AEG 47056VS-WN Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend

See käsiraamat sobib ka

ET Kasutusjuhend
Pliit
47056VS-MN
47056VS-W8
47056VS-WN
SISUKORD
1. OHUTUSINFO..........................................................................................................3
2. OHUTUSJUHISED...................................................................................................4
3. TOOTE KIRJELDUS................................................................................................ 7
4. ENNE ESIMEST KASUTAMIST...............................................................................8
5. PLIIT – IGAPÄEVANE KASUTAMINE......................................................................8
6. PLIIT - VIHJEID JA NÄPUNÄITEID..........................................................................9
7. PLIIT – PUHASTUS JA HOOLDUS........................................................................10
8. AHI – IGAPÄEVANE KASUTAMINE ..................................................................... 11
9. AHI – KELLA FUNKTSIOONID.............................................................................. 13
10. AHI - VIHJEID JA NÄPUNÄITEID........................................................................ 14
11. AHI – PUHASTUS JA HOOLDUS........................................................................ 25
12. VEAOTSING.........................................................................................................27
13. PAIGALDAMINE...................................................................................................28
14. ENERGIATÕHUSUS............................................................................................30
PARIMATE TULEMUSTE SAAVUTAMISEKS
Täname teid selle AEG toote valimise eest. Lõime toote, mis võimaldab teil aastaid
nautida laitmatuid tulemusi ning lisasime elu lihtsamaks ja kergemaks muutvaid
innovaatilisi tehnoloogiaid – omadusi, mida te tavaliste seadmete juures ei pruugi
leida. Leidke mõni minut aega ning lugege, kuidas seadmega parimaid tulemusi
saavutada.
Külastage meie veebisaiti:
Kasutusnõuanded, brošüürid, veaotsing, teave teeninduse kohta:
www.aeg.com
Registreerige oma toode parema teeninduse saamiseks:
www.registeraeg.com
Ostke lisaseadmeid, tarvikuid ja originaalvaruosi:
www.aeg.com/shop
KLIENDITEENINDUS
Soovitame alati kasutada originaalvaruosi.
Teenindusse pöördumisel peaksid teil olema varuks järgmised andmed. Mudel,
tootenumber (PNC), seerianumber.
Andmed leiate andmesildilt.
Hoiatus / oluline ohutusinfo
Üldine informatsioon ja nõuanded
Keskkonnateave
Jäetakse õigus teha muutusi.
www.aeg.com2
1. OHUTUSINFO
Enne seadme paigaldamist ja kasutamist lugege
kaasasolev juhend tähelepanelikult läbi. Tootja ei
vastuta vale paigaldamise või ebaõige kasutuse tõttu
tekkinud vigastuste ja kahjude eest. Hoidke juhend alles,
et saaksite seda ka edaspidi kasutada.
1.1 Laste ja ohustatud inimeste turvalisus
HOIATUS!
Lämbumise, vigastuse või püsiva kahjustuse
oht!
Seda seadet võivad kasutada vähemalt 8-aastased
lapsed ning füüsilise, sensoorse või vaimse puudega
inimesed või kogemuste ja teadmisteta isikud juhul,
kui nende tegevuse üle on järelvalve ja neid
juhendatakse seadme turvalise kasutamise osas ning
nad mõistavad seadme kasutamisega kaasnevaid
ohte.
Ärge lubage lastel seadmega mängida.
Hoidke pakendid lastele kättesaamatuna.
Hoidke lapsed ja lemmikloomad seadmest eemal, kui
see töötab või jahtub. Katmata osad on kuumad.
Ilma järelvalveta ei tohi lapsed seadet puhastada ega
hooldustoiminguid läbi viia.
1.2 Üldine ohutus
Seadet tohib paigaldada ja kaablit vahetada ainult
kvalifitseeritud elektrik!
Ärge kasutage seadet välise taimeriga või eraldi
kaugjuhtimissüsteemi abil.
Kui kasutate toiduvalmistamisel kuuma õli, ärge jätke
toitu järelvalveta – see võib kaasa tuua tulekahju.
Ärge kunagi üritage kustutada tuld veega, vaid lülitage
seade välja ja katke leek näiteks kaane või
tulekustutustekiga.
Ärge hoidke keeduväljadel esemeid.
Ärge kasutage seadme puhastamiseks aurupuhastit.
EESTI 3
Metallesemeid – nuge, kahvleid, lusikaid ega potikaasi
ei tohiks pliidipinnale panna, sest need võivad
kuumeneda.
Kui klaaskeraamiline/klaasist pind on mõranenud,
lülitage seade välja, et vältida võimalikku elektrilööki.
Seade läheb kasutamisel seest kuumaks. Ärge
puudutage kütteelemente seadmes. Tarvikute või
ahjunõude eemaldamisel või sisestamisel kasutage
alati pajakindaid.
Enne hooldustöid eemaldage seade vooluvõrgust.
Elektrilöögi ärahoidmiseks tuleb seade enne
ahjuvalgusti vahetamist kindlasti välja lülitada.
Ärge kasutage ukseklaasi puhastamiseks karedaid,
abrasiivseid puhasteid ega teravaid metallist
kaabitsaid, sest need võivad klaasi pinda kriimustada,
mille tagajärjel võib klaas puruneda
Kui toitejuhe on vigastatud, laske see ohutuse mõttes
välja vahetada tootja, selle volitatud hooldekeskuses
või lihtsalt kvalifitseeritud isiku poolt.
