AEG MC143EU-a Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
Kasutusjuhend
MICROMAT 143 E/U
Mikrolaineahi
2
Lugupeetud klient
Täname teid AEG mikrolaineahju ostmise ja AEG kaubamärgi usaldamise eest.
Enne mikrolaineahju esmakordset kasutamist palume teil kasutusjuhend põhjalikult läbi lugeda.
Nii saate kasutada kõiki eeliseid, mida seade teile võimaldab. Samuti tagate seadme
probleemideta töö ja väldite ebavajalikke telefonikõnesid teenindusse.
Oluline teave teie ohutuse või seadme töö kohta on tähistatud sellise sümboliga ja sõnadega
“Hoiatus” või “Pange tähele”. Järgige hoolikalt kõiki juhiseid.
Kogu kasutusjuhendis antakse selle sümboli juures üksikasjalikke juhiseid seadme kasutamise
kohta.
See sümbol näitab, et seadme kasutamise kohta järgneb oluline informatsioon.
Ristikheinaga sümbol tähistab nõuandeid energia säästmise ja seadme keskkonnasõbraliku
kasutamise kohta.
Kui seadme töös esineb probleeme, palun järgige juhiseid pealkirja all “Mida teha, kui…”
Trükitud ümbertöödeldavale paberile – AEG teeb sõnad teoks.
Sisukord
Oluline teave............................................................................................................. 2
Ökoloogiliselt ohutu pakkematerjalide ja vanade seadmete utiliseerimine........... 3
Ohutusnõuded........................................................................................................... 3
Üldine teave........................................................................................................... 3
Seadme turvaline kasutamine ja rikete vältimine.................................................. 4
Mikrolained ........................................................................................................... 4
Üldised kasutusjuhised.............................................................................................. 5
Mikrolaineahjus kasutamiseks sobivad nõud........................................................ 5
Mida veel tähele panna.......................................................................................... 5
Paigaldamine ja vooluvõrku ühendamine................................................................. 6
Laual kasutatav mudel........................................................................................... 6
Integreeritav mudel................................................................................................ 6
Seinakapi alla paigaldatav mudel .......................................................................... 6
Tootekirjeldus........................................................................................................... 7
Mikrolaineahi......................................................................................................... 7
Juhtpaneel.............................................................................................................. 8
Lisatarvikud........................................................................................................... 8
Enne seadme kasutamist........................................................................................... 9
Kellaaja sisestamine .............................................................................................. 9
Samm-sammuline kasutusjuhend............................................................................ 10
Töörezhiimid........................................................................................................... 11
Mikrolained ......................................................................................................... 11
Informatsioon mikrolainete võimsuse kohta ....................................................... 12
Automaatprogrammid.......................................................................................... 12
Kiirfunktsiooni käivitamine................................................................................. 14
Signaaliga taimer .................................................................................................... 14
Toiduvalmistamise tabelid ja nõuanded.................................................................. 15
Toiduvalmistamise tabelid................................................................................... 15
Praktilisi nõuandeid kasutamiseks....................................................................... 19
Nõuandeid mikrolainete võimsuse valimiseks.................................................... 20
Testimised............................................................................................................ 20
Puhastamine ja hooldus........................................................................................... 21
Mida teha, kui… ..................................................................................................... 21
3
Oluline teave
Ökoloogiliselt ohutu pakkematerjalide ja vanade seadmete utiliseerimine
Pakkematerjalid
AEG mikrolaineahjud peavad olema hästi pakitud, et transpordil terveks jääda. Pakkematerjali
on kasutatud on minimaalselt.
akkematerjalid (nt. foolium või vahtplast) võivad olla lastele ohtlikud.
Lämbumisoht. Hoidke pakkematerjalid lastele kättesaamatus kohas.
Kõik kasutatud pakkematerjalid on keskkonnasõbralikud ja ümbertöödeldavad. Papp on
valmistatud ümbertöödeldavast paberist ja puitosad on töötlemata. Plastikelemendid on
märgistatud järgmiselt:
“PE” polüetüleen, nt. pakkimiskile
“PS” polüstüreen, nt. pakend (freoonivaba)
“PP” polüpropüleen, nt. pakendirihmad
Pakkematerjale taaskasutades saame säästa toormaterjali ja vähendada jäätmeid.
Viige pakend lähimasse ümbertöötluspunkti. Teavet saate kohalikest ametiasutustest.
Vanade seadmete utiliseerimine
Enne utiliseerimist tuleb vanad seadmed ohutuks teha. Selleks eemaldage pistik ja lõigake ära
voolujuhe. Seejärel viige seade lähimasse ümbertöötluspunkti. Küsige kohalikust keskkonna-
või tervishoiuametist, kas teie elukoha lähedal on võimalik seade ümbertöötluseks ära anda.
Ohutusnõuded
Üldine teave
Seadet võib kasutada ainult siis, kui keerdlaud ja keerdlaua jalg on paigaldatud.
Kasutada võib ainult mikrolaineahjude jaoks mõeldud nõusid.
