AEG EE3013021M Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
ET Kasutusjuhend
Ahi
EE3013021
SISUKORD
1. OHUTUSINFO..........................................................................................................3
2. OHUTUSJUHISED...................................................................................................4
3. SEADME KIRJELDUS..............................................................................................6
4. ENNE ESIMEST KASUTAMIST...............................................................................7
5. IGAPÄEVANE KASUTAMINE..................................................................................7
6. KELLA FUNKTSIOONID........................................................................................ 10
7. TARVIKUTE KASUTAMINE...................................................................................11
8. LISAFUNKTSIOONID.............................................................................................12
9. VIHJEID JA NÄPUNÄITEID................................................................................... 12
10. PUHASTUS JA HOOLDUS..................................................................................25
11. VEAOTSING.........................................................................................................27
12. TEHNILISED ANDMED........................................................................................28
13. ENERGIATÕHUSUS............................................................................................29
PARIMATE TULEMUSTE SAAVUTAMISEKS
Täname teid selle AEG toote valimise eest. Lõime toote, mis võimaldab teil aastaid
nautida laitmatuid tulemusi ning lisasime elu lihtsamaks ja kergemaks muutvaid
innovaatilisi tehnoloogiaid – omadusi, mida te tavaliste seadmete juures ei pruugi
leida. Leidke mõni minut aega ning lugege, kuidas seadmega parimaid tulemusi
saavutada.
Külastage meie veebisaiti:
Kasutusnõuanded, brošüürid, veaotsing, teave teeninduse kohta:
www.aeg.com
Registreerige oma toode parema teeninduse saamiseks:
www.registeraeg.com
Ostke lisaseadmeid, tarvikuid ja originaalvaruosi:
www.aeg.com/shop
KLIENDITEENINDUS
Soovitame alati kasutada originaalvaruosi.
Teenindusse pöördumisel peaksid teil olema varuks järgmised andmed. Mudel,
tootenumber (PNC), seerianumber.
Andmed leiate andmesildilt.
Hoiatus / oluline ohutusinfo.
Üldine informatsioon ja nõuanded
Keskkonnateave
Jäetakse õigus teha muutusi.
www.aeg.com2
1. OHUTUSINFO
Enne seadme paigaldamist ja kasutamist lugege
kaasasolev juhend tähelepanelikult läbi. Tootja ei
vastuta vale paigaldamise või ebaõige kasutuse tõttu
tekkinud vigastuste ja kahjude eest. Hoidke juhend alles,
et saaksite seda ka edaspidi kasutada.
1.1 Laste ja ohustatud inimeste turvalisus
Seda seadet võivad kasutada vähemalt 8-aastased
lapsed ning füüsilise, sensoorse või vaimse puudega
inimesed või kogemuste ja teadmisteta isikud juhul,
kui nende tegevuse üle on järelvalve ja neid
juhendatakse seadme turvalise kasutamise osas ning
nad mõistavad seadme kasutamisega kaasnevaid
ohte.
Ärge lubage lastel seadmega mängida.
Hoidke pakendid lastele kättesaamatuna.
Hoidke lapsed ja lemmikloomad seadmest eemal, kui
see töötab või jahtub. Katmata osad on kuumad.
Kui seadmel on lapselukk, on soovitatav seda
kasutada.
Ilma järelvalveta ei tohi lapsed seadet puhastada ega
hooldustoiminguid läbi viia.
Alla 3-aastased lapsed tohivad olla seadme läheduses
ainult siis, kui täiskasvanu nende tegevust jälgib.
1.2 Üldine ohutus
Seadet tohib paigaldada ja kaablit vahetada ainult
kvalifitseeritud elektrik!
Seade läheb kasutamisel seest kuumaks. Ärge
puudutage kütteelemente seadmes. Tarvikute või
ahjunõude eemaldamisel või sisestamisel kasutage
alati pajakindaid.
Enne hooldustöid eemaldage seade vooluvõrgust.
Elektrilöögi ärahoidmiseks tuleb seade enne
ahjuvalgusti vahetamist kindlasti välja lülitada.
Ärge kasutage seadme puhastamiseks aurupuhastit.
EESTI 3
Ärge kasutage ukseklaasi puhastamiseks karedaid,
abrasiivseid puhasteid ega teravaid metallist
kaabitsaid, sest need võivad klaasi pinda kriimustada,
mille tagajärjel võib klaas puruneda
Kui toitejuhe on vigastatud, laske see ohutuse mõttes
välja vahetada tootja, selle volitatud hooldekeskuses
või lihtsalt kvalifitseeritud isiku poolt.
Ahjuriiuli tugede eemaldamiseks tõmmake esmalt
riiulitoe esiots ja seejärel tagumine ots külgseina
küljest lahti. Paigaldage ahjuriiuli toed tagasi
vastupidises järjekorras.
Lahtiühendamine kohapealsest juhtmesüsteemist
peab olema kooskõlas elektrijuhtmeid käsitlevate
eeskirjadega.
2. OHUTUSJUHISED
2.1 Paigaldamine
HOIATUS!
