AEG BE3003021B Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend

See käsiraamat sobib ka

BE3003001M
BE3003021M
BE3003021B
BE300302PM
BE300302RM
BE300302RB
ET Kasutusjuhend
SISUKORD
1. OHUTUSINFO . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
2. OHUTUSJUHISED . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
3. SEADME KIRJELDUS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
4. ENNE ESIMEST KASUTAMIST . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
5. IGAPÄEVANE KASUTAMINE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
6. KELLA FUNKTSIOONID . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
7. TARVIKUTE KASUTAMINE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
8. LISAFUNKTSIOONID . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
9. VIHJEID JA NÄPUNÄITEID . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
10. PUHASTUS JA HOOLDUS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22
11. MIDA TEHA, KUI... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
12. TEHNILISED ANDMED . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
PARIMATE TULEMUSTE SAAVUTAMISEKS
Täname teid selle AEG toote valimise eest. Lõime toote, mis tagab teile aastateks laitmatu
toimimise ning lisasime teie elu lihtsamaks ja kergemaks muutvaid innovaatilisi tehnoloogiaid
omadusi, mida te tavaliste seadmete juures ei pruugi leida. Leidke mõni minut aega ning
lugege, kuidas seadmega parimaid tulemusi saavutada.
Külastage meie veebisaiti:
Leiate nõuandeid, brošüüre, veaotsingu, teavet teeninduse kohta:
www.aeg.com
Võite registreerida oma toote parema teeninduse saamiseks:
www.aeg.com/productregistration
Saate osta lisaseadmeid, tarvikuid ja originaalvaruosi:
www.aeg.com/shop
KLIENDITEENINDUS
Soovitame alati kasutada originaalvaruosi.
Teenindusse pöördumisel peaksid teil olema varuks järgmised andmed.
Andmed leiate andmesildilt. Mudel, tootenumber (PNC), seerianumber.
Hoiatus / oluline ohutusinfo.
Üldine info ja nõuanded
Keskkonnainfo
Jäetakse õigus teha muutusi.
2
www.aeg.com
1. OHUTUSINFO
Enne seadme paigaldamist ja kasutamist lugege kaasa‐
solev juhend tähelepanelikult läbi. Tootja ei vastuta vale
paigaldamise või ebaõige kasutuse tõttu tekkinud vigas‐
tuste ja kahjude eest. Hoidke juhend alles, et saaksite
seda ka edaspidi kasutada.
1.1 Laste ja ohustatud inimeste turvalisus
HOIATUS
Lämbumise, vigastuse või püsiva kahjustuse oht!
Seda seadet võivad kasutada vähemalt 8-aastased
lapsed ning samuti füüsilise, sensoorse või vaimse
puudega või kogemuste ja teadmisteta isikud juhul,
kui neid valvab täiskasvanud inimene või nende tur‐
valisuse eest vastutav isik.
Ärge lubage lastel seadmega mängida.
Hoidke pakendid lastele kättesaamatuna.
Hoidke lapsed ja lemmikloomad seadmest eemal, kui
see töötab või maha jahtub. Katmata osad on kuu‐
mad.
Kui seadmel on olemas lapselukk, soovitame selle
sisse lülitada.
Ilma järelvalveta ei tohi lapsed seadet puhastada ega
hooldustoiminguid läbi viia.
1.2 Üldine ohutus
Seade läheb kasutamisel seest kuumaks. Ärge puu‐
dutage kütteelemente seadmes. Tarvikute või ahju‐
nõude eemaldamisel või sisestamisel kasutage alati
pajakindaid.
Ärge kasutage pliidi puhastamiseks aurupuhastit.
Enne hooldustöid eemaldage seade vooluvõrgust.
Ärge kasutage ukseklaasi puhastamiseks karedaid,
abrasiivseid puhasteid ega teravaid metallist kaabit‐
EESTI 3
said, sest need võivad klaasi pinda kriimustada, mille
tagajärjel võib klaas puruneda.
Ahjuriiuli tugede eemaldamiseks tõmmake esmalt
riiulitoe esiots ja seejärel tagumine ots külgseina kül‐
jest lahti. Paigaldage ahjuriiuli toed tagasi vastupidi‐
ses järjekorras.
2.
OHUTUSJUHISED
2.1 Paigaldamine
HOIATUS
Seadet tohib paigaldada ainult
kvalifitseeritud elektrik!
Eemaldage kõik pakkematerjalid.
Kahjustatud seadet ei tohi paigaldada
ega kasutada.
Järgige seadmega kaasas olevaid pai‐
galdusjuhiseid.
Olge seadme teise kohta viimisel ette‐
vaatlik, sest see on raske. Kasutage
alati kaitsekindaid.
Ärge kunagi tõmmake seadet käepide‐
mest.
Tagage minimaalne kaugus muudest
seadmetest ja mööbliesemetest.
Veenduge, et seade on paigaldatud
kindlate konstruktsioonide alla ja kõr‐
vale.
Seadme küljed peavad jääma vastu
teiste sama kõrgusega seadmete kül‐
gi.
