5
Toidunõude mikrolaineahjusobivuse
määramine
• Asetage testitav toidunõu mikrolaineahju sisse
koos klaasiga, mis on poolenisti veega täidetud.
Kuumutage üks minut 1000W juures (100%). Kui
toidunõu kuumeneb, ei tohiks seda
mikrolaineahjus kasutada. Kui nõu on vaid kergelt
soe, võib seda kasutada toidu soojendamiseks,
mitte aga valmistamiseks. Kui toidunõu on
toatemperatuuril, sobib see igakülgseks
mikrolaineahjus kasutamiseks.
• Pabersalvrätid, vahapaber, paberist
majapidamislapid, taldrikud, tassid, karbid,
paberist külmutamispakendid ja pappnõud on
mikrolaineahjus kasutamiseks mugavad.
Veenduge alati, et nõud on täidetud
mikrolaineenergiat absorbeeriva vedeliku või
toiduga, nii ei kuumene need ohtlikult üle.
• Paljud plastnõud, tassid, külmikukarbid ja toidukile
on mikrolaineahjus kasutamiseks sobivad. Järgige
nende kasutamisel tootja instruktsioone. Vältige
plastnõude kasutamist toitude puhul, mis
sisaldavad palju rasva või suhkrut – niisugused
toidud kuumenevad kõrge temperatuurini ja mõni
plastisort võib sulada.
• Metallnõusid ning metallkaunistustega nõusid ei
tohi mikrolaineahjus kasutada, välja arvatud juhul,
kui need on välja töötatud spetsiaalselt
mikrolaineahjus kasutamiseks.
• Kitseneva avaga anumad (näiteks pudelid) ei sobi
mikrolaineahjus toidu valmistamiseks.
• Kuuma sisuga toidunõult kaant eemaldades olge
ettevaatlik, et end auruga mitte põletada.
HOIATUS! Ärge jätke ahju järelvalveta ning
kontrollige seda toitu valmistades
aeg-ajalt – eriti siis, kui toitu
valmistatakse või soojendatakse
plastist, paberist või muudest
süttivatest materjalidest nõudes. Kui
mikrolaineahjus tekkib suits, hoidke
ahju uks kinni ja lülitage ahi välja või
eemaldage toitejuhtme pistik
kontaktist, kuni suitsu eraldumine
lakkab.
Mikrolaineahjus valmistamiseks sobivad
toiduained
• Ärge soojendage mikrolaineahjus plekkpurgis toitu
ega konserve. Tõstke toit alati sobivasse nõusse
ümber.
•
Mikrolaineahi ei sobi toiduainete friteerimiseks, kuna
sellisel juhul ei ole võimalik rasva temperatuuri
kontrollida ning olukord võib muutuda ohtlikuks.
•
Popkorni võib mikrolaineahjus valmistada, kuid ainult
sobivates pakendites või anumates, mis on
spetsiaalselt selleks mõeldud. Popkorni
valmistamisel ei tohi mikrolaineahju kunagi
järelvalveta jätta.
• Mittepoorse pinna või tugeva kestaga toiduained
tuleb enne mikrolaineahjus valmistamist kahvliga
läbi torgata, et vältida toidu plahvatamist.
Auklikuks tuleb torgata näiteks õunad, kartulid,
kanamaks ja munakollased.
HOIATUS:
Vedelike (supid, kastmed ja joogid) mikrolaineahjus
kuumutamisel võib vedeliku temperatuur üle
keemispunkti tõusta ka siis, kui vedelikus
iseloomulikku mullitamist ei teki. See võib põhjustada
kuuma vedeliku äkilise ülekeemise. Selle vältimiseks
tuleks kasutusele võtta järgmised abinõud:
1. Ärge kasutage mikrolaineahjus sirgete servade ja
kitsa kaelaga anumaid.
2. Ärge kuumutage vedelikku üle.
3. Segage vedelikku enne anuma mikrolaineahju
asetamist ja pärast poole kuumutamisaja möödumist.
4. Pärast kuumutamise lõppu laske vedelikul mõnda
aega mikrolaineahjus seista. Enne anuma ahjust
välja võtmist segage vedelik veel kord ettevaatlikult
läbi.
• Mõned toiduained, näiteks terved munad ja
hermeetiliselt suletud purgid ja pakendid, võivad
mikrolaineahjus plahvatada ning neid ei tohiks seal
soojendada. Mõnikord võivad valmistamise ajal
plahvatada ka ilma kooreta keedetavad munad.
Torgake munakollasele alati auk sisse, seejärel
katke muna kaanega ja laske enne kaane
eemaldamist minut aega seista.
MÄRKUS:
•
Ärge püüdke mikrolaineahju pöörlevat alust käega
pöörata. See võib põhjustada seadme
vaegfunktsioneerimise.
• Mikrolaineahjus tekkivad elektrilahendused on
tavaliselt põhjustatud sellest, et ahju on asetatud
metalli sisaldav toidunõu. Pidevad
elektrilahendused võivad seadet pöördumatult
kahjustada, seepärast lülitage ahi niisugusel juhul
välja ja kontrollige toidunõud.
•
Kandke hoolt, et mikrolaineahju peal, külgedel, taga
ja põhjal asuvaid ventilatsiooniavasid ei blokeeritaks.
Ärge kasutage mikrolaineahju
kommertseesmärkidel.
See mikrolaineahi on mõeldud ainult koduseks
kasutamiseks.
Säilitage kasutusjuhend edaspidiseks
konsulteerimiseks.