Et vältida kondensvee tõttu ahju sisemusse või uksele tekkivat niiskuskorrosiooni, pühkige
need pinnad pärast kasutamist alati kuivaks.
Ärge kunagi jätke seadet valveta, kui soojendate või valmistate toitu ühekordselt
kasutatavates plastmassist, paberist või muudest põlevatest materjalidest nõudes.
Kui märkate suitsu, jätke ahjuuks kinni, ühendage voolujuhe pistikupesast lahti ja võtke
ühendust kohaliku AEG teeninduskeskusega. Ärge kunagi kasutage mikrolaineahju, kui see
enam korralikult ei tööta.
Antud seade vastab kõigile asjakohastele ohutusnõuetele. Seadme ohutuse tagamiseks tuleb
seda remontida ainult AEG teeninduskeskuses. Ilma vastava kvalifikatsioonita isiku poolt
teostatud remont võib kasutajale suurt ohtu põhjustada. Kui esineb defekte või probleeme
seadme töös, palun võtke ühendust kohaliku elektriseadmete edasimüüja või AEG
teeninduskeskusega.
Uksetihendi ja/või uksetihendi pindade kahjustuse korral ei tohi seadet kasutada enne, kui see
on remonditud AEG teeninduskeskuses.
Kahjustatud detaile võib asendada ainult täpselt sama mudeliga detailidega. Selleks on vaja
spetsiaalseid tööriistu.
HOIATUS: Antud seade on mõeldud kasutamiseks täiskasvanutele. Lastel tuleks keelata
ahjunuppude keeramine ja seadmega mängimine.
4
Seadme turvaline kasutamine ja rikete vältimine
Ärge kunagi pange midagi ukse ja ukseraami vahele.
Hoidke alati uksetihendid ja nende pinnad puhtad.
Ärge hoidke mikrolaineahjus kergestisüttivaid esemeid. Seadme sisselülitamisel võivad need
süttida.
Lülitage seade sisse ainult siis, kui toit on ahjus.
Mikrolained
Vedelikke soojendades pange keedunõusse ka lusikas, et vältida hilinenud keemist.
Hilinenud keemise ajal saavutatakse keemistemperatuur nii, et tavaliselt keemisel pinnale
tõusvaid aurumulle ei teki. Kui keedunõud kasvõi vähesel määral raputada, võib vedelik äkki
üle keeda või isegi purskuda, tekitades kasutaja põletamise ohtu.
Koore või kilega kaetud toiduained nagu kartulid, tomatid, viinerid jms. tuleb kahvliga läbi
torgata, et toiduvalmistamisel tekkiv aur saaks väljuda ja toit ei plahvataks.
Veenduge, et toidu küpsetamiseks/soojendamiseks saavutatakse minimaalselt 70°C
temperatuur. Ärge kunagi kasutage toidu temperatuuri mõõtmiseks elavhõbe- ega
vedeliktermomeetrit.
Purkides või pudelites olev beebitoit tuleb alati soojendada ilma kaane või korgita. Pärast
soojendamist tuleb toitu segada või loksutada, et soojus ühtlaselt jaotuks. Enne lapse toitmist
kontrollige alati toidu temperatuuri.
Mikrolaineahjus soojendatav toit muudab kuumaks ka ahjus kasutatavad toidunõud. Kuumi
toite käsitsedes kasutage alati pajalappe.
Ärge kunagi kuumutage toitu liiga kaua ega liiga suurel võimsusel. Mõned toiduosad võivad
kuivada või isegi põlema süttida.
Ärge kasutage mikrolaineahjus portselannõusid, keraamilisi nõusid ega savidetailidega
nõusid (nt. käepidemed, glasuurimata alused), kuna need võivad toidu valmistamisel niiskust
imada. See võib põhjustada auru rõhu tõusu, mille tagajärjel võib toidunõu puruneda.
Ärge kasutage mikrolaineahju järgmistel eesmärkidel:
Koorega munade või tigude keetmiseks, kuna need võivad plahvatada. Mikrolaineahjus võib
muna keeta ilma kooreta, kui munakollane on läbi torgatud.
Suure koguse küpsetusõli kuumutamiseks (fondüü või friteerimise korral) ja suure
alkoholisisaldusega jookide kuumutamiseks, kuna tekib iseenesliku süttimise oht!
Avamata purkides, pudelites jne. olevate toitude kuumutamiseks.
Loomade, tekstiili või paberi kuivatamiseks.