Elektriühendus
HOIATUS
Tulekahju- ja elektrilöögioht!
Kõik elektriühendused peab teostama
kvalifitseeritud elektrik.
Seade peab olema maandatud.
Kontrollige, kas andmesildil toodud
elektrilised parameetrid vastavad voo‐
luvõrgu näitajatele. Vastasel juhul võt‐
ke ühendust elektrikuga.
Kasutage alati nõuetekohaselt paigal‐
datud ohutut pistikupesa.
Ärge kasutage mitmikpistikuid ega pi‐
kenduskaableid.
Veenduge, et te ei vigastaks toitepisti‐
kut ega -juhet. Vigastatud toitejuhtme
vahetamiseks võtke ühendust teenin‐
duskeskusega.
Jälgige, et toitejuhe ei jääks vastu
seadme ust, eriti siis, kui uks on kuum.
Isoleeritud ja isoleerimata osad pea‐
vad olema kinnitatud nii, et neid ei
saaks eemaldada ilma tööriistadeta.
Ühendage toitepistik seinakontakti al‐
les pärast paigalduse lõpuleviimist.
Veenduge, et pärast paigaldamist säi‐
lib juurdepääs toitepistikule.
Kui seinakontakt logiseb, ärge sinna
toitepistikut pange.
Seadet välja lülitades ärge tõmmake
toitekaablist. Hoidke alati kinni toitepis‐
tikust.
Kasutage ainult õigeid isolatsioonisea‐
diseid: kaitselüliteid, kaitsmeid (keer‐
mega kaitsmed tuleb pesast eemalda‐
da), maalekkevoolu kaitsmeid ja kon‐
taktoreid.
Seadme ühendus vooluvõrguga tuleb
varustada mitmepooluselise isolatsioo‐
niseadisega. Isolatsiooniseadise lahu‐
tatud kontaktide vahemik peab olema
vähemalt 3 mm.
2.2 Kasutamine
HOIATUS
Vigastuse, põletuse, elektrilöögi
või plahvatuse oht!
Kasutage seda seadet ainult kodustes
tingimustes.
4
www.aeg.com
Ärge muutke seadme tehnilisi omadu‐
si.
Veenduge, et ventilatsiooniavad ei
oleks tõkestatud.
Ärge jätke töötavat seadet järelevalve‐
ta.
Lülitage seade välja pärast igakordset
kasutamist.
Olge töötava seadme ukse avamisel
ettevaatlik. Välja võib paiskuda tulist
õhku.
Ärge kasutage seadet märgade käte‐
ga või juhul, kui seade on kontaktis
veega.
Äge suruge avatud uksele.
Ärge kasutage seadet tööpinna ega
hoiukohana.
Hoidke seadme ust alati kinni, kui see
ei tööta.
Seadme ust avades olge ettevaatlik.
Alkoholi sisaldavate komponentide ka‐
sutamise tagajärjel võib alkohol õhuga
seguneda.
Kui avate ukse, vältige ahju läheduses
sädemeid või lahtist leeki.
Ärge pange süttivaid või süttiva ainega
määrdunud esemeid seadmesse, selle
lähedusse või peale.
HOIATUS
Seadme vigastamise või kahjus‐
tamise oht!
Emaili kahjustumise või värvi muutu‐
mise ära hoidmiseks:
– ärge asetage ahjunõusid ega teisi
esemeid vahetult seadme põhjapinna‐
le;
– ärge asetage alumiiniumfooliumit va‐
hetult seadme põhjapinnale;
– ärge pange tulist vett vahetult kuuma
seadmesse;
– ärge hoidke niiskeid nõusid ja toitu
ahjus pärast toiduvalmistamise lõppu;
– olge tarvikute eemaldamisel ja pai‐
galdamisel ettevaatlik.
Emaili värvi muutumine ei mõjuta
seadme tööd. Tegemist ei ole defekti‐
ga garantii seisukohast.
Niiskete kookide puhul kasutage süga‐
vat panni. Puuviljamahlad tekitavad
püsivaid plekke.
2.3 Hooldus ja puhastus
HOIATUS
Vigastuse, tulekahju või seadme
kahjustamise oht!
Enne hooldust lülitage seade välja ja
ühendage toitepistik pistikupesast lah‐
ti.
Veenduge, et seade on maha jahtu‐
nud. Klaaspaneelid võivad puruneda.
Kui ukse klaaspaneeli tekib mõra, tu‐
leb see kohe välja vahetada. Pöördu‐
ge teeninduskeskusse.
Olge ukse seadmest eemaldamisel et‐
tevaatlik. Uks on raske!
Puhastage seadet regulaarselt, et väl‐
tida pliidipinna materjali kahjustumist.
Seadmesse jäänud rasv või toit võib
põhjustada tulekahju.
Puhastage seadet pehme niiske lapi‐
ga. Kasutage ainult neutraalseid pu‐
hastusaineid. Ärge kasutage abrasiiv‐
seid tooteid, küürimisšvamme, lahus‐
teid ega metallist esemeid.
