4
Toidunõude mikrolaineahjusobivuse
määramine
• Asetage testitav toidunõu mikrolaineahju sisse
koos klaasiga, mis on poolenisti veega täidetud.
Kuumutage üks minut 800W juures (100%). Kui
toidunõu kuumeneb, ei tohiks seda
mikrolaineahjus kasutada. Kui nõu on vaid kergelt
soe, võib seda kasutada toidu soojendamiseks,
mitte aga valmistamiseks. Kui toidunõu on
toatemperatuuril, sobib see igakülgseks
mikrolaineahjus kasutamiseks.
• Pabersalvrätid, vahapaber, paberist
majapidamislapid, taldrikud, tassid, karbid,
paberist külmutamispakendid ja pappnõud on
mikrolaineahjus kasutamiseks mugavad.
Veenduge alati, et nõud on täidetud
mikrolaineenergiat absorbeeriva vedeliku või
toiduga, nii ei kuumene need ohtlikult üle.
• Paljud plastnõud, tassid, külmikukarbid ja toidukile
on mikrolaineahjus kasutamiseks sobivad. Vältige
plastnõude kasutamist toitude puhul, mis
sisaldavad palju rasva või suhkrut – niisugused
toidud kuumenevad kõrge temperatuurini ja mõni
plastisort võib sulada.
• Ärge jätke ahju järelvalveta ning kontrollige seda
toitu valmistades aeg-ajalt – eriti siis, kui toitu
valmistatakse või soojendatakse plastist, paberist
või muudest süttivatest materjalidest nõudes. Kui
mikrolaineahjus tekkib suits, hoidke ahju uks kinni
ja lülitage ahi välja või eemaldage toitejuhtme
pistik kontaktist, kuni suitsu eraldumine lakkab.
• Metallnõusid ning metallkaunistustega nõusid ei
tohi mikrolaineahjus kasutada, välja arvatud juhul,
kui need on välja töötatud spetsiaalselt
mikrolaineahjus kasutamiseks.
• Kitseneva avaga anumad (näiteks pudelid) ei sobi
mikrolaineahjus toidu valmistamiseks.
• Kuuma sisuga toidunõult kaant eemaldades olge
ettevaatlik, et end auruga mitte põletada.
Mikrolaineahjus valmistamiseks sobivad
toiduained
• Ärge soojendage mikrolaineahjus plekkpurgis toitu
ega konserve. Tõstke toit alati sobivasse nõusse
ümber.
•
Mikrolaineahi ei sobi toiduainete friteerimiseks, kuna
sellisel juhul ei ole võimalik rasva temperatuuri
kontrollida ning olukord võib muutuda ohtlikuks.
•
Popkorni võib mikrolaineahjus valmistada, kuid ainult
sobivates pakendites või anumates, mis on spetsiaal-
selt selleks mõeldud. Popkorni valmistamisel ei tohi
mikrolaineahju kunagi järelvalveta jätta.
• Mittepoorse pinna või tugeva kestaga toiduained
tuleb enne mikrolaineahjus valmistamist kahvliga
läbi torgata, et vältida toidu plahvatamist.
Auklikuks tuleb torgata näiteks õunad, kartulid,
kanamaks ja munakollased.
HOIATUS:
Vedelike (supid, kastmed ja joogid) mikrolaineahjus
kuumutamisel võib vedeliku temperatuur üle keemis-
punkti tõusta ka siis, kui vedelikus iseloomulikku
mullitamist ei teki. See võib põhjustada kuuma vedeliku
äkilise ülekeemise. Selle vältimiseks tuleks kasutusele
võtta järgmised abinõud:
1. Ärge kasutage mikrolaineahjus sirgete servade ja
kitsa kaelaga anumaid.
2. Ärge kuumutage vedelikku üle.
3. Segage vedelikku enne anuma mikrolaineahju
asetamist ja pärast poole kuumutamisaja möödumist.
4. Pärast kuumutamise lõppu laske vedelikul mõnda
aega mikrolaineahjus seista. Enne anuma ahjust
välja võtmist segage vedelik veel kord ettevaatlikult
läbi.
•
Mõned toiduained, näiteks terved munad ja
hermeetiliselt suletud purgid ja pakendid, võivad
mikrolaineahjus plahvatada ning neid ei tohiks seal
soojendada. Mõnikord võivad valmistamise ajal
plahvatada ka ilma kooreta keedetavad munad.
Torgake munakollasele alati auk sisse, seejärel
katke muna kaanega ja laske enne kaane
eemaldamist minut aega seista.
MÄRKUS:
• Ärge püüdke mikrolaineahju pöörlevat alust käega
pöörata. See võib põhjustada seadme
vaegfunktsioneerimise.
• Mikrolaineahjus tekkivad elektrilahendused on
tavaliselt põhjustatud sellest, et ahju on asetatud
metalli sisaldav toidunõu. Pidevad
elektrilahendused võivad seadet pöördumatult
kahjustada, seepärast lülitage ahi niisugusel juhul
välja ja kontrollige toidunõud.
•
Kandke hoolt, et mikrolaineahju peal, külgedel, taga
ja põhjal asuvaid ventilatsiooniavasid ei blokeeritaks.
Ärge kasutage mikrolaineahju
kommertseesmärkidel.
See mikrolaineahi on mõeldud ainult koduseks
kasutamiseks.
Säilitage kasutusjuhend edaspidiseks
konsulteerimiseks.