Aeg-Electrolux BE3002401M Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend

See käsiraamat sobib ka

ET Kasutusjuhend
Ahi
BE3002001M
BE3002021M
SISUKORD
1. OHUTUSINFO...................................................................................................... 2
2. OHUTUSJUHISED................................................................................................4
3. TOOTE KIRJELDUS.............................................................................................6
4. ENNE ESIMEST KASUTAMIST........................................................................... 7
5. IGAPÄEVANE KASUTAMINE...............................................................................7
6. KELLA FUNKTSIOONID.......................................................................................9
7. TARVIKUTE KASUTAMINE................................................................................10
8. LISAFUNKTSIOONID......................................................................................... 11
9. VIHJEID JA NÄPUNÄITEID................................................................................11
10. PUHASTUS JA HOOLDUS...............................................................................24
11. VEAOTSING..................................................................................................... 26
12. TEHNILISED ANDMED.................................................................................... 27
13. ENERGIATÕHUSUS........................................................................................ 27
PARIMATE TULEMUSTE SAAVUTAMISEKS
Täname teid selle AEG toote valimise eest. Lõime toote, mis võimaldab teil
aastaid nautida laitmatuid tulemusi ning lisasime elu lihtsamaks ja kergemaks
muutvaid innovaatilisi tehnoloogiaid – omadusi, mida te tavaliste seadmete juures
ei pruugi leida. Leidke mõni minut aega ning lugege, kuidas seadmega parimaid
tulemusi saavutada.
Külastage meie veebisaiti:
Kasutusnõuanded, brošüürid, veaotsing, teenindusinfo:
www.aeg.com/webselfservice
Registreerige oma toode parema teeninduse saamiseks:
www.registeraeg.com
Ostke lisaseadmeid, tarvikuid ja originaalvaruosi:
www.aeg.com/shop
KLIENDITEENINDUS
Soovitame alati kasutada originaalvaruosi.
Teenindusse pöördumisel peaksid teil olema varuks järgmised andmed: Mudel,
tootenumber (PNC), seerianumber.
Andmed leiate andmesildilt.
Hoiatus / oluline ohutusinfo
Üldine informatsioon ja nõuanded
Keskkonnateave
Jäetakse õigus teha muutusi.
1. OHUTUSINFO
Enne seadme paigaldamist ja kasutamist lugege
kaasasolev juhend tähelepanelikult läbi. Tootja ei võta
www.aeg.com2
endale vastutust vigastuste või varalise kahju eest, mis
on tingitud paigaldusnõuete eiramisest või väärast
kasutusest. Hoidke kasutusjuhend kindlas kohas alles,
et saaksite seda vajadusel vaadata.
1.1 Laste ja ohustatud inimeste turvalisus
Üle 8-aastased lapsed ning füüsilise, sensoorse või
vaimse erivajadusega inimesed või kogemuste ja
teadmisteta isikud võivad seda seadet kasutada vaid
juhul, kui nende tegevuse üle on järelvalve ja neid
juhendatakse seadme turvalise kasutamise osas ning
nad mõistavad seadme kasutamisega kaasnevaid
ohte.
Ärge lubage lastel seadmega mängida.
Hoidke pakendimaterjal lastele kättesaamatus kohas
ja kõrvaldage see nõuetekohaselt.
Hoidke lapsed ja lemmikloomad seadmest eemal, kui
see töötab või jahtub. Mitmed juurdepääsetavad osad
on kuumad.
Kui seadmel on olemas lapselukk, tuleks see sisse
lülitada.
Ilma järelvalveta ei tohi lapsed seadet puhastada ega
hooldustoiminguid läbi viia.
Alla 3-aastasi lapsi ei tohi kunagi töötava seadme
lähedusse lubada.
1.2 Üldine ohutus
Seadet tohib paigaldada ja kaablit vahetada ainult
kvalifitseeritud elektrik!
HOIATUS! Seade ja selle juurde kuuluvad osad
lähevad kasutamise ajal kuumaks. Olge ettevaatlik, et
te kütteelemente ei puutuks. Alla 8-aastased lapsed
tohivad olla seadme läheduses ainult siis, kui nad on
täiskasvanu pideva järelvalve all.
Tarvikute või ahjunõude eemaldamisel või
sisestamisel kasutage alati pajakindaid.
Enne mis tahes hooldustöid ühendage seade
vooluvõrgust lahti.
EESTI 3
Elektrilöögi ärahoidmiseks tuleb seade enne
ahjuvalgusti vahetamist kindlasti välja lülitada.
Ärge kasutage seadme puhastamiseks aurupuhastit.
Ärge kasutage ukseklaasi puhastamiseks karedaid,
abrasiivseid puhasteid ega teravaid metallist
kaabitsaid, sest need võivad klaasi pinda kriimustada,
mille tagajärjel võib klaas puruneda
Kui toitejuhe on vigastatud, laske see elektriohutuse
tagamiseks välja vahetada tootja, selle volitatud
hooldekeskuse või vastavat kvalifikatsiooni omava
isiku poolt.
Ahjuplaadi tugede eemaldamiseks tõmmake esmalt
plaaditoe esiots ja seejärel tagumine ots külgseina
küljest lahti. Paigaldage ahjuplaadi toed tagasi
vastupidises järjekorras.