Seadet tohib paigaldada
ainult kvalifitseeritud elektrik!
Eemaldage kõik pakkematerjalid.
Kahjustatud seadet ei tohi paigaldada
ega kasutada.
Järgige seadmega kaasas olevaid
paigaldusjuhiseid.
Olge seadme teise kohta viimisel
ettevaatlik, sest see on raske.
Kasutage alati kaitsekindaid.
Ärge kunagi tõmmake seadet
käepidemest.
Köögimööbli ja niši mõõtmed peavad
olema sobivad.
Tagage minimaalne kaugus muudest
seadmetest ja mööbliesemetest.
Veenduge, et seade on paigaldatud
kindlate konstruktsioonide alla ja
kõrvale.
Mõned seadme osad on voolu all.
Katke seade mööbliga, et vältida
ohtlike osade vastu minemist.
Seadme küljed peavad jääma vastu
teiste sama kõrgusega seadmete
külgi.
2.2 Elektriühendus
HOIATUS!
Tulekahju- ja elektrilöögioht!
Kõik elektriühendused peab teostama
kvalifitseeritud elektrik.
Seade peab olema maandatud.
Kontrollige, kas andmesildil toodud
elektrilised parameetrid vastavad
vooluvõrgu näitajatele. Vastasel juhul
võtke ühendust elektrikuga.
Kasutage alati nõuetekohaselt
paigaldatud ohutut pistikupesa.
Ärge kasutage mitmikpistikuid ega
pikenduskaableid.
Veenduge, et te ei vigastaks
toitepistikut ega -juhet. Kui seadme
toitekaabel tuleb välja vahetada, siis
pöörduge meie hoolduskeskusse.
Jälgige, et toitejuhe ei jääks vastu
seadme ust, eriti siis, kui uks on
kuum.
Isoleeritud ja isoleerimata osad
peavad olema kinnitatud nii, et neid ei
saaks eemaldada ilma tööriistadeta.
Ühendage toitepistik seinakontakti
alles pärast paigalduse lõpuleviimist.
Veenduge, et pärast paigaldamist
säilib juurdepääs toitepistikule.
Kui seinakontakt logiseb, ärge sinna
toitepistikut pange.
www.aeg.com4
Seadet välja lülitades ärge tõmmake
toitekaablist. Hoidke alati kinni
toitepistikust.
Kasutage ainult õigeid
isolatsiooniseadiseid: kaitselüliteid,
kaitsmeid (keermega kaitsmed tuleb
pesast eemaldada), maalekkevoolu
kaitsmeid ja kontaktoreid.
Seadme ühendus vooluvõrguga tuleb
varustada mitmepooluselise
isolatsiooniseadisega.
Isolatsiooniseadise lahutatud
kontaktide vahemik peab olema
vähemalt 3 mm.
See seade vastab EÜ direktiividele.
2.3 Kasutamine
HOIATUS!
Vigastuse, põletuse,
elektrilöögi või plahvatuse
oht!
Kasutage seda seadet ainult kodustes
tingimustes.
Ärge muutke seadme tehnilisi
omadusi.
Veenduge, et ventilatsiooniavad ei
oleks tõkestatud.
Ärge jätke töötavat seadet
järelevalveta.
Lülitage seade välja pärast igakordset
kasutamist.
Olge töötava seadme ukse avamisel
ettevaatlik. Välja võib paiskuda tulist
õhku.
Ärge kasutage seadet märgade
kätega või juhul, kui seade on
kontaktis veega.
Äge suruge avatud uksele.
Ärge kasutage seadet tööpinna ega
hoiukohana.
Seadme ust avades olge ettevaatlik.
Alkoholi sisaldavate komponentide
kasutamise tagajärjel võib alkohol
õhuga seguneda.
Kui avate ukse, vältige seadme
läheduses sädemeid või lahtist leeki.
Ärge pange süttivaid või süttiva
ainega määrdunud esemeid
seadmesse, selle lähedusse või
peale.
HOIATUS!
Seadme vigastamise või
kahjustamise oht!
Et ära hoida emaili kahjustumist või
värvi muutumist:
ärge asetage ahjunõusid ega teisi
esemeid vahetult seadme põhjale.
ärge asetage alumiiniumfooliumit
vahetult seadme põhjale.
ärge pange tulist vett vahetult
kuuma seadmesse.
ärge hoidke niiskeid nõusid ja
toitu seadmes pärast
toiduvalmistamise lõppu.
olge tarvikute eemaldamisel ja
paigaldamisel ettevaatlik.
Emaili värvi muutumine ei mõjuta
seadme tööd. Tegemist ei ole
defektiga garantii seisukohast.
Vedelikke sisaldavate kookide puhul
kasutage sügavat panni.
Puuviljamahlad tekitavad püsivaid
plekke.
See seade on ette nähtud ainult
toiduvalmistamiseks. Muul otstarbel,
näiteks ruumide soojendamiseks,
seda kasutada ei tohi.
Küpsetamisel peab ahjuuks olema
alati suletud.