Ahjupihusti kasutamisel järgige paken‐
dil olevaid ohutusjuhiseid.
Katalüütilise emaili (kui see on ole‐
mas) puhastamisel ärge kasutage
mingeid pesuaineid.
2.4 Sisevalgusti
Selles seadmes kasutatav valgustipirn
või halogeenlamp on mõeldud kasuta‐
miseks ainult kodumasinates. Ärge ka‐
sutage seda ruumide valgustamiseks.
HOIATUS
Elektrilöögi oht!
Enne lambi asendamist ühendage
seade vooluvõrgust lahti.
Kasutage ainult ühesuguste tehniliste
näitajatega lampe.
2.5 Jäätmekäitlus
HOIATUS
Lämbumis- või vigastusoht!
Eemaldage seade vooluvõrgust.
Lõigake toitekaabel seadme küljest
lahti ja visake ära.
EESTI 5
Eemaldage seadme uks, et vältida
laste ja loomade seadmesse lõksujää‐
mist.
3. SEADME KIRJELDUS
12
7
9
11
10
8
41 2 3 5 6
1
2
3
4
5
13
1
Juhtpaneel
2
Ahju funktsioonide nupp
3
Toitelamp / sümbol
4
Elektronprogrammeerija
5
Temperatuuri nupp
6
Temperatuuri lamp / sümbol / indi‐
kaator
7
Kütteelement
8
Valgusti
9
Ventilaator
10
Tagaseina kütteelement
11
Alumine kuumutus
12
Riiuliraam, eemaldatav
13
Riiulitasandid
3.1 Tarvikud
Traatrest
Keedunõudele, koogivormidele, praadi‐
dele.
Küpsetusplaat
Kookidele ja küpsistele.
Grill- / küpsetuspann
Küpsetamiseks ja röstimiseks või rasva
kogumiseks.
6
www.aeg.com
4. ENNE ESIMEST KASUTAMIST
HOIATUS
Vt ohutust käsitlevaid peatükke.
4.1 Esmane puhastamine
Eemaldage seadmest kõik osad.
Enne esmakordset kasutamist tuleb
seade puhastada.
Vt jaotist "Puhastus ja hooldus".
4.2 Kellaaja seadmine
Enne ahju kasutamist peate
määrama kellaaja.
Ahju toitevõrku ühendamisel või pärast
elektrikatkestust hakkab kellaaja funkt‐
siooni indikaator vilkuma.
Õige aja valimiseks vajutage nuppe + või
-.
Umbes viie sekundi pärast vilkumine lak‐
kab ja ekraanil kuvatakse määratud kel‐
laaeg.
Kellaaja muutmisel ärge valige
samal ajal funktsioone Kestus
või Lõpp ).
5. IGAPÄEVANE KASUTAMINE
HOIATUS
Vt ohutust käsitlevaid peatükke.
Seadme kasutamiseks vajutage nuppu.
Nupp kerkib paneelipinnalt välja.
5.1 Seadme sisse- ja
väljalülitamine
1.
Ahju funktsiooni valimiseks keerake
ahjufunktsioonide nuppu.
2.
Temperatuuri valimiseks keerake
temperatuurinuppu.
3.
Seadme väljalülitamiseks keerake
ahjufunktsioonide ja temperatuuri
nupud väljas-asendisse.
Nupu sümbol, indikaator või tuli
(sõltuvalt mudelist – vt seadme
üldkirjeldust):
Indikaator süttib, kui ahi kuu‐
meneb.
Tuli süttib, kui seade töötab.
Sümbol näitab, kas nupuga on
mõni keeduväljadest sisse lüli‐
tatud, samuti ahju funktsioone
või temperatuuri.
5.2 Ahju funktsioonid
Ahju funktsioon Rakendus
Sisevalgustus Ahjuvalgusti aktiveerimiseks ilma küpsetus‐
funktsioonita.
Pöördõhk Samaaegseks küpsetamiseks maksimaalselt 3
ahjutasandil ja toidu kuivatamiseks. Seadke ah‐
ju temperatuur 20 - 40 °C madalamaks kui üle‐
mise + alumise kuumutusega.
EESTI 7
Ahju funktsioon Rakendus
Pitsarežiim Ühel ahjutasandil toitude küpsetamiseks, mis
vajavad intensiivsemat pruunistamist ja krõbe‐
dat põhja. Seadke ahju temperatuur 20 - 40 °C
madalamaks kui ülemise + alumise kuumutuse‐
ga.
Ülemine + alumine
kuumutus
Ahju ühel tasandil küpsetamiseks ja röstimi‐
seks.
Alumine kuumutus Krõbeda või mureda põhjaga kookide küpseta‐
miseks ja toidu hoidistamiseks.
Sulatamine Külmutatud toidu sulatamiseks.
Grill Lamedate toitude grillimiseks ja röstimiseks.
Kiirgrill Lamedate toiduainete suures koguses grillimi‐
seks ja röstimiseks.
Turbogrill Suuremate liha- või linnuliha tükkide küpseta
miseks ühel tasandil. Ka gratineerimiseks ja
pruunistamiseks.