Kasutage ainult selle seadme jaoks soovitatud
toidutermomeetrit (sisetemperatuuri andurit).
2. OHUTUSJUHISED
2.1 Paigaldamine
HOIATUS!
Seadet tohib paigaldada
ainult kvalifitseeritud elektrik!
Eemaldage kõik pakkematerjalid.
Kahjustatud seadet ei tohi paigaldada
ega kasutada.
Järgige seadmega kaasasolevaid
paigaldusjuhiseid.
Kuna seade on raske, olge selle
liigutamisel ettevaatlik. Kasutage
töökindaid ja kinnisi jalanõusid.
Ärge kunagi tõmmake seadet
käepidemest.
Tagage minimaalne kaugus muudest
seadmetest ja mööbliesemetest.
Veenduge, et seade on paigaldatud
kindlate konstruktsioonide alla ja
kõrvale.
Seadme küljed peavad jääma vastu
teiste sama kõrgusega seadmete
külgi.
Seade on varustatud elektrilise
jahutussüsteemiga. Seda tuleb
kasutada elektritoitega.
2.2 Elektriühendus
HOIATUS!
Tulekahju- ja elektrilöögioht!
Kõik elektriühendused peab teostama
kvalifitseeritud elektrik.
Seade peab olema maandatud.
Kontrollige, kas andmeplaadil olevad
elektriandmed vastavad teie kohaliku
vooluvõrgu näitajatele.
Kasutage alati nõuetekohaselt
paigaldatud ohutut pistikupesa.
Ärge kasutage mitmikpistikuid ega
pikenduskaableid.
Veenduge, et te ei vigastaks
toitepistikut ega -juhet. Kui seadme
toitekaabel tuleb välja vahetada, siis
pöörduge meie hoolduskeskusse.
Jälgige, et toitejuhe ei jääks vastu
seadme ust, eriti siis, kui uks on
kuum.
Isoleeritud ja isoleerimata osad
peavad olema kinnitatud nii, et neid ei
saaks eemaldada ilma tööriistadeta.
Ühendage toitepistik seinakontakti
alles pärast paigalduse lõpuleviimist.
www.aeg.com4
Veenduge, et pärast paigaldamist
säilib juurdepääs toitepistikule.
Kui seinakontakt logiseb, ärge sinna
toitepistikut pange.
Seadet välja lülitades ärge tõmmake
toitekaablist. Hoidke alati kinni
toitepistikust.
Kasutage ainult õigeid
isolatsiooniseadiseid: kaitselüliteid,
kaitsmeid (keermega kaitsmed tuleb
pesast eemaldada), maalekkevoolu
kaitsmeid ja kontaktoreid.
Seadme ühendus vooluvõrguga tuleb
varustada mitmepooluselise
isolatsiooniseadisega.
Isolatsiooniseadise lahutatud
kontaktide vahemik peab olema
vähemalt 3 mm.
See seade vastab EÜ direktiividele.
2.3 Kasutamine
HOIATUS!
Vigastuse, põletuse,
elektrilöögi või plahvatuse
oht!
See seade on ette nähtud ainult
koduseks kasutamiseks.
Ärge muutke seadme tehnilisi
omadusi.
Veenduge, et ventilatsiooniavad ei
oleks tõkestatud.
Ärge jätke töötavat seadet
järelevalveta.
Lülitage seade välja pärast igakordset
kasutamist.
Olge töötava seadme ukse avamisel
ettevaatlik. Välja võib paiskuda tulist
õhku.
Ärge kasutage seadet märgade
kätega või juhul, kui seade on
kontaktis veega.
Äge suruge avatud uksele.
Ärge kasutage seadet tööpinna ega
hoiukohana.
Seadme ust avades olge ettevaatlik.
Alkoholi sisaldavate komponentide
kasutamise tagajärjel võib alkohol
õhuga seguneda.
Kui avate ukse, vältige seadme
läheduses sädemeid või lahtist leeki.
Ärge pange süttivaid või süttiva
ainega määrdunud esemeid
seadmesse, selle lähedusse või
peale.
HOIATUS!
Seadme vigastamise või
kahjustamise oht!
Et ära hoida emaili kahjustumist või
värvi muutumist:
ärge asetage ahjunõusid ega teisi
esemeid vahetult seadme põhjale.
ärge asetage alumiiniumfooliumit
vahetult seadme sisemuse
põhjale.
ärge pange vett vahetult kuuma
seadmesse.
ärge hoidke niiskeid nõusid ja
toitu seadmes pärast
toiduvalmistamise lõppu.
olge tarvikute eemaldamisel ja
paigaldamisel ettevaatlik.
Emaili või roostevaba terase värvi
muutumine ei mõjuta seadme tööd
kuidagi.
Mahlasemate kookide puhul kasutage
sügavat vormi. Puuviljamahlad
tekitavad püsivaid plekke.
See seade on ette nähtud ainult
toiduvalmistamiseks. Muul otstarbel,
näiteks ruumide soojendamiseks,
seda kasutada ei tohi.
Küpsetamisel peab ahjuuks olema
alati suletud.
