• Järsk praksuv heli seadme seest, mida
põhjustab soojuspaisumine (loomulik ja
ohutu füüsikaline nähtus).
• Nõrk klõpsuv heli temperatuuri
regulaatorist, kui kompressor lülitub sisse
või välja.
Näpunäiteid energia säästmiseks
• Ärge avage sügavkülmiku ust sageli ja
ärge jätke ust lahti kauemaks, kui
hädavajalik.
• Kui ruumi temperatuur on kõrge või kui
seade on täis ja temperatuuriregulaator
on seatud madalale tasemele, võib
kompressor pidevalt töötada,
põhjustades härmatise või jää tekkimist
aurustil. Sellisel juhul seadke
temperatuuriregulaator soojemale
tasemele, et võimaldada automaatset
sulatamist ja vähendada seeläbi energia
tarbimist.
Soovitusi värske toidu säilitamiseks
külmikus
Parima tööjõudluse tagamiseks:
• ärge pange külmikusse sooja toitu või
auravaid vedelikke,
• katke toiduained kinni või mähkige sisse,
eriti juhul, kui toiduaine on tugeva
lõhnaga,
• pange toidud külmikusse nii, et õhk saaks
nende ümber liikuda.
Näpunäiteid toidu säilitamiseks külmikus
Näpunäited:
• Liha (igasugune): mähkige sobivasse
pakendisse ja pange juurviljasahtli kohal
olevale klaasriiulile. Liha säilitusaeg on
1-2 päeva.
• Küpsetatud toidud, külmad road: katke
kinni ja asetage mistahes riiulile.
• Puu- ja köögiviljad: puhastage hoolikalt
ja pange selleks ette nähtud sahtlisse.
Pakkimata banaane, kartuleid, sibulaid,
küüslauku ei tohi külmikus hoida.
• Või ja juust: Pange spetsiaalsesse
õhukindlasse nõusse või mässige fooliumi
või polüetüleenist kotti ning suruge sealt
õhku välja niipalju kui võimalik.
• Pudelid: keerake peale kork ja
paigutage ukse küljes olevale
pudeliriiulile või pudelirestile (kui see on
olemas).
Näpunäiteid sügavkülmutamiseks
Sügavkülmutamise kõige tõhusamaks
kasutamiseks järgige paari olulist soovitust:
• toidu maksimaalne kogus, mida võib 24
tunni jooksul külmutada, on toodud
seadme andmesildil;
• külmutusprotsess kestab 24 tundi ja selle
aja jooksul ei tohiks uusi toiduaineid
külmikusse lisada;
• külmutage ainult kvaliteetset, värsket ja
korralikult puhastatud toitu;
• jagage toiduained väiksemateks
portsjoniteks, et see kiiresti läbi külmuks
ja et hiljem saaksite ainult vajaliku
koguse üles sulatada;
• mässige toit fooliumisse või
polüetüleenkilesse ja veenduge, et
pakend on õhukindel;
• ärge pange värsket külmutamata toitu
külmutatud toidu vastu, kuna vastasel
korral külmutatud toidu temperatuur
tõuseb;
• lahjad toiduained säilivad paremini ja
kauem kui rasvased toiduained, sool
vähendab toidu säilitusaega;
• jäätükkide tarbimine kohe pärast
sügavkülmikust väljavõtmist võib
põhjustada naha külmakahjustusi;
• säilitusaja jälgimiseks on soovitav igale
säilitatavale toidule märkida
külmutamiskuupäev.
Nõuandeid külmutatud toidu säilitamiseks
Parima tööjõudluse tagamiseks peaksite:
• veenduma, et poest ostetud külmutatud
toiduaineid säilitatakse juhiseid järgides;
EESTI
13