5
Üldised kasutusjuhised
Mikrolaineahjus kasutamiseks sobivad nõud
Ahjunõu materjal Funktsioon
Sulatamine Kuumutamine Küpsetamine
Ahjus kasutamiseks mõeldud klaas-
ja keraamilised nõud (ilma
metallosadeta), nt. Pyrex,
Oven-to-tableware
X X X
Ahjus kasutamiseks mittemõeldud
klaas- ja portselannõud (nt. savist
lauanõud)
1)
X - -
Tule- ja külmakindlast materjalist
klaaskeraamika ja vitrokeraamika
(nt. Arcoflam)
X X X
Ahjus kasutamiseks mõeldud
savinõud
2)
X X X
Plastmass kuumuskindlusega kuni
200°C
3)
X X X
Paber, papp
X - -
Nakkuv õhuke polümeerpakkekile
X - -
Mikrolainekindel
polümeerpakkekile
3)
X X X
Mustaks lakitud või silikoonkihiga
küpsetusvormid
- - -
X sobib - ei sobi
1)
kui ei ole hõbedast, kullast, plaatinast ega metallist kaunistusi
2)
kui ei ole metallisisaldusega glasuuri
3)
palun vaadake tootja poolt märgitud maksimaalset temperatuuri
Mida veel tähele panna
Toiduaineid on erineva kuju, suuruse ja koostisega. Ka kogused varieeruvad. Sellepärast on
erinev ka sulatamiseks, kuumutamiseks ja küpsetamiseks vajalik aeg ja energiahulk. Reeglina
võib öelda järgmist:
Kahekordne kogus/kaal = ligikaudu kahekordne aeg*
* Palun vaadake toiduvalmistamise tabeleid. Kindluse mõttes valige alati lühem aeg. Hiljem
võite vajadusel aega pikendada.
Mikrolained põhjustavad toidu kuumenemist. Siiski ei kuumene kõik toidu osad samaaegselt.
Suuremate toidukoguste kuumutamisel on eriti oluline neid segada või ringi keerata.
“Ooteaeg” on näidatud toiduvalmistamise tabelites. Selle aja jooksul peaksite toidul enne
söömist seista laskma (kas väljalülitatud mikrolaineahjus või ahjust väljas). Nii jaguneb
soojus ühtlaselt kogu toidu vahel.
6
Paigaldamine ja vooluvõrku ühendamine
Laual kasutatav mudel
Parima ventilatsiooni tagamiseks on vajalik jätta veidi
tühja ruumi ümber kogu seadme:
Üleval: 14 cm
Taga: 10 cm
Kummalgi küljel: 5 cm
Ühendage seade kaitsva maandusega pistikupessa, mis
on varustatud 10 A-L automaatkaitsekorgiga või 10 A
sulavkaitsmega.
Integreeritav mudel
Mikrolaineahju paigaldamiseks köögikappi kasutage sobivat paigaldusraami. Järgige juhiseid
paigaldamise ja vooluvõrku ühendamise kohta. Integreerides seadme kõrgesse kappi võite
kasutada tõstetavat ust. Järgige juhiseid seadme tõstetava uksega kappi paigaldamise ja
vooluvõrku ühendamise kohta.
Pange tähele!
Ärge kunagi käivitage mikrolaineahju, kui tõstetav uks on suletud. Nii võite seadet kahjustada ja
garantii kehtetuks muuta.
Ühendage seade kaitsva maandusega pistikupessa, mis on varustatud 10 A-L
automaatkaitsekorgiga või 10 A sulavkaitsmega. Kui ahi on paigaldatud, peab olema võimalik
seda vooluvõrgust lahti ühendada, kusjuures kontaktvahemik on kõigil poolustel vähemalt 3
mm.
Võimsuslülitiks sobib paraja suurusega LS-lüliti, sulavkaitse või lendkaitse.
Seinakapi alla paigaldatav mudel
Selle mudeli saab kinnitusdetailide komplekti abil (vabatahtlik
lisatarvik) paigaldada seinakapi alla.
Antud seade vastab järgmistele EÜ direktiividele:
73/23/EEC 10.02.1973 – Madalpinge direktiiv; 89/336/EEC 03.05.1089 (k.a.
parandusdirektiiv 92/31/EEC) – Elektromagnetilise ühilduvuse direktiiv.
7
Tootekirjeldus
Mikrolaineahi
A Juhtpaneel
B Keerdlaud
C Uksetihend
D Ukselink ja sulgurmehhanism
E Vaateava
F Sisevalgustus
8
Juhtpaneel
A Ekraan kellaaja, kuumutus- või küpsetusaja, funktsiooni,
võimsuse jne. kuvamiseks.
B Multifunktsionaalne nupp kellaaja, valitud võimsuse jne.
kuvamiseks.
C Signaaltulega võimsusnupp mikrolainete võimsuse
valimiseks.
D Keeratav nupp kuumutus/keetmisaja või kaalu
valimiseks automaatprogramme kasutades.
E Automaatprogrammide (sulatamine või kuumutamine)
valimise nupp “PROGRAMME”.
F Kustutusnupp “STOP valitud parameetrite tühistamiseks
G Käivitusnupp “START/QUICK valitud funktsiooni
käivitamiseks ja kiirfunktsiooni sisselülitamiseks.
H Signaaltulega nupp keerdlaua seiskamiseks.
I Ukse avamise nupp
Lisatarvikud
Keerdlaud ja keerdlaua jalg tuleb paigaldada nii, nagu joonisel
näidatud.