Kui seade paigaldatakse köögimööbli
paneeli (nt ukse) taha, siis jälgige, et
seadme kasutamise ajal oleks uks
alati lahti. Vastasel korral võib kinnise
mööblipaneeli taha kogunev niiskus
kahjustada nii seadet, mööblit kui ka
põrandat. Ärge sulgege paneeli või
ust, enne kui seade pole
kasutusjärgselt täielikult maha
jahtunud.
2.4 Puhastus ja hooldus
HOIATUS!
Vigastuse, tulekahju või
seadme kahjustamise oht!
Enne hooldust lülitage seade välja ja
ühendage toitepistik pistikupesast
lahti.
Veenduge, et seade on maha
jahtunud. Klaaspaneelid võivad
puruneda.
Kui ukse klaaspaneeli tekib mõra,
tuleb see kohe välja vahetada.
Pöörduge volitatud hoolduskeskusse.
EESTI 5
Olge ukse seadme küljest
eemaldamisel ettevaatlik. Uks on
raske!
Puhastage seadet regulaarselt, et
vältida pinnamaterjali kahjustumist.
Puhastage seadet pehme niiske
lapiga. Kasutage ainult neutraalseid
pesuaineid. Ärge kasutage
abrasiivseid tooteid, abrasiivseid
küürimisšvamme, lahusteid ega
metallist esemeid.
Ahjupihusti kasutamisel järgige
pakendil olevaid ohutusjuhiseid.
Katalüütilise emaili (kui see on
olemas) puhastamisel ärge kasutage
mingeid pesuaineid.
2.5 Sisevalgusti
Selles seadmes kasutatav valgustipirn
või halogeenlamp on mõeldud
kasutamiseks ainult kodumasinates.
Ärge kasutage seda ruumide
valgustamiseks.
HOIATUS!
Elektrilöögi oht!
Enne lambi asendamist ühendage
seade vooluvõrgust lahti.
Kasutage ainult ühesuguste tehniliste
näitajatega lampe.
2.6 Jäätmekäitlus
HOIATUS!
Lämbumis- või vigastusoht!
Eemaldage seade vooluvõrgust.
Lõigake elektrijuhe seadme lähedalt
läbi ja visake ära.
Eemaldage uksekäepide, et vältida
laste või lemmikloomade seadmesse
lõksujäämist.
2.7 Hooldus
Seadme parandamiseks võtke
ühendust volitatud
teeninduskeskusega.
Kasutage ainult originaalvaruosi.
3. TOOTE KIRJELDUS
3.1 Ülevaade
1
2
3
4
5
2 3 5
7
12
10
8
9
641
11
1
Juhtpaneel
2
Ahju funktsioonide nupp
3
Toitelamp / sümbol
4
Elektronprogrammeerija
5
Temperatuuri nupp
6
Temperatuuri indikaator / sümbol
7
Toidutermomeetri pesa
8
Kütteelement
9
Valgusti
10
Ventilaator
11
Ahjuriiuli tugi, eemaldatav
12
Ahjuriiuli tasandid
www.aeg.com6
3.2 Tarvikud
Traatrest
Keedunõudele, koogivormidele,
praadidele.
Küpsetusplaat
Kookidele ja küpsistele.
Grill/küpsetuspann
Küpsetamiseks ja röstimiseks või rasva
kogumiseks.
Toidutermomeeter
Toidu sisetemperatuuri mõõtmiseks.
4. ENNE ESIMEST KASUTAMIST
HOIATUS!
Vt ohutust käsitlevaid
peatükke.
Kellaaja valimiseks vt jaotist
"Kella funktsioonid".
4.1 Esmane puhastamine
Eemaldage kõik tarvikud ja
eemaldatavad ahjuriiuli toed.
Vt jaotist "Puhastus ja
hooldus".
Puhastage seadet ja tarvikuid enne
esimest kasutamist.
Pange kõik tarvikud ja eemaldatavad
ahjuresti toed oma kohale tagasi.
5. IGAPÄEVANE KASUTAMINE
HOIATUS!
Vt ohutust käsitlevaid
peatükke.
5.1 Sisselükatavad nupud
Seadme kasutamiseks vajutage nuppu.
Nupp tõuseb esile.
EESTI 7
5.2 Seadme sisse- ja
väljalülitamine
Olenevalt mudelist on
seadmel tuled,
nupusümbolid või
indikaatorid
Tuli süttib, kui seade
töötab.
Sümbol näitab, kas
nupuga juhitakse
ahjufunktsioone või
temperatuuri.
Indikaator süttib, kui ahi
kuumeneb.
1. Ahju funktsiooni valimiseks keerake
ahjufunktsioonide nuppu.
2. Temperatuuri valimiseks keerake
temperatuuri nuppu.
3. Seadme väljalülitamiseks keerake
ahjufunktsioonide ja temperatuuri
nupud väljas-asendisse.
5.3 Ahju funktsioonid
Ahju funktsioon Rakendus
Väljas-asend Seade on välja lülitatud.
Sisevalgustus Lambi sisselülitamiseks ilma küpsetusfunktsioonita.
Pöördõhk Küpsetamiseks korraga kuni kolmel tasandil ja toidu
kuivatamiseks.Seadke temperatuur 20 - 40 °C madala‐
maks kui funktsiooniga Ülemine/alumine kuumutus.