5.3 Elektronprogrammeerija
hr min
1 2 3
456
1
Funktsiooni indikaatorid
2
Kellaaja näidik
3
Funktsiooni indikaator
4
Nupp +
5
Valikunupp
6
Nupp
6. KELLA FUNKTSIOONID
Kella funktsioon Rakendus
Kellaaeg Aja kuvamiseks, määramiseks või muutmiseks.
Minutilugeja Pöördloenduse seadistamiseks. See funktsioon ei mõ‐
juta ahju tööd.
Kestus Ahju tööaja määramiseks.
Lõpp Ahju funktsiooni väljalülitusaja määramiseks.
8
www.aeg.com
Funktsioone Kestus ja Lõpp
võib kasutada üheaegselt, kui
soovite, et seade automaatselt
sisse ja välja lülituks: esmalt vali‐
ge Kestus
, seejärel Lõpp .
6.1 Kella funktsioonide valimine
hr minhr min
1.
Kestuse ja Lõpu valimiseks valige
ahju funktsioon ja temperatuur. Mi‐
nutilugeja puhul pole see vajalik.
2.
Vajutage järjest valikunuppu, kuni
vajaliku kellafunktsiooni indikaator
hakkab vilkuma.
3.
Vajutage + või - vajaliku kellafunkt‐
siooni valimiseks.
Näidikul kuvatakse valitud kellafunkt‐
siooni indikaator. Kui määratud aeg
saab täis, hakkab indikaator vilkuma
ja kaks minutit kõlab helisignaal.
Funktsioonide Kestus ja Lõpp
puhul lülitub ahi automaatselt
välja.
4.
Vajutage nuppu, et signaal välja lüli‐
tada.
5.
Seadme väljalülitamiseks keerake
ahjufunktsioonide nupp ja tempera‐
tuurinupp väljas-asendisse.
6.2 Kella funktsioonide
tühistamine
1.
Vajutage järjest valikunuppu, kuni
vajaliku funktsiooni indikaator hak‐
kab vilkuma.
2.
Vajutage ja hoidke nuppu -.
Mõne sekundi pärast lülitub kella
funktsioon välja.
7. TARVIKUTE KASUTAMINE
HOIATUS
Vt ohutust käsitlevaid peatükke.
7.1 Ahjutarvikute sissepanek
Sügaval pannil ja traatrestil on külgser‐
vad. Need servad ja juhtlattide kuju aita‐
vad vältida küpsetusnõude libisemist.
EESTI 9
Traatresti ja sügava panni üheaegne si‐
sestamine
Pange traatrest sügava panni peale. Lü‐
kake sügav pann ühe ahjutasandi juhtlat‐
tide vahele.
8. LISAFUNKTSIOONID
8.1 Jahutusventilaator
Seadme töö ajal lülitub jahutusventilaa‐
tor automaatselt sisse, et hoida seadme
pinnad jahedana. Kui lülitate seadme
välja, jääb jahutusventilaator tööle, kuni
seade on maha jahtunud.
9. VIHJEID JA NÄPUNÄITEID
9.1 Ukse sisekülg
Mõne mudeli puhul leiate ukse
siseküljelt:
Ahjutasandite numbrid.
Andmed küpsetusrežiimide kohta ning
levinumate toitude soovitatavad ahju‐
tasandid ja temperatuurid.
Tabelites esitatud temperatuurid
ja küpsetusajad on ainult soovi‐
tuslikud. Täpsemalt sõltuvad
need retseptist ning kasutatava
tooraine kvaliteedist ja kogustest.
9.2 Küpsetamine
Üldised juhised
Teie uus ahi võib küpsetada erinevalt
kui teie varasem seade. Kohandage
oma tavapärased seaded (tempera‐
tuur, küpsetusajad) ja ahjutasandid
vastavalt tabelites toodud väärtustele.
Pikema küpsetusaja puhul võite ahju
umbes 10 minutit enne küpsetuspro‐
grammi lõppu välja lülitada ja kasuta‐
da jääkkuumust.
Kui kasutate külmutatud toitu, võivad ah‐
jus olevad plaadid küpsetamise ajal kõ‐
verduda. Kui plaadid jälle maha jahtu‐
vad, taastub esialgne kuju.
Küpsetustabelite kasutamine
Esimesel kasutamisel soovitatakse ka‐
sutada madalamat temperatuuri.
Kui te oma retsepti jaoks sobivat sea‐
distust ei leia, siis kasutage mõnda
muud, mis oleks võimalikult sarnane.
Kui küpsetate kooke rohkem kui ühel
ahjutasandil, võib küpsetusaega 10 –
15 minuti võrra pikendada.
Eri kõrgusel küpsetatavad koogid ja
küpsetised ei pruunistu algul alati
võrdselt. Sel juhul ärge temperatuuri
seadistust muutke. Erinevused kaovad
küpsetamise ajal.
10
www.aeg.com
9.3 Nõuandeid küpsetamiseks
Küpsetustulemused Võimalik põhjus Lahendus
Koogi põhi ei ole piisa‐
valt pruunistunud.
