud
taskuga) ja täitke tasku lihatäidisega.
Seejärel õmmelge avaus kokku.
Asetage vasikaliha küpsetusnõusse ja
lisage: supimaitseviljad, peekon / õhu
käes kuivatatud veisesink ja vesi.
Pöörake liha ringi ligikaudu 30 minuti
pärast.
Ahjusoleku aeg: 100 min
Riiuli tasand: 1
EESTI 7
4.10 Lambakoot
Koostis:
2,7 kg lambakooti
30 ml oliiviõli
sool
pipar
3 küüslauguküünt
1 kimp värsket rosmariini (või 1 tl
kuivatatud rosmariini)
vesi
Valmistamine:
Peske lambakoot ja patsutage kuivaks,
hõõruge sisse oliiviõli ja tehke lihasse
sisselõiked. Maitsestage soola ja
pipraga. Koorige küüslauguküüned ja
viilutage, suruge need koos
rosmariinivartega liha sisselõigetesse.
Pange lambakoot küpsetusnõusse ja
lisage vesi. Põhi peab olema kaetud 10–
15 mm ulatuses. Pöörake liha ringi
ligikaudu 30 minuti pärast.
Ahjusoleku aeg: 165 min
Riiuli tasand: 1
4.11 Küülikuliha
Koostis:
2 küüliku seljatükki
6 kadakamarja (purustatud)
sool ja pipar
30 g sulatatud võid
125 ml hapukoort
supiköögiviljad (porgand, porrulauk,
seller, petersell)
Valmistamine:
Hõõruge küüliku seljatükke purustatud
kadakamarjadega, soola ja pipraga ning
pintseldage sulatatud võiga.
Asetage küüliku seljatükid
küpsetusnõusse, kallake peale hapukoor
ja lisage supiköögiviljad.
Ahjusoleku aeg: 35 min
Riiuli tasand: 1
4.12 Küülikuliha
sinepikastmes
Koostis:
2 küülikut, kumbki 0,8 kg
sool ja pipar
2 spl oliiviõli
2 jämedalt hakitud sibulat
50 g hakitud peekonit / 50 g õhu käes
kuivatatud veisesinki
2 spl jahu
375 ml kanaleent
125 ml valget veini / 80 ml valge veini
äädikat ja 40 ml vett
1 tl värsket tüümiani
125 ml koort
2 spl Dijoni sinepit
Valmistamine:
Lõigake küülikud 8 ühesuuruseks tükiks,
maitsestage soola ja pipraga ning
pruunistage kõik küljed.
Võtke lihatükid välja pruunistage koos:
sibulad ja peekon /veisesink. Raputage
peale jahu ja segage. Kallake peale
järgmine segu: kanapuljong, valge vein /
kokku segatud valge veini äädikas, vesi
ja tüümian ja laske keema tõusta.
Lisage rõõsk koor ja Dijoni sinep, pange
liha tagasi, katke kaanega ja pange
seejärel ahju.
Ahjusoleku aeg: 90 min
Riiuli tasand: 1
4.13 Metssiga
Marinaadi valmistamiseks:
1,5 l punast veini
150 g sellerit
150 g porgandeid
2 sibulat
5 loorberilehte
5 nelki
2 portsjonit supiköögivilju (porgand,
porrulauk, seller, petersell)
Kuumutage kõik keemiseni ja jätke
jahtuma.
1,5 kg metssea kints (abatükk)
Kallake marinaad lihale, kuni liha on
üleni kaetud, ja jätke kolmeks
päevaks marineeruma.
Prae koostisained:
sool
pipar
marinaadist pärit supiköögiviljad
1 väike purk kukeseeni
Valmistamine:
Võtke metssealiha kints marinaadist välja
ja kuivatage. Maitsestage soola ja
pipraga ning pruunistage praenõus kõik
www.aeg.com8
küljed. Lisage kukeseened ja mõned
marinaadist võetud supiköögiviljad.
Kallake marinaad küpsetusnõusse. Põhi
peab olema kaetud 10-15 mm
vedelikukihiga. Katke küpsetusnõu
kaanega ja pange ahju.
Ahjusoleku aeg: 140 min
Riiuli tasand: 1
5. AHJUROAD
5.1 Lasanje
Lihakaste:
100 g läbikasvanud peekonit
1 sibul
1 porgand
100 g sellerit
2 spl oliiviõli
400 g hakkliha (veise- ja sealiha)
100 ml lihaleent
1 väike purk purustatud tomateid (u
400 g)
pune, tüümian, sool ja pipar
Valge jahukaste:
75 g võid
50 g jahu
600 ml piima
sool, pipar ja muskaatpähkel
Panna kokku:
3 spl võid
250 g rohelisi lasanjeplaate
50 g riivitud Parmesani juustu
50 g riivitud pehmet juustu
Valmistamine:
Tükeldage peekon. Koorige sibul ja
porgand, puhastage seller ning
tükeldage peenelt köögivili.
Kuumutage nõu põhjas õli ja kuumutage
köögivili, seda pidevalt segades.
Lisage järk-järgult hakkliha, hautage
pidevalt segades, et liha muutuks
väiksemateks tükkideks ning lisage leem.
Lisage tomatipüree. Maitsestage
liharaguu maitserohelise, soola ja
pipraga ning hautage kaane all madalal
kuumusel umbes 30 minutit
Béchamel-kaste: Sulatage pannil või,
lisage jahu ja kuumutage pidevalt
segades kuldseks pruunistumiseni.
Lisage pidevalt segades vähehaaval
piim. Maitsestage kaste soola, pipra ja
muskaatpähkliga ning hoidke kaaneta
madalal tulel 10 minutit.
Määrige suur kuumakindel nõu 1 sl
võiga. Asetage vormi vaheldumisi kihid
pastaplaate, lihakastet, valget jahukastet
ja sellega segatud juust. Seejuures peab
viimaseks kihiks jääma juustuga kaetud
hele jahukaste. Pange ülejäänud või
väikeste tükkidena roa peale.
Ahjusoleku aeg: 55 min
Riiuli tasand: 1
5.2 Cannelloni
Täidis:
50 g hakitud sibulaid
30 g võid
350 g hakitud lehtspinatit
100 g rõõska koort
200 g kuubikuteks lõigatud värsket
lõhet
200 g kuubikuteks lõigatud ahvenat
150 g krevette
150 g karbita rannakarpe
sool, pipar
Valge jahukaste:
75 g võid
50 g jahu
600 ml piima
sool, pipar ja muskaatpähkel
Muu:
1 pakk cannelloni't
50 g riivitud Parmesani juustu
150 g riivitud juustu
40 g võid
Valmistamine:
Pange hakitud sibulad ja või potti ning
hautage klaasjaks. Lisage hakitud
lehtspinat ja kuumutage lühikest aega.
Lisage rõõsk koor, segage ja jätke
jahtuma.
Vahepeal valmistage valge jahukaste.
Sulatage pannil või, lisage jahu ja
kuumutage pidevalt segades kuldseks
pruunistumiseni. Lisage pidevalt segades
EESTI 9
vähehaaval piim. Maitsestage kaste
soola, pipra ja muskaatpähkliga ning
hoidke kaaneta madalal tulel 10 minutit.
Lisage jahtunud spinatile lõhe, ahven,
krevetid, rannakarbid, sool ja pipar ning
segage.
Määrige suur kandiline ahjuvorm 1 sl
võiga.
Täitke cannelonid spinatiseguga ning
asetage küpsetusnõusse. Iga
cannellonide rea vahele pange valget
jahukastet. Seejuures peab viimaseks
kihiks jääma juustuga kaetud hele
jahukaste. Pange ülejäänud või väikeste
tükkidena roa peale.
Ahjusoleku aeg: 55 min
Riiuli tasand: 1
5.3 Makaronivorm
Koostis:
1 liiter vett
sool
250 g tagliatelle't
250 g keedusinki / kalkunisinki
20 g võid
1 kimp peterselli
1 sibul
100 g võid
1 muna
250 ml piima
sool, pipar ja muskaatpähkel
50 g riivitud Parmesani juustu
Valmistamine:
Kuumutage vähese soolaga segatud vesi
keemiseni, pange sisse tagliatelle.
Keetke umbes 12 minutit, nõrutage.
Kuumutage pannil või.
Hakkige petersell, koorige sibul ja
hakkige ka see.
Kuumutage mõlemaid praepannil.
Määrige küpsetusanum vähese võiga.
Määrige küpsetusanum vähese võiga.
Segage omavahel kokku tagliatelle-
pasta, sink ja hautatud petersell ning
sibul ja pange anumasse.
Segage kokku munad ja piim,
maitsestage soola, pipra ja
muskaatpähkliga ning kallake segu
pastasegule. Raputage küpsetisele
Parmesani juustu.
Ahjusoleku aeg: 45 min
Riiuli tasand: 1
5.4 Moussaka (10 inimesele)
Koostis:
1 hakitud sibul
oliiviõli
1,5 kg hakkliha
1 väike purk hakitud tomateid (400 g)
50 g riivitud juustu
4 tl riivsaia
sool ja pipar
kaneel
1 kg kartuleid
1,5 kg baklažaane
või praadimiseks
Valge jahukaste:
75 g võid
50 g jahu
600 ml piima
sool, pipar ja muskaatpähkel
Panna kokku:
150 g riivitud juustu
4 spl riivsaia
50 g võid
Valmistamine:
Kuumutage hakitud sibul väheses
oliiviõlis, lisage hakkliha ja küpsetage
segades.
Lisage tükeldatud tomatid, riivitud juust ja
riivsai, segage korralikult ja kuumutage
keemiseni. Maitsestage soola, pipra ja
kaneeliga; eemaldage keeduplaadilt.
Koorige kartulid ja lõigake 1 cm
paksusteks viiludeks; peske baklažaanid
ja lõigake 1 cm paksusteks viiludeks.
Kuivatage kõik viilud salvrätiga kuivaks.
Seejärel pruunistage pannil rohkes võis.
Vahepeal valmistage valge jahukaste.
Sulatage pannil või, lisage jahu ja
kuumutage pidevalt segades kuldseks
pruunistumiseni. Lisage pidevalt segades
vähehaaval piim. Maitsestage kaste
soola, pipra ja muskaatpähkliga ning
hoidke kaaneta madalal tulel 10 minutit.
Asetage kartuliviilud määritud
küpsetusanuma põhja, katke vähese
koguse riivjuustuga. Kandke peale kiht
baklažaane. Nende peale kiht
hakklihasegu. Selle peale kiht valget
jahukastet.
www.aeg.com10
Seejärel uus kiht kartuliviile, siis
baklažaanikiht ja hakklihasegu. Viimane
kiht peab olema valge jahukaste. Kõige
peale puistake ülejäänud juust ja riivsai.
Sulatage või ja valage kihilisele
küpsetisele.
Ahjusoleku aeg: 60 min
Riiuli tasand: 1
5.5 Kartuligratään
Koostis:
1000 g kartuleid
1 tl soola, 1 tl pipart ja 1 tl
mustkaatpähklit
2 küüslauguküünt
200 g riivitud juustu
200 ml piima
200 ml koort
4 spl võid
Valmistamine:
Koorige kartulid, lõigake õhukesteks
viiludeks, kuivatage ja maitsestage.
Hõõruge kuumakindlat ahjuvormi esmalt
küüslaugu küünega, seejärel määrige
võiga.
Laotage pool maitsestatud kartuliviiludest
vormi ja raputage peale veidi riivitud
juustu. Seejärel lisage ülejäänud
kartuliviilud; kõige lõpuks katke roog
riivitud juustuga.
Purustage teine küüslauguküüs ja
kloppige see piima ja koore hulka.
Valage segu kartulitele ja laotage
ülejäänud või laastudena vormiroale.
Ahjusoleku aeg: 65 min
Riiuli tasand: 3
5.6 Frank. knedlikuvorm
Koostis:
Umbes 1000 g kalkuniribasid
1 väike purk seeni (väikseid)
500 g hakitud sibulaid
1 kg klimbitainast
400 g riivitud juustu
250 ml koort
Valmistamine:
Maitsestage kalkuniribad soola, pipra,
paprika jm maitseainetega. Kuumutage
purustatud sibul. Nõrutage põhjalikult
seened. Seejärel segage omavahel liha,
sibulad ja seened ja asetage kõik
ahjuvormi. Segage klimbitainas ja juust
ja kallake kalkuni- ja sibulasegule.
Lõpuks kallake kõik üle koorega.
Ahjusoleku aeg: 75 min
Riiuli tasand: 1
5.7 Kapsavorm
Koostis:
1 kapsas (800 g)
majoraan
1 sibul
õli hautamiseks
400 g hakkliha
250 g pikateralist riisi
sool, pipar ja paprikapulber
1 l lihaleent
200 ml rõõska koort
100 g riivitud juustu
Valmistamine:
Lõigake kapsas neljaks ja eemaldage
juureosa. Blanšeerige majoraaniga
maitsestatud soolvees.
Koorige sibul, hakkige peeneks ja
praadige õrnalt väheses õlis. Seejärel
lisage hakkliha ja pikateraline riis,
hautage ja maitsestage soola, pipra ning
paprikapulbriga. Lisage lihaleem ja jätke
20 minutiks kaanega kaetud potti
aeglasel kuumusel hauduma.
Pange anumasse vaheldumisi
kapsakihid ja riisi/hakklihasegu kihid.
Kallake küpsetis üle rõõsa koorega ja
puistake peale juustu.
Ahjusoleku aeg: 60 min
Riiuli tasand: 3
5.8 Sigurigratään
Koostis:
8 keskmise suurusega sigurit
8 viilu keedusinki / kalkunisinki
30 g võid
1,5 spl jahu
150 ml köögiviljaleent (sigurist)
5 spl piima
100 g riivitud juustu
Valmistamine:
Poolitage sigur ja lõigake välja kibe
südamik. Seejärel peske hoolikalt ja
aurutage 15 minutit keevas vees.
EESTI 11
Võtke siguripoolikud veest välja,
loputage külmas vees ja pange pooled
jälle kokku. Seejärel mässige iga sigur
singiviilu ja asetage määritud
küpsetusvormi.
Sulatage või ja lisage jahu. Hautage
lühikest aega, lisage köögiviljaleem ja
piim ning kuumutage keemiseni.
Segage kastmesse 50 g juustu ja valage
segu siguritele. Raputage küpsetisele
peale ülejäänud juust.
Ahjusoleku aeg: 35 min
Riiuli tasand: 3
5.9 Janssoni kiusatus
Koostis:
8 - 10 kartulit
2 sibulat
125 g anšoovisefileed
300 ml koort
2 spl riivsaia
pipar
värske hakitud tüümian
2 spl võid
Valmistamine:
Peske kartulid, koorige ja viilutage
õhukeselt. Koorige sibulad ja viilutage.
Määrige kuumakindel küpsetusanum
võiga. Pange üks kolmandik kartulitest ja
sibulatest nõusse. Laotage peale pooled
anšoovisefileed ja katke teise
kolmandiku sibulate ja kartulitega.
Asetage peale ülejäänud
anšoovisefileed. Kõige peale laotage
ülejäänud sibulad ja kartulid nii, et
kartulid jäävad pealmiseks kihiks.
Raputage peale pipar ja hakitud tüümian.
Valage küpsetisele peale anšooviste
soolvesi ja lisage koor. Raputage katteks
riivsaia ja pange kõige peale väikesed
võitükikesed.
Ahjusoleku aeg: 60 min
Riiuli tasand: 3
6. PITSA/QUICHE
6.1 Pitsa
Tainas:
14 g pärmi
200 ml vett
300 g jahu
3 g soola
1 sl õli
Kate:
1/2 väikest purki hakitud tomateid
(200 g)
200 g riivitud juustu
100 g salaamit
100 g keedusinki / kalkunisinki
150 g seeni (konserveeritud)
150 g Feta juustu
punet
Muu:
Küpsetusvorm, võiga määritud.
Valmistamine:
Purustage pärm kausis ja segage leige
veega. Segage sool jahuga ja lisage see
koos õliga kaussi.
Sõtkuge niikaua, kuni tainas on ühtlane
ega jää kausi külge kinni. Seejärel laske
tainal soojas kohas kerkida, kuni see on
kahekordse suurusega.
Rullige tainas lahti ja pange määritud
küpsetusvormi; põhja torgake kahvliga
augud.
Pange katteained tainale sellises
järjekorras, nagu retseptis kirjas.
Ahjusoleku aeg: 25 min
Riiuli tasand: 1
6.2 Sibulapirukas
Tainas:
300 g jahu
20 g pärmi
125 ml piima
1 muna
50 g võid
3 g soola
Kate:
750 g sibulaid
250 g peekonit
3 muna
250 g rõõska koort
125 ml piima
1 tl soola
www.aeg.com12
1/2 tl purustatud pipart
Valmistamine:
Sõeluge jahu kaussi ja tehke keskele
väike süvend.
Tükeldage pärm, pange süvendisse,
segage äärest toasooja piima ja väikese
koguse jahuga. Raputage peale jahu,
jätke sooja kohta kerkima, kuni eeltainale
raputatud jahu muutub praguliseks.
Lisage jahu ääreossa muna ja või.
Sõtkuge kõik ained ühtlaseks taignaks.
Laske taignal soojas kohas
kahekordseks kerkida.
Vahepeal koorige sibulad, lõigake
sektoriteks ning viilutage õhukesteks
ribadeks.
Tükeldage peekon.
Kuumutage: peekon sibulatega, ärge
pruunistage. Jätke jahtuma.
Rullige taigen laiali ning pange rasvaga
määritud küpsetusplaadile, torgake põhja
kahvliga augud ning suruge servad üles.
Laske veelkord kerkida.
Segage kokku munad, rõõsk koor, piim,
sool ja pipar. Laotage tainale: peekon
jajahtunud sibulad. Siluge segu ühtlaselt
laiali.
Ahjusoleku aeg: 45 min
Riiuli tasand: 1
6.3 Quiche lorraine
Tainas:
200 g jahu
2 muna
100 g võid
1/2 tl soola
natuke pipart
1 näpuotsatäis muskaatpähklit
Kate:
150 g riivitud juustu
200 g keedusinki või lahjat peekonit
2 muna
250 g hapukoort
sool, pipar ja muskaatpähkel
Muu:
Metallist küpsetusvorm, võiga
määritud, 28 cm läbimõõduga.
Valmistamine:
Pange jahu, või, munad ja maitseained
kaussi ning segage ühtlaseks tainaks.
Laske tainal paar tundi külmikus seista.
Seejärel rullige tainas lahti ja asetage
määritud metallist küpsetusvormi.
Torgake põhja kahvliga augud.
Pange peekon tainale.
Katte jaoks segage omavahel munad,
hapukoor ja maitseained. Seejärel lisage
juust.
Valage täidis peekoni peale.
Ahjusoleku aeg: 45 min
Riiuli tasand: 2
6.4 Lahtised juustupirukad
Koostis:
1,5 lehttaignalehte (ruudukujuliseks
rullitud)
500 g riivitud juustu
200 ml koort
100 ml piima
4 muna
sool, pipar ja muskaatpähkel
Valmistamine:
Laotage taigen korralikult määritud
küpsetusvormi. Torgake taignasse
kahvliga augud.
Raputage juust ühtlaselt taignale.
Segage omavahel kokku koor, piim ja
munad, maitsestage soola, pipra ja
muskaatpähkliga. Segage korralikult läbi
ja kallake juustule.
Ahjusoleku aeg: 40 min
Riiuli tasand: 1
6.5 Pelmeenid (30 väikest
pirukat)
Tainas:
250 g speltajahu
250 g võid
250 g lahjat kohupiima
sool
Täidis:
1 valge kapsa pea (400 g)
50 g peekonit
2 spl selitatud võid
sool, pipar ja muskaatpähkel
3 spl hapukoort
2 muna
EESTI 13
Muu:
Küpsetuspaberiga kaetud
küpsetusplaat.
Valmistamine:
Sõtkuge speltajahu, või, lahja kohupiim
ja väike kogus soola taignaks ja pange
külmkappi.
Viilutage valge kapsas õhukesteks
viiludeks. Viilutage peekon ja praadige
selitatud võis. Lisage kapsas ja hautage
see pehmeks. Maitsestage soola, pipra
ja muskaatpähkliga ning lisage
hapukoor.
Jätkake hautamist, kuni kogu vedelik on
aurustunud.
Keetke munad kõvaks, jahutage ja
hakkige; lisage kapsale ja laske jahtuda.
Rullige taigen lahti, lõigake ümmargused
kettad (u 8 cm läbimõõduga).
Pange väike kogus täidist iga ketta
keskele ja keerake see kokku. Suruge
servad kahvliga kokku.
Pange pirukad küpsetuspaberiga kaetud
küpsetusplaadile ja määrige
munakollasega.
Ahjusoleku aeg: 20 min
Riiuli tasand: 3
6.6 Borek
Koostis:
400 g feta juustu
2 muna
3 spl hakitud petersellilehti
must pipar
80 ml oliiviõli
375 g õhukest lehttainast
Valmistamine:
Segage omavahel kokku feta juust,
munad, petersell ja pipar. Katke õhuke
lehttaigen niiske rätiga, et taigen ei
kuivaks. Asetage üksteise peale 4
lehttaignakihti, määrige iga kihti kergelt
õliga.
Lõigake neljaks ribaks, iga riba u 7 cm
pikk.
Pange iga riba ühte nurka 2 kuhjaga
supilusikatäit feta juustu segu ja keerake
taigen diagonaalis kolmnurgaks.
Pange tagurpidi küpsetusplaadile ja
määrige õliga.
Ahjusoleku aeg: 25 min
Riiuli tasand: 3
6.7 Kitsejuustupirukas
Tainas:
125 g jahu
60 ml oliiviõli
1 näpuotsatäis soola
3 - 4 spl külma vett
Kate:
1 spl oliiviõli
2 sibulat
sool ja pipar
1 tl hakitud tüümiani
125 g ricotta't
100 g kitsejuustu
2 spl oliive
1 muna
60 ml koort
Muu:
Metallist küpsetusvorm, võiga
määritud, 28 cm läbimõõduga.
Valmistamine:
Pange kaussi jahu, oliiviõli ja sool ning
segage, kuni segu sarnaneb leivapurule.
Lisage vesi ja sõtkuge taigen. Laske
tainal paar tundi külmikus seista.
Seejärel rullige tainas lahti ja asetage
määritud metallist küpsetusvormi.
Torgake põhja kahvliga augud.
Pange pannile 1 spl oliiviõli. Koorige
sibulad, viilutage õhukeselt ja kuumutage
kaanega kaetud pannil ligikaudu 30
minutit. Maitsestage soola ja pipraga
ning segage 1/2 tl hakitud peterselliga.
Laske sibulatel natuke jahtuda ja laotage
seejärel taignale.
Seejärel raputage peale ricotta ja
kitsejuust ning lisage oliivid. Raputage
peale 1/2 tl hakitud tüümiani.
Täidise jaoks segage omavahel munad
ja hapukoor. Valage täidis koogile.
Ahjusoleku aeg: 45 min
Riiuli tasand: 1
www.aeg.com14
7. KOOK/KÜPSISED
7.1 Portugali mandlikook
Tainas:
5 muna
200 g suhkrut
100 g martsipani
200 ml oliiviõli
450 g jahu
1 spl kaneeli
1 pakk küpsetuspulbrit (umbes 15 g)
50 g tükeldatud pistaatsiapähkleid
125 g jahvatatud mandleid
300 ml piima
Kate:
200 g aprikoosimoosi
5 spl tuhksuhkrut
1 tl kaneeli
2 spl kuuma vett
mandlilaastud
Muu:
28 cm läbimõõduga lahtikäiv
koogivorm
Valmistamine:
Vahustage mune, suhkrut ja martsipani 5
minutit, seejärel lisage munasegule
väikeste koguste kaupa oliiviõli.
Sõeluge kokku jahu, kaneel ja
küpsetuspulber, segage jahusegusse
purustatud pistaatsiapähklid ja
jahvatatud mandlid. Segage munasegu
ettevaatlikult piimaga.
Kallake segu riivsaiaga ülepuistatud
lahtikäivasse koogivormi.
Ahjusoleku aeg: 70 min
Riiuli tasand: 2
Pärast küpsetamist:
Soojendage aprikoosimoos ja
pintseldage see koogile. Jätke jahtuma.
Segage kokku tuhksuhkur, kaneel ja
kuum vesi; määrige segu koogile.
Puistake koogi glasuuritud pinnale
otsekohe mandlilaastud.
7.2 Brownie-koogid
Koostis:
250 g tumedat šokolaadi
250 g võid
375 g suhkrut
2 pakk vanillisuhkrut (umbes 16 g)
1 näpuotsatäis soola
5 spl vett
5 muna
375 g kreeka pähkleid
250 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
Valmistamine:
Murdke šokolaad suurteks tükkideks ja
sulatage veevannis.
Vahustage või, suhkur, vanillisuhkur,
sool ja vesi, lisage munad ja sulatatud
šokolaad.
Purustage kreeka pähklid (suuremate
tükkidena), segage jahu ja
küpsetuspulbriga ning lisage
šokolaadisegusse.
Katke sügav küpsetusvorm
küpsetuspaberiga, kallake segu vormi ja
siluge pealt.
Ahjusoleku aeg: 50 min
Riiuli tasand: 3
Pärast küpsetamist:
Laske koogil jahtuda, eemaldage
küpsetuspaber, lõigake kook ruutudeks.
7.3 Porgandikook
Tainas:
150 ml päevalilleõli
100 g pruuni suhkrut
2 muna
75 g siirupit
175 g jahu
1 tl kaneeli
1/2 tl jahvatatud ingverit
1 tl küpsetuspulbrit
200 g peeneks riivitud porgandeid
75 g rosinaid
25 g riivitud kookospähklit
Kate:
50 g võid
150 g kohupiimakreemi
40 g kristallsuhkrut
purustatud sarapuupähklid
Muu:
Lahtikäiv 22 cm läbimõõduga
ümmargune koogivorm, võiga
määritud
Valmistamine:
EESTI 15
Vahustage päevalilleõli, pruun suhkur,
munad ja siirup. Segage sisse taina
ülejäänud koostisosad.
Valage segu võiga määritud
küpsetusvormi.
Ahjusoleku aeg: 55 min
Riiuli tasand: 3
Pärast küpsetamist:
Segage kokku või, kohupiimakreem ja
kristallsuhkur (vajadusel lisake
vedeldamiseks natuke piima).
Kandke segu jahtunud koogile ja
puistake peale purustatud
sarapuupähklid.
7.4 Juustukook
Põhi:
150 g jahu
70 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 muna
70 g pehmet võid
Kohupiimakate:
3 munavalget
50 g rosinaid
2 supilusikatäit rummi
750 g lahjat kohupiima
3 munakollast
200 g suhkrut
ühe sidruni mahl
200 g rõõska koort
1 pakk vaniljemaitselist pudingipulbrit
(40 g või vastavalt 500 ml piimaga
valmistatavale pudingile)
Muu:
Lahtikäiv 26 cm läbimõõduga
koogivorm, võiga määritud.
Valmistamine:
Sõeluge jahu kaussi. Lisage ülejäänud
koostisained ja segage käsimikseriga.
Seejärel pange tainas 2 tunniks
külmkappi.
Katke lahtikäiva koogivormi võiga
määritud põhi 2/3 seguga ja torgake
sinna kahvliga mõned augud.
Vormige ülejäänud segust 3 cm kõrgune
serv.
Kloppige munavalged käsimikseriga
vahule, kuni tekivad tugevad vahutordid.
Peske rosinad, nõrutage.Piserdage üle
rummiga ja jätke veidikeseks tõmbuma.
Pange lahja kohupiim, munakollased,
sidrunimahl, crème fraîche ja
vanillikastme pulber segamisnõusse;
segage kõik läbi.
Lõpuks segage rosinad ja munavalge
ettevaatlikult kohupiimaseguga.
Ahjusoleku aeg: 85 min
Riiuli tasand: 1
7.5 Puuviljakook
Koostis:
200 g võid
200 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 näpuotsatäis soola
3 muna
300 g jahu
1/2 pakki küpsetuspulbrit (umbes 8 g)
125 g punaseid sõstraid
125 g rosinaid
60 g purustatud mandleid
60 g suhkurdatud sidrunikoort või
suhkurdatud apelsinikoort
60 g purustatud konservkirsse
70 g blanšeeritud mandleid
Muu:
lahtikäiv küpsetusvorm, 24 cm
läbimõõduga
Määrimiseks margariini
Riivsaia vormi puistamiseks
Valmistamine:
Pange või, suhkur, vanillisuhkur ja sool
kaussi ja kloppige segamini. Seejärel
lisage ükshaaval munad ja kloppige veel.
Lisage vahumassile küpsetuspulbriga
segatud jahu ja tärklis ning segage sisse.
Segage ka puuviljad tainasse.
Asetage segu ettevalmistatud vormi, nii
et taina servad jääksid veidi kõrgemale
kui keskosa. Kaunistage koogi servad ja
keskosa blanšeeritud mandlitega. Pange
kook ahju.
Ahjusoleku aeg: 100 min
Riiuli tasand: 1
7.6 Prantsuse puuviljakook
Tainas:
200 g jahu
www.aeg.com16
1 näpuotsatäis soola
125 g võid
1 muna
50 g suhkrut
50 ml külma vett
Täidis:
Puuviljad sõltuvalt aastaajast (400 g
õunu, virsikuid, hapusid kirsse jms)
90 g jahvatatud mandleid
2 muna
100 g suhkrut
90 g pehmet võid
Muu:
28 cm läbimõõduga määritud quiche'i
vorm
Valmistamine:
Sõeluge kaussi jahu, segage hulka sool
ja väikesteks tükkideks lõigatud või.
Lisage muna, suhkur ja külm vesi.
Sõtkuge tainas.
Laske tainal 2 tundi külmikus jahtuda.
Rullige külmikust võetud tainas lahti,
pange määritud quiche'i vormi ning
torgake kahvliga augud sisse. Puhastage
puuviljad, eemaldage südamikud, kivid
või seemned ning kandke väikesed tükid
või viilud tainale. Pange kaussi
jahvatatud mandlid, munad, suhkur ja
pehme või ning vahustage. Seejärel
pange segu puuviljadele ja siluge pealt.
Ahjusoleku aeg: 50 min
Riiuli tasand: 1
7.7 Vanaema õunakook
Koostis:
250 g võid
250 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 näpuotsatäis soola
100 g martsipani
5 muna
500 g jahu
1 pakk küpsetuspulbrit (umbes 15 g)
1 pakk piparkoogivürtsi (umbes 20 g)
50 g kakaopulbrit
150 ml punast veini / 100 ml punast
viinamarjamahla ja 50 ml vett
1,2 kg õunu
Valmistamine:
Pange või, suhkur, vanillisuhkur ja sool
kaussi ja kloppige kohevaks. Lisage
väikesteks tükkideks lõigatud martsipani
ja kloppige ühtlaseks seguks. Lisage
ükshaaval 5 muna ja kloppige vahule.
Lisage segule jahu, küpsetuspulber,
piparkoogivürtsid ja kakaopulber. Kallake
peale järgmine segu: punane vein /
viinamarjamahl ja vesi. Kallake taigen
küpsetuspaberiga vooderdatud kõrgete
servadega vormi ja siluge pealt tasaseks.
Koorige ja puhastage õunad ning lõigake
need 0,5 cm paksusteks viiludeks.
Ploomipüree: Katke kook pealt
apelsiniviiludega ja täitke ülejäänud
kohad ploomipüreega. Seejärel pange
ahju.
Ahjusoleku aeg: 50 min
Riiuli tasand: 3
Pärast ahjust väljavõtmist asetage
kook jahedasse kohta; eemaldage
küpsetuspaber.
Glasuur:
250 ml õunamahla
1 pakike läbipaistvat koogiglasuuri
Pärast ahjust väljavõtmist asetage
kook jahedasse kohta; eemaldage
küpsetuspaber.
Segage õunamahlast ja glasuurisegust
glasuur ja pintseldage see koogile.
7.8 Sidrunikeeks
Tainas:
250 g võid
200 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 näpuotsatäis soola
4 muna
150 g jahu
150 g tärklist
1 triiki teelusikatäis küpsetuspulbrit
2 sidruni riivitud koor
Glasuur:
125 ml sidrunimahla
100 g tuhksuhkrut
Muu:
Kandiline küpsetusvorm, pikkus 30
cm
Määrimiseks margariini
Riivsaia vormi puistamiseks
Valmistamine:
Pange või, suhkur, sidrunikoor,
vanillisuhkur ja sool kaussi ning
vahustage. Lisage ühekaupa munad ja
kloppige jälle vahule.
EESTI 17
Lisage vahumassile küpsetuspulbriga
segatud jahu ja tärklis ning segage sisse.
Pange tainas võiga määritud ja riivsaiaga
kaetud küpsetusvormi, siluge pealt ja
asetage ahju.
Pärast küpsetamist segage sidrunimahl
ja tuhksuhkur. Kummutage valmis kook
välja alumiiniumfooliumile.
Keerake alumiiniumfooliumi servad üles,
et glasuur maha ei voolaks. Torgake
puutikuga koogi sisse mõned augud ja
pintseldage peale glasuur. Seejärel laske
koogil natuke seista, et glasuur
imenduks.
Ahjusoleku aeg: 75 min
Riiuli tasand: 1
7.9 Muffinid
Koostis:
150 g võid
150 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 näpuotsatäis soola
ühe vahakihita sidruni koor
2 muna
50 ml piima
25 g tärklist
225 g jahu
10 g küpsetuspulbrit
1 purk hapusid kirsse (375 g)
225 g šokolaadilaaste
Muu:
Pabervormid, umbes 7 cm
läbimõõduga
Valmistamine:
Vahustage või, suhkur, vanillisuhkur,
sool ja sidrunikoor. Lisage munad ja
vahustage jälle.
Segage kokku tärklis, jahu ja
küpsetuspulber ning lisage segu koos
seguga tainamassile.
Nõrutage hapud kirsid ja segage koos
šokolaadilaastudega taignasse.
Pange tainas pabervormidesse, vormid
küpsetusplaadile ja ahju. Võimalusel
kasutage muffinipanni.
Ahjusoleku aeg: 40 min
Riiuli tasand: 3
7.10 Gugelhupf
Põhi:
500 g jahu
1 väike pakk kuivpärmi (8 g kuivpärmi
või 42 g värsket pärmi)
80 g tuhksuhkrut
150 g võid
3 muna
2 triiki teelusikatäit soola
150 ml piima
70 g rosinaid (leotage tund aega
järgmises segus: 20 ml šerriliköör / 20
ml roosivesi ja 1 spl laimimahl)
Kaunistuseks:
50 g kooritud mandleid
Valmistamine:
Pange kaussi jahu, kuivpärm,
tuhksuhkur, või, munad, sool ja piim ning
sõtkuge ühtlane pärmitainas. Katke
tainakauss ja laske tainal üks tund
kerkida.
Sõtkuge leotatud rosinad käsitsi
tainasse.
Pange mandlid eraldi igasse lohku võiga
määritud ja jahuga kaetud ümmarguses
vormis.
Seejärel vormige tainas vorstikujuliseks
ja pange ümmargusse vormi. Katke kinni
ja laske jälle 45 minutit kerkida.
Ahjusoleku aeg: 60 min
Riiuli tasand: 1
7.11 Siirupikeeks
Tainas:
350 g jahu
1 väike pakk kuivpärmi (8 g kuivpärmi
või 42 g värsket pärmi)
75 g suhkrut
100 g võid
5 munakollast
1/2 tl soola
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
125 ml piima
Pärast küpsetamist:
375 ml vett
200 g suhkrut
100 ml ploomibrändit või 100 ml
apelsinilikööri / 40 ml roosivett, 20 ml
apelsinimahla, 40 ml vett ja 1 spl
laimimahla
www.aeg.com18
Valmistamine:
Pange kaussi jahu, kuivpärm, suhkur,
või, munakollased, sool, vanillisuhkur ja
piim ning sõtkuge ühtlane pärmitainas.
Katke tainakauss ja laske tainal üks tund
kerkida. Seejärel pange tainas võiga
määritud ringikujulisse koogivormi, katke
kinni ja laske veel 45 minutit kerkida.
Ahjusoleku aeg: 35 min
Riiuli tasand: 1
Pärast küpsetamist:
Kuumutage vesi ja suhkur keemiseni ja
laske segul jahtuda.
Lisage: ploomibrändi või apelsiniliköör /
roosivesi, apelsinimahl, vesi, laimimahl,
suhkur ja segage kõik läbi.
Kui kook on jahtunud, torgake sellesse
puutikuga mitmeid auke ja laske segul
ühtlaselt kooki imbuda.
7.12 Tordipõhi
Koostis:
4 muna
2 spl kuuma vett
50 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 näpuotsatäis soola
100 g suhkrut
100 g jahu
100 g tärklist
2 triiki täis teelusikatäit
küpsetuspulbrit
Muu:
Ümmargune lahtikäiv koogivorm
läbimõõduga 28 cm, põhjast kaetud
küpsetuspaberiga
Valmistamine:
Eraldage munavalged ja -kollased.
Vahustage munakollased kuuma vee, 50
g suhkru, vanillisuhkru ja soolaga.
Vahustage munavalged 100 g suhkruga
tugevate vahutortide tekkimiseni.
Segage kokku jahu, tärklis ja
küpsetuspulber.
Segage ettevaatlikult kokku munavalged
ja munakollased. Seejärel segage õrnalt
sisse jahusegu. Pange tainas
küpsetusvormi, siluge pealt ja asetage
ahju.
Ahjusoleku aeg: 30 min
Riiuli tasand: 3
7.13 Purukook
Tainas:
375 g jahu
20 g pärmi
150 ml leiget piima
60 g suhkrut
1 näpuotsatäis soola
2 munakollast
75 g pehmet võid
Puru:
200 g suhkrut
200 g võid
1 tl kaneeli
350 g jahu
50 g purustatud pähkleid
30 g sulatatud võid
Valmistamine:
Sõeluge jahu kaussi ja tehke keskele
väike süvend. Tükeldage pärm, asetage
lohku, segage äärest piima ja osa
jahuga, raputage jahuga üle, laske
soojas kohas nii kaua kerkida, kuni
eeltainale raputatud jahu muutub
praguliseks.
Pange suhkur, munakollased, või ja sool
jahu hulka. Sõtkuge kõik ained ühtlaseks
taignaks.
Laske taignal soojas kohas
kahekordseks kerkida. Seejärel rullige
tainas, asetage see määritud
küpsetusplaadile ning laske uuesti
kerkida.
Pange kaussi suhkur, või ja kaneel ning
segage läbi.
Lisage jahu ja pähklid ning segage, kuni
saate sobiva purusegu.
Kallake sulatatud või kerkinud tainale ja
riputage sellele ühtlaselt purusegu.
Ahjusoleku aeg: 35 min
Riiuli tasand: 3
7.14 Suhkrukook
Koostis:
5 muna
340 g suhkrut
100 g sulatatud võid
360 g jahu
1 pakk küpsetuspulbrit (umbes 15 g)
EESTI 19
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 näpuotsatäis soola
200 ml külma vett
Muu:
Ümmargune lahtikäiv koogivorm
läbimõõduga 28 cm, põhjast kaetud
küpsetuspaberiga
Valmistamine:
Pange kaussi suhkur, munad,
vanillsuhkur ja sool ning vahustage 5
minutit. Seejärel lisage sulatatud või ja
segage sisse.
Lisage küpsetuspulbriga segatud jahu
küpsetussegule ning segage mass läbi.
Lõpuks lisage külm vesi ja segage mass
põhjalikult läbi. Pange tainas
küpsetusvormi, siluge pealt ja asetage
ahju.
Ahjusoleku aeg: 55 min
Riiuli tasand: 1
7.15 Šveitsi õunakook
Koostis:
2 lehttaignalehte (ruudukujuliseks
rullitud)
50 g purustatud sarapuupähkleid
1,2 kg õunu
3 muna
300 ml koort
70 g suhkrut
Valmistamine:
Pange lehttainas hästi määritud
küpsetusplaadile ja torgake kahvliga
tainasse augud. Puistake sarapuupähklid
ühtlaselt tainale. Koorige õunad,
eemaldage südamikud ja viilutage õunad
12 tükiks. Jaotage viilud ühtlaselt tainale.
Segage omavahel kokku munad, koor ja
vanillisuhkur ning kallake segu õuntele.
Ahjusoleku aeg: 45 min
Riiuli tasand: 1
7.16 Porgandikook
Taigen:
4 munavalget
1 näpuotsatäis soola
80 g tuhksuhkrut
120 g suhkrut
200 g peenelt riivitud porgandeid
200 g peeneks jahvatatud mandleid
1 sidrun, mahl ja riivitud koor
1 spl kirsilikööri / roosivett
1/2 tl kaneeli
60 g jahu
1/2 tl küpsetuspulbrit
Kate:
150 g tuhksuhkrut
1 spl kirsilikööri / roosivett
12 martsipanist porgandit
purustatud sarapuupähklid
Muu:
Lahtikäiv 26 cm koogivorm, võiga
määritud, põhi kaetud
küpsetuspaberiga.
Valmistamine:
Vahustage soolaga segatud
munavalgeid tugevalt, lisage tuhksuhkur
ja vahustage kõvaks vahuks. Segage
munakollased suhkruga kreemjaks ja
lisage ülejäänud koostisained. Lisage
munakollastele veerand vahustatud
munavalgetest; seejärel lisage
munasegule õrnalt ülejäänud
munavalgevaht. Kallake taigen
ettevalmistatud vormi ja siluge pealt
ühtlaseks.
Ahjusoleku aeg: 55 min
Riiuli tasand: 3
Pärast küpsetamist:
Laske koogil jahtuda. Kook tuleks valmis
teha paar päeva enne lõplikku
viimistlemist ning hoida seda niikaua
kaetult külmutuskapis. Glasuuriks
segage peale: tuhksuhkur ja kirsiliköör /
roosivesi. Vajadusel lisage vett. Katke
kook glasuuriga ja kaunistage
martsipanist porganditega.
8. LEIB/SAIAKESED
8.1 Kuklid, magusad
Koostis:
420 g jahu
60 g võid
50 g suhkrut
näpuotsatäis vanillisuhkrut
www.aeg.com20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

AEG BPE742320B Recipe book

Tüüp
Recipe book
See käsiraamat sobib ka