Pitsarežiim Ühel ahjutasandil toitude küpsetamiseks, mis vajavad
intensiivsemat pruunistamist ja krõbedat põhja. Seadke
temperatuur 20-40 °C madalamaks kui Ülemise / alumi‐
se kuumutuse puhul.
Ülemine/Alumine
Kuumutus
Ühel riiulitasandil küpsetamiseks ja röstimiseks.
Alumine Kuumu‐
tus
Krõbeda põhjaga kookide küpsetamiseks ja toidu hoi‐
distamiseks.
Sulatamine Seda funktsiooni kasutatakse külmutatud toitude sula‐
tamiseks (juurviljad ja puuviljad). Sulatusaeg sõltub kül‐
mutatud toiduainete kogusest ja kaalust.
Grill Õhemate toitude grillimiseks ja leiva/saia röstimiseks.
Kiirgrill Lamedate toiduainete suures koguses grillimiseks ja
röstimiseks.
Turbogrill Suuremate kondiga liha- või linnulihatükkide röstimi‐
seks ühel riiulitasandil. Ka gratineerimiseks ja pruunis‐
tamiseks.
www.aeg.com8
Mõne ahjufunktsiooniga võib
lamp alla 60 °C temperatuuri
puhul automaatselt välja
lülituda.
5.4 Ekraan
A B C D
A. Funktsiooni indikaator
B. Kellaaja ekraan
C. Funktsiooni indikaator
D. Toidutermomeetri indikaator
5.5 Nupud
Nupp Funktsioon Kirjeldus
MIINUS Kellaaja valimiseks.
PLUSS Kellaaja valimiseks.
6. KELLA FUNKTSIOONID
6.1 Kellafunktsioonide tabel
Kellafunktsioon Rakendus
KELLAAEG Kellaaja kuvamiseks või selle muutmiseks. Kellaaega
saab muuta ainult sel ajal, kui seade on välja lülitatud.
MINUTILUGEJA Kasutage seda pöördloendusaja seadistamiseks. See
funktsioon ei mõjuta seadme tööd. MINUTILUGEJA
saab määrata igal ajal, ka siis, kui seade on välja lülita‐
tud.
6.2 Kellaaja valimine ja
muutmine
vilgub, kui ühendate seadme
elektrivõrku, kui on olnud elektrikatkestus
või kui taimer pole seadistatud.
1. Õige aja valimiseks vajutage nuppe
või .
Umbes 5 sekundi pärast vilkumine
lakkab ja ekraanil kuvatakse valitud
kellaaeg.
2. Kellaaja muutmiseks vajutage
korraga ja , kuni hakkab
vilkuma.
Kui taimerifunktsioon on
sisse lülitatud, ei saa
kellaaega muuta.
6.3 Minutilugeja seadistamine
Sobiva aja valimiseks puudutage järjest
või .
Minutilugeja hakkab automaatselt tööle 5
sekundi pärast.
EESTI 9
Kui valitud aeg on täis, kõlab helisignaal.
Kasutage suvalist nuppu, et signaal välja
lülitada.
Minutilugeja funktsiooni tühistamiseks
vajutage või , seejärel vajutage ja
hoidke , kuni funktsioon lõpetab ja
kõlab helisignaal.
7. TARVIKUTE KASUTAMINE
HOIATUS!
Vt ohutust käsitlevaid
peatükke.
7.1 Toidutermomeetri
kasutamine
Toidutermomeeter mõõdab liha
sisetemperatuuri.
Silmas tuleb pidada kahte temperatuuri:
Ahju temperatuur. Vt küpsetustabelit.
Toidu sisetemperatuur. Vt
toidutermomeetri tabelit.
ETTEVAATUST!
Kasutage ainult seadmega
kaasasolevat
toidutermomeetrit ja
originaaltarvikuid.
1. Pange toidutermomeetri pistik ahju
eesosas olevasse pessa.
Toidutermomeetri indikaator
hakkab
vilkuma.
2. Suruge toidutermomeetri ots liha
keskossa.
3. Sisetemperatuuri valimiseks vajutage
nuppu
või . Temperatuuri saate
valida vahemikus 30 °C kuni 99 °C.
4. Määrake ahju funktsioon ja ahju
temperatuur.
Kui liha saavutab määratud
sisetemperatuuri, kostab kaks minutit
helisignaal. Vajutage nuppu, et signaal
välja lülitada.
5. Lülitage seade välja.
6. Eemaldage toidutermomeetri pistik
pesast. Võtke liha ahjust välja.
Kui liha ei ole küpsenud teie ootuste
kohaselt, läbige uuesti ülaltoodud
sammud ja määrake kõrgem
sisetemperatuur.
HOIATUS!
Olge ettevaatlik, kui
eemaldate toidutermomeetri
otsa ja pistikut.
Toidutermomeeter on tuline.
Põletusoht!
7.2 Tarvikute sisestamine
Traatrest:
Lükake rest ahjuresti tugedele ja jälgige,
et kumerused oleksid allpool.
Sügav pann:
Lükake sügav pann ahjuresti tugede
vahele.
www.aeg.com10
Traatrest koos sügava panniga:
Lükake sügav pann restitugede
juhikutesse ja traatrest selle kohal
olevatesse juhikutesse ja jälgige, et selle
jalad asetseksid allapoole.
Väike ülaosas asuv sälk
suurendab turvalisust. Need
sälgud aitavad ära hoida ka
kaldumist. Kõrged servad
aitavad ära hoida ahjunõude
restilt mahalibisemist.
8. LISAFUNKTSIOONID
8.1 Jahutusventilaator
Seadme töö ajal lülitub jahutusventilaator
automaatselt sisse, et hoida seadme
pinnad jahedana. Kui lülitate seadme
välja, jääb jahutusventilaator tööle, kuni
seade on maha jahtunud.
9. VIHJEID JA NÄPUNÄITEID
HOIATUS!
Vt ohutust käsitlevaid
peatükke.
Tabelites esitatud
temperatuurid ja
küpsetusajad on ainult
soovituslikud. Täpsemalt
sõltuvad need retseptist ning
kasutatava tooraine
kvaliteedist ja kogustest.
9.1 Ukse sisekülg
Mõne mudeli puhul leiate ukse
siseküljelt:
ahjutasandite numbrid.
andmed ahju funktsioonide kohta ning
levinumate toitude soovitatavad
ahjutasandid ja temperatuurid.
9.2 Küpsetamine
Teie uus ahi võib küpsetada erinevalt
kui teie varasem seade. Kohandage
oma tavapärased seaded nagu
temperatuur, küpsetusajad ja
ahjutasandid vastavalt tabelites
toodud väärtustele.
Esimesel korral kasutage madalamat
temperatuuri.
Kui te ei leia mõne retsepti jaoks
täpseid seadeid, kasutage sarnaste
toitude omi.
Kui küpsetate kooke rohkem kui ühel
ahjutasandil, võib küpsetusaega
10-15 minuti võrra pikendada.
Eri kõrgusel küpsetatavad koogid ja
küpsetised ei pruunistu algul alati
võrdselt. Sel juhul ärge temperatuuri
seadistust muutke. Erinevused
kaovad küpsetamise ajal.
Küpsetamise ajal võivad ahjuplaadid
veidi kõveraks minna. Kui plaadid jälle
maha jahtuvad, taastub esialgne kuju.
EESTI 11
9.3 Nõuandeid küpsetamiseks
Küpsetustulemused Võimalik põhjus Lahendus
Koogi põhi ei ole piisavalt
pruunistunud.
Vale ahjutasand. Pange kook madalamale ah‐
jutasandile.
Kook vajub kokku ja muutub
vesiseks, klimbiliseks, triibu‐
liseks.
Ahju temperatuur on liiga
kõrge.
Järgmisel küpsetamisel vali‐
ge veidi madalam ahju tem‐
peratuur.
Kook vajub kokku ja muutub
vesiseks, klimbiliseks, triibu‐
liseks.
Küpsetusaeg on liiga lühike. Määrake pikem küpsetus‐
aeg. Kõrgema temperatuu‐
ri valimisel ei saa küpsetu‐
saega lühendada.
Kook vajub kokku ja muutub
vesiseks, klimbiliseks, triibu‐
liseks.
Taignas on liiga palju vede‐
likku.
Kasutage vähem vedelikku.
Pöörake tähelepanu segami‐
saegadele, eriti siis, kui ka‐
sutate taignasegajat.
Kook on liiga kuiv. Ahju temperatuur on liiga
madal.
Järgmisel küpsetamisel vali‐
ge kõrgem ahju temperatuur.
Kook on liiga kuiv. Küpsetusaeg on liiga pikk. Järgmisel küpsetamisel vali‐
ge lühem küpsetusaeg.
Kook ei pruunistu ühtlaselt. Ahju temperatuur on liiga
kõrge ja küpsetusaeg liiga
lühike.
Valige madalam ahju tempe‐
ratuur ja pikem küpsetusaeg.
Kook ei pruunistu ühtlaselt. Taigen pole ühtlaselt jaota‐
tud.
Laotage taigen ühtlaselt küp‐
setusplaadile.
Kook ei saa antud küpsetu‐
sajaga valmis.
Ahju temperatuur on liiga
madal.
Järgmisel küpsetamisel vali‐
ge veidi kõrgem ahju tempe‐
ratuur.
9.4 Küpsetamine ühel ahjutasandil:
Küpsetamine vormides
Toit Funktsioon Temperatuur
(°C)
Aeg (min.) Ahju tasand
Gugelhupf / nup‐
susai
Pöördõhk 150 - 160 50 - 70 1
Madeira kook /
puuviljakoogid
Pöördõhk 140 - 160 70 - 90 1
Koogipõhi – mu‐
retaignast
Pöördõhk
170 - 180
1)
10 - 25 2
Koogipõhi – bis‐
kviittaignast
Pöördõhk 150 - 170 20 - 25 2
www.aeg.com12
Toit Funktsioon Temperatuur
(°C)
Aeg (min.) Ahju tasand
Juustukook Ülemine/Alumi‐
ne Kuumutus
170 - 190 60 - 90 1
1)
Eelsoojendage ahi.
Koogid / küpsetised / saiad küpsetusplaadil
Toit Funktsioon Tempera‐
tuur (°C)
Aeg
(min.)