Vale ahjutasand.
Pange kook madalamale
ahjutasandile.
Kook vajub kokku ja
muutub vesiseks, klimbi‐
liseks, triibuliseks.
Ahju temperatuur on liiga
kõrge.
Järgmisel küpsetamisel
valige veidi madalam ah‐
ju temperatuur.
Kook vajub kokku ja
muutub vesiseks, klimbi‐
liseks, triibuliseks.
Küpsetusaeg on liiga lü‐
hike.
Määrake pikem küpse‐
tusaeg. Kõrgema tempe‐
ratuuri valimisel ei saa
küpsetusaega lühenda‐
da.
Kook vajub kokku ja
muutub vesiseks, klimbi‐
liseks, triibuliseks.
Taignas on liiga palju ve‐
delikku.
Kasutage vähem vede‐
likku. Pöörake tähelepa‐
nu segamisaegadele,
eriti siis, kui kasutate
taignasegajat.
Kook on liiga kuiv.
Ahju temperatuur on liiga
madal.
Järgmisel küpsetamisel
valige kõrgem ahju tem‐
peratuur.
Kook on liiga kuiv.
Küpsetusaeg on liiga
pikk.
Järgmisel küpsetamisel
valige lühem küpsetus‐
aeg.
Kook ei pruunistu ühtla‐
selt.
Ahju temperatuur on liiga
kõrge ja küpsetusaeg lii‐
ga lühike.
Valige madalam ahju
temperatuur ja pikem
küpsetusaeg.
Kook ei pruunistu ühtla‐
selt.
Taigen pole ühtlaselt jao‐
tatud.
Laotage taigen ühtlaselt
küpsetusplaadile.
Kook ei saa antud küp‐
setusajaga valmis.
Ahju temperatuur on liiga
madal.
Järgmisel küpsetamisel
valige veidi kõrgem ahju
temperatuur.
9.4 Küpsetamine ühel ahjutasandil:
Küpsetamine vormides
Küpsetise
tüüp
Ahju funktsi‐
oon
Ahjutasand Temperatuur
(°C)
Aeg (min.)
Gugelhupf /
nupsusai
Pöördõhk 1 150 - 160 50 - 70
Madeira
kook / puuvil‐
jakoogid
Pöördõhk 1 140 - 160 70 - 90
Fatless spon‐
ge cake / ras‐
vavaba keeks
Pöördõhk 2 140 - 150 35 - 50
EESTI 11
Küpsetise
tüüp
Ahju funktsi‐
oon
Ahjutasand Temperatuur
(°C)
Aeg (min.)
Fatless spon‐
ge cake / ras‐
vavaba keeks
Ülemine +
alumine kuu
mutus
2 160 35 - 50
Koogipõhi
muretaignast
Pöördõhk 2
170 - 180
1)
10 - 25
Koogipõhi
keeksitaignast
Pöördõhk 2 150 - 170 20 - 25
Apple pie /
õunakook (2
vormi, Ø 20
cm, paiguta‐
tud diagonaal‐
selt)
Pöördõhk 2 160 60 - 90
Apple pie /
õunakook (2
vormi, Ø 20
cm, paiguta‐
tud diagonaal‐
selt)
Ülemine +
alumine kuu
mutus
1 180 70 - 90
Juustukook Ülemine +
alumine kuu
mutus
1 170 - 190 60 - 90
1)
Eelsoojendage ahi.
Koogid / küpsetised / saiad küpsetusplaadil
Küpsetise
tüüp
Ahju funktsi
oon
Ahjutasand
Temperatuur
(°C)
Aeg (min.)
Pärmitainast
kringel / pärg
Ülemine +
alumine kuu‐
mutus
3 170 - 190 30 - 40
Jõulukook Ülemine +
alumine kuu‐
mutus
2
160 - 180
1)
50 - 70
Leib (rukki‐
leib):
1.
Küpseta‐
mise esi‐
mene
pool.
2.
Küpseta‐
mise teine
pool.
Ülemine +
alumine kuu‐
mutus
1
1.
230
1)
2.
160 - 180
1.
20
2.
30 - 60
Tuuletaskud/
ekleerid
Ülemine +
alumine kuu‐
mutus
3
190 - 210
1)
20 - 35
12
www.aeg.com
Küpsetise
tüüp
Ahju funktsi
oon
Ahjutasand
Temperatuur
(°C)
Aeg (min.)
Rullbiskviit Ülemine +
alumine kuu‐
mutus
3
180 - 200
1)
10 - 20
Kuiv purukook Pöördõhk 3 150 - 160 20 - 40
Mandlikook/
suhkrukoogid
Ülemine +
alumine kuu‐
mutus
3
190 - 210
1)
20 - 30
Puuviljakoo
gid (pärmitaig‐
nast/keeksi‐
taignast)
2)
Pöördõhk 3 150 35 - 55
Puuviljakoo
gid (pärmitaig‐
nast/keeksi‐
taignast)
2)
Ülemine +
alumine kuu‐
mutus
3 170 35 - 55
Muretaignast
puuviljakoogid
Pöördõhk 3 160 - 170 40 - 80
Õrna kattega
(nt kohupiim,
koor, keedu‐
kreem) pärmi‐
taignaküpseti
sed
Ülemine +
alumine kuu‐
mutus
3
160 - 180
1)
40 - 80
1)
Eelsoojendage ahi.
2)
Kasutage sügavat panni.
Küpsised
Küpsetise
tüüp
Ahju funktsi
oon
Ahjutasand
Temperatuur
(°C)
Aeg (min.)
Muretainast
küpsised
Pöördõhk 3 150 - 160 10 - 20
Short bread /
Liivaküpsised/
soolapulgad
Pöördõhk 3 140 20 - 35
Short bread /
Liivaküpsised/
soolapulgad
Ülemine +
alumine kuu‐
mutus
3
160
1)
20 - 30
Keeksitainast
küpsised
Pöördõhk 3 150 - 160 15 - 20
Munavalgest
küpsetised /
besee
Pöördõhk 3 80 - 100 120 - 150
EESTI 13
Küpsetise
tüüp
Ahju funktsi
oon
Ahjutasand
Temperatuur
(°C)
Aeg (min.)
Makroonid Pöördõhk 3 100 - 120 30 - 50
Pärmitaignast
küpsised
Pöördõhk 3 150 - 160 20 - 40
Lehttaigna‐
küpsetised
Pöördõhk 3
170 - 180
1)
20 - 30
Saiakesed Pöördõhk 3
160
1)
10 - 25
Saiakesed
Ülemine +
alumine kuu‐
mutus
3
190 - 210
1)
10 - 25
Small cakes /
väikesed koo‐
gid (20 tk küp‐
setusplaadil)
Pöördõhk 3
150
1)
20 - 35
Small cakes /
väikesed koo‐
gid (20 tk küp‐
setusplaadil)
Ülemine +
alumine kuu‐
mutus
3
170
1)
20 - 30
1)
Eelsoojendage ahi.
Vormiroad ja gratäänid
Toit
Ahju funktsi
oon
Ahjutasand
Temperatuur
(°C)
Aeg (min.)
Pastavorm
Ülemine +
alumine kuu‐
mutus
1 180 - 200 45 - 60
Lasanje
Ülemine +
alumine kuu‐
mutus
1 180 - 200 25 - 40
Aedviljagra‐
tään
1)
Turbogrill või
Pöördõhk
1 160 - 170 15 - 30
Juustukattega
baguette'id
Turbogrill või
Pöördõhk
1 160 - 170 15 - 30
Magusad vor‐
miroad
Ülemine +
alumine kuu‐
mutus
1 180 - 200 40 - 60
Kalavormid
Ülemine +
alumine kuu‐
mutus
1 180 - 200 30 - 60
Täidetud köö‐
giviljad
Turbogrill või
Pöördõhk
1 160 - 170 30 - 60
1)
Eelsoojendage ahi.
14
www.aeg.com
9.5 Küpsetamine mitmel tasandil
Koogid / küpsetised / saiad küpsetusplaadil
Küpsetise
tüüp
Pöördõhk
Temperatuur
(°C)
Aeg (min.)Ahjutasand
2 riiulitasandit 3 riiulitasandit
Tuuletaskud/
ekleerid
1 / 4 -
160 - 180
1)
25 - 45
Kuiv purukook 1 / 4 - 150 - 160 30 - 45
1)
Eelsoojendage ahi.
Küpsised/small cakes/väikesed koogid/küpsetised/saiakesed
Küpsetise
tüüp
Pöördõhk
Temperatuur
(°C)
Aeg (min.)Ahjutasand
2 riiulitasandit 3 riiulitasandit
Muretainast
küpsised
1 / 4 1 / 3 / 5 150 - 160 20 - 40
Short bread/
liivaküpsised/
soolapulgad
1 / 4 1 / 3 / 5 140 25 - 50
Keeksitaig‐
nast küpsised
1 / 4 - 160 - 170 25 - 40
Munavalgest
küpsetised /
beseed
1 / 4 - 80 - 100 130 - 170
Makroonid 1 / 4 - 100 - 120 40 - 80
Pärmitaignast
küpsised
1 / 4 - 160 - 170 30 - 60
Lehttaigna‐
küpsetised
1 / 4 -
170 - 180
1)
30 - 50
Saiakesed 1 / 4 - 180 30 - 55
Small cakes /
väikesed koo‐
gid (20 tk küp‐
setusplaadil)
1 / 4 -
150
1)
25 - 40
1)
Eelsoojendage ahi.
9.6 Pitsarežiim
Küpsetise tüüp Ahjutasand Temperatuur °C Aeg (min.)
Pitsa (õhuke põhi)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
EESTI 15
Küpsetise tüüp Ahjutasand Temperatuur °C Aeg (min.)