Olge hoiusahtli käsitsemisel ettevaatlik. See võib
minna kuumaks.
Ahjuriiuli tugede eemaldamiseks tõmmake esmalt
riiulitoe esiots ja seejärel tagumine ots külgseina
küljest lahti. Paigaldage ahjuriiuli toed tagasi
vastupidises järjekorras.
Lahtiühendamine kohapealsest juhtmesüsteemist
peab olema kooskõlas elektrijuhtmeid käsitlevate
eeskirjadega.
2. OHUTUSJUHISED
2.1 Paigaldamine
HOIATUS!
Seadet tohib paigaldada
ainult kvalifitseeritud elektrik!
Eemaldage kõik pakkematerjalid.
Kahjustatud seadet ei tohi paigaldada
ega kasutada.
Järgige seadmega kaasas olevaid
paigaldusjuhiseid.
Olge seadme teise kohta viimisel
ettevaatlik, sest see on raske.
Kasutage alati kaitsekindaid.
Ärge kunagi tõmmake seadet
käepidemest.
Köögimööbli ja niši mõõtmed peavad
olema sobivad.
Tagage minimaalne kaugus muudest
seadmetest ja mööbliesemetest.
www.aeg.com4
Veenduge, et seade on paigaldatud
kindlate konstruktsioonide alla ja
kõrvale.
Mõned seadme osad on voolu all.
Katke seade mööbliga, et vältida
ohtlike osade vastu minemist.
Seadme küljed peavad jääma vastu
teiste sama kõrgusega seadmete
külgi.
Ärge paigaldage seadet alusele.
Ärge paigutage seadet ukse kõrvale
ega akna alla. Vastasel korral võivad
nõud ukse või akna avamisel seadme
pealt maha kukkuda.
Paigaldage seadme alla stabiilne
alus, et see ei saaks ümber minna. Vt
jaotist "Paigaldamine".
2.2 Elektriühendus
HOIATUS!
Tulekahju- ja elektrilöögioht!
Kõik elektriühendused peab teostama
kvalifitseeritud elektrik.
Seade peab olema maandatud.
Kontrollige, kas andmesildil toodud
elektrilised parameetrid vastavad
vooluvõrgu näitajatele. Vastasel juhul
võtke ühendust elektrikuga.
Kasutage alati nõuetekohaselt
paigaldatud ohutut pistikupesa.
Ärge kasutage mitmikpistikuid ega
pikenduskaableid.
Jälgige, et toitejuhe ei jääks vastu
seadme ust, eriti siis, kui uks on
kuum.
Isoleeritud ja isoleerimata osad
peavad olema kinnitatud nii, et neid ei
saaks eemaldada ilma tööriistadeta.
Ühendage toitepistik seinakontakti
alles pärast paigalduse lõpuleviimist.
Veenduge, et pärast paigaldamist
säilib juurdepääs toitepistikule.
Kui seinakontakt logiseb, ärge sinna
toitepistikut pange.
Seadet välja lülitades ärge tõmmake
toitekaablist. Hoidke alati kinni
toitepistikust.
Kasutage ainult õigeid
isolatsiooniseadiseid: kaitselüliteid,
kaitsmeid (keermega kaitsmed tuleb
pesast eemaldada), maalekkevoolu
kaitsmeid ja kontaktoreid.
Seadme ühendus vooluvõrguga tuleb
varustada mitmepooluselise
isolatsiooniseadisega.
Isolatsiooniseadise lahutatud
kontaktide vahemik peab olema
vähemalt 3 mm.
Enne toitejuhtme pistikusse
sisestamist sulgege korralikult
seadme uks.
2.3 Kasutamine
HOIATUS!
Vigastus- või põletusoht!
Elektrilöögi oht!
Kasutage seda seadet ainult kodustes
tingimustes.
Ärge muutke seadme tehnilisi
omadusi.
Veenduge, et ventilatsiooniavad ei
oleks tõkestatud.
Ärge jätke töötavat seadet
järelevalveta.
Lülitage seade välja pärast igakordset
kasutamist.
Olge töötava seadme ukse avamisel
ettevaatlik. Välja võib paiskuda tulist
õhku.
Ärge kasutage seadet märgade
kätega või juhul, kui seade on
kontaktis veega.
Ärge kasutage seadet tööpinna ega
hoiukohana.
HOIATUS!
Plahvatuse või tulekahju oht!
Kuumutamisel võivad rasvad ja õlid
eraldada süttivaid aure. Kui kasutate
toiduvalmistamisel õli või rasvu,
hoidke need eemal lahtisest leegist
või kuumadest esemetest.
Väga kuumast õlist eralduvad aurud
võivad iseeneslikult süttida.
Kasutatud õli, milles võib leiduda
toidujääke, võib süttida madalamal
temperatuuril kui kasutamata õli.
Ärge pange süttivaid või süttiva
ainega määrdunud esemeid
seadmesse, selle lähedusse või
peale.
Kui avate ukse, vältige seadme
läheduses sädemeid või lahtist leeki.
Seadme ust avades olge ettevaatlik.
Alkoholi sisaldavate komponentide
kasutamise tagajärjel võib alkohol
õhuga seguneda.
EESTI 5
HOIATUS!