Ahju ta‐
sand
Pärmitaignast kringel / pärg Ülemine/Alumine
Kuumutus
170 - 190 30 - 40 3
Jõulukook Ülemine/Alumine
Kuumutus
160 - 180
1)
50 - 70 2
Leib (rukkileib):
1. Küpsetamise esimene
pool.
2. Küpsetamise teine pool.
Ülemine/Alumine
Kuumutus
1. 230
1)
2. 160 -
180
1. 20
2. 30 -
60
1
Tuuletaskud/ekleerid Ülemine/Alumine
Kuumutus
190 - 210
1)
20 - 35 3
Rullbiskviit Ülemine/Alumine
Kuumutus
180 - 200
1)
10 - 20 3
Kuiv purukook Pöördõhk 150 - 160 20 - 40 3
Mandlikook/suhkrukoogid Ülemine/Alumine
Kuumutus
190 - 210
1)
20 - 30 3
Puuviljakoogid (pärmitaignast/
biskviittaignast)
2)
Pöördõhk 150 35 - 55 3
Puuviljakoogid (pärmitaignast/
biskviittaignast)
2)
Ülemine/Alumine
Kuumutus
170 35 - 55 3
Muretaignast puuviljakoogid Pöördõhk 160 - 170 40 - 80 3
Õrna kattega (nt kohupiim,
koor, keedukreem) pärmitaig‐
naküpsetised
Ülemine/Alumine
Kuumutus
160 - 180
1)
40 - 80 3
1)
Eelsoojendage ahi.
2)
Kasutage sügavat panni.
Küpsised
Toit Funktsioon Temperatuur
(°C)
Aeg (min.) Ahju tasand
Muretaignast
küpsised
Pöördõhk 150 - 160 10 - 20 3
EESTI 13
Toit Funktsioon Temperatuur
(°C)
Aeg (min.) Ahju tasand
Biskviittaignast
küpsised
Pöördõhk 150 - 160 15 - 20 3
Munavalgest
küpsetised / be‐
see
Pöördõhk 80 - 100 120 - 150 3
Makroonid Pöördõhk 100 - 120 30 - 50 3
Pärmitaignast
küpsised
Pöördõhk 150 - 160 20 - 40 3
Lehttaignaküp‐
setised
Pöördõhk
170 - 180
1)
20 - 30 3
Saiakesed Pöördõhk
160
1)
10 - 25 3
Saiakesed Ülemine/Alumi‐
ne Kuumutus
190 - 210
1)
10 - 25 3
1)
Eelsoojendage ahi.
9.5 Vormiroad ja gratäänid
Toit Funktsioon Temperatuur
(°C)
Aeg (min.) Ahju tasand
Pastavorm Ülemine / alumi‐
ne kuumutus
180 - 200 45 - 60 1
Lasanje Ülemine / alumi‐
ne kuumutus
180 - 200 25 - 40 1
Aedviljagra‐
tään
1)
Turbogrill 160 - 170 15 - 30 1
Juustukattega
baguette'id
Pöördõhk 160 - 170 15 - 30 1
Magusad vormi‐
road
Ülemine / alumi‐
ne kuumutus
180 - 200 40 - 60 1
Kalavormid Ülemine / alumi‐
ne kuumutus
180 - 200 30 - 60 1
Täidetud köögi‐
viljad
Pöördõhk 160 - 170 30 - 60 1
1)
Eelsoojendage ahi.
9.6 Küpsetamine mitmel
tasandil
Kasutage pöördõhu funktsiooni.
www.aeg.com14
Koogid / küpsetised / saiad küpsetusplaadil
Toit Temperatuur
(°C)
Aeg (min.) Ahju tasand
2. tasand 3. tasand
Tuuletaskud/
ekleerid
160 - 180
1)
25 - 45 1 / 4 -
Kuiv purukook 150 - 160 30 - 45 1 / 4 -
1)
Eelsoojendage ahi.
Küpsised / small cakes / väikesed koogid / küpsetised / saiakesed
Toit Temperatuur
(°C)
Aeg (min.) Ahju tasand
2. tasand 3. tasand
Muretaignast
küpsised
150 - 160 20 - 40 1 / 4 1 / 3 / 5
Biskviittaignast
küpsised
160 - 170 25 - 40 1 / 4 -
Munavalgest
küpsetised, be‐
seed
80 - 100 130 - 170 1 / 4 -
Makroonid 100 - 120 40 - 80 1 / 4 -
Pärmitaignast
küpsised
160 - 170 30 - 60 1 / 4 -
Lehttaignaküp‐
setised
170 - 180
1)
30 - 50 1 / 4 -
Saiakesed 180 20 - 30 1 / 4 -
1)
Eelsoojendage ahi.
9.7 Pitsarežiim
Toit Temperatuur (°C) Aeg (min.) Ahju tasand
Pitsa (õhuke põhi)
200 - 230
1)2)
15 - 20 2
Pitsa (rohke kattega) 180 - 200 20 - 30 2
Puuviljakoogid 180 - 200 40 - 55 1
Spinatipirukas 160 - 180 45 - 60 1
Quiche Lorraine 170 - 190 45 - 55 1
Šveitsi juustupirukas 170 - 190 45 - 55 1
Juustukook 140 - 160 60 - 90 1
Õunakook, kattega 150 - 170 50 - 60 1
EESTI 15
Toit Temperatuur (°C) Aeg (min.) Ahju tasand
Köögiviljapirukas 160 - 180 50 - 60 1
Hapendamata leib
230 - 250
1)
10 - 20 2
Lehttaignaküpsetis
160 - 180
1)
45 - 55 2
Flammekuchen (pit‐
sataoline Elsassi
roog)
230 - 250
1)
12 - 20 2
Vene pirukad (calzo‐
ned vene moodi)
180 - 200
1)
15 - 25 2
1)
Eelsoojendage ahi.
2)
Kasutage sügavat panni.
9.8 Röstimine
Kasutage küpsetamisel
kuumakindlaid ahjunõusid. Vt
ahjunõude tootja juhiseid.
Suuri praetükke võib küpsetada
sügaval pannil või sügava panni
kohale asetatud traatrestil.
Kallake pannile veidi vett, et vältida
tilkuvate lihamahlade või rasva
kinnikõrbemist.
Kõiki praade, mille puhul soovitakse
pruunistamist või krõbedat koorikut,
võiks valmistada kaaneta
küpsetusvormis.
Vajadusel pöörake liha ümber pärast
1/2 kuni 2/3 küpsetusaja möödumist.
Et hoida liha mahlasena:
taise liha küpsetamisel kasutage
kaanega küpsetusvorme või -
kotte.
küpsetatavate liha- või
kalatükkide kaal peaks olema
vähemalt 1 kg.
kastke suuri praade ja linnuliha
praeleemega mitu korda
küpsetamise jooksul.
9.9 Küpsetustabelid
Veiseliha
Toit Kogus Funktsioon Tempera‐
tuur (°C)
Aeg (min.) Ahju tasand
Pajapraad 1 - 1,5 kg Ülemine/
alumine kuu‐
mutus
230 120 - 150 1
Rostbiif või filee:
väheküps
paksuse cm
kohta
Turbogrill
190 - 200
1)
5 - 6 1
Rostbiif või filee:
poolküps
paksuse cm
kohta
Turbogrill
180 - 190
1)
6 - 8 1
Rostbiif või filee:
täisküps
paksuse cm
kohta
Turbogrill
170 - 180
1)
8 - 10 1
1)
Eelsoojendage ahi.
www.aeg.com16
Sealiha
Toit Kogus (kg) Funktsioon Tempera‐
tuur (°C)
Aeg (min.) Ahju tasand
Abatükk / kael /
sink, seljatükk
1 - 1.5 Turbogrill 160 - 180 90 - 120 1
Karbonaad /
searibi
1 - 1.5 Turbogrill 170 - 180 60 - 90 1
Pikkpoiss 0.75 - 1 Turbogrill 160 - 170 50 - 60 1
Seakoot (küp‐
setatud)
0.75 - 1 Turbogrill 150 - 170 90 - 120 1
Vasikaliha
Toit Kogus (kg) Funktsioon Tempera‐
tuur (°C)
Aeg (min.) Ahju tasand
Röstitud vasi‐
kaliha
1 Turbogrill 160 - 180 90 - 120 1
Vasikakoot 1.5 - 2 Turbogrill 160 - 180 120 - 150 1
Lambaliha
Toit Kogus (kg) Funktsioon Tempera‐
tuur (°C)
Aeg (min.) Ahju tasand
Lambakoot /
röstitud lam‐
baliha
1 - 1.5 Turbogrill 150 - 170 100 - 120 1
Lambaliha,
tagatükk
1 - 1.5 Turbogrill 160 - 180 40 - 60 1
Uluk
Toit Kogus (kg) Funktsioon Tempera‐
tuur (°C)
Aeg (min.) Ahju tasand
Jänese selja‐
tükk / jänese
koot
kuni 1 Ülemine/
alumine kuu‐
mutus
230
1)
30 - 40 1
Hirve selja‐
tükk
1.5 - 2 Ülemine/
alumine kuu‐
mutus
210 - 220 35 - 40 1
Tagatükk 1.5 - 2 Ülemine/
alumine kuu‐
mutus
180 - 200 60 - 90 1
1)
Eelsoojendage ahi.
EESTI 17
Linnuliha
Toit Kogus (kg) Funktsioon Tempera‐
tuur (°C)
Aeg (min.) Ahju tasand
Linnuliha
portsjonitükid
0,2 - 0,25 tü‐
kid
Turbogrill 200 - 220 30 - 50 1
Pool kana 0,4 - 0,5 tükid Turbogrill 190 - 210 35 - 50 1
Kana, broiler 1 - 1.5 Turbogrill 190 - 210 50 - 70 1
Part 1.5 - 2 Turbogrill 180 - 200 80 - 100 1
Hani 3.5 - 5 Turbogrill 160 - 180 120 - 180 1
Kalkun 2.5 - 3.5 Turbogrill 160 - 180 120 - 150 1
Kalkun 4 - 6 Turbogrill 140 - 160 150 - 240 1
Kala (aurutatud)
Toit Kogus (kg) Funktsioon Tempera‐
tuur (°C)
Aeg (min.) Ahju tasand
Terve kala 1 - 1.5 Ülemine/
alumine kuu‐
mutus
210 - 220 40 - 60 1
9.10 Grill
Kasutage grillimisel alati kõrgeimat
temperatuuriseadet.
Paigutage rest grillimistabelis
soovitatud tasandile.
Kõige alumisele tasandile asetage
alati pann rasva kogumiseks.
Grillige üksnes lamedamaid liha- või
kalatükke.
Enne grillimist soojendage tühja ahju
alati eelnevalt 5 minutit.
ETTEVAATUST!
Grillimisel peab ahju uks
olema alati suletud.
Grill
Toit Temperatuur
(°C)
Aeg (min.) Ahju tasand
1. külg 2. külg
Rostbiif 210 - 230 30 - 40 30 - 40 2
Veisefilee 230 20 - 30 20 - 30 3
Sea seljatükk 210 - 230 30 - 40 30 - 40 2
Vasika seljatükk 210 - 230 30 - 40 30 - 40 2
Lamba seljatükk 210 - 230 25 - 35 20 - 25 3
Terve kala, 500–
1000 g
210 - 230 15 - 30 15 - 30 3 / 4
www.aeg.com18
Kiirgrill
Toit Aeg (min.) Ahju tasand
1. külg 2. külg
Burgers / burgerid 8 - 10 6 - 8 4
Seafilee 10 - 12 6 - 10 4
Vorstid 10 - 12 6 - 8 4
Filee/vasikasteik 7 - 10 6 - 8 4
Toast/ röstleib/sai 1 - 3 1 - 3 5
Kattega röstleib/sai 6 - 8 - 4
9.11 Alum. k. + grill +
pöördõhk
Funktsiooni Pöördõhk kasutamine.
Toit Temperatuur (°C) Aeg (min.) Ahju tasand
Pitsa, külmutatud 200 - 220 15 - 25 2
Pannipitsa, külmuta‐
tud
190 - 210 20 - 25 2
Pitsa, jahutatud 210 - 230 13 - 25 2
Pitsasuupisted, kül‐
mutatud
180 - 200 15 - 30 2
Friikartulid, õhuke‐
sed
200 - 220 20 - 30 3
Friikartulid, paksud 200 - 220 25 - 35 3
Viilud/Kroketid 220 - 230 20 - 35 3
Kartulipannkoogid 210 - 230 20 - 30 3
Lasanje/cannelloni,
värske
170 - 190 35 - 45 2
Lasanje/cannelloni,
külmut.
160 - 180 40 - 60 2
Ahjus küpsetatud
juust
170 - 190 20 - 30 3
Kanatiivad 190 - 210 20 - 30 2
9.12 Sulatamine
Eemaldage toidu pakend ning
asetage toit taldrikule.
Kasutage kõige alumist ahjutasandit.
Ärge katke toitu kausi või taldrikuga,
kuna see pikendab sulatusaega.
Suuremate portsjonite valmistamisel
asetage ahju põhjale ümberpööratud
taldrik. Pange toit sügavamasse
EESTI 19
nõusse ja asetage nõu ahju põhjal
olevale taldrikule. Vajadusel
eemaldage riiulitoed.
Toit Kogus (kg) Sulatamise
aeg (min.)
Täiendav
sulatamis‐
aeg (min)
Märkusi
Kana 1 100 - 140 20 - 30 Asetage kana suurele taldrikule
kummulikeeratud alustassi peale.
Pöörake poole aja möödudes.
Liha 1 100 - 140 20 - 30 Pöörake poole aja möödudes.
Liha 0.5 90 - 120 20 - 30 Pöörake poole aja möödudes.
Forell 0.15 25 - 35 10 - 15 -
Maasikad 0.3 30 - 40 10 - 20 -
Või 0.25 30 - 40 10 - 15 -
Koor 2 x 0,2 80 - 100 10 - 15 Koort võib vahustama hakata, kui
selles on veel külmunud tükikesi.
Kreemi‐
kook
1.4 60 60 -
9.13 Hoidistamine - Alumine
kuumutus
Kasutage ainult ühesuguse
suurusega hoidisepurke.
Ärge kasutage keeratava (keere või
bajonett) kaanega purke ega
metallpurke.
Selle funktsiooni puhul kasutage
altpoolt esimest riiulitasandit.
Ärge pange küpsetusplaadile rohkem
kui kuus üheliitrist purki.
Täitke purgid võrdselt ning sulgege
klambriga.
Purgid ei tohi üksteise vastu puutuda.
Kallake küpsetusplaadile umbes 1/2
liitrit vett, et hoida ahjus piisavalt
niiskustaset.
Kui purkide sisu hakkab mullitama (1-
liitriste purkide puhul umbes 35 - 60
minuti pärast), lülitage ahi välja või
alandage temperatuuri kuni 100 °C-ni
( vt tabelit).
Pehmed puuviljad
Toit Temperatuur (°C) Aeg mullikeste tek‐
kimiseni (min)
Jätkake kuumuta‐
mist 100 °C juures
(min)
Maasikad / musti‐
kad / vaarikad / küp‐
sed tikrid
160 - 170 35 - 45 -
www.aeg.com20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Aeg-Electrolux BE3002401M Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
See käsiraamat sobib ka