Veenduge, et keerdlaua jalg on kindlalt paigal.
Seadme töötamise ajal võib keerdlaud keerelda päripäeva või
vastupäeva.
Ärge üritage keerdlauda käsitsi keerutada, kuna see võib
kahjustada ajamisüsteemi.
9
Enne seadme kasutamist
Kellaaja sisestamine
Näide: kellaaeg 12:15
1. Ühendage mikrolaineahi vooluallikaga. Ekraanil hakkavad
vilkuma tähised “AEG” ja seejärel “00:00”. Numbrite vahel olevad
punktid vilguvad kiiresti.
2. Vajutage ekraanist allpool olevale multifunktsionaalsele nupule.
Numbrite vahel olevad punktid vilguvad veelgi kiiremini.
3. Hoidke multifunktsionaalset nuppu all ja sisestage kellaaeg
keeratava nupu abil
1)
. Laske nupp lahti kohe, kui ekraanile
ilmub õige kellaaeg. Numbrite vahel olevad punktid vilguvad nüüd
aeglaselt. Mikrolaineahi on kasutamiseks valmis.
1)
Keeratavat nuppu võib keerata päripäeva (kellaaeg suureneb) või vastupäeva (kellaaeg
väheneb).
Kellaaega saab alati muuta, vajutades multifunktsionaalsele nupule ja samal ajal keerates
nuppu .
10
Samm-sammuline kasutusjuhend
Tegevus Kommentaar
1. Vajutage ukse avamise nupule Uks avaneb
2. Asetage toit kuumutusruumi.
3. Sulgege uks. Kui uks õigesti sulgub, on kuulda klõps. Kui uks
õigesti ei sulgu, siis seade tööle ei hakka.
4. Tehke valikud vastavalt
järgmistel lehekülgedel toodud
juhistele.
Funktsioonide programmeerimise järjekord ei oma
tähtsust
1)
. Keerake kellaaja reguleerimise nuppu
päripäeva, kui soovite kellaaega suurendada, ja
vastupäeva, kui soovite seda vähendada
2)
.
5. Vajadusel lülitage keerdlaud
välja.
Kui keerdlaud on välja lülitatud, süttib vastav
signaallamp. Keerdlaua võib välja lülitada ainult siis,
kui kasutate keerdlauast suuremat neljakandilist
ahjunõud, mis muidu võiks kinni kiiluda.
6. Vajutage käivitusnuppu
START/QUICK”.
Mikrolaineahi käivitub. Ekraanile ilmub valitud
kuumutusaeg, sekundid loetakse nullini tagasi. (Süttib
signaaltuli, mis näitab valitud funktsiooni).
7. Toiduvalmistamise lõpp. Toiduvalmistamise lõppemisest annavad märku kolm
kellahelinat. Mikrolaineahi ja sisemine valgustus
lülituvad välja. Ekraanile ilmub jälle kellaaeg.
1)
Kui mikrolaineahju ei käivitata 4 minuti jooksul, tühistatakse seadistused automaatselt ja
ekraanile ilmub kellaaeg.
2)
Kui seadistamise ajal ületatakse maksimaalne toiduvalmistamise aeg “60:00”, ilmub ekraanile
tähis “00:00”.
Tegevus Kommentaar
Avage ahjuuks (näiteks toidu
segamiseks), vajutades ukse
avamise nuppu
Mikrolaineahi ja sisemine valgustus lülituvad välja.
Ekraanil välguvad numbrite vahel olevad kaks punkti.
Valitud seadistused jäävad kehtima. Järelejäänud
sekundid loetakse automaatselt tagasi.
Sulgege uks ja vajutage
käivitusnuppu
“START/QUICK”.
Vajutage tühistamise nuppu
“STOP”.
Tööprotsess tühistatakse. Mikrolaineahi ja sisemine
valgustus lülituvad välja. Ekraanile ilmub kellaaeg.
Reguleerige valitud
toiduvalmistamise aega: keerake
nuppu päripäeva või
vastupäeva.
Nuppu keerates muutub ekraanil toiduvalmistamise
aeg.
1)
Reguleerige valitud mikrolainete
võimsust: keerake
võimsusnuppu
Uus valitud võimsus ilmub ekraanile 5 sekundiks.
Toiduvalmistamise protsess jätkub uue seadistusega.
Vajutage multifunktsionaalset
nuppu.
Valitud parameetrid ilmuvad üksteise järel 5
sekundiks ekraanile, nt. sellises järjestuses:
programmi nimi, kaal, mikrolainete võimsus…
1)
Kui uus valitud aeg jõuab näiduni “00:00”, on toiduvalmistamine lõppenud ja kostub kolm
signaali. Mikrolaineahi ja sisemine valgustus lülituvad välja. Toiduvalmistamise käigus saab
kuumutamise aega suurendada maksimaalselt 60 minutini.
11
Töörezhiimid
Mikrolained
Seadistamine
Näide: 1 minut ja 15 sekundit mikrolainete võimsusega 750 W.
1. Valige võimsusnuppu keerates soovitud mikrolainete võimsus.
Signaallamp süttib põlema. Ekraanilt kustub kellaaeg ja asemele tuleb
valitud mikrolainete võimsus:
Keerake nuppu vasakule = madalam võimsus
Keerake nuppu paremale = suurem võimsus
2. Valige keeratava nupu abil soovitud toiduvalmistamise aeg. Valitud
aeg ilmub ekraanile.
3. Vajutage käivitamise nuppu “START/QUICK”. Valitud aeg loetakse
tagasi nullini.
Toiduvalmistamise aega saab seadistada järgnevalt:
0-2 minutit 5-sekundilise sammuga
2-5 minutit 10-sekundilise sammuga
5-10 minutit 20-sekundilise sammuga
10-20 minutit 30-sekundilise sammuga
alates 21 minutist 1-minutilise sammuga
Maksimaalne programmi kestvus on 60 minutit.
Hoidke metallesemeid vähemalt 2 cm kaugusel ahju seinast ja uksest.
12
Informatsioon mikrolainete võimsuse kohta
Alljärgnev tabel annab ülevaate võimsustasemetest ja nende kasutusvõimalustest
mikrolaineahjuga.
750 vatti
700 vatti
- Vedelike kuumutamine
- Küpsetamise, röstimise, hautamise jne. alustamine
- Juurviljade valmistamine
- Üldine toiduvalmistamine
600 vatti
500 vatti
- Sügavkülmutatud valmistoitude sulatamine ja kuumutamine
- Külmkapis hoitud valmistoitude kuumutamine
- Vormiroogade valmistamise lõpetamine
- Munatoitude valmistamine
450 vatti
350 vatti
250 vatti
- Toidu küpsetamise lõpetamine
- Õrnade toitude küpsetamine
- Beebitoidu kuumutamine klaaspurkides
- Riisi hautamine
- Õrnade toitude kuumutamine
- Zhelatiini sulatamine
150 vatti
80 vatti
- Külmutatud liha, kala ja leiva sulatamine
- Külmutatud juustu, koore ja või sulatamine
- Koore- või võiglasuuriga kookide sulatamine
- Taigna kergitamine
- Külmade toitude ja jookide soojendamine, või pehmendamine
Automaatprogrammid
Võimalik on kasutada sulatamise ja kuumutamise programme. Pärast programmi valimist
sisestage ainult toidu kaal ja ülejäänud programmeerimine toimub automaatselt. Alljärgnev tabel
annab ülevaate sellest, milliseid toite saab milliste programmidega sulatada ja/või kuumutada.
Sulatamise automaatprogrammid
Programm Toidu liik Näited Kaal
Värske linnuliha
1)
Kala
2)
Liha
Koogid ja
kondiitritooted
Linnuliha (terve lind või
lihatükid)
Kala (terve kala või
fileetükid)
Seapraad, guljash
Kreemikook
100-2000g
100-2000g
100-2000g
100-2000g
1)
Enne sulatamist katke koivad ja tiivad fooliumiga.
2)
Enne sulatamist katke saba ja uimed fooliumiga.
Eemaldage külmutatud toidu pakend ja asetage toit väikese ümber keeratud toidunõu peale, mis
omakorda asub suuremas nõus, kuhu koguneb sulatamisel tekkiv vedelik.
Järgige meie poolt soovitatud ooteaega (üldreegel: ooteaeg = sulatusaeg).
Kui pool sulatusaega on möödas, heliseb kell kolm korda. Keerake toit ringi või segage seda ja
võimalusel tükeldage.
13
Kuumutamise automaatprogrammid
Programm Toidu liik Näited Kaal
Värsked köögiviljad I
Värsked köögiviljad II
Külmutatud köögiviljad
Rooskapsas, kapsas, porgand,
seller
Kabatshokk, porrulauk,
kartulid, spinat, till, lillkapsas,
brokoli
Porgand, lillkapsas,
rooskapsas, porrulauk,
kabatshokk, spinat, brokoli
100-1000g
100-1000g
100-1000g
Võimaluse korral valmistage toitu kuumuskindlas kaanega klaasnõus. Kui pool
toiduvalmistamise aega on möödas, heliseb kell kolm korda. Kui te valmistate üle 500 g
köögivilju, segage üks või kaks korda.
Palun lisage vett järgmistes kogustes:
Värsketele köögiviljadele (I + II):
100-500 g: 3-6 supilusikatäit / 500-1000 g: 9-12 supilusikatäit.
Külmutatud köögiviljadele:
100-500 g: 3-9 supilusikatäit / 500-100 g: 9-15 supilusikatäit.
Automaatprogrammide kasutamine
Näide: 1 kg kana sulatamine
1. Vajutage automaatprogrammide nupule “PROGRAMME”, kuni
ekraanile ilmub soovitud programm.
2. Valige keeratava nupu abil toidu kaal grammides
3. Vajutage käivitusnuppu “START/QUICK”. Ekraanile ilmub vajalik
ajanäit.
4. Kui te soovite seadistusi muuta, vajutage käskluste tühistamise nuppu
“STOP” ja alustage uuesti.
Kui programmi kestvusest on pool aega möödas, kostub kolm lühikest kellahelinat. See annab
märku, et toitu võib segada või keerata. Ahi välja ei lülitu.
14
Kiirfunktsiooni käivitamine
Seadistamine
Kiirfunktsiooni käivitamise nupp “START/QUICK” võimaldab kasutada mikrolainete
täisvõimsust programmiajaga 30 sekundist kuni 2 minuti ja 30 sekundini (30-sekundiliste
intervallidega). Iga kord, kui vajutate “START/QUICK” nupule, suureneb programmiaeg 30
sekundi võrra.
Näide: klaasi vee soojendamine (1 minut ja 30 sekundit)
1. Vajutage kolm korda “START/QUICK” nupule. Ajanäit ilmub
ekraanile ja programm käivitub. Mikrolainete võimsuse signaaltuli
süttib.
2. Kui programm töötab, võite “START/QUICK” nupule vajutades aega
30-sekundilise sammuga suurendada kuni 2 minuti ja 30 sekundini.
2 minutit ja 30 sekundit ületavate programmide puhul ei saa kiirfunktsiooni kasutada.
Signaaliga taimer
Signaaliga taimerit ehk minutilugejat võib kasutada meeldetuletuseks paljudel eesmärkidel.
Näiteks võib see anda märku pliidil keedetavate munade valmimisest. Kui muid funktsioone
pole valitud, töötab taimer ka siis, kui mikrolaineahi pole sisse lülitatud.
Seadistamine:
1. Valige võimsusnupu abil mikrolainete võimsus “0” (keerake nupp lõpuni vasakule).
2. Valige keeratava nupu abil vajalik aeg. Kellaaeg kaob ekraanilt ja asendub soovitud
ajaga.
3. Vajutage käivitusnupule “START/QUICK”. Eelnevalt valitud aega hakatakse nullini tagasi
lugema. Kui taimer on aja lõpuni lugenud, kostub kolm signaali.
15
Toiduvalmistamise tabelid ja nõuanded
Toiduvalmistamise tabelid
Külmutatud toidu sulatamine
Toiduaine Kaal (g) Võimsus
(W)
Kestvus
(min.)
Ooteaeg
(min.)
Märkused/nõuanded
Liha
Praetükk
Biifsteek
Hakkliha
Guljash
500
200
500
500
150
150
150
150
14-20
7-9
14-20
14-20
10-20
5-10
10-20
10-20
Keerake liha üks kord ümber.
Kui pool sulatusaega on
möödas, katke rasvased osad
fooliumiga.
Keerake liha üks kord ümber.
Kui pool sulatusaega on
möödas, võtke juba sulanud
liha ahjust välja.
Nagu ülal märgitud.
Linnuliha
Kana
Part
1000
1500-
2000
150
150
25-35
30-50
20-30
40-60
Keerake liha üks kord ümber.
Kui pool sulatusaega on
möödas, katke koivad ja tiivad
fooliumiga.
Valmistamine samuti nagu
kana puhul.
Kala
Terve kala
Krevetid/
krabid
500
250
150
150
13-15
7-9
15-20
5-10
Keerake kala üks kord ümber.
Katke uimed fooliumiga.
Segage põhjalikult.
Piimatooted
Kohupiim
Või
Juust
Koor
500
250
250
200 ml
150
150
150
150
17-19
2-4
3-5
7-10
15-20
20-30
20-30
15-20
Aeg-ajalt tükeldage ja segage
külmunud osi.
Eemaldage fooliumpakend.
Keerake juustu üks kord.
Valmistamine samuti nagu või
puhul. Segage aeg-ajalt.
Aedviljad
Maasikad
Kirsid
Mustsõstrad
Punased
sõstrad
500
250
250
250
80
80
80
80
10-14
5-7
5-7
10-12
5-10
5-10
5-10
5-10
Sulatage kaanega nõus,
keerake üks kord.
Samuti nagu maasikate puhul.
Samuti nagu maasikate puhul.
Samuti nagu maasikate puhul.
16
Külmutatud toidu sulatamine
Toiduaine Kaal (g) Võimsus
(W)
Kestvus
(min.)
Ooteaeg
(min.)
Märkused/nõuanded
Leivatooted
Pranstssai (50g)
isjahust või segajahust
leib, rukkileib
4 tükki
1 viil (60-80g)
päts (500g)
150
150
150
2-4
1-2
10-14
5-10
3-5
10-15
Asetage paberrätikule,
keerake üks kord.
Sulatage kaetudus.
Katke lõikepind.
Kondiitri-tooted
Kuivad koogid, nt.
liivakoogid
Küpsetus-paberil
küpsetatud puuviljatort
1 lõik kohupiima-kooki
1 lõik õunakooki
Kreemi- ja võikook
300
400-450
400
400
300-400
80
80
80
80
80
5-8
7-10
7-10
7-10
5-8
30-40
5-10
5-10
5-10
10-20
Asetage paberrätikule,
katke.