2.4 Puhastus ja hooldus
HOIATUS!
Vigastuse, tulekahju või
seadme kahjustamise oht!
Enne hooldust lülitage seade välja ja
ühendage toitepistik pistikupesast
lahti.
Veenduge, et seade on maha
jahtunud. Klaaspaneelid võivad
puruneda.
Kui ukse klaaspaneeli tekib mõra,
tuleb see kohe välja vahetada.
Pöörduge teeninduskeskusse.
Olge ukse seadme küljest
eemaldamisel ettevaatlik. Uks on
raske!
Puhastage seadet regulaarselt, et
vältida pinnamaterjali kahjustumist.
Seadmesse jäänud rasv või toit võib
põhjustada tulekahju.
Puhastage seadet pehme niiske
lapiga. Kasutage ainult neutraalseid
pesuaineid. Ärge kasutage
abrasiivseid tooteid, küürimisšvamme,
lahusteid ega metallist esemeid.
Ahjupihusti kasutamisel järgige
pakendil olevaid ohutusjuhiseid.
EESTI 5
Katalüütilise emaili (kui see on
olemas) puhastamisel ärge kasutage
mingeid pesuaineid.
2.5 Sisevalgusti
Selles seadmes kasutatav valgustipirn
või halogeenlamp on mõeldud
kasutamiseks ainult kodumasinates.
Ärge kasutage seda ruumide
valgustamiseks.
HOIATUS!
Elektrilöögi oht!
Enne lambi asendamist ühendage
seade vooluvõrgust lahti.
Kasutage ainult ühesuguste tehniliste
näitajatega lampe.
2.6 Jäätmekäitlus
HOIATUS!
Lämbumis- või vigastusoht!
Eemaldage seade vooluvõrgust.
Lõigake toitekaabel seadme küljest
lahti ja visake ära.
Eemaldage seadme ukse fiksaator, et
vältida laste ja loomade seadmesse
lõksujäämist.
3. SEADME KIRJELDUS
3.1 Ülevaade
6 7 2532 41
13
5
4
3
2
1
9
8
10
11
12
1
Juhtpaneel
2
Keeduväljade tuled/sümbolid
3
Ahju funktsioonide nupp
4
Toite tuli / sümbol / indikaator
5
Elektronprogrammeerija
6
Temperatuuri nupp
7
Temperatuuri tuli / sümbol /
indikaator
8
Keeduväljade nupud
9
Kütteelement
10
Valgusti
11
Ventilaator
12
Ahjuriiuli tugi, eemaldatav
13
Ahjuriiuli tasandid
3.2 Tarvikud
Traatrest
Keedunõudele, koogivormidele,
praadidele.
Küpsetusplaat
Kookidele ja küpsistele.
www.aeg.com6
Grill/küpsetuspann
Küpsetamiseks ja röstimiseks või rasva
kogumiseks.
Teleskoopsiinid
Restidele ja plaatidele.
4. ENNE ESIMEST KASUTAMIST
HOIATUS!
Vt ohutust käsitlevaid
peatükke.
4.1 Esmane puhastamine
Eemaldage kõik tarvikud ja
eemaldatavad ahjuriiuli toed.
Vt jaotist "Puhastus ja
hooldus".
Enne esmakordset kasutamist tuleb
seade puhastada.
Pange kõik tarvikud ja eemaldatavad
ahjuresti toed oma kohale tagasi.
4.2 Kellaaja seadmine
Enne ahju kasutamist peate määrama
kellaaja.
Kellaaja funktsiooni indikaator vilgub, kui
ühendate seadme elektrivõrku, kui on
olnud elektrikatkestus või kui taimer pole
seadistatud.
Õige aja valimiseks vajutage nuppe
või .
Umbes viie sekundi pärast vilkumine
lakkab ja ekraanil kuvatakse valitud
kellaaeg.
4.3 Kellaaja muutmine
Kellaaega ei saa muuta, kui
töötavad funktsioonid Kestus
või Lõpp .
Vajutage järjest , kuni ekraanil hakkab
vilkuma kellaaja indikaator.
Uue kellaaja seadistamist vt jaotisest
"Kellaaja seadmine".
5. IGAPÄEVANE KASUTAMINE
HOIATUS!
Vt ohutust käsitlevaid
peatükke.
5.1 Sisselükatavad nupud
Seadme kasutamiseks vajutage nuppu.
Nupp tõuseb esile.
EESTI 7
5.2 Seadme sisse- ja
väljalülitamine
Oleneb mudelist, kas
seadmel on nuppude
sümbolid, indikaatorid või
tuled:
Indikaator süttib, kui ahi
kuumeneb.
Tuli süttib, kui seade
töötab.
Sümbol näitab, kas
nupuga on mõni
keeduväljadest sisse
lülitatud, ahju funktsioone
või temperatuuri.
1. Ahju funktsiooni valimiseks keerake
ahjufunktsioonide nuppu.
2. Temperatuuri valimiseks keerake
temperatuuri nuppu.
3. Seadme väljalülitamiseks keerake
ahjufunktsioonide ja temperatuuri
nupud väljas-asendisse.