Seadme vigastamise või
kahjustamise oht!
Et ära hoida emaili kahjustumist või
värvi muutumist:
ärge asetage ahjunõusid ega teisi
esemeid vahetult seadme põhjale.
ärge pange tulist vett vahetult
kuuma seadmesse.
ärge hoidke niiskeid nõusid ja
toitu seadmes pärast
toiduvalmistamise lõppu.
olge tarvikute eemaldamisel ja
paigaldamisel ettevaatlik.
Emaili värvi muutumine ei mõjuta
seadme tööd. Tegemist ei ole
defektiga garantii seisukohast.
Vedelikke sisaldavate kookide puhul
kasutage sügavat panni.
Puuviljamahlad tekitavad püsivaid
plekke.
Ärge pange tuliseid nõusid
juhtpaneelile.
Ärge laske keedunõudel kuivaks
keeda.
Olge ettevaatlik ja ärge laske nõudel
ega muudel esemetel seadmele
kukkuda. Pliidi pind võib puruneda.
Ärge lülitage keeduvälju sisse tühjade
nõudega või ilma nõudeta.
Ärge asetage alumiiniumfooliumit
seadmele või vahetult seadme
põhjale.
Malmist, alumiiniumist või katkise
põhjaga nõud võivad tekitada
kriimustusi. Kui teil on vaja nõusid
pliidil liigutada, tõstke need alati üles.
See seade on ette nähtud ainult
toiduvalmistamiseks. Muul otstarbel,
näiteks ruumide soojendamiseks,
seda kasutada ei tohi.
2.4 Hooldus ja puhastus
HOIATUS!
Vigastuse, tulekahju või
seadme kahjustamise oht!
Enne hooldust lülitage seade välja.
Ühendage toitepistik pistikupesast
lahti.
Veenduge, et seade on maha
jahtunud. Klaaspaneelid võivad
puruneda.
Kui ukse klaaspaneeli tekib mõra,
tuleb see kohe välja vahetada.
Pöörduge volitatud
teeninduskeskusse.
Olge ukse seadme küljest
eemaldamisel ettevaatlik. Uks on
raske!
Seadmesse jäänud rasv või toit võib
põhjustada tulekahju.
Puhastage seadet regulaarselt, et
vältida pinnamaterjali kahjustumist.
Kuivatage seadme sisemus ja uks
kindlasti pärast iga kasutamist.
Kasutamise ajal tekkinud aur
kondenseerub seadme seintele ja
võib põhjustada roostet.
Kondenseerumise vähendamiseks
laske ahjul enne küpsetamise
alustamist 10 minutit töötada.
Puhastage seadet pehme niiske
lapiga. Kasutage ainult neutraalseid
pesuaineid. Ärge kasutage
abrasiivseid tooteid, küürimisšvamme,
lahusteid ega metallist esemeid.
Ahjupihusti kasutamisel järgige
pakendil olevaid ohutusjuhiseid.
Katalüütilise emaili (kui see on
olemas) puhastamisel ärge kasutage
mingeid pesuaineid.
2.5 Sisevalgusti
Selles seadmes kasutatav valgustipirn
või halogeenlamp on mõeldud
kasutamiseks ainult kodumasinates.
Ärge kasutage seda ruumide
valgustamiseks.
HOIATUS!
Elektrilöögi oht!
Enne lambi asendamist ühendage
seade vooluvõrgust lahti.
Kasutage ainult ühesuguste tehniliste
näitajatega lampe.
2.6 Jäätmekäitlus
HOIATUS!
Lämbumis- või vigastusoht!
Eemaldage seade vooluvõrgust.
Lõigake toitekaabel seadme küljest
lahti ja visake ära.
Eemaldage seadme ukse fiksaator, et
vältida laste ja loomade seadmesse
lõksujäämist.
www.aeg.com6
2.7 Hooldus
Seadme parandamiseks võtke
ühendust volitatud
teeninduskeskusega.
Kasutage ainult originaalvaruosi.
3. TOOTE KIRJELDUS
3.1 Ülevaade
8
5
4
3
2
1
6
7
10
1 3 4
5
2
9
1
Ahju funktsioonide nupp
2
Elektronprogrammeerija
3
Temperatuuri nupp
4
Temperatuuri tuli / sümbol /
indikaator
5
Pliidi nupud
6
Kütteelement
7
Valgusti
8
Ahjuriiuli tugi, eemaldatav
9
Ventilaator
10
Ahjuriiuli tasandid
3.2 Pliidipinna skeem
170 mm
265 mm
145 mm
145 mm
140/210 mm
1 32
456
1
Keeduväli 1200 W
2
Auru väljalaskeava – hulk ja asend
sõltub mudelist
3
Keeduväli 1500 / 2400 W
4
Keeduväli 1200 W
5
Jääkkuumuse indikaator
6
Keeduväli 1000 / 2200 W
3.3 Tarvikud
Traatrest
Keedunõudele, koogivormidele,
praadidele.
Küpsetusplaat
Kookidele ja küpsistele.
Grill/küpsetuspann
Küpsetamiseks ja röstimiseks või
rasva kogumiseks.
Teleskoopsiinid
Restidele ja plaatidele.
Hoiusahtel
Hoiusahtel asub ahjuõõnsuse all.
EESTI 7
4. ENNE ESIMEST KASUTAMIST
HOIATUS!
Vt ohutust käsitlevaid
peatükke.
4.1 Esmane puhastamine
Eemaldage kõik tarvikud ja
eemaldatavad ahjuriiuli toed.
Vt jaotist "Puhastus ja
hooldus".
Enne esmakordset kasutamist tuleb
seade puhastada.
Pange kõik tarvikud ja eemaldatavad
ahjuresti toed oma kohale tagasi.
4.2 Kellaaja valimine
Enne ahju kasutamist peate määrama
kellaaja.
Kellaaja funktsiooni indikaator vilgub, kui
ühendate seadme elektrivõrku, kui on
olnud elektrikatkestus või kui taimer pole
seadistatud.
Õige aja valimiseks vajutage nuppe
või .
Umbes viie sekundi pärast vilkumine
lakkab ja ekraanil kuvatakse valitud
kellaaeg.
4.3 Kellaaja muutmine
Kellaaega ei saa muuta, kui
töötavad funktsioonid Kestus
või Lõpp .
Vajutage järjest , kuni ekraanil hakkab
vilkuma kellaaja indikaator.
Uue kellaaja seadistamist vt jaotisest
"Kellaaja seadmine".
4.4 Sisselükatavad nupud
Seadme kasutamiseks vajutage nuppu.
Nupp tõuseb esile.
4.5 Eelkuumutus
Eelsoojendage tühja seadet, et põletada
ära allesjäänud rasv.
1. Valige funktsioon ja maksimaalne
temperatuur.
2. Laske seadmel tund aega töötada.
3. Valige funktsioon ja maksimaalne
temperatuur.
4. Laske seadmel 15 minutit töötada.
5. Valige funktsioon ja maksimaalne
temperatuur.
6. Laske seadmel 15 minutit töötada.
Tarvikud võivad tavalisest kuumemaks
minna. Seade võib väljastada lõhna ja
tossu. Tegu pole veaga. Veenduge, et
õhk saab piisavalt liikuda.
5. PLIIT – IGAPÄEVANE KASUTAMINE
HOIATUS!
Vt ohutust käsitlevaid
peatükke.
5.1 Kuumusaste
Sümbol‐
id
Funktsioon
Välja lülitatud
Topeltala
Soojashoidmine
www.aeg.com8
Sümbol‐
id
Funktsioon
1 - 9 Soojusastmed
Kasutage jääkkuumust, et
vähendada elektritarvet.
Lülitage keeduväli umbes
5-10 minutit enne
toiduvalmistamise lõppemist
välja.
Keerake juhtnupp vajalikule
soojusastmele.
Toiduvalmistamise lõpetamiseks keerake
nupp väljas-asendisse.
5.2 Välimiste ringide sisse- ja
väljalülitamine
Soojeneva pinna suurust saab
kohandada vastavalt keedunõu
mõõtmetele.
Välimise ringi sisselülitamiseks:
keerake nuppu päripäeva üle kerge
takistuse asendisse . Õige
soojusastme valimiseks keerake nuppu
vastupäeva.
Välimise ringi väljalülitamiseks:
keerake nupp väljas-asendisse.
Indikaator kustub.
5.3 Jääkkuumuse indikaator
HOIATUS!
Jääkkuumusega kaasneb
põletusoht!
Jääkkuumuse indikaator süttib, kui
keeduväli on tuline.
6. PLIIT - VIHJEID JA NÄPUNÄITEID
HOIATUS!
Vt ohutust käsitlevaid
peatükke.
6.1 Nõud
Keedunõu põhi peaks olema
võimalikult paks ja tasane.
Terasemail- või
alumiiniumnõud või
vaskpõhjaga nõud võivad
jätta klaaskeraamilisele
pinnale plekke.
6.2 Näiteid pliidi
kasutamisest
Tabelis toodud andmed on
ainult orientiirid.
Soojusaste Kasutamine: Aeg
(min.)
Näpunäited
- 1
Valmistatud toidu soojashoid‐
miseks.
vasta‐
valt va‐
jadusele
Pange nõule kaas peale.
1 - 2 Hollandi kaste, sulatamine: või,
šokolaad, želatiin.
5 - 25 Aeg-ajalt segage.
EESTI 9
Soojusaste Kasutamine: Aeg
(min.)
Näpunäited
1 - 2 Kalgendamine: kohevad omle‐
tid, küpsetatud munad.
10 - 40 Valmistage kaane all.
2 - 3 Riisi ja piimatoitude keetmine
vaiksel tulel, valmistoidu soo‐
jendamine.
25 - 50 Vedeliku kogus peab olema
riisi kogusest vähemalt kaks
korda suurem, piimatoite tuleb
valmistamise ajal segada.
3 - 4 Köögivilja, kala, liha auruta‐
mine.
20 - 45 Lisage paar supilusikatäit ve‐
delikku.
4 - 5 Kartulite aurutamine. 20 - 60 Kasutage maks. ¼ l vett 750 g
kartulite kohta.
4 - 5 Suuremate toidukoguste, hau‐
tiste ja suppide valmistamine.
60 - 150 Kuni 3 l vedelikku pluss kom‐
ponendid.
6 - 7 Kergelt praadimine: eskalopid,
vasikalihast cordon bleu, kar‐
bonaad, kotletid, vorstid, maks,
keedutainas, munad, pan‐
nkoogid, sõõrikud.
vasta‐
valt va‐
jadusele
Pöörake poole aja möödudes.
7 - 8 Tugev praadimine, praetud
kartulid, ribiliha, praetükid.
5 - 15 Pöörake poole aja möödudes.
9 Vee ja pasta keetmine, liha pruunistamine (guljašš, pajapraad), friikartu‐
lite valmistamine.
7. PLIIT – PUHASTUS JA HOOLDUS
HOIATUS!
Vt ohutust käsitlevaid
peatükke.
7.1 Üldine teave
Puhastage pliit pärast igakordset
kasutamist.
Kasutage alati puhta põhjaga nõusid.
Kriimustused või tumedad plekid
pinnal ei mõjuta pliidi tööd.
Kasutage pliidi pinna jaoks sobivat
puhastusvahendit.
Kasutage spetsiaalset klaasikaabitsat.
7.2 Pliidi puhastamine
Eemaldage kohe: sulav plast,
plastkile ja suhkrut sisaldava toidu
jäägid. Vastasel korral võib mustus
pliiti kahjustada. Pange spetsiaalne
kaabits õige nurga all klaaspinnale ja
liigutage tera pliidi pinnal.
Eemaldage, kui pliit on piisavalt
jahtunud: katlakiviplekid, veeplekid,
rasvaplekid, läikivad metalsed plekid.
Puhastage pliiti niiske lapi ja vähese
koguse pesuainega. Pärast
puhastamist kuivatage pliit pehme
lapiga.
www.aeg.com10
8. AHI – IGAPÄEVANE KASUTAMINE
HOIATUS!
Vt ohutust käsitlevaid
peatükke.
8.1 Ahju sisse- ja
väljalülitamine
Oleneb mudelist, kas
seadmel on nuppude
sümbolid, indikaatorid või
tuled:
Indikaator süttib, kui ahi
kuumeneb.
Lamp süttib, kui ahi
töötab.
Sümbol näitab, kas
nupuga on mõni
keeduväljadest sisse
lülitatud, ahju funktsioone
või temperatuuri.
1. Ahju funktsiooni valimiseks keerake
ahjufunktsioonide nuppu.
2. Temperatuuri valimiseks keerake
temperatuuri nuppu.
3. Seadme väljalülitamiseks keerake
ahjufunktsioonide ja
temperatuurinupp väljas-asendisse.
8.2 Ahju funktsioonid
Sümbol Ahju funktsioon Rakendus
Välja lülitatud Seade on välja lülitatud.
Pöördõhk Küpsetamiseks korraga kuni kahel tasandil ja toidu
kuivatamiseks.Seadke ahju temperatuur 20–40 °C
madalamaks kui funktsiooniga Ülemine + alumine
kuumutus.
Ülemine + alumine
kuumutus
Ahju ühel tasandil küpsetamiseks ja röstimiseks.
Pitsarežiim Ühel ahjutasandil toitude küpsetamiseks, mis vaja‐
vad intensiivsemat pruunistamist ja krõbedat põhja.
Seadke ahju temperatuur 20 - 40 °C madalamaks
kui funktsiooniga Ülemine + alumine kuumutus.
Turbogrill Suuremate kondiga liha- või linnulihatükkide rösti‐
miseks ühel riiulitasandil. Ka gratineerimiseks ja
pruunistamiseks.
Kiirgrill Lamedate toiduainete suures koguses grillimiseks
ja röstimiseks.
Kerge küpsetamine Küpsetamiseks vormides ja kuivatamiseks ühel ah‐
jutasandil madalal temperatuuril.
EESTI 11
Sümbol Ahju funktsioon Rakendus
Sulatamine Külmutatud toidu sulatamiseks.
Ahjuvalgusti Ahjuvalgusti aktiveerimiseks ilma küpsetusfunkt‐
sioonita.
8.3 Jahutusventilaator
Seadme töö ajal lülitub jahutusventilaator
automaatselt sisse, et hoida seadme
pinnad jahedana. Kui lülitate seadme
välja, jääb jahutusventilaator tööle, kuni
seade on maha jahtunud.
8.4 Ahjutarvikute sissepanek
Sügav pann:
Lükake sügav pann ahjuresti tugedele.
Traatrest koos sügava panniga:
Lükake sügav pann restitugede
juhikutesse ja traatrest selle kohal
olevatesse juhikutesse.
Kõikidel tarvikutel on
ohutuse suurendamiseks
väikesed sälgud vasakul
ja paremal serval. Need
sälgud aitavad ära hoida
ka kaldumist.
Resti kõrge äär takistab
nõude mahalibisemist.
8.5 Teleskoopsiinid –
ahjutarvikute sisestamine
Teleskoopsiinide
paigaldusjuhised hoidke
tuleviku tarbeks alles.
Teleskoopsiinide abil saab ahjuriiuleid
mugavamalt sisse lükata ja välja võtta.
Paigutage traatrest teleskoopsiinidele nii,
et selle jalad jäävad allapoole.
www.aeg.com12
Paigutage küpsetusplaat või sügav pann
teleskoopsiinidele.
Pange traatrest sügava panni peale.
Pange traatrest ja sügav pann
teleskoopsiinidele.
9. AHI – KELLA FUNKTSIOONID
9.1 Ekraan
A B C
A) Funktsiooni indikaatorid
B) Kellaaja ekraan
C) Funktsiooni indikaator
9.2 Nupud
Nupp Funktsioon Kirjeldus
MIINUS Kellaaja valimiseks.
KELL Kella funktsiooni määramiseks.
PLUSS Kellaaja valimiseks.
9.3 Kellafunktsioonide tabel
Kellafunktsioon Rakendus
Kellaaeg Kellaaja määramiseks, muutmiseks või kontrollimiseks.
Minutilugeja Pöördloendusaja valimiseks. See funktsioon ei mõjuta
seadme tööd.
Kestus Ahju küpsetusaja valimiseks.
Lõpp Küpsetuse lõpuaja valimiseks.
EESTI 13
Võite valida korraga
funktsioonid Kestus ja
Lõpp , et määrata, kui
kaua ahi peaks töötama ning
millal see peaks välja
lülituma. See võimaldab
seadme teatud aja
möödumisel sisse lülitada.
Esmalt valige Kestus ja
seejärel Lõpp .
9.4 Kellafunktsioonide
valimine
Kestuse ja Lõpu valimiseks
valige ahju funktsioon ja
küpsetustemperatuur. Minutilugeja
puhul pole see vajalik.
1. Vajutage järjest
, kuni vajaliku
kellafunktsiooni indikaator hakkab
vilkuma.
2. Vajutage või vajaliku
kellafunktsiooni valimiseks.
Kellafunktsioon töötab. Näidikul
kuvatakse valitud kellafunktsiooni
indikaator.
Minutilugeja funktsiooni
puhul kuvatakse ekraanil
järelejäänud aeg.
3. Kui aeg on täis, siis hakkab
kellafunktsiooni indikaator vilkuma ja
kõlab helisignaal. Vajutage nuppu, et
signaal välja lülitada.
4. Seadme väljalülitamiseks keerake
ahjufunktsioonide nupp ja
temperatuurinupp väljas-asendisse.
Funktsioonide Kestus ja
Lõpp puhul lülitub ahi
automaatselt välja.
9.5 Kellafunktsioonide
tühistamine
1. Vajutage järjest , kuni soovitud
funktsiooni indikaator hakkab
vilkuma.
2. Vajutage ja hoidke
.
Kellafunktsioon lülitub mõne sekundi
pärast välja.
10. AHI - VIHJEID JA NÄPUNÄITEID
HOIATUS!
Vt ohutust käsitlevaid
peatükke.
Tabelites esitatud
temperatuurid ja
küpsetusajad on ainult
soovituslikud. Täpsemalt
sõltuvad need retseptist ning
kasutatava tooraine
kvaliteedist ja kogustest.
10.1 Küpsetamine
Teie uus ahi võib küpsetada erinevalt
kui teie varasem seade. Kohandage
oma tavapärased seaded
(temperatuur, küpsetusajad) ja
ahjutasandid vastavalt tabelites
toodud väärtustele.
Esimesel kasutamisel soovitatakse
kasutada madalamat temperatuuri.
Kui te oma retsepti jaoks sobivat
seadistust ei leia, siis kasutage
mõnda muud, mis oleks võimalikult
sarnane.
Kui küpsetate kooke rohkem kui ühel
ahjutasandil, võib küpsetusaega
10-15 minuti võrra pikendada.
Eri kõrgusel küpsetatavad koogid ja
küpsetised ei pruunistu algul alati
võrdselt. Sel juhul ärge temperatuuri
seadistust muutke. Erinevused
kaovad küpsetamise ajal.
Pikema küpsetusaja puhul võite ahju
umbes 10 minutit enne
küpsetusprogrammi lõppu välja
lülitada ja kasutada jääkkuumust.
Kui kasutate külmutatud toitu, võivad
ahjus olevad plaadid küpsetamise ajal
kõverduda. Kui plaadid jälle maha
jahtuvad, taastub esialgne kuju.
www.aeg.com14
10.2 Nõuandeid küpsetamiseks
Küpsetustulemused Võimalik põhjus Lahendus
Koogi põhi ei ole piisavalt
pruunistunud.
Vale ahjutasand. Pange kook madalamale ah‐
jutasandile.
Kook vajub kokku ja muutub
vesiseks, klimbiliseks, triibu‐
liseks.
Ahju temperatuur on liiga
kõrge.
Järgmisel küpsetamisel va‐
lige veidi madalam ahju tem‐
peratuur.
Kook vajub kokku ja muutub
vesiseks, klimbiliseks, triibu‐
liseks.
Küpsetusaeg on liiga lühike. Määrake pikem küpsetu‐
saeg. Kõrgema tempera‐
tuuri valimisel ei saa kü‐
psetusaega lühendada.
Kook vajub kokku ja muutub
vesiseks, klimbiliseks, triibu‐
liseks.
Taignas on liiga palju vede‐
likku.
Kasutage vähem vedelikku.
Pöörake tähelepanu segami‐
saegadele, eriti siis, kui ka‐
sutate taignasegajat.
Kook on liiga kuiv. Ahju temperatuur on liiga
madal.
Järgmisel küpsetamisel va‐
lige kõrgem ahju tempera‐
tuur.
Kook on liiga kuiv. Küpsetusaeg on liiga pikk. Järgmisel küpsetamisel va‐
lige lühem küpsetusaeg.
Kook ei pruunistu ühtlaselt. Ahju temperatuur on liiga
kõrge ja küpsetusaeg liiga
lühike.
Valige madalam ahju tem‐
peratuur ja pikem küpsetu‐
saeg.
Kook ei pruunistu ühtlaselt. Taigen pole ühtlaselt jaota‐
tud.
Laotage taigen ühtlaselt kü‐
psetusplaadile.
Kook ei saa antud küpsetu‐
sajaga valmis.
Ahju temperatuur on liiga
madal.
Järgmisel küpsetamisel va‐
lige veidi kõrgem ahju tem‐
peratuur.
10.3 Kerge küpsetamine
Kasutage seda funktsiooni
küpsetamiseks vormides ja
kuivatamiseks ühel ahjutasandil
madalal temperatuuril.
Kasutage korraga ainult ühte vormi
või plaati.
Toit Temperatuur (°C) Aeg (min.)
Küpsised 180 - 190
10 - 20
1)
Küpsetised: Küpsetised kee‐
dutainast
180 - 190
30 - 40
1)
Küpsetised: Muretaigen 180 - 190
25 - 35
1)
EESTI 15
Toit Temperatuur (°C) Aeg (min.)
Beseed 80 - 100 120 - 150
1)
Eelsoojendage ahi.
10.4 Pöördõhk
Küpsetamine ühel ahjutasandil
Küpsetamine vormides
Toit Temperatuur
(°C)
Aeg (min.) Ahju ta‐
sand
Rõngaskook või nupsusai 150 - 160 50 - 70 2
Madeira kook / puuviljakoogid 140 - 160 50 - 90 1 - 2
Rasvavaba keeks
150 - 160
1)
25 - 40 3
Koogipõhi – muretaignast
170 - 180
1)
10 - 25 2
Koogipõhi – keeksitaignast 150 - 170 20 - 25 2
Õunakook (2 vormi Ø 20 cm, diago‐
naalpaigutus)
160 60 - 90 2 - 3
1)
Eelsoojendage ahi.
Koogid / küpsetised / saiad küpsetusplaadil
Toit Temperatuur
(°C)
Aeg (min.) Ahju ta‐
sand
Kuiv purukook 150 - 160 20 - 40 3
Puuviljakoogid (pärmitaignast/biskviit‐
taignast)
1)
150 35 - 55 3
Muretaignast puuviljakoogid 160 - 170 40 - 80 3
1)
Kasutage sügavat panni.
Küpsised
Toit Temperatuur (°C) Aeg (min.) Ahju ta‐
sand
Muretaignast küpsised 150 - 160 10 - 20 3
Liivaküpsised/soolapulgad 140 20 - 35 3
Keeksitaignast küpsised 150 - 160 15 - 20 3
Munavalgest küpsetised, besee 80 - 100 120 - 150 3
Makroonid 100 - 120 30 - 50 3
Pärmitaignast küpsised 150 - 160 20 - 40 3
www.aeg.com16
Toit Temperatuur (°C) Aeg (min.) Ahju ta‐
sand
Lehttaignaküpsetised
170 - 180
1)
20 - 30 3
Saiakesed
160
1)
10 - 35 3
Väikesed koogid (20 tk plaadil)
150
1)
20 - 35 3
1)
Eelsoojendage ahi.
Vormiroogade ja gratäänide tabel
Toit Temperatuur (°C) Aeg (min.) Ahju ta‐
sand
Juustukattega baguette'id
160 - 170
1)
15 - 30 1
Täidetud köögiviljad 160 - 170 30- 60 1
1)
Eelsoojendage ahi.
Küpsetamine mitmel tasandil
Koogid / küpsetised / saiad küpsetusplaadil
Toit Temperatuur (°C) Aeg (min.) Ahju tasand
2. tasand
Tuuletaskud/ekleerid
160 - 180
1)
25 - 45 2 / 4
Kuiv purukook 150 - 160 30 - 45 2 / 4
1)
Eelsoojendage ahi.
Küpsised/small cakes/küpsetised/saiakesed
Toit Temperatuur (°C) Aeg (min.) Ahju tasand
2. tasand
Muretaignast küpsised 150 - 160 20 - 40 2 / 4
Liivaküpsised/soolapulgad 140 25 - 45 2 / 4
Keeksitaignast küpsised 160 - 170 25 - 40 2 / 4
Munavalgest küpsetised, beseed 80 - 100 130 - 170 2 / 4
Makroonid 100 - 120 40 - 80 2 / 4
Pärmitaignast küpsised 160 - 170 30 - 60 2 / 4
Lehttaignaküpsetised
170 - 180
1)
30 - 50 2 / 4
Saiakesed
180
1)
25- 40 2 / 4
EESTI 17
Toit Temperatuur (°C) Aeg (min.) Ahju tasand
2. tasand
Väikesed koogid (20 tk plaadil)
150
1)
20 - 40 2 / 4
1)
Eelsoojendage ahi.
10.5 Ülemise + alumise kuumutusega ühel tasandil
küpsetamine
Küpsetamine vormides
Toit Temperatuur (°C) Aeg (min.) Ahju ta‐
sand
Rõngaskook või nupsusai 160 - 180 50 - 70 2
Madeira kook / puuviljakoogid 150 - 170 50 - 90 1 - 2
Rasvavaba keeks
170
1)
25 - 40 3
Koogipõhi – muretaignast
190 - 210
1)
10 - 25 2
Koogipõhi – keeksitaignast 170 - 190 20 - 25 2
Õunakook (2 vormi Ø 20 cm, diago‐
naalpaigutus)
180 60 - 90 1 - 2
Lahtine pirukas (nt quiche lorraine) 180 - 220 35 - 60 1
Juustukook 1 160 - 180 60 - 90 1 - 2
1)
Eelsoojendage ahi.
Koogid / küpsetised / saiad küpsetusplaadil
Toit Temperatuur (°C) Aeg (min.) Ahju ta‐
sand
Pärmitaignast kringel / pärg 170 - 190 40 - 50 2
Jõulukook
160 - 180
1)
50 - 70 2
Leib (rukkileib):
1. Küpsetamise esimene pool.
2. Küpsetamise teine pool.
1. 230
1)
2. 160 - 180
1)
1. 20
2. 30 - 60
1 - 2
Tuuletaskud/ekleerid
190 - 210
1)
20 - 35 3
Rullbiskviit
180 - 200
1)
10 - 20 3
Kuiv purukook 160 - 180 20 - 40 3
Mandlikook/suhkrukoogid
190 - 210
1)
20 - 30 3
www.aeg.com18
Toit Temperatuur (°C) Aeg (min.) Ahju ta‐
sand
Puuviljakoogid (pärmitaignast/bisk‐
viittaignast)
2)
170 35 - 55 3
Muretaignast puuviljakoogid 170 - 190 40 - 60 3
Õrna kattega (nt kohupiim, koor, kee‐
dukreem) pärmitainaküpsetised
160 - 180
1)
40 - 80 3
Pitsa (rohke kattega)
190 - 210
1)
30 - 50 1 - 2
Pitsa (õhuke põhi)
220 - 250
1)
15 - 25 1 - 2
Hapendamata leib 230 - 250 10 - 15 1
Tordid (CH) 210 - 230 35 - 50 1
1)
Eelsoojendage ahi.
2)
Kasutage sügavat panni.
Küpsised
Toit Temperatuur
(°C)
Aeg (min.) Ahju tasand
Muretaignast küpsised 170 - 190 10 - 20 3
Liivaküpsised/soolapulgad
160
1)
20 - 35 3
Keeksitainast küpsised 170 - 190 20 - 30 3
Munavalgest küpsetised, besee 80 - 100 120 - 150 3
Makroonid 120 - 130 30 - 60 3
Pärmitaignast küpsised 170 - 190 20 - 40 3
Lehttaignaküpsetised
190 - 210
1)
20 - 30 3
Saiakesed
190 - 210
1)
10 - 55 3
Väikesed koogid (20 tk plaadil)
170
1)
20 - 30 3 - 4
1)
Eelsoojendage ahi.
Vormiroogade ja gratäänide tabel
Toit Temperatuur
(°C)
Aeg (min.) Ahju tasand
Pastavorm 180 - 200 45 - 60 1
Lasanje 180 - 200 35 - 50 1
Köögiviljagratään
180 - 200
1)
15 - 30 1
EESTI 19
Toit Temperatuur
(°C)
Aeg (min.) Ahju tasand
Juustukattega baguette'id
200 - 220
1)
15 - 30 1
Magusad vormiroad 180 - 200 40 - 60 1
Kalavormid 180 - 200 40 - 60 1
Täidetud köögiviljad 180 - 200 40 - 60 1
1)
Eelsoojendage ahi.
10.6 Pitsarežiim
Toit Temperatuur
(°C)
Aeg (min.) Ahju ta‐
sand
Pitsa (õhuke põhi)
1)
200 - 230
2)
10 - 20 1 - 2
Pitsa (rohke kattega)
1)
180 - 200 20 - 35 1 - 2
Puuviljakoogid 170 - 200 35 - 55 1 - 2
Spinatipirukas 160 - 180 45 - 60 1 - 2
Quiche Lorraine (lahtine pirukas) 170 - 190 45 - 55 1 - 2
Šveitsi juustupirukas 170 - 200 35 - 55 1 - 2
Juustukook 1 140 - 160 60 - 90 1 - 2
Õunakook, kattega 150 - 170 50 - 60 1 - 2
Köögiviljapirukas 160 - 180 50 - 60 1 - 2
Hapendamata leib
230 - 250
2)
10 - 20 2 - 3
Lehttaignaküpsetis
160 - 180
2)
45 - 55 2 - 3
Flammekuchen
230 - 250
2)
12 - 20 2 - 3
Vene pirukad (calzoned vene moodi)
180 - 200
2)
15 - 25 2 - 3
1)
Kasutage sügavat panni.
2)
Eelsoojendage ahi.
10.7 Röstimine
Kasutage küpsetamisel
kuumakindlaid ahjunõusid (vt tootja
juhiseid).
Suuri praetükke võib küpsetada
sügaval pannil (kui see on olemas) või
sügava panni kohale asetatud
traatrestil.
Taisest lihast praadide küpsetamisel
kasutage kaanega küpsetusvorme. Nii
jääb liha mahlasem.
Kõiki praade, mille puhul soovitakse
pruunistamist või krõbedat koorikut,
võiks valmistada kaaneta
küpsetusvormis.
Soovitame ahjus küpsetada liha ja
kala, mis kaalub vähemalt 1 kg.
www.aeg.com20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

AEG 47056VS-WN Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
See käsiraamat sobib ka