Pitsa (erinevate li‐
sanditega)
2 180 - 200 20 - 30
Tordid 1 180 - 200 40 - 55
Spinatipirukas 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Šveitsi juustupiru‐
kas
1 170 - 190 45 - 55
Õunakook, katte‐
ga
1 150 - 170 50 - 60
Köögiviljapirukas 1 160 - 180 50 - 60
Hapendamata leib
2
230 - 250
1)
10 - 20
Lehttaignaküpse‐
tis
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen
(pitsataoline El‐
sassi roog)
2
230 - 250
1)
12 - 20
Vene pirukad (cal‐
zone vene versi‐
oon)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1)
Eelsoojendage ahi.
2)
Kasutage sügavat panni.
9.7 Röstimine
Kasutage röstimisel kuumakindlaid ah‐
junõusid (vt tootja juhiseid).
Suuri praetükke võib röstida sügaval
pannil (kui see on olemas) või sügava
panni kohale asetatud traatrestil.
Taisest lihast praadide röstimisel ka‐
sutage kaanega röstimisvorme. Nii
jääb liha mahlasem.
Kõiki praade, mille puhul soovitakse
pruunistamist või krõbedat koorikut,
võiks valmistada kaaneta röstimisvor‐
mis.
Soovitame ahjus küpsetada liha ja ka‐
la, mis kaalub vähemalt 1 kg.
Kui soovite vältida lihamahlade ja ras‐
va panni külge kõrbemist, siis pange
panni veidi vedelikku.
Vajadusel pöörake liha ümber (pärast
1/2–2/3 küpsetusaja möödumist).
Kastke suuri praade ja linnuliha prae‐
leemega mitu korda röstimise jooksul.
Nii saate paremad röstimistulemused.
Võite seadme umbes 10 minutit enne
röstimisaja lõppemist välja lülitada ja
jääkkuumust kasutada.
9.8 Küpsetamine turbogrilliga
Veiseliha
Liha tüüp Kogus
Ahju funkt‐
sioon
Ahjuta‐
sand
Tempera‐
tuur °C
Aeg (min.)
Pajapraad 1 - 1,5 kg
Ülemine +
alumine
kuumutus
1 230 120 - 150
16
www.aeg.com
Liha tüüp Kogus
Ahju funkt‐
sioon
Ahjuta‐
sand
Tempera‐
tuur °C
Aeg (min.)
Rostbiif või fi‐
lee: väheküps
paksuse
cm kohta
Turbogrill 1
190 - 200
1)
5 - 6
Rostbiif või fi‐
lee: poolküps
paksuse
cm kohta
Turbogrill 1
180 - 190
1)
6 - 8
Rostbiif või fi‐
lee: täisküps
paksuse
cm kohta
Turbogrill 1
170 - 180
1)
8 - 10
1)
Eelsoojendage ahi.
Sealiha
Liha tüüp Kogus
Ahju funkt‐
sioon
Ahjutasand
Tempera‐
tuur °C
Aeg (min.)
Abatükk /
kael / kints
1 - 1,5 kg Turbogrill 1 160 - 180 90 - 120
Karbonaad /
ribipraad
1 - 1,5 kg Turbogrill 1 170 - 180 60 - 90
Pikkpoiss
750 g - 1
kg
Turbogrill 1 160 - 170 50 - 60
Seakoot (eel
valmistatud)
750 g - 1
kg
Turbogrill 1 150 - 170 90 - 120
Vasikaliha
Liha tüüp Kogus Ahju funkt‐
sioon
Ahjutasand Tempera‐
tuur °C
Aeg (min.)
Röstitud
vasikaliha
1 kg Turbogrill 1 160 - 180 90 - 120
Vasikakoot 1,5 - 2 kg Turbogrill 1 160 - 180 120 - 150
Lambaliha
Liha tüüp Kogus Ahju funkt‐
sioon
Ahjutasand Tempera‐
tuur °C
Aeg (min.)
Lamba‐
koot / Rös‐
titud lam‐
baliha
1 - 1,5 kg Turbogrill 1 150 - 170 100 - 120
Lamba sel‐
jatükk
1 - 1,5 kg Turbogrill 1 160 - 180 40 - 60
EESTI 17
Ulukiliha
Liha tüüp Kogus Ahju funkt‐
sioon
Ahjutasand Tempera‐
tuur °C
Aeg (min.)
Jänese sel‐
jatükk/koot
kuni 1 kg Ülemine +
alumine
kuumutus
1
230
1)
30 - 40
Uluki selja
tükk
1,5 - 2 kg Ülemine +
alumine
kuumutus
1 210 - 220 35 - 40
Uluki kint‐
sutükk
1,5 - 2 kg Ülemine +
alumine
kuumutus
1 180 - 200 60 - 90
1)
Eelsoojendage ahi.
Linnuliha
Liha tüüp Kogus Ahju funkt‐
sioon
Ahjutasand Tempera‐
tuur °C
Aeg (min.)
Linnuliha
portsjonitü‐
kid
200-250 g/
tk
Turbogrill 1 200 - 220 30 - 50
Pool kana 400-500 g/
tk
Turbogrill 1 190 - 210 35 - 50
Kana, broi‐
ler
1 - 1,5 kg Turbogrill 1 190 - 210 50 - 70
Part 1,5 - 2 kg Turbogrill 1 180 - 200 80 - 100
Hani 3,5 - 5 kg Turbogrill 1 160 - 180 120 - 180
Kalkun 2,5 - 3,5 kg Turbogrill 1 160 - 180 120 - 150
Kalkun 4 - 6 kg Turbogrill 1 140 - 160 150 - 240
Kala (aurutatud)
Liha tüüp Kogus Ahju funkt‐
sioon
Ahjutasand Tempera‐
tuur °C
Aeg (min.)
Kala, terve 1 - 1,5 kg Ülemine +
alumine
kuumutus
1 210 - 220 40 - 60
9.9 Grill
Kasutage grillimisel alati kõrgeimat tem‐
peratuuriseadet.
Paigutage rahjuriiul grillimistabelis soovi‐
tatud riiulitasandile.
Kõige alumisele tasandile asetage alati
pann rasva kogumiseks.
Grillige üksnes lamedamaid liha- või ka‐
latükke.
Enne grillimist soojendage tühja ahju
alati eelnevalt 5 minutit.
ETTEVAATUST
Grillimisel peab ahju uks olema
alati suletud.
18
www.aeg.com
Grill
Grillitav toit Ahjutasand temperatuur
Aeg (min.)
1. külg 2. külg
Rostbiif 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Veisefilee 3 230 20 - 30 20 - 30
Sea seljatükk 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Vasika selja‐
tükk
2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Lamba selja‐
tükk
3 210 - 230 25 - 35 20 - 25
Terve kala,
500–1000 g
3 / 4 210 - 230 15 - 30 15 - 30
Kiirgrill
Grillitav toit Ahjutasand
Aeg (min.)
1. külg 2. külg
Burgers / burgerid 4 8 - 10 6 - 8
Seafilee 4 10 - 12 6 - 10
Vorstid 4 10 - 12 6 - 8
Filee/vasikalihas‐
teigid
4 7 - 10 6 - 8
Toast /röstleib
1)
5 1 - 3 1 - 3
Kattega röstleib/-
sai
4 6 - 8 -
1)
Eelsoojendage ahi.
9.10 Poolfabrikaadid
Pöördõhk
Poolfabrikaadid Riiuli tasand Temperatuur (°C) Aeg (min.)
Pitsa, külmutatud 2 200 - 220 15 - 25
Pannipitsa, kül‐
mutatud
2 190 - 210 20 - 25
Pitsa, jahutatud 2 210 - 230 13 - 25
Pitsasuupisted,
külmutatud
2 180 - 200 15 - 30
Friikartulid, õhu‐
kesed
3 200 - 220 20 - 30
Friikartulid, pak‐
sud
3 200 - 220 25 - 35
EESTI 19
Poolfabrikaadid Riiuli tasand Temperatuur (°C) Aeg (min.)
Viilud/Kroketid 3 220 - 230 20 - 35
Kartulipannkoogid 3 210 - 230 20 - 30
Lasaje/Cannello‐
ni, värske
2 170 - 190 35 - 45
Lasaje/Cannello‐
ni, külmu.
2 160 - 180 40 - 60
Ahjus küpsetatud
juust
3 170 - 190 20 - 30
Kanatiivad 2 190 - 210 20 - 30
Külmutatud valmistoidud
Valmistatav
toit
Ahju funkt‐
sioonid
Riiuli tasand
Temperatuur
(°C)
Aeg (min.)
Külmutatud
pitsa
Ülemine +
alumine kuu‐
mutus
3
vastavalt toot‐
ja juhistele
vastavalt toot‐
ja juhistele
Friikartulid
1)
(300–600 g)
Ülemine +
alumine kuu‐
mutus või Tur‐
bogrill
3 200 - 220
vastavalt toot‐
ja juhistele
Baguette'id
Ülemine +
alumine kuu‐
mutus
3
vastavalt toot‐
ja juhistele
vastavalt toot‐
ja juhistele
Puuviljakoo
gid
Ülemine +
alumine kuu‐
mutus
3
vastavalt toot‐
ja juhistele
vastavalt toot‐
ja juhistele
1)
Keerake friikartuleid 2 või 3 korda valmistamise ajal
9.11 Sulatamine
Eemaldage toidu pakend ning asetage
toit taldrikule.
Ärge katke seda kausi või taldrikuga, ku‐
na see pikendab sulatusaega.
Kasutage kõige alumist ahjuresti tasan‐
dit.
Toit
Sulatamise
aeg (min.)
Täiendav sulata‐
misaeg (min.)
Märkus
Kana, 1000 g 100 - 140 20 - 30
Asetage kana suurele
taldrikule kummulikee‐
ratud alustassi peale.
Pöörake poole aja
möödudes.
Liha, 1000 g 100 - 140 20 - 30
Pöörake poole aja
möödudes.
Liha, 500 g 90 - 120 20 - 30
Pöörake poole aja
möödudes.
Forell, 150 g 25 - 35 10 - 15 -
20
www.aeg.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

AEG BE3003021B Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
See käsiraamat sobib ka