5.3 Ahju funktsioonid
Ahju funktsioon Rakendus
Välja lülitatud Seade on välja lülitatud.
Sisevalgustus Ahjuvalgusti aktiveerimiseks ilma küpsetusfunktsiooni‐
ta.
Pöördõhk Küpsetamiseks korraga kuni kolmel tasandil ja toidu
kuivatamiseks.Seadke ahju temperatuur 20–40 °C ma‐
dalamaks kui funktsiooniga Ülemine + alumine kuumu‐
tus.
Pitsarežiim Ühel ahjutasandil toitude küpsetamiseks, mis vajavad
intensiivsemat pruunistamist ja krõbedat põhja. Seadke
ahju temperatuur 20 - 40 °C madalamaks kui funktsioo‐
niga Ülemine + alumine kuumutus.
Ülemine + alu‐
mine kuumutus
Ahju ühel tasandil küpsetamiseks ja röstimiseks.
Alumine kuumu‐
tus
Krõbeda põhjaga kookide küpsetamiseks ja toidu hoi‐
distamiseks.
Sulatamine Külmutatud toidu sulatamiseks.
www.aeg.com8
Ahju funktsioon Rakendus
Grill Õhemate toitude grillimiseks ja leiva/saia röstimiseks.
Kiirgrill Lamedate toiduainete suures koguses grillimiseks ja
röstimiseks.
Turbogrill Suuremate kondiga liha- või linnulihatükkide röstimi‐
seks ühel riiulitasandil. Ka gratineerimiseks ja pruunis‐
tamiseks.
5.4 Ekraan
A B C
A) Funktsiooni indikaatorid
B) Kellaaja ekraan
C) Funktsiooni indikaator
5.5 Nupud
Nupp Funktsioon Kirjeldus
MIINUS Kellaaja valimiseks.
KELL Kella funktsiooni määramiseks.
PLUSS Kellaaja valimiseks.
5.6 Keeduväljade nupud
Pliiti saab kasutada keeduväljadele
vastavate nuppude abil. Lisateavet leiate
pliidi kasutusjuhendist.
Lugege kindlasti läbi pliidi
kasutusjuhendi jaotis
"Ohutusinfo".
5.7 Soojusastmed
Keeduvälja tuled näitavad, milline väli on
valitud.
HOIATUS!
Vt jaotist "Seadme kirjeldus".
Nupu tähis Funktsioon
0 Välja lülitatud
Soojashoidmise
aste
1 - 9 Soojusastmed
1. Keerake juhtnupp vajalikule
soojusastmele.
2. Toiduvalmistamise lõpetamiseks
keerake nupp väljas-asendisse.
EESTI 9
5.8 Automaatne
kiirsoojendus
Kehtib ainult automaatse
kiirkuumutusega pliitide
puhul.
Automaatse kiirkuumutuse funktsioon
kuumutab keeduvälja mõnda aega
täisvõimsusel.
1. Funktsiooni sisselülitamiseks
keerake keeduvälja nuppu päripäeva
nii kaugele kui võimalik (üle kõrgeima
soojusastme).
2. Valige kohe sobiv soojusaste.
3. Funktsiooni väljalülitamiseks keerake
nupp väljas-asendisse.
5.9 Topeltvälja kasutamine
(kui on olemas)
Topeltvälja aktiveerimiseks
keerake nuppu päripäeva.
Ärge keerake üle
väljalülitusasendi.
1. Keerake nupp päripäeva asendisse
9.
2. Keerake nupp aeglaselt , kuni
kuulete klõpsatust. Kaks keeduvälja
on sisse lülitatud.
3. Vajaliku soojusastme valimiseks vt
"Soojusastmed".
6. KELLA FUNKTSIOONID
6.1 Kellafunktsioonide tabel
Kellafunktsioon Rakendus
Kellaaeg Kellaaja määramiseks, muutmiseks või kontrollimiseks.
Minutilugeja Pöördloendusaja valimiseks. See funktsioon ei mõjuta
seadme tööd.
Kestus Ahju küpsetusaja valimiseks.
Lõpp Küpsetuse lõpuaja valimiseks.
Võite valida korraga
funktsioonid Kestus ja
Lõpp , et määrata, kui
kaua ahi peaks töötama ning
millal see peaks välja
lülituma. See võimaldab
seadme teatud aja
möödumisel sisse lülitada.
Esmalt valige Kestus ja
seejärel Lõpp .
6.2 Kellafunktsioonide
valimine
Kestuse ja Lõpu valimiseks
valige ahju funktsioon ja
küpsetustemperatuur. Minutilugeja
puhul pole see vajalik.
1. Vajutage järjest , kuni vajaliku
kellafunktsiooni indikaator hakkab
vilkuma.
2. Vajutage
või vajaliku
kellafunktsiooni valimiseks.
Kellafunktsioon töötab. Näidikul
kuvatakse valitud kellafunktsiooni
indikaator.
Minutilugeja funktsiooni
puhul kuvatakse ekraanil
järelejäänud aeg.
3. Kui aeg on täis, siis hakkab
kellafunktsiooni indikaator vilkuma ja
www.aeg.com10
kõlab helisignaal. Vajutage nuppu, et
signaal välja lülitada.
4. Seadme väljalülitamiseks keerake
ahjufunktsioonide nupp ja
temperatuurinupp väljas-asendisse.
Funktsioonide Kestus ja
Lõpp puhul lülitub ahi
automaatselt välja.
6.3 Kellafunktsioonide
tühistamine
1. Vajutage järjest , kuni soovitud
funktsiooni indikaator hakkab
vilkuma.
2. Vajutage ja hoidke .
Kellafunktsioon lülitub mõne sekundi
pärast välja.
7. TARVIKUTE KASUTAMINE
HOIATUS!
Vt ohutust käsitlevaid
peatükke.
7.1 Tarvikute sisestamine
Traatrest:
Lükake rest ahjuresti tugedele ja jälgige,
et kumerused oleksid allpool.
Sügav pann:
Lükake sügav pann ahjuresti tugedele.
Traatrest koos sügava panniga:
Lükake sügav pann restitugede
juhikutesse ja traatrest selle kohal
olevatesse juhikutesse.
Kõikidel tarvikutel on
ohutuse suurendamiseks
väikesed sälgud vasakul
ja paremal serval. Need
sälgud aitavad ära hoida
ka kaldumist.
Resti kõrge äär takistab
nõude mahalibisemist.
7.2 Teleskoopsiinid –
tarvikute sisestamine
ETTEVAATUST!
Enne ahju ukse sulgemist
peavad teleskoopsiinid
olema täielikult seadmesse
sisse lükatud.
Traatrest:
Paigutage traatrest teleskoopsiinidele nii,
et selle jalad jäävad allapoole.
Kõrge serv traatresti ümber
takistab ahjunõude
mahalibisemist.
EESTI 11
Küpsetusplaat või sügav pann:
Paigutage küpsetusplaat või sügav pann
teleskoopsiinidele.
Traatrest koos sügava panniga:
Pange traatrest sügava panni peale.
Pange traatrest ja sügav pann
teleskoopsiinidele.
8. LISAFUNKTSIOONID
8.1 Jahutusventilaator
Seadme töö ajal lülitub jahutusventilaator
automaatselt sisse, et hoida seadme
pinnad jahedana. Kui lülitate seadme
välja, jääb jahutusventilaator tööle, kuni
seade on maha jahtunud.
9. VIHJEID JA NÄPUNÄITEID
HOIATUS!
Vt ohutust käsitlevaid
peatükke.
Tabelites esitatud
temperatuurid ja
küpsetusajad on ainult
soovituslikud. Täpsemalt
sõltuvad need retseptist ning
kasutatava tooraine
kvaliteedist ja kogustest.
9.1 Pliidiga toiduvalmistamise näited
Sooju‐
saste
Rakendus Aeg
(min.)
Näpunäited
1 Valmistatud toidu soojas hoidmi‐
seks.
vastavalt
vajadu‐
sele
Pange nõule kaas peale.
www.aeg.com12
Sooju‐
saste
Rakendus Aeg
(min.)
Näpunäited
1 - 2 Hollandi kastme valmistamiseks
ning või, šokolaadi ja želatiini su‐
latamiseks.
5 - 25 Aeg-ajalt segage.
1 - 2 Kohevate omlettide ja küpseta‐
tud munade valmistamiseks.
10 - 40 Valmistage kaane all.
2 - 3 Riisi- ja piimatoitude valmistami‐
seks ja valmistoitude soojenda‐
miseks.
25 - 50 Lisage vedelikku kaks korda nii
palju kui riisi. Segage piimatoite
poole peal.
3 - 4 Juurvilja, kala ja liha aurutami‐
seks.
20 - 45 Lisage paar supilusikatäit vede‐
likku.
4 - 5 Kartulite aurutamiseks. 20 - 60 Kasutage maks ¼ l vett 750 g
kartulite kohta.
4 - 5 Suuremate toidukoguste, hau‐
tiste ja suppide valmistamiseks.
60 - 150 Lisage maksimaalselt 3 l vett.
6 - 7 Eskalopi, vasikalihast cordon
bleu, karbonaadi, kotlettide,
vorstide, maksa, munade, pan‐
nkookide ja sõõrikute kergeks
praadimiseks ning keedutaigna
valmistamiseks.
vastavalt
vajadu‐
sele
Pöörake poole aja möödudes.
7 - 8 Praekartulite, seljatükkide, prae‐
lõikude tugevaks praadimiseks.
5 - 15 Pöörake poole aja möödudes.
9 Suurte koguste vee ja pasta keetmiseks, liha pruunistamiseks (guljašš, pajap‐
raad), friikartulite valmistamiseks.
9.2 Ukse sisekülg
Mõne mudeli puhul leiate ukse
siseküljelt:
ahjutasandite numbrid.
andmed ahju funktsioonide kohta ning
levinumate toitude soovitatavad
ahjutasandid ja temperatuurid.
9.3 Küpsetamine
Teie uus ahi võib küpsetada erinevalt
kui teie varasem seade. Kohandage
oma tavapärased seaded
(temperatuur, küpsetusajad) ja
ahjutasandid vastavalt tabelites
toodud väärtustele.
Esimesel kasutamisel soovitatakse
kasutada madalamat temperatuuri.
Kui te oma retsepti jaoks sobivat
seadistust ei leia, siis kasutage
mõnda muud, mis oleks võimalikult
sarnane.
Kui küpsetate kooke rohkem kui ühel
ahjutasandil, võib küpsetusaega
10-15 minuti võrra pikendada.
Eri kõrgusel küpsetatavad koogid ja
küpsetised ei pruunistu algul alati
võrdselt. Sel juhul ärge temperatuuri
seadistust muutke. Erinevused
kaovad küpsetamise ajal.
Pikema küpsetusaja puhul võite ahju
umbes 10 minutit enne
küpsetusprogrammi lõppu välja
lülitada ja kasutada jääkkuumust.
Kui kasutate külmutatud toitu, võivad
ahjus olevad plaadid küpsetamise ajal
kõverduda. Kui plaadid jälle maha
jahtuvad, taastub esialgne kuju.
EESTI 13
9.4 Nõuandeid küpsetamiseks
Küpsetustulemused Võimalik põhjus Lahendus
Koogi põhi ei ole piisavalt
pruunistunud.
Vale ahjutasand. Pange kook madalamale ah‐
jutasandile.
Kook vajub kokku ja muutub
vesiseks, klimbiliseks, triibu‐
liseks.
Ahju temperatuur on liiga
kõrge.
Järgmisel küpsetamisel va‐
lige veidi madalam ahju tem‐
peratuur.
Kook vajub kokku ja muutub
vesiseks, klimbiliseks, triibu‐
liseks.
Küpsetusaeg on liiga lühike. Määrake pikem küpsetu‐
saeg. Kõrgema tempera‐
tuuri valimisel ei saa kü‐
psetusaega lühendada.
Kook vajub kokku ja muutub
vesiseks, klimbiliseks, triibu‐
liseks.
Taignas on liiga palju vede‐
likku.
Kasutage vähem vedelikku.
Pöörake tähelepanu segami‐
saegadele, eriti siis, kui ka‐
sutate taignasegajat.
Kook on liiga kuiv. Ahju temperatuur on liiga
madal.
Järgmisel küpsetamisel va‐
lige kõrgem ahju tempera‐
tuur.
Kook on liiga kuiv. Küpsetusaeg on liiga pikk. Järgmisel küpsetamisel va‐
lige lühem küpsetusaeg.
Kook ei pruunistu ühtlaselt. Ahju temperatuur on liiga
kõrge ja küpsetusaeg liiga
lühike.
Valige madalam ahju tem‐
peratuur ja pikem küpsetu‐
saeg.
Kook ei pruunistu ühtlaselt. Taigen pole ühtlaselt jaota‐
tud.
Laotage taigen ühtlaselt kü‐
psetusplaadile.
Kook ei saa antud küpsetu‐
sajaga valmis.
Ahju temperatuur on liiga
madal.
Järgmisel küpsetamisel va‐
lige veidi kõrgem ahju tem‐
peratuur.
9.5 Küpsetamine ühel ahjutasandil:
Küpsetamine vormides
Toit Funktsioon Temperatuur
(°C)
Aeg (min.) Ahju tasand
Gugelhupf / nu‐
psusai
Pöördõhk 150 - 160 50 - 70 1
Madeira kook /
puuviljakoogid
Pöördõhk 140 - 160 70 - 90 1
Fatless sponge
cake / rasvava‐
ba keeks
Pöördõhk 140 - 150 35 - 50 2
www.aeg.com14
Toit Funktsioon Temperatuur
(°C)
Aeg (min.) Ahju tasand
Fatless sponge
cake / rasvava‐
ba keeks
Ülemine + alu‐
mine kuumutus
160 35 - 50 2
Koogipõhi –
muretaignast
Pöördõhk
170 - 180
1)
10 - 25 2
Koogipõhi –
keeksitaignast
Pöördõhk 150 - 170 20 - 25 2
Apple pie / õu‐
nakook (2 vormi,
Ø 20 cm, paigu‐
tatud diagonaal‐
selt)
Pöördõhk 160 60 - 90 2
Apple pie / õu‐
nakook (2 vormi,
Ø 20 cm, paigu‐
tatud diagonaal‐
selt)
Ülemine + alu‐
mine kuumutus
180 70 - 90 1
Juustukook 1 Ülemine + alu‐
mine kuumutus
170 - 190 60 - 90 1
1)
Eelsoojendage ahi.
Koogid / küpsetised / saiad küpsetusplaadil
Toit Funktsioon Temperatuur
(°C)
Aeg (min.) Ahju tasand
Pärmitaignast
kringel / pärg
Ülemine + alu‐
mine kuumutus
170 - 190 30 - 40 3
Jõulukook Ülemine + alu‐
mine kuumutus
160 - 180
1)
50 - 70 2
Leib (rukkileib):
1. Küpseta‐
mise esi‐
mene pool.