Samuti nagu kuivade
kookide puhul.
Samuti nagu kuivade
kookide puhul.
Samuti nagu kuivade
kookide puhul.
Alustage sulatamist
mikrolainetega, siis
lülitage ahi välja.
Külmuta-mata toidu
sulatamine
Shokolaad/
kastmed
Või
100
50
750
750
2-4
1-1½
Tükeldage, segage aeg-
ajalt.
Soojendamiseks valige
30 sek. pikem aeg.
Külmkapist võetud toidu ja jookide kuumutamine
1 purk beebitoitu
1 valmistoidu portsjon
taldrikul
1 portsjon liha
125-250
350-400
ca 150
450
750-400
750
1½-2
3-5
1-2
2-3
2-3
2-3
Kuumutage purki ilma
kaaneta. Pärast
soojenemist segage.
Kontrollige temperatuuri.
Kuumutage kaanega
nõus. Asetage kaste tassi
sees toidu kõrvale.
Kogu liha, v.a.
paneeritud liha, tuleb
kuumutada kaanega
nõus.
17
Toiduaine Kaal (g) Võimsu
s (W)
Kestvus
(min.)
Ooteae
g (min.)
Märkused/nõuanded
1 portsjon
köögivilja, kartuleid
või riisi
1 tassitäis suppi
ca 200
ca 200 ml
750
750
1-2
1-2
2-3
2-3
Kuumutage kaanega
nõus, segage üks
kord.
Selgeid suppe
kuumutage kaaneta,
pakse suppe
kaanega. Segage.
Joogid
Piim või beebitoit
1 tassitäie vee
keetmine
1 tassitäis piima
1 tassitäis kohvi
(soojendamine)
200 ml
180 ml
200 ml
200 ml
750
750
750
750
½-1
½-2
1
½-1
2-3
2-3
2-3
2-3
Eemaldage kaaned.
Segage pärast
soojenemist.
Segage lahustuvat
kohvi või teed siis,
kui vesi enam ei kee.
Soojendage piima,
kuni see on
joomiseks paras.
Segage.
Segage. Kontrollige
temperatuuri.
Külmutatud valmistoitude sulatamine ja kuumutamine
1 portsjon
liha
kastmega
1 portsjon
liha
köögiviljade
ja
garneeringu
ga
150
350-450
750
750
3-5
7-14
2-3
2-3
Aeg-ajalt segage. Kuumutage
kaanega nõus.
Valmistage samuti nagu
kastmega liha.
18
Köögiviljade valmistamine
1)
Toiduaine Kaal (g) Lisata
v
vedeli
k
Võimsu
s (W)
Kestvus
(min.)
Ooteaeg
(min.)
Märkused/nõuande
d
Lillkapsas 500 1/8 l 750 7-9 2 Lisage natuke võid.
Külmutatud brokoli
Seened
Külmutatud herned ja
porgandid
Porgandid
Kartulid
Nuikapsas
Punane/
roheline paprika
Porrulauk
Külmutatud rooskapsas
Hapukapsas
300
250
300
250
250
250
250
250
300
250
1/8 l
-
½ tassi
2-3 tl.
2-3 tl.
½ tassi
-
½ tassi
½ tassi
½ tassi
750
750
750
750
750
750
750
750
750
750
6-8
3-5
5-8
5-7
3-5
5-7
3-5
3-5
6-8
5-7
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
tke vars otsaga
väljapoole.
Tükeldage.
Lõigake
kuubikuteks või
ketasteks.
Koorige ja lõigake
neljaks.
Lõigake kangideks
või viiludeks.
Lõigake kangideks
või viiludeks.
Lõigake ketasteks
või tükeldage.
1)
Valmistage kõiki juurvilju kaanega nõus. l = liiter
Kala valmistamine
Toiduaine Kaal (g) Võimsu
s (W)
Kestvus
(min.)
Ooteaeg
(min.)
Märkused/nõuande
d
Kalafilee
Terve kala
500
800
600
1. 750
2. 450
7-9
3-4
14-17
3
3
Valmistage
kaanega nõus. Kui
pool valmistamise
aega on möödas,
keerake kala
ümber.
Valmistage
kaanega nõus. Kui
pool valmistamise
aega on möödas,
keerake kala
ümber.
Siinkohal märgitud ajad on umbkaudsed ja sõltuvad valmistatava toidu liigist.
19
Sea- ja linnuliha küpsetamine
Toiduaine Kaal (g) Võimsus
(W)
Kestvus
(min.)
Märkused/nõuanded
Sealiha
Seakarbonaad
Linnuliha
Kana
3 tükki, 370 g
1000
750
600
750
6-8
12-14
12-14
1. Küpsetage täiel
võimsusel (750 W) 6-8
minutit.
2. Keerake liha ringi,
vähendage võimsust
600 vatini ja küpsetage
veel 12-14 minutit.
Küpsetage kaanega nõus,
vett ärge lisage.
Praktilisi nõuandeid kasutamiseks
Üldist
Kui olete mikrolaineahju välja lülitanud, laske toidul veel mõni minut ahjus olla, et soojus
ühtlaselt jaotuks (ooteaeg).
Enne toidu valmistamist eemaldage fooliumist või muust metallisisaldusega materjalist
pakend.
Hoidke metallesemed ahju seintest ja uksest vähemalt 2 cm kaugusel. Vastasel juhul võib
tekkida seadet kahjustav elektrikaar.
Toidu kuumutamine
Kui võimalik, kuumutage toitu kaanega nõus. Ilma katteta võib soojendada ainult kuivi
kondiitritooteid.
Külmutatud või külmkapist võetud toidu kuumutamine võtab rohkem aega.
Kastmetega toite tuleb aeg-ajalt segada.
Kuumutage pehmeid köögivilju nagu porgandid, herned ja lillkapsas vähese veega.
Kuumutage pehmeid köögivilju nagu seened, paprika ja tomat ilma veeta.
Suuretükilise toidu puhul suurendage toiduvalmistamise aega umbes 50%. Võimalusel
lõigake köögiviljad ühesuurusteks tükkideks.
Liha, linnuliha ja kala sulatamine
Asetage pakendist välja võetud külmutatud liha klaas- või portselannõus olevale tagurpidi
keeratud taldrikule, et lihamahl saaks nõrguda.
Kui pool sulatusaega on möödas, keerake toitu, võimalusel tükeldage ja eemaldage juba
sulanud tükid ahjust.
Või, kihiliste kookide ja kohupiima sulatamine
Ärge sulatage neid toite ahjus lõpuni, vaid laske neil väljas taheneda. Nii on tulemus
ühtlasem.
Enne sulatamist eemaldage metallisisaldusega materjalist või fooliumist pakend ja/või muud
lisandid.
Puu- ja köögivilja sulatamine
Hiljem värskelt tarvitatavaid puu- ja köögivilju ei pea lõpuni sulatama ahjus, vaid toatemperatuuril
ahjust väljas.
Kui soovite puu- ja köögivilju kohe pärast sulatamist kuumutada, suurendage toidu sulamise järgselt
võimsustaset.
Valmistoidud
Metallpakendis või metallkaanega plastmassnõudes pakutavaid valmistoite võib mikrolaineahjus
sulatada või soojendada ainult siis, kui pakendile on selgelt kirjutatud, et see sobib mikrolaineahjus
kasutamiseks. Palun järgige pakenditele kirjutatud juhiseid (nt. eemaldage metallkaas ja torgake kile
läbi).
20
Nõuandeid mikrolainete võimsuse valimiseks
Te ei leia toiduvalmistamise juhiseid
teatud toidu hulga kohta.
Valige seadistus samalaadse toidu kohta antud juhiste
põhjal. Pikendage või lühendage toiduvalmistamise
aega järgnevalt:
Kahekordne kogus = peaaegu kahekordne aeg
Pool kogust = pool aega
Toit on liiga kuiv. Valige lühem toiduvalmistamise aeg või vähendage
mikrolainete võimsust.
Programmeeritud aja möödumisel ei
ole toit veel sulanud, läbi
soojenenud või küpsenud.
Valige pikem toiduvalmistamise aeg või suurem
võimsus. Pidage meeles, et suurema koguse toidu
valmistamine võtab rohkem aega.
Programmeeritud aja möödumisel
on toit pealt üle küpsenud ja seest
toores.
Järgmisel korral valige madalam võimsus pikemaks
ajaks. Vedelikke, nt. suppi, tuleb aeg-ajalt segada.
Testimised
(Mikrolainete võimsustase 750 W)
Mikrolaineahjude kvaliteeti ja töötulemusi kontrollivad tunnustatud testimisasutused erinevate
toitude valmistamist testides.
DIN Nr. 44566
2. osa
Võimsus Aeg
(min.)
Ooteaeg
(min.)
Kommentaarid
1)
Kalafilee
sulatamine ja
küpsetamine
750 W 8-10 3 Valmistage kaanega nõus. Kui pool
küpsetusaega on möödas, keerake
fileetükid ümber, et sisemised servad
jääksid väljapoole.
IEC 705
Võimsus Aeg
(min.)
Ooteaeg
(min.)
Kommentaarid
Munakaste (test A)
Kerkinud tainas (test B)
Lihatükk (test C)
Hakkliha sulatamine
Vaarikate sulatamine
350 W
750 W
750 W
150 W
80 W
21-23
5-7
14-16
12-14
10-12
120
3-5
5
5
3
1)
3)
Asetage otse keerdlauale.
Kui pool sulatusaega on
möödas, keerake liha
ringi.
Sulatage kaetuna.
1)
Kui pole teisiti märgitud, asetage toit otse keerdlauale. Keerdlaud peab olema sisse lülitatud.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

AEG MC143EU-a Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend