18
Praed
Kasutage praadide valmistamiseks traditsioonilist
küpsetamisfunktsiooni, mille valimisel lülituvad tööle
nii ülemine kui alumine küttekeha.
Kasutatavad nõud
• Praadide valmistamiseks on sobivad kõik
kuumakindlad nõud (lugege nõu tootja poolt
antud juhiseid).
• Kui nõul, mida soovite kasutada, on
kunstmaterjalist käepidemed, siis kontrollige
kindlasti, kas need on valmistatud kuumakindlast
materjalist (lugege nõu tootja poolt antud
juhiseid).
• Võite valmistada suuri praetükke üldotstarbelisel
küpsetusplaadil või küpsetusrestil. Kui
otsustate praadi küpsetusrestil valmistada,
siis asetage resti alla kindlasti üldotstarbeline
küpsetusplaat. Valige see küpsetamisviis
näiteks kalkuni, hane, 3 – 4 kana või 3 – 4 vasika
kämblaluu valmistamisel.
• Soovitame valmistada lahjast lihast praade
kaanega haudevormis (näiteks pajapraadi,
mooritud veise- või vasikaliha, hästi
läbiküpsetatud liha). Praadi haudevormis
valmistades jääb liha mahlasemaks.
• Kui soovite praetüki krõbedaks praadida, siis
valmistage seda ilma kaaneta haudevormis
(näiteks sealiha, pikkpoiss, talleliha, lambaliha,
pardiliha, 1 – 2 vasika kämblaluud, väiksed
linnud, veisepraad, fileed, metslinnuliha).
Nõuanne: Valmistage praadi sobivas ahjunõus,
siis jäävad nii ahi kui töökoht puhtamaks.
Praadimistabeli kasutamine
Tabelis on antud erinevat tüüpi liharoogade
jaoks sobivaim ahju funktsioon,
temperatuurisäte ja küpsetamisaeg. Kasutage
neid soovituslikke väärtusi vaid üldiste
juhistena.
• Soovitame kasutada ahju üle 1 kg kaaluva liha-
või kalakoguse valmistamiseks.
• Soovitame lisada lihamahla või rasva kõrbemise
vältimiseks kasutatavasse ahjunõusse pisut
vedelikku.
• Keerake vajaduse korral praetükk poole või kahe
kolmandiku küpsetamisaja möödudes teisele
küljele.
Nõuanne: Valage suuri praetükke ja linnuliha
praadimise ajal mitu korda lihast nõrgunud
mahladega üle. Tagate nii toimides paremate
tulemuste saavutamise.
Võite lülitada ahju umbes 10 minutit enne
praadimisaja möödumist välja, et kasutada ära
ka ahju jääv jääkkuumus.
Praadimistabel
Asetage kindlasti küpsetusplaat / üldotstarbeline pann esimesele positsioonile.
Ülemise ja alumise küttekeha kuumus
Prae tüüp Temperatuur, °C
Küpsetusplaadi
positsioon altpoolt
Praadimisae
g minutites
Sealiha
1 kg sealiha praetükke (ribitükid või
kintsuliha, rullikeeratud sealihatükid),
tükkide paksuse iga sentimeetri kohta
180 - 190 2 14 – 20
Suitsetatud sea puusatükid, tükkide
paksuse iga sentimeetri kohta
190 – 200 2 10 – 12
Pikkpoiss 200 - 210 2 60 – 70
Veiseliha
Veisepraad, tüki paksuse iga sentimeetri
kohta
200 – 210 2 18 – 20
Veisefilee, tüki paksuse iga sentimeetri
kohta
220 – 230 2 6 – 8
Veisepraad, tüki paksuse iga sentimeetri
kohta
220 – 230 2 8 – 10