2. Küpseta‐
mise teine
pool.
Ülemine + alu‐
mine kuumutus
1. 230
1)
2. 160 - 180
1. 20
2. 30 - 60
1
Tuuletaskud/
ekleerid
Ülemine + alu‐
mine kuumutus
190 - 210
1)
20 - 35 3
Rullbiskviit Ülemine + alu‐
mine kuumutus
180 - 200
1)
10 - 20 3
Kuiv purukook Pöördõhk 150 - 160 20 - 40 3
EESTI 15
Toit Funktsioon Temperatuur
(°C)
Aeg (min.) Ahju tasand
Mandlikook/
suhkrukoogid
Ülemine + alu‐
mine kuumutus
190 - 210
1)
20 - 30 3
Puuviljakoogid
(pärmitaignast/
keeksi‐
taignast)
2)
Pöördõhk 150 35 - 55 3
Puuviljakoogid
(pärmitaignast/
keeksi‐
taignast)
2)
Ülemine + alu‐
mine kuumutus
170 35 - 55 3
Muretaignast
puuviljakoogid
Pöördõhk 160 - 170 40 - 80 3
Õrna kattega (nt
kohupiim, koor,
keedukreem)
pärmitaignakü‐
psetised
Ülemine + alu‐
mine kuumutus
160 - 180
1)
40 - 80 3
1)
Eelsoojendage ahi.
2)
Kasutage sügavat panni.
Küpsised
Toit Funktsioon Temperatuur
(°C)
Aeg (min.) Ahju tasand
Muretaignast
küpsised
Pöördõhk 150 - 160 10 - 20 3
Short bread / lii‐
vaküpsised /
soolapulgad
Pöördõhk 140 20 - 35 3
Short bread / lii‐
vaküpsised /
soolapulgad
Ülemine + alu‐
mine kuumutus
160
1)
20 - 30 3
Keeksitaignast
küpsised
Pöördõhk 150 - 160 15 - 20 3
Munavalgest kü‐
psetised / besee
Pöördõhk 80 - 100 120 - 150 3
Makroonid Pöördõhk 100 - 120 30 - 50 3
Pärmitaignast
küpsised
Pöördõhk 150 - 160 20 - 40 3
www.aeg.com16
Toit Funktsioon Temperatuur
(°C)
Aeg (min.) Ahju tasand
Lehttaignakü‐
psetised
Pöördõhk
170 - 180
1)
20 - 30 3
Saiakesed Pöördõhk
160
1)
10 - 25 3
Saiakesed Ülemine + alu‐
mine kuumutus
190 - 210
1)
10 - 25 3
Small cakes /
väikesed koogid
(20 tk küpsetus‐
plaadil)
Pöördõhk
150
1)
20 - 35 3
Small cakes /
väikesed koogid
(20 tk küpsetus‐
plaadil)
Ülemine + alu‐
mine kuumutus
170
1)
20 - 30 3
1)
Eelsoojendage ahi.
9.6 Vormiroad ja gratäänid
Toit Funktsioon Temperatuur
(°C)
Aeg (min.) Ahju tasand
Pastavorm Ülemine + alu‐
mine kuumutus
180 - 200 45 - 60 1
Lasanje Ülemine + alu‐
mine kuumutus
180 - 200 25 - 40 1
Aedviljagra‐
tään
1)
Turbogrill 160 - 170 15 - 30 1
Juustukattega
baguette'id
Pöördõhk 160 - 170 15 - 30 1
Magusad vormi‐
road
Ülemine + alu‐
mine kuumutus
180 - 200 40 - 60 1
Kalavormid Ülemine + alu‐
mine kuumutus
180 - 200 30 - 60 1
Täidetud köögi‐
viljad
Pöördõhk 160 - 170 30 - 60 1
1)
Eelsoojendage ahi.
9.7 Küpsetamine mitmel
tasandil
Kasutage pöördõhu funktsiooni.
EESTI 17
Koogid / küpsetised / saiad küpsetusplaadil
Toit Temperatuur
(°C)
Aeg (min.) Ahju tasand
2 tasandit 3 tasandit
Tuuletaskud/
ekleerid
160 - 180
1)
25 - 45 1 / 4 -
Kuiv purukook 150 - 160 30 - 45 1 / 4 -
1)
Eelsoojendage ahi.
Küpsised / small cakes / väikesed koogid / küpsetised / saiakesed
Toit Temperatuur
(°C)
Aeg (min.) Ahju tasand
2 tasandit 3 tasandit
Muretainaküps‐
ised
150 - 160 20 - 40 1 / 4 1 / 3 / 5
Short bread / Lii‐
vaküpsised /
Soolapulgad
140 25 - 45 1 / 4 1 / 3 / 5
Keeksitaignast
küpsised
160 - 170 25 - 40 1 / 4 -
Munavalgest kü‐
psetised, be‐
seed
80 - 100 130 - 170 1 / 4 -
Makroonid 100 - 120 40 - 80 1 / 4 -
Pärmitaignast
küpsised
160 - 170 30 - 60 1 / 4 -
Lehttaignakü‐
psetised
170 - 180
1)
30 - 50 1 / 4 -
Saiakesed 180 20 - 30 1 / 4 -
Small cakes /
Väikesed koogid
(20 tk küpsetus‐
plaadil)
150
1)
23 - 40 1 / 4 -
1)
Eelsoojendage ahi.
9.8 Pitsarežiim
Toit Temperatuur (°C) Aeg (min.) Ahju tasand
Pitsa (õhuke põhi)
200 - 230
1)2)
15 - 20 2
Pitsa (rohke kattega) 180 - 200 20 - 30 2
Puuviljakoogid 180 - 200 40 - 55 1
www.aeg.com18
Toit Temperatuur (°C) Aeg (min.) Ahju tasand
Spinatipirukas 160 - 180 45 - 60 1
Quiche Lorraine 170 - 190 45 - 55 1
Šveitsi juustupirukas 170 - 190 45 - 55 1
Juustukook 1 140 - 160 60 - 90 1
Õunakook, kattega 150 - 170 50 - 60 1
Köögiviljapirukas 160 - 180 50 - 60 1
Hapendamata leib
230 - 250
1)
10 - 20 2
Lehttaignaküpsetis
160 - 180
1)
45 - 55 2
Flammekuchen (pit‐
sataoline Elsassi
roog)
230 - 250
1)
12 - 20 2
Vene pirukad (calz‐
oned vene moodi)
180 - 200
1)
15 - 25 2
1)
Eelsoojendage ahi.
2)
Kasutage sügavat panni.
9.9 Röstimine
Kasutage küpsetamisel
kuumakindlaid ahjunõusid (vt tootja
juhiseid).
Suuri praetükke võib küpsetada
sügaval pannil (kui see on olemas) või
sügava panni kohale asetatud
traatrestil.
Taisest lihast praadide küpsetamisel
kasutage kaanega küpsetusvorme. Nii
jääb liha mahlasem.
Kõiki praade, mille puhul soovitakse
pruunistamist või krõbedat koorikut,
võiks valmistada kaaneta
küpsetusvormis.
Soovitame ahjus küpsetada liha ja
kala, mis kaalub vähemalt 1 kg.
Kui soovite vältida lihamahlade ja
rasva panni külge kõrbemist, siis
pange panni veidi vedelikku.
Vajadusel pöörake liha ümber (pärast
1/2–2/3 küpsetusaja möödumist).
Kastke suuri praade ja linnuliha
praeleemega mitu korda küpsetamise
jooksul. Nii saate parema prae.
Võite seadme umbes 10 minutit enne
küpsetusaja lõppemist välja lülitada ja
jääkkuumust kasutada.
9.10 Lihaküpsetustabelid
Veiseliha
Toit Kogus Funktsioon Tempera‐
tuur (°C)
Aeg (min.) Ahju tasand
Pajapraad 1 - 1,5 kg Ülemine +
alumine kuu‐
mutus
230 120 - 150 1
EESTI 19
Toit Kogus Funktsioon Tempera‐
tuur (°C)
Aeg (min.) Ahju tasand
Rostbiif või filee:
väheküps
paksuse cm
kohta
Turbogrill
190 - 200
1)
5 - 6 1
Rostbiif või filee:
poolküps
paksuse cm
kohta
Turbogrill
180 - 190
1)
6 - 8 1
Rostbiif või filee:
täisküps
paksuse cm
kohta
Turbogrill
170 - 180
1)
8 - 10 1
1)
Eelsoojendage ahi.
Sealiha
Toit Kogus Funktsioon Tempera‐
tuur (°C)
Aeg (min.) Ahju tasand
Abatükk / kael /
kints
1 - 1,5 kg Turbogrill 160 - 180 90 - 120 1
Karbonaad / ri‐
bipraad
1 - 1,5 kg Turbogrill 170 - 180 60 - 90 1
Pikkpoiss 750 g - 1 kg Turbogrill 160 - 170 50 - 60 1
Seakoot (eelval‐
mistatud)
750 g - 1 kg Turbogrill 150 - 170 90 - 120 1
Vasikaliha
Toit Kogus (kg) Funktsioon Tempera‐
tuur (°C)
Aeg (min.) Ahju tasand
Röstitud vasi‐
kaliha
1 Turbogrill 160 - 180 90 - 120 1
Vasikakoot 1.5 - 2 Turbogrill 160 - 180 120 - 150 1
Lambaliha
Toit Kogus (kg) Funktsioon Tempera‐
tuur (°C)
Ahju tasand
Aeg (min.) Ahju tasand
Lambakoot /
lambapraad
1 - 1.5 Turbogrill 150 - 170 100 - 120 1
Lamba selja‐
tükk
1 - 1.5 Turbogrill 160 - 180 40 - 60 1
www.aeg.com20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

AEG EE